Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Rasprave o filozofskim temama.
maybelline

#1 Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

Ponukana odusevljenjem jedne forumasice ovom knjigom i svojom vlastitom fascinacijom, odlucih da otvorim ovu temu pa da malo raspravljamo o tome kako je ko i na koji nacin dozivio ovu knjigu, zasto mu se svidja, a zasto ne, da li je mozda dobio odgovor na neka zivotna pitanja ili makar novi ugao posmatranja zivota... I sami kraj knjige - kako ste ga shvatili, o cemu ste razmisljali...?

Izdvojite omiljene citate i objasnite zasto vam se svidjaju, opisite omiljene dijelove knjige i podijelite s nama zasto bas ti dijelovi, osvrnite se na nekog omiljenog filozofa ili samo ne neku ideju koju je neko od njih zapoceo ili razvio...

Mene licno je (izmedju toliko toga) dojmila cijela ideja knjige, tj. ideja da je sam covjekov zivot neciji plod maste. Kako je Sofija bila dio Majorove maste, svakako su i svi oni bili dio Gorderove, a mozda i sam Gorderov zivot, tj. i nas zivot je plod necije maste... A mozda smo svi samo na dnu krzna velikog, bijelog zeca kojeg madionicar vjesto vadi iz cilindra :-D

Anyway, uzivajte!
lala_sa

#2 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by lala_sa »

Evo te oduševljene forumašice kojoj je jako drago što si otvorila temu :)

Sjećam se svog prvog susreta sa filozofijom... Četvrti razred srednje, hrpa hormonalnih vreća u učionici, profesorica koja mrzi što je profesorica... Filozofiju smo morali učiti NA PAMET! Znači, disciplina koja se zasniva na razmišljanju se buba!!!! Filozofe sam zamišljala kao hrpu dokonih budala koje ne znaju šta bi od sebe, pa nešto buncaju.
Međutim, kako studiram psihologiju u koju sam apsolutno zaljubljena, počela sam se susretati sa filozofijom na jedan drugi način. (Veliku ulogu u tome je imao i jedan moj profesor). Sada Filozofiju posmatram kao nevjerovatno zanimljiv svijet mislilaca, i osjećam snažnu potrebu da učim o njoj...

Ova knjiga mi nije prva filozofska, ali je produbila moje interesovanje još više, i sad jako žalim što je nisam pročitala ranije....

Mislim da je njena ljepota u jednostavnosti... Najteže je nešto komplikovano jednostavno objasniti, a Justein to savršeno uspijeva...

Knjiga ukazuje na prelijepe stvari koje su nam tako dostupne, ali zbog naše naviknutosti na njih nam stalno promiču. Npr. ne bi mi nikada palo na pamet da svaki put kada pogledam u zvijezde gledam u daleku prošlost :)
lala_sa

#3 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by lala_sa »

I evo za početak par citata:

Kada bi ljudski mozak bio tako jednostavan da bismo mogli da ga shvatimo, onda bismo bili toliko glupi da ga ipak ne bismo mogli shvatiti.

Čovjek može postati "rob" najrazličitijih stvari. Da, čovjeka može zarobiti sopstvena samoživost. A uzdići se iznad svojih sopstvenih želja i poroka zahtijeva upravo samostalnost- i slobodu.(Kantova filozofija)

"Masa je neistina, istina je uvijek u manjini." Kirkegor

Postojati znači stvarati svoje sopstveno postojanje.

Suočeni smo sa lutrijom u kojoj su vidljive samo one srećke koje donose zgoditak.
( O parapsihologiji)
aman

#4 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by aman »

Previše davno sam je čitala... Iskreno, nisam nešto bogzna bila impresionirana, ali smatram da je dobra knjiga, dobar uvod u filozofiju za laike. :)
Tako da sve najbolje za temu... Ako neko slučajno ima link za elektronski format knjige, bila bih zahvalna... :) Ne bi bilo zgoreg eventualno promijeniti utiske... :)
maybelline

#5 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

Na zalost, nemam neke linkove za tu knjigu, sto ne znaci a ih nema, treba samo malo progooglati :)

A meni je kraj knjige bio malo... nejasan, mozda. Ima neko sa nekim idejama da me malo "prosvjetli"? :)
maybelline

#6 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

By the way, slazem se da je to odlicna knjiga za uvod filozofije, ali bih voljela naci i knjige sa, recimo, jednom od tematika koje se u Sofiji spominju (recimo, o jednom od filozofa ili o jednoj njegovoj ideji ili slicno), ali da je napisana na jedan slican nacin kao Sofija, dakle, da je jednostavna, citka, zanimljiva, da ima nesto sto te vuce da je dalje citas, da mozda ima i malo onog djecijeg u sebi zbog cega je neki odbacuju kao knjigu za srednjoskolce, ali ja zapravo mislim da se knjiga ne treba omalovazavati zato sto ima elemente "djecijeg" u sebi. Mislim da je u pravu i Garder kada kaze da su svi veliki filozofi u biti vrlo slicni djeci, pa zasto onda i knjige o filozofiji ne bi mogle imati taj jednostavni, djeciji element koji ju cini pristupacnijom i lako i rado citljivom?
Zoya

