Umjetnicki doseg Halida Beslica
Moderator: _BataZiv_0809
-
Beatlejuice
#1 Umjetnicki doseg Halida Beslica
Uvijek me zivo zanimalo kako i zasto je bas on postao nas nacionalni pjevac... Mnogi kazu zato sto je jednostavan, "narodan", blizak svakome.. U kakvoj mi to zemlji zivimo ako je to dovoljno da bi se bilo predstavnikom muzike i kulture??? Onda bi svaki drugi prostodusni kondukter mogao biti olicenje muzicke scene...
Pjevac iznimno ogranicenih vokalnih sposobnosti, hrapave boje glasa, pjesama koje vise lice na djecije poskocice nego na nesto sto predstavlja folk i bosansku tradiciju.... Znate li vi odgovor??
Pjevac iznimno ogranicenih vokalnih sposobnosti, hrapave boje glasa, pjesama koje vise lice na djecije poskocice nego na nesto sto predstavlja folk i bosansku tradiciju.... Znate li vi odgovor??
- konrad
#2 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Znamo, covjek je ok, al nije umjetnik, nema potrebe za pretjerivanjem...
-
Beatlejuice
#3 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
dobro care... ali ne pretjerujem ja.. mediji, novinari, kolege, oni su od njega napravili barda bosanske pjesmekonrad wrote:Znamo, covjek je ok, al nije umjetnik, nema potrebe za pretjerivanjem...
- Aurea Mediocritas
#4 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Fenomen koji spominješ ne govori o Halidu, govori o nama.Beatlejuice wrote:Uvijek me zivo zanimalo kako i zasto je bas on postao nas nacionalni pjevac... Mnogi kazu zato sto je jednostavan, "narodan", blizak svakome.. U kakvoj mi to zemlji zivimo ako je to dovoljno da bi se bilo predstavnikom muzike i kulture??? Onda bi svaki drugi prostodusni kondukter mogao biti olicenje muzicke scene...
To je odgovor na tvoje pitanje, u najkraćem.
- ja.neron
#5 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Halidu je najbitnije da ljudi hoće da ga slušaju i to je dovoljan odgovor
-
Beatlejuice
#6 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
dobro.. shvatam.. ali ljudi su neoblikovana masa, plastelin... bez dobrog vajara, ode sve u nepovrat...dakle nisu ljudi toliko krivi koliko su krivi oni koji su ga takvim predstaviliAurea Mediocritas wrote:Fenomen koji spominješ ne govori o Halidu, govori o nama.Beatlejuice wrote:Uvijek me zivo zanimalo kako i zasto je bas on postao nas nacionalni pjevac... Mnogi kazu zato sto je jednostavan, "narodan", blizak svakome.. U kakvoj mi to zemlji zivimo ako je to dovoljno da bi se bilo predstavnikom muzike i kulture??? Onda bi svaki drugi prostodusni kondukter mogao biti olicenje muzicke scene...
- Aurea Mediocritas
#7 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Dakle, radi se o sljedećem: Prosječnom Bosancu i Hercegovcu se kroz historiju ( a niti danas) nije dovoljno poklanjala pažnja u pogledu njegovog obrazovanja te se nije ostvarila jedna tradicija u pogledu kulturnog izražavanja, umjetničkog izražaja, pismenosti i kulture uopće. Ovdje je već stoljećima tutnjala razna vojska, svačiji interesi su se preplitali po glavi jadnog Bosanca. Zato je prioritet bio napraviti dovoljno hrane a kulturna nadgradnja je uvijek bila po strani. Zbog toga su nam kulturni dosezi uvijek bili na primitivnoj razini. Naravno, bilo je tu časnih izuzetaka, ali kad pričamo o ovoj temi, statistika je neumoljiva i proučava se prosječan bosanac ili hercegovac koji je prosječno prilično nenačitan, neobrazovan.Beatlejuice wrote:dobro.. shvatam.. ali ljudi su neoblikovana masa, plastelin... bez dobrog vajara, ode sve u nepovrat...dakle nisu ljudi toliko krivi koliko su krivi oni koji su ga takvim predstaviliAurea Mediocritas wrote:Fenomen koji spominješ ne govori o Halidu, govori o nama.Beatlejuice wrote:Uvijek me zivo zanimalo kako i zasto je bas on postao nas nacionalni pjevac... Mnogi kazu zato sto je jednostavan, "narodan", blizak svakome.. U kakvoj mi to zemlji zivimo ako je to dovoljno da bi se bilo predstavnikom muzike i kulture??? Onda bi svaki drugi prostodusni kondukter mogao biti olicenje muzicke scene...
