Zrak u Sarajevu ...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Borsalino

#1 Zrak u Sarajevu ...

Post by Borsalino »

Kad sam procitao ovaj clanak naislo mi je tone pitanja kako zasto jel moguce nije ni zacuditi.Molio bih vas da skupa otkrijemo dilemu zasto je u Sarajevu najzagadjeniji zrak u Evropi jel to do nas nase kulture ili ima svega pomalo .Gledam juce Miljacku crnja od kanalizacije moras imat gas masku.

http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... &Itemid=21
uvjek dobar gost

#2 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by uvjek dobar gost »

Zašto : Kakanj, Zenica, divlja gradnja na padinama oko Sarajeva u kojim se loži sve i svašta, auta koja idu na lož ulje (taxi vozila već više od deceniju voze isključivo na ovu vrstu goriva), nepostojanje filtera na većini postrojenja sarajevskih toplana, bespravna sječa šume....... i ko zna šta još...

Usljed nebrige i odsustva vizije nama prijeti propast, nedostatak vode za piće i hodanje sa gas maskama jer Miljacka će nesnosno smrditi ljeti a zimi će biti toliko smoga da se neće moći dahnuti...

Čisto i lijepo moje Sarajevo........
Luke Perry

#3 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Luke Perry »

Ljudi koji sa strane dodju uvijek se zale na sarajevski zrak. Vi sto zivite u SA ne osjecate toliko.
sistem

#4 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by sistem »

samo da napomenem, narocito za mladje sarajlije: tako je bilo uvijek u sarajevu. zimi po mjesec dana ne otvoris prozor, jer je bolje udisati ustajao kucni zrak, nego crni, ljepljivi dim. kosu peres svaka dva dana, a voda crna. ocistis nos i prepadnes se kad vidis sta je izaslo. to je kotlina, zrak slabo cirkulise, pa se dim spoji sa maglom i ne mice. a auti stari i losi, grijanje jos gore.
uvjek dobar gost

#5 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by uvjek dobar gost »

sistem wrote:samo da napomenem, narocito za mladje sarajlije: tako je bilo uvijek u sarajevu. zimi po mjesec dana ne otvoris prozor, jer je bolje udisati ustajao kucni zrak, nego crni, ljepljivi dim. kosu peres svaka dva dana, a voda crna. ocistis nos i prepadnes se kad vidis sta je izaslo. to je kotlina, zrak slabo cirkulise, pa se dim spoji sa maglom i ne mice. a auti stari i losi, grijanje jos gore.
jeste dok su radile fabrike i žica u Sarajevu kriza je prava bila prije opsade i agresije ovo stoji 100%
Borsalino

#6 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Borsalino »

sistem je napisao/la:samo da napomenem, narocito za mladje sarajlije: tako je bilo uvijek u sarajevu. zimi po mjesec dana ne otvoris prozor, jer je bolje udisati ustajao kucni zrak, nego crni, ljepljivi dim. kosu peres svaka dva dana, a voda crna. ocistis nos i prepadnes se kad vidis sta je izaslo. to je kotlina, zrak slabo cirkulise, pa se dim spoji sa maglom i ne mice. a auti stari i losi, grijanje jos gore.

Upravo tako prije rata dok su radile fabrike Zica,Vaso Miskin Crni i sl. jasno mi je bilo sto se nije mogao otvoriti prozor .Gdije su sada fabrike koje rade na zagadivanju O nema ih a 100 puta gore nego prije.Udes u tramvaj toliko smrdi da ti treba gas maska neki dan nadjose po sred tramvaja govno, nemozes prec most na miljacki jer previse smrdi bojim se da je to sve do nas i da tu nesto ne stima.
sistem

#7 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by sistem »

Borsalino wrote:sistem je napisao/la:samo da napomenem, narocito za mladje sarajlije: tako je bilo uvijek u sarajevu. zimi po mjesec dana ne otvoris prozor, jer je bolje udisati ustajao kucni zrak, nego crni, ljepljivi dim. kosu peres svaka dva dana, a voda crna. ocistis nos i prepadnes se kad vidis sta je izaslo. to je kotlina, zrak slabo cirkulise, pa se dim spoji sa maglom i ne mice. a auti stari i losi, grijanje jos gore.

