"ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

melodija1

#1 "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by melodija1 »

Zanimaju me vasa iskustva vezana za upisivanje fakulteta, i vjecita dilema, upisati ono sto volis ili ono sto je profitabilno i sto mama/tata/braco/neko zeli da upisete. Znaci konkretna iskustva. :D Da li sada zalite za necim, ili mislite da ste napravili pravi izbor ? Da li zaista nema buducnosti zavrsivsi neke fakultete, ili je sve do pojedinca ? :D
konrad

#2 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by konrad »

Treba upisati ono sto volis i za sta imas sklonosti, definitivno. Medjutim ipak treba voditi racuna i ne treba upisivati sad neke uzaludne skole, sa kojima nema sanse naci posao. Onda je to gubljenje vremena, a nije niko da moze da radi samo jedan posao. Uvijek ima prihvatljiva alternativa.
melodija1

#3 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by melodija1 »

A sta spada pod 'uzaludnu skolu' ? :-)
Cunt

#4 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by Cunt »

Interesuje me kako jedna punoljetna osoba moze dozvoliti roditeljima da ga 'natjeraju' da upise neki fax po njihovoj zelji. Trebas uvijek imati plan, cilj i predstavu o svom zivotu, tako da na kraju srednje skole ne razbijas glavu sta ces upitati jer tako najbrze zavrsis na nekom faksu o kojem nisi ni sanjao, tako da mrzis faks od pocetka i ako ga zavrsis mrziti ces posao koji ces raditi. Pusti te suplje price tipa 'imam stelu tu i tu. Ne brine me nista' jer tako u zivotu neces postici nista. Slusaj svoje srce i um, izaberi sta zelis. Ako te nista ne interesuje onda zivot nije za tebe.
melodija1

#5 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by melodija1 »

Natjeraju je pogresan izraz - ubjede, vrse konstantan pritisak, odbiju podrzavati finansijski. ;) Pretpostavljam tako.
anais_nin

#6 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by anais_nin »

melodija1 wrote:Zanimaju me vasa iskustva vezana za upisivanje fakulteta, i vjecita dilema, upisati ono sto volis ili ono sto je profitabilno i sto mama/tata/braco/neko zeli da upisete. Znaci konkretna iskustva. :D Da li sada zalite za necim, ili mislite da ste napravili pravi izbor ? Da li zaista nema buducnosti zavrsivsi neke fakultete, ili je sve do pojedinca ? :D
uvijek postoji kompromis :) treba naci neku zlatnu sredinu izmedju snova i stvarnosti...
meni je izuzetno bitno da radim posao koji volim, i to neizmjerno...istovremeno u periodu kad se upisuje u skolu mislim da vecina mladih (a i sama sam bila takva) nema realnu sliku/predstavu kako zaista izgleda posao u struci/oblasti koja ih zanima...ja sam uvijek pobornik za konkretno ispitivanje u polju...
odes porazgovaras s nekom osobom koja radi u struci koja te interesuje...informises se sta ti je potrebno sto se tice skole/znanja da bi radio/la taj posao...ponudis se mozda i za volonterski rad, da iz prve ruke iskusis i isprobas da je li to ono sto zaista volis :) ako nadjes potvrdu za svoje snove u tim vrlo konkretnim potezima onda i nije tako tesko ostat dosljedan sebi, znajuci da ces bez odustajanja od snova istovremeno moci i zaradjivati za zivot :)
Cunt

#7 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by Cunt »

konrad wrote:Treba upisati ono sto volis i za sta imas sklonosti, definitivno. Medjutim ipak treba voditi racuna i ne treba upisivati sad neke uzaludne skole, sa kojima nema sanse naci posao. Onda je to gubljenje vremena, a nije niko da moze da radi samo jedan posao. Uvijek ima prihvatljiva alternativa.
To je tacno jer vecina njih upisu ekonomiju ili pravo, a ako pogledate na birou najvise je ekonomista i pravnika nezaposleno.
anais_nin

#8 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by anais_nin »