Nažalost, i danas je tako. BiH ( i balkan uopće) je pogodno tlo za kič i sve oblike jeftine primitivne umjetnosti. Koncert Lepe Brene ne treba biti politički problem i ne treba ga zabranjivati. Treba obrazovati naš narod da sam shvati kako "da ti kupim Mile, suklnicu od svile", "Tamba-Lamba", "Sitnije Cile, sitnije", "Tesna koža" itd nisu umjetnost nego kič i obična jeftina farsa koja će od tog običnog siromašnog, neobrazovanog i zavedenog balkanca uzeti i onu zadnju paru iz džepa.
Vlastima ne odgovara da se narod u potpunosti obrazuje jer je teško manipulisati takvim narodom. Bolje je da je narod glup, da šuti, puši, pije i sluša turbo folk.
Halid Bešlić je još dobar kakvi su ostali. Bešlić je pozitivan lik i koliko ja znam njegov moralni status nije upitan.
A šta ćemo sa onim cajkama bez odjeće i bez morala, šta ćemo sa onim raznim turbo manijacima iz kriminalnog miljea?
Odgovor je jednostavan i jasan: Zakon ponude i potražnje!
Dokle god ima mrkve, biće i zečeva.
Dokle god ima publike biće i šunda.
Dakle, trajaće to još dugo.
Last edited by Aurea Mediocritas on 31/05/2009 23:48, edited 1 time in total.
-
donBeton
#8 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Po meni nijedan pjevač, pa ni Halid, nije umjetnik.
Sve što pjevač ima jeste dobar glas koji mu je urođen i talenat za pjevanje.
Umjetnik stvara.
Sve što pjevač ima jeste dobar glas koji mu je urođen i talenat za pjevanje.
Umjetnik stvara.
-
Bušman
#9 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Cinjenica da BIH nije imala muzicku tradiciju kakve imaju Njemacka, Francuska, Austrija, Italija je dovela do percepcije Halida Beslica kao umjetnika.
-
ozbiljna
#10 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
i ja se to isto pitam... halid mi je prije rata bio bas isti kao i ostali narodni pjevaci: miroslav ilic, serif konjevic itd. i onda odjednom halid postaje bosanska nacionalna zvijezda, nosilac kulture!?
i slazem se, kakav narod takvo sve ostalo...
-
staza
#11 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
U odnosu na Borisa Dežulovića je superumjetnikkonrad wrote:Znamo, covjek je ok, al nije umjetnik, nema potrebe za pretjerivanjem...
Last edited by staza on 01/06/2009 13:23, edited 1 time in total.
-
Beatlejuice
#12 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
odlicno razmisljanje..... bio je isti kao i serif, sinan i mile... mara ruku na srce, miroslav ilic je nesto drugoozbiljna wrote:i ja se to isto pitam... halid mi je prije rata bio bas isti kao i ostali narodni pjevaci: miroslav ilic, serif konjevic itd. i onda odjednom halid postaje bosanska nacionalna zvijezda, nosilac kulture!?
-
staza
#14 O dosezima...
Došli da se iživljavaju internetski.
U prošlosti su se pomaljali, a Halid je tada bio popularniji i naplatniji nego sada.
Sada su se malo pridigli, pa ubadaju Halida.
Ako u budućnosti ne izbrišu Halida, njih sigurno biti neće.

U prošlosti su se pomaljali, a Halid je tada bio popularniji i naplatniji nego sada.
Sada su se malo pridigli, pa ubadaju Halida.
Ako u budućnosti ne izbrišu Halida, njih sigurno biti neće.
-
Beatlejuice
#15 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
nije ovo nikakve pljuvanje, a kao sto vidis ima razumnih ljudi koji shvataju da se radi o prosjecnom pjevacu i covjeku koju nicim osim humanoscune saluzje ovaj statusmima wrote:Jesi to doso da pljujes po Halidu?
