Doprinosi i porezi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
keksitos

#1 Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

Nedavno sam registrovao svoj obrt i trenutno se bliži kraj prvog mjeseca moga poslovanja. Ono što me zanima jeste koje poreze trebam platiti i koliko iznosi uplata za penziono i zdravstveno?

Dakle, ukoliko sam npr. zaradio 2000 KM, koliko od toga trebam izdvojiti za uplatu doprinosa i svih poreza? Također me zanima hoću li morati negdje navesti i platu koju ''uplaćujem sam sebi'' i kako se to uopće oporezuje u slučajevima samostalnog biznisa?
gaius

#2 Re: Doprinosi i porezi?

Post by gaius »

kod samostalnih, u zavisnosti od vrste djelatnosti, nemaš platu nego dohodak..
ipak imaš obavezu da uplaćuješ doprinose na osnovicu = prosječna bruto plaća x koeficjent za vrstu samostalnog (npr. slobodna zanimanja su čini mi se 1,1) i onda na sve to nešto preko 40% doprinosa..

pogledaj na web stranici porezne uprave fbih izmjene zakona o doprinosima i trebalo bi ti biti jasno.. ako je slobodno zanimanje računaj nekih 550 KM...
keksitos

#3 Re: Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

Ma bio sam na njihovoj stranici i skinuo zakone, ali stvar je u tome što je sve to jako nepregledno i nerazumljivo...
South Blue Mama

#4 Re: Doprinosi i porezi?

Post by South Blue Mama »

keksitos wrote:Ma bio sam na njihovoj stranici i skinuo zakone, ali stvar je u tome što je sve to jako nepregledno i nerazumljivo...
Onda fino nadji havera knjigovodju koji ce ti to fino rastumaciti uz hladnu pivu :D
rebus

#5 Re: Doprinosi i porezi?

Post by rebus »

Ako se zbilja radi i obrtu minimalno moraš uplatiti doprinose u ukupnom iznosu 305,03 KM, na osnovicu od 735,00 KM, ako ti je malo podnesi zahtjev za veću osnovicu.
Dakle, ovo je iznos koji uplaćuješ za sebe kao vlasnika obrta do 10.u mjeseceu za protekli mjesec...ne znam imaš li zaposlenih...to je malo drugačija priča. Sretno.
keksitos

#6 Re: Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

A sta je sa ostatkom novca? Ili se to ne oporezuje u prvoj godini?
Nemam zaposlenih...
gaius

#7 Re: Doprinosi i porezi?

Post by gaius »

ostatak novca umanjen za poslovne rashode predstavlja dohodak koji je osnovica za obračun poreza na dohodak (10% - porezni odbici).. taj plaćaš na kraju poslovne godine a iznos poreza na dohodak će služiti kao osnovica za obračun mjesečne akontacije za narednu godinu..

npr. porez = 1.200,00 KM
mj. akontacija u narednoj godini 100,00 KM

pa se na kraju godine podvuku akontacije i ostvarenih dohodak.. plati manjak / vrati višak i to je to.. i tako u krug :)
keksitos

#8 Re: Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

A da li iko od vas zna kojih poreza sam oslobođen, s obzirom da mi je ovo prva godina tj. sami početak poslovanja?

I da li se onih 305,03 KM za doprinose računa kao rashod ili?
*mima*

#9 Re: Doprinosi i porezi?

Post by *mima* »

Skup je knjigovodja.
gaius

#10 Re: Doprinosi i porezi?

Post by gaius »

da... i to je rashod...
Bandierra Rossa

#11 Re: Doprinosi i porezi?

Post by Bandierra Rossa »

mima wrote:Skup je knjigovodja.
Koliko se kreće mjesečna usluga knjigovođa?
Ja sam čuo da je veliki raspon u cijenama usluga (kako koji knjigovođa uzima mjesečno)...
keksitos

#12 Re: Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

Tema nisu knjigovođe i njihove usluge, i prema tome molim lijepo poštedite nas nečijeg reklamiranja - ukoliko nemate ništa pametno za napisati!
rebus

#13 Re: Doprinosi i porezi?

Post by rebus »

keksitos wrote:A da li iko od vas zna kojih poreza sam oslobođen, s obzirom da mi je ovo prva godina tj. sami početak poslovanja?

I da li se onih 305,03 KM za doprinose računa kao rashod ili?
Oslobođen si komunalne takse u prvoj godini. I da...doprinosi jesu rashod...iii...da...stvarno nađi knjigovođu :lol:
semir007

#14 Re: Doprinosi i porezi?

Post by semir007 »

keksitos wrote:Nedavno sam registrovao svoj obrt i trenutno se bliži kraj prvog mjeseca moga poslovanja. Ono što me zanima jeste koje poreze trebam platiti i koliko iznosi uplata za penziono i zdravstveno?

Dakle, ukoliko sam npr. zaradio 2000 KM, koliko od toga trebam izdvojiti za uplatu doprinosa i svih poreza? Također me zanima hoću li morati negdje navesti i platu koju ''uplaćujem sam sebi'' i kako se to uopće oporezuje u slučajevima samostalnog biznisa?
Procitaj Zakon o porezu na Dobit, izasao 2008.
Uzmi dobrog knjigovodju i sve ce ti se samo kasti.

i glavno ( ne prijavljuj vise nego sto se mora ) :skoljka:
gaius

#15 Re: Doprinosi i porezi?

Post by gaius »

na obrt se ne primjenjuje zakon o porezu na dobit nego zakon o porezu na dohodak..

mislim ipak da je knjigovođa nužan.. negdje ćeš napraviti glupost (da ne kažem da sigurno ne znaš obračunati doprinose i popuniti uplatnice za sto nekakvih računa) i to će te skupo koštati.. mislim da je bilo kakav za tebe bolji nego nikakav.. ne treba ti neki ekspert za obrt.. cijene su koliko ja znam od 150 do 400 KM za obrt..
keksitos

#16 Re: Doprinosi i porezi?

Post by keksitos »

Ma nisam baš siguran da mi treba knjigovođa, jer kod mene nije riječ ni o čemu komplikovanom... evo konkretno, za ovaj mjesec sam imao jednu uplatu od jednog klijenta i 40,00 KM troškova i to je to! Koliko ovo može biti zahtjevno?
gaius

#17 Re: Doprinosi i porezi?

Post by gaius »

eh pa eto.. vidi onda pazi da obračunaš i uplatiš doprinose do 10-og za prethodni mjesec.. obrati pažnju na komunalne takse i to je manje više to.. pročitaj zakon o porezu na dohodak pa vidi koje knjige moraš imati (prihoda i rashoda, potraživanja, obaveza, stalnih sredstava i šta ti ja znam) i uprati koje rashode možeš priznati a koje ne..

obrasce imaš na web stranici porezne uprave
Post Reply