Cunt wrote:
konrad wrote:Treba upisati ono sto volis i za sta imas sklonosti, definitivno. Medjutim ipak treba voditi racuna i ne treba upisivati sad neke uzaludne skole, sa kojima nema sanse naci posao. Onda je to gubljenje vremena, a nije niko da moze da radi samo jedan posao. Uvijek ima prihvatljiva alternativa.
To je tacno jer vecina njih upisu ekonomiju ili pravo, a ako pogledate na birou najvise je ekonomista i pravnika nezaposleno.
sve zavisi koliko ko ima kreativnosti u pretapanju te svoje diplome u nesto konkretno...polje ekonomije je izuzetno siroko i vrlo se lako fokusirati na recimo menadzment, poslovnu upravu i administraciju, ljudske resurse itd itd
isto vrijedi i za pravo...uvijek ima potraznje za poslovnim/korporacionim pravom, a da ne spominjem tren medjunarodnog prava i polja ljudskih prava :) svaka oblast moze biti "profitabilna" ako covjek zna sta zeli i smisli konkretan nacin kako da to i postigne :)
jeza u ledja

#9 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by jeza u ledja »

melodija1 wrote:Zanimaju me vasa iskustva vezana za upisivanje fakulteta, i vjecita dilema, upisati ono sto volis ili ono sto je profitabilno i sto mama/tata/braco/neko zeli da upisete. Znaci konkretna iskustva. :D Da li sada zalite za necim, ili mislite da ste napravili pravi izbor ? Da li zaista nema buducnosti zavrsivsi neke fakultete, ili je sve do pojedinca ? :D
Sve je do pojedinca.
Ako nesto bas jako volis i mislis da bi volio raditi to do kraja zivota onda trebas to ganjati. U tom slucaju bi se vjerovatno isticao u onome sto studiras od ostalih. S druge strane, ako nisi u nista bas pretjerano zagrijan (a mnogo je takvih) onda razmisli da li ti se isplati upisivati nesto sto je manje 'isplativo' i da li ti se uopste isplati upisivati fax.

I drugo, da se nadovezem na ovo sto kaze anais, treba prvo razmisljati kakav bi posao volio raditi i gdje, pa onda traziti skolu koja odgovara takvoj karijeri, jer lako mozes fuliti fakultet u nekoj struci, misleci da ce s tim naci posao koji zelis. Zato trebas prvo razmisliti sta zelis raditi.
Cunt

#10 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by Cunt »

anais_nin wrote:
Cunt wrote:
sve zavisi koliko ko ima kreativnosti u pretapanju te svoje diplome u nesto konkretno...polje ekonomije je izuzetno siroko i vrlo se lako fokusirati na recimo menadzment, poslovnu upravu i administraciju, ljudske resurse itd itd
isto vrijedi i za pravo...uvijek ima potraznje za poslovnim/korporacionim pravom, a da ne spominjem tren medjunarodnog prava i polja ljudskih prava :) svaka oblast moze biti "profitabilna" ako covjek zna sta zeli i smisli konkretan nacin kako da to i postigne :)
Hehe, slazem se sa tobom ali ovdje pricamo o 'normalnim' ljudima, a ne o nekim fenomenima koji imaju brilijantne ideje, a svi znamo da takvi brzo uspiju =).
konrad

#11 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by konrad »

melodija1 wrote:A sta spada pod 'uzaludnu skolu' ? :-)
Pa faks sa kojim kad zavrsis ne mozes naci poso. Onda to ispadne da studiras iz hobija, a ko to moze da priusti?
Cunt

#12 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by Cunt »

konrad wrote:
melodija1 wrote:A sta spada pod 'uzaludnu skolu' ? :-)
Pa faks sa kojim kad zavrsis ne mozes naci poso. Onda to ispadne da studiras iz hobija, a ko to moze da priusti?
mamini i tatini sinovi/kcerke
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#13 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by ladyblue18 »

Hmm ja sam od malih nogu govorila da cu upisati engleski, jer engleski je moja velika ljubav, bio i ostao.
Medjutim kada je doslo vrijeme za upis na fax, trebalo je skontati sta i kako, a engleski bas nije bio ono od cega ima hajra i para.
Htjela sam turizam, koji takodjer isto volim, ali nisam imala ja pare za to, a ni od toga nema nekog hajra.