-
Beatlejuice
#16 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
dobro.. shvatam.. ali ljudi su neoblikovana masa, plastelin... bez dobrog vajara, ode sve u nepovrat...dakle nisu ljudi toliko krivi koliko su krivi oni koji su ga takvim predstavili[/quote]
Dakle, radi se o sljedećem: Prosječnom Bosancu i Hercegovcu se kroz historiju ( a niti danas) nije dovoljno poklanjala pažnja u pogledu njegovog obrazovanja te se nije ostvarila jedna tradicija u pogledu kulturnog izražavanja, umjetničkog izražaja, pismenosti i kulture uopće. Ovdje je već stoljećima tutnjala razna vojska, svačiji interesi su se preplitali po glavi jadnog Bosanca. Zato je prioritet bio napraviti dovoljno hrane a kulturna nadgradnja je uvijek bila po strani. Zbog toga su nam kulturni dosezi uvijek bili na primitivnoj razini. Naravno, bilo je tu časnih izuzetaka, ali kad pričamo o ovoj temi, statistika je neumoljiva i proučava se prosječan bosanac ili hercegovac koji je prosječno prilično nenačitan, neobrazovan.
Nažalost, i danas je tako. BiH ( i balkan uopće) je pogodno tlo za kič i sve oblike jeftine primitivne umjetnosti. Koncert Lepe Brene ne treba biti politički problem i ne treba ga zabranjivati. Treba obrazovati naš narod da sam shvati kako "da ti kupim Mile, suklnicu od svile", "Tamba-Lamba", "Sitnije Cile, sitnije", "Tesna koža" itd nisu umjetnost nego kič i obična jeftina farsa koja će od tog običnog siromašnog, neobrazovanog i zavedenog balkanca uzeti i onu zadnju paru iz džepa.
Vlastima ne odgovara da se narod u potpunosti obrazuje jer je teško manipulisati takvim narodom. Bolje je da je narod glup, da šuti, puši, pije i sluša turbo folk.
Halid Bešlić je još dobar kakvi su ostali. Bešlić je pozitivan lik i koliko ja znam njegov moralni status nije upitan.
A šta ćemo sa onim cajkama bez odjeće i bez morala, šta ćemo sa onim raznim turbo manijacima iz kriminalnog miljea?
Dakle, trajaće to još dugo.[/quote]
da...da. jasno mi je, ali acu lukasa, cecu, seku, draganu, sinana niko ne smatra nacionalnim simbolima.... halid se ni po cemu ne razlikuje od navedenih a ipak uziva status ravan statusu Bob Dylana ili B.B.KInga u americi,,
Dakle, radi se o sljedećem: Prosječnom Bosancu i Hercegovcu se kroz historiju ( a niti danas) nije dovoljno poklanjala pažnja u pogledu njegovog obrazovanja te se nije ostvarila jedna tradicija u pogledu kulturnog izražavanja, umjetničkog izražaja, pismenosti i kulture uopće. Ovdje je već stoljećima tutnjala razna vojska, svačiji interesi su se preplitali po glavi jadnog Bosanca. Zato je prioritet bio napraviti dovoljno hrane a kulturna nadgradnja je uvijek bila po strani. Zbog toga su nam kulturni dosezi uvijek bili na primitivnoj razini. Naravno, bilo je tu časnih izuzetaka, ali kad pričamo o ovoj temi, statistika je neumoljiva i proučava se prosječan bosanac ili hercegovac koji je prosječno prilično nenačitan, neobrazovan.
Dakle, trajaće to još dugo.[/quote]
da...da. jasno mi je, ali acu lukasa, cecu, seku, draganu, sinana niko ne smatra nacionalnim simbolima.... halid se ni po cemu ne razlikuje od navedenih a ipak uziva status ravan statusu Bob Dylana ili B.B.KInga u americi,,
-
musac
#17 Re: Umjetnicki doseg Halida Beslica
Znaš zašto ga ljudi vole? SAMO zbog toga što je normalan. Svi ostali se preseravaju.
I slažem se da je umjetnik samo onaj ko stvara (bio to slikar, skulptor ili kompozitor), a ovi pjevači sto im je bog dao glas nisu umjetnici nego pjevaci.
Off-topic. Zasto vecina pjevaca kad ga pita kad ce novi album, on kaze: "Ma evo spremam novu PLOCU". Mislim, ploce izasle iz mode davno, ali valjda misle da je cool reci PLOCA. Ne kontam...
I slažem se da je umjetnik samo onaj ko stvara (bio to slikar, skulptor ili kompozitor), a ovi pjevači sto im je bog dao glas nisu umjetnici nego pjevaci.
Off-topic. Zasto vecina pjevaca kad ga pita kad ce novi album, on kaze: "Ma evo spremam novu PLOCU". Mislim, ploce izasle iz mode davno, ali valjda misle da je cool reci PLOCA. Ne kontam...