Upravo tako prije rata dok su radile fabrike Zica,Vaso Miskin Crni i sl. jasno mi je bilo sto se nije mogao otvoriti prozor .Gdije su sada fabrike koje rade na zagadivanju O nema ih a 100 puta gore nego prije.Udes u tramvaj toliko smrdi da ti treba gas maska neki dan nadjose po sred tramvaja govno, nemozes prec most na miljacki jer previse smrdi bojim se da je to sve do nas i da tu nesto ne stima.
sad ima vise auta, i to sto ima je u ocajnom stanju.
ne govorim ovo da pravdam bilo sta, vec da se izbjegne vazda isto kukanje - kako je nekad bilo, a vidi sad sranja. e nije, ovako je uvijek bilo :oops:

mada po mom subjektivnom mjerilu, ranije je bilo gore nego sad. svake zime provedem koju sedmicu u sarajevu, nije ni blizu strahote u kojoj se zivjelo nekad.
made in hercegovina

#8 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by made in hercegovina »

Nije vam lako....dobro ikako damara imate u sebi :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by PipiDugaDevetka »

made in hercegovina wrote:Nije vam lako....dobro ikako damara imate u sebi :D
Ima nova kletva u Sarajevu:
Dabogda ti se komšija grijao na trafo-ulje!

(Trafo-ulje=PCB; Guglati PCB!)
zecko_kupuz

#10 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by zecko_kupuz »

Pa, Sarajevo je smješteno u kotlini. Sav smog koji se ovdje nakupi, nema gdje izaći. Provjetravanje između svih ovih planina i brda je nikakvo.
Dioda

#11 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Dioda »

Najgore je kad se spusti ona odvratna magla. Otoka i susjedna naselja se uopste ne vide. Mislim da je to bilo pretprosle godine-hodala sam navece ulicom i bukvalno nisam vidjela dva metra ispred sebe.Ja se ne sjecam da je prije rata ikad bila takva odvratna maglustina :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Zrak u Sarajevu ...

Sarajevska kosh (tur.=čist) hava (tur.= zrak) = košava do kostiju prodire zimi i baš je fino što su Bosmalovci i roFah napravili zgrade - vjetrobrane da umine prodiranje ovog vjetra, sarajevskog zimskog. Blago nama i njima! :D :skoljka: :D

Najgori je SMoke+foGH=smogh,...Jednom je u maglaju ovaj smog izvalio panj. :mrgreen:

''Prljave komunjare'' su nam ''turili'' aerodrom između najmanje 5 rijeka i rječica blizu najniže tačke u Zlatnoj dolini,...Sarajevski aerodrom ''Butmir''/SJJ ima čudnu moć da privlači maglu i smog.
Za utjehu je da ga nisu plasirali na Flat Romania. :mrgreen:
salter071

#13 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by salter071 »

Ma nije to nista novo... i prije smo morali na odmoru krupnu djecu i sitne zene drzati bar pola sata na auspuhu da se pooolako naviknu...eeeee!

Nego moze li ovdje da se postavi jedan oglas? :D

Prodajem skrge, k'o nove,vlasnistvo 1/1.
Sifra: manje se kiha, lakse se diha
Skyfox

#14 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Skyfox »

ali isto tako SA je i vjetroviti grad sto uvelko spasava situaciju inace bi se podavili...
PipiDugaDevetka

#15 Re: Zrak u Sarajevu ...

Malo ojužilo, zapravo maksimalno ojužilo, ali što vjetar rastjera, to domaćini što lože nadoknade predveče,...
Kakvo je stanje kod vas?
tetakk

#16 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by tetakk »

Kod mene u mahali ugledana bosnjacka porodica :-) i ove godine lozi gume u centralno grijanje.
_tulumba_

#17 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by _tulumba_ »

Definitivno najzagadjeniji zrak u BiH je u Ze, i bas nedavno sam na tv gledao neku emisiju o kvaliteti zraka po gradovima u BiH, Ze ubjedjljivo najgori slucaj..Meni je dovoljno kad vidim crvenu prasinu na autu, danas cisto, sutradan vec vidis crvene cestice po autu, a koliko se primjete na snijegu, da ne pricam...Znam da je u Sa zrak zagadjen, ali sigurno nije koliko u Ze..Ja zivim za dan kad postave te filtere obecane i da bar malo zrak bude cisci..Al' dok je nama huse (namjerno malim slovima) nece od tog nista biti...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#18 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by ladyblue18 »

Ja iznjela danas ves da se susi, maloprije unjela, sve suho al smrdiiii na dim i ostale dodatke. :(

Inace zrak je uzasan, narocito kako su bile padavine prosle sedmice, izadjem na prozor i bukvalno me za grlo ujede koliko je jako zagadjenje. :-?
Haris.ba