I tako upisem, sta drugo, nego pravo :roll: Gdje svi Turci...
a uvijek sam se zakljinala da ga necu upisati, jer ne volim to.
I ne mogu reci da sam nesto posebno odusevljena, nisam se snasla najbolje, iako sam prvu godinu u roku ocistila, drugu godinu moram obnoviti...
Sigurna sam da sam upisala engleski da ne bih bila u ovoj situaciji, i da bih ucila koliko god bilo tesko, ali ucila bih ono sto volim i sto me zanima.
Ali eto, mora se ovo zavrsiti, jednog dana treba imati diplomu, jer bez diplome si nula, ali nisi ni sa njom nesto puno odmakao nazalost...tako nam je kako nam je :roll: :(
zijancer

#14 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by zijancer »

jako je vazno da te interesuje ili zainteresuje :-), oblast koju izaberes, ili u koju mozda zalutas sticajem okolnosti :-)
suncokretna

#15 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by suncokretna »

zijancer wrote:jako je vazno da te interesuje ili zainteresuje :-), oblast koju izaberes, ili u koju mozda zalutas sticajem okolnosti :-)
Sticaj okolnosti tipa kud srednjoškolski sweetheart tud i ja :D

Opet, roditelji žele da im potomak prođe što bolje u životu - i ako željezarac od svoje šugave plate hoće poslat' dijete na fakultet u drugi grad, daj makar da mu dijete može naći kakva posla kad završi.
patrius

#16 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by patrius »

Kakogod,naradit ces mnogo toga sto ne volis :-D
alica.k

#17 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by alica.k »

Cunt wrote:Interesuje me kako jedna punoljetna osoba moze dozvoliti roditeljima da ga 'natjeraju' da upise neki fax po njihovoj zelji.
ovo ni meni nikako ne ulazi u glavu.

inace, ja sam uvijek htjela engleski upisat, ali razmisljala sam "gdje cu dobro zaradjivati?" i upisala medicinu. i polozim prijemni i sve, prva godina ispocetka sve ok, al kad iznesose one mrtve bebe na anatomiji, kad su "kolege" pocele da podapinju jedni drugima (jedan je nabavio nekakve preparate za histologiju, i reko svima ostalima da ih nema, iako su svi platili za te preparate, bla bla bla, on polozio, ostali popadali), i tako tome slicno....skontam ja "pa sta ja radim ovdje?"

a sve zato sto su me ubijedili da cu sa engleskim moc bit samo uciteljica, na nekom minimalcu, i da necu moc kraj s krajem sastavit.

i tak, sad sam tek upisala engleski, nakon 3 izgubljene godine mog zivota, i nikad sretnija. nije mi mrsko izac iz kuce da odem na fakultet, nije mi muka kad se sjetim ljudi koje moram gledat tamo i slicno...

upisi ono sto zelis i volis, a za ostalo se brini kako bude dolazilo. od svega se moze lijepo zivjeti, samo treba znati iskoristiti znanje i snaci se.
ladyblue18

#18 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by ladyblue18 »

Alice kako ja tebi zavidim, na toj hrabrosti i volji :-D
Ja ne bih imala hrabrosti da prekinem sada, a nije da nisam pomisljala :roll:
Sta cu, vec dvije godine zivota sam potrosila, 2000 KM dala samo fakultetu, a gdje cu roditeljima otici i reci, ja bih da se ispisem :-) :mrgreen: :skoljka:
alica.k

#19 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:Alice kako ja tebi zavidim, na toj hrabrosti i volji :-D
Ja ne bih imala hrabrosti da prekinem sada, a nije da nisam pomisljala :roll:
Sta cu, vec dvije godine zivota sam potrosila, 2000 KM dala samo fakultetu, a gdje cu roditeljima otici i reci, ja bih da se ispisem :-) :mrgreen: :skoljka:
upisi vanredno, cuj. mozes uz pravo, imam prijateljicu koja studira uz pravo engleski vanredno.

bitan je samo onaj trenutak kad skontas....sve to kratko proleti, tako i citav zivot, a jel zelis to malo vremena provesti radeci nesto sto ne volis i u cemu ne uzivas?
jer valja ti svako jutro ustati, i onda prozivljavati nesto sto nisi htio da prozivljavas nikad.

moji su roditelji sreca puni podrske i svega (tata cak nije ni htio da upisujem medicinu, jer je on doktor, i odgovarao me mjesecima a ja navalila i eto..ispade on u pravu bio!), i kazu bitno je da nesto zavrsim...a ovo ostalo cemo u hodu rjesavati.

a na engleskom je meni takva nekakva atmosfera...da mi je uzivancija otici na predavanja i na vjezbe. bukvalno jedva cekam. i odma sam sretnija u zivotu.