#19 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Haris.ba »

ladyblue18 wrote:Ja iznjela danas ves da se susi, maloprije unjela
Hm, hauarjuduing? Ka će ona kahva? :lol:

Da ne bude da ne poštujem pravila foruma: zrak u Sarajevu je baš kriza. Ali gori u Tuzli i Zenici.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#20 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by ladyblue18 »

Haris.ba wrote:
ladyblue18 wrote:Ja iznjela danas ves da se susi, maloprije unjela
Hm, hauarjuduing? Ka će ona kahva? :lol:

Da ne bude da ne poštujem pravila foruma: zrak u Sarajevu je baš kriza. Ali gori u Tuzli i Zenici.
Kafa? :-) :D
Haris.ba

#21 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by Haris.ba »

ladyblue18 wrote:Kafa? :-) :D
Obećavam, imaće veze sa vazduhom, ilitiga zrakom.

Može biti da sam prije to spominjao. Ali da ponovim. Pitao ja djevojku finu da izađe sa mnom na kahvu. Kaže iz topa, nemogu imam obaveza. Al' ja se ne predajem. Rekoh, a da izađemo na kafu? Odgovara, u tom slučaju ne mogu - putujem. Al, ne da meni đavo mira. Ponovo se vadim, a da izađemo na čaj? I naravno odgovara, čaj pijem kad sam bolesna a to uskoro ne planiram da budem. I nakon tog odgovora ja sam ubrzano počeo da gubim ZRAK.

A za Bitumenku je katastrofa. Zadnjih godina prolazim skoro svaku večer cestom pored nje. Prvo sam mislio da mi se nešta u autu zapalilo.

A zna li neko šta se redovno pali na području Butmira (pretpostavljam)? Vidio sam iz industrijske zone Famosa (Hrasnica) da se ogromna isparavanja dižu (sliči na dim). Viđao sam to ljeti, čisto nebo ni oblaka. Kada se iz Famosa gleda prema aerodromu.
Last edited by Haris.ba on 25/12/2009 01:10, edited 2 times in total.
uzmimerikardo

#22 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by uzmimerikardo »

Na alipasinom blizu studentskih domova imash Bitumenku koja ispusta otrovni dim u sred naselja ,kolje za grlo i tako godinama .Normala .....
Mislim imamo mi i azbestne cijevi u vodovodu tako da se ne treba chuditi za strasne brojke oboljelih od teskih bolesti.
KadSeMrtviProbudimo

#23 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by KadSeMrtviProbudimo »

ladyblue18 wrote:Ja iznjela danas ves da se susi, maloprije unjela, sve suho al smrdiiii na dim i ostale dodatke. :(
Inace zrak je uzasan, narocito kako su bile padavine prosle sedmice, izadjem na prozor i bukvalno me za grlo ujede koliko je jako zagadjenje. :-?

I večeras je slično u Novom Sarajevu, od smrada vazduha nemoguće je disati. Guši, štipa za grlo, za oči.

O čemu se radi, pa nema novih zagađivača, po kućama uobičajeno loženje. Zna li neko očitati zagađenje, na Skenderiji i na Otoci su instrumenti.
Ovdje su vrijednosti zagađenja vazduha od juče, sa Bjelava, nemam pojma šta predstavljaju:

Sumpor dioksid (SO2) 15 μg/m3
Azotni oksidi(NOx) 24 μg/m3
Azotni monoksid (NO) 5 μg/m3
Azotni dioksid (NO2) 17 μg/m3
Ozon (O3) 38 μg/m3
Lebdeće čestice (LC10) 17 μg/m3
Crni dim 17 μg/m3
Jonizirajuće zračenje 0.10 μSv/h

ali sam ubijeđen da su večeras mnogo izraženije

http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/zrak.php
chuchumbamayumbe

#24 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by chuchumbamayumbe »

tetakk wrote:Kod mene u mahali ugledana bosnjacka porodica :-) i ove godine lozi gume u centralno grijanje.
Ali drze nivo, pa vodim pa loze samo Bridgestone, GY...nista Sava i ostala sranja?!
:D 8-)
KadSeMrtviProbudimo

#25 Re: Zrak u Sarajevu ...

Post by KadSeMrtviProbudimo »

chuchumbamayumbe wrote:
tetakk wrote:Kod mene u mahali ugledana bosnjacka porodica :-) i ove godine lozi gume u centralno grijanje.
Ali drze nivo, pa vodim pa loze samo Bridgestone, GY...nista Sava i ostala sranja?!
:D 8-)
Isključivo BRISA ili ISACO :D
Post Reply