edit: mada te moram ispraviti, nisam hrabra ni voljna, nego sam zabusant, dobila sam 3 godine slobode i bukvalno luftala u odnosu na druge ljude koji su za to vrijeme uspjeli zavrsit prvi ciklus (na fakultetima gdje je tad bila uvedena bolonja). da sam imala imalo pameti, trebala sam se drzat medicine i zavrsit to, al eto ja imam taj luksuz da sam mogla se predomislit koliko god puta hocu...neki ljudi to nemaju.
ladyblue18

#20 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by ladyblue18 »

Eh, tu si u pravu nemamo svi taj luksuz :)
A vjeruj mi pored ovog jednog (prava) najmanje sto mi treba je upisivati jos nesto pa makar to bio i engleski.
Ovaj mi je dovoljan za cijeli zivot, i previse :x :skoljka:
JThomas

#21 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by JThomas »

samo od ljubavi se ne živi, al je jebeno bez nje, bez nje možeš uvenuti k'o biljka... :roll: a štrebati ono što te savršeno ne interesuje, ništa gore nema...

jesam ovo sročio, a? :D
melodija1

#22 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by melodija1 »

Ja konkretno sam razmisljala o nekim umjetnickim :D fakultetima - pa akademija, knjizevnost, historija umjetnosti, filozofija mozda, ma Filozofski fax ukratko...ali mozda zaista jeste lakse zavrsiti nesto "gdje cu dobro zaradjivati" (kako ovo zvuci :roll: ) i onda se baviti stvarima koje volim ?..ili te zivot odvede predaleko i preduboko, pa ni ne pomisljas na bavljenje dodatnim 'hobijima' od silnih obaveza, kao npr. Ladyblue18 iznad :D I iskreno, ne znam zasto engleski ulazi u tu kategoriju 'uzaludnih skola' :-D itekako se moze unovciti i pritom uzivati 8) ..i zasto se medicina smatra fakultetom "gdje ces dobro zaradjivati" ? :-)
konrad

#23 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by konrad »

melodija1 wrote:Ja konkretno sam razmisljala o nekim umjetnickim :D fakultetima - pa akademija, knjizevnost, historija umjetnosti, filozofija mozda, ma Filozofski fax ukratko...ali mozda zaista jeste lakse zavrsiti nesto "gdje cu dobro zaradjivati" (kako ovo zvuci :roll: ) i onda se baviti stvarima koje volim ?..ili te zivot odvede predaleko i preduboko, pa ni ne pomisljas na bavljenje dodatnim 'hobijima' od silnih obaveza, kao npr. Ladyblue18 iznad :D I iskreno, ne znam zasto engleski ulazi u tu kategoriju 'uzaludnih skola' :-D itekako se moze unovciti i pritom uzivati 8) ..i zasto se medicina smatra fakultetom "gdje ces dobro zaradjivati" ? :-)
Umjetnicke akademije. Mislim da tu trebaju da idu jedino pravi talenti, i za njih nema poslije problema. Tu nema sredine, poznavao sam dosta raje sto je krenula u Srednju umjetnicku skolu, samo jedan od njih je postao pravi slikar i zivi od toga. I jeste bio jedini talentovan, i to je pokazivao jos u osnovnoj skoli. Daleko je najbolje crtao od sviju nas. Njegova sreca je bila i to, sto je za sve drugo bio totalno nesposoban, osim da rinta negdje u fabrici. Nije imao talenta ni za sta drugo :D I naravno voli covjek to da radi non-stop. Meni je jako drago za njegov uspjeh. :)
Sad ocekivati neke velike novce, tesko bez odlaska u svjetske centre, gdje je i konkurencija ogromna i gdje mnogo igra ulogu i sreca i svakakve okolnosti. Biti u pravom trenutku na pravom mjestu. Ipak mislim da su sretni ljudi koji se mogu profesionalno baviti umjetnoscu. Pri tome ne mislim na muzicare koji sviraju po kafanama ili glumce u Kursadzijama.
Sve u svemu za istinske talente je steta da ne daruju covjecanstvo svojim radovima, i da zavrse radeci "obicne" poslove.

Takodje mislim da engleski nije uzaludna skola.
beckenbauer

#24 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by beckenbauer »

Just do what you love. Success, happiness and money will follow.
patrius

#25 Re: "ne zivi se samo od ljubavi" ili se zivi ? :D

Post by patrius »

beckenbauer wrote:Just do what you love. Success, happiness and money will follow.
Kakav optimizam.Na kojoj to planeti :? :-)
Post Reply