#7 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by Zoya »

Ko je napisao knjigu, kad je izdata? Bas cu pogledati da je narucim u biblioteci.
black

#8 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by black »

Zoya wrote:Ko je napisao knjigu, kad je izdata? Bas cu pogledati da je narucim u biblioteci.
zar to jos nisi citala :mrgreen:
Justejn Gorder, a preporucio bi ti i ostalo od njega..poput Djevojke sa pomorandzama, Maja, Misterija pasijansa itd.. ;-)
Zoya

#9 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by Zoya »

black wrote:
Zoya wrote:Ko je napisao knjigu, kad je izdata? Bas cu pogledati da je narucim u biblioteci.
Justejn Gorder, a preporucio bi ti i ostalo od njega..poput Djevojke sa pomorandzama, Maja, Misterija pasijansa itd.. ;-)
Zostajem crni, znam :) Hvala ti :)
maybelline

#10 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

black wrote:
Na sajmu sam kupila "Vita brevis" i namjeravam je poceti citati cim zavrsim knjigu koju trenutno citam, pa reko, ako si je citao, da me malo uvedes i jos vise zainteresujes? :)

P.S. Niko nema da mi ponudi objasnjenje za kraj Sofije? :(
black

#11 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by black »

maybelline wrote: Na sajmu sam kupila "Vita brevis" i namjeravam je poceti citati cim zavrsim knjigu koju trenutno citam, pa reko, ako si je citao, da me malo uvedes i jos vise zainteresujes? :)

Zivot je tako kratak(Vita brevis) da nemamo prava da izreknemo osudjujucu presudu ljubavi. Moramo prvo zivjeti, Aurelije, onda mozemo filozofirati. (Primus esse, tum philosophari). ;-)
maybelline

#12 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

black wrote:
maybelline wrote: Na sajmu sam kupila "Vita brevis" i namjeravam je poceti citati cim zavrsim knjigu koju trenutno citam, pa reko, ako si je citao, da me malo uvedes i jos vise zainteresujes? :)

Zivot je tako kratak(Vita brevis) da nemamo prava da izreknemo osudjujucu presudu ljubavi. Moramo prvo zivjeti, Aurelije, onda mozemo filozofirati. (Primus esse, tum philosophari). ;-)

Cool, hvala ti :-D
saga

#13 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by saga »

aman wrote:Previše davno sam je čitala... Iskreno, nisam nešto bogzna bila impresionirana, ali smatram da je dobra knjiga, dobar uvod u filozofiju za laike. :)
Tako da sve najbolje za temu... Ako neko slučajno ima link za elektronski format knjige, bila bih zahvalna... :) Ne bi bilo zgoreg eventualno promijeniti utiske... :)
http://www.4shared.com/file/76732750/b0 ... vijet.html
aman

#14 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by aman »

saga wrote:
aman wrote:Previše davno sam je čitala... Iskreno, nisam nešto bogzna bila impresionirana, ali smatram da je dobra knjiga, dobar uvod u filozofiju za laike. :)
http://www.4shared.com/file/76732750/b0 ... vijet.html

Hvala :)
Sad držte temu da ne ode daleko, dok ovo časkom pročitam... I onda ću se i ja priključiti :razz:
lala_sa

#15 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by lala_sa »

Sad sam se sjetila jednog interesantnog dijela koji govori o "filozofiji duhova"...
Svi oni koji vjeruju u njih doživljavaju ih prozračnim, laganim poput dima i sl. Međutim, oni bi da postoje morali biti puno teži od nas, ukoliko bi mogli da prolaze kroz stvari i ljude. Npr. mi možemo proći kroz maglu samo zato što smo dosta teži od nje. Fascinating, right? :D

Knjiga je puna ovakvih stvarčica koje te tjeraju na razmišljanje, međutim nikada ti nisu padale na pamet, iako su jednostavne. Čovjek osjeti strašnu želju da ponovo bude dijete i da se pošteno začudi. 8)
lala_sa

#16 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by lala_sa »

P. S. Čula sam da se sprema i drugi dio knjige
P.P.S. Da li je neko gledao film Sofijin svijet, kakvi su utisci?
maybelline

#17 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

Zar ima i film? :shock: To bih voljela vidjeti, cisto da vidim jesu li slicne moje "vizije" Sofije, Alberta, mame i ostalih :)

A definitvno je da je knjiga prepuna sitnica nad kojima se covjek zamisli! Ideja da je svemir koji sada gledamo zapravo star milionima godina ili metafora o zecu kojeg madjionicar vadi iz cilindra, a pogotovo paralela izmedju filozofa i djeteta je stvarno mindblowing (oprostite na engleskom, ali se ne mogu sjetiti prikladne rijeci na nasem :) )

Ne znam tacno koji filozof je to rekao, ali svidja mi se i ideja da smo svi mi kapljice vode koje cine jedan ogromni okean, koji je, u stvari to Bozanstvo o kojem se od prahistorije ljudi pitaju.
Ananse

#18 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by Ananse »

ova knjiga je bila moj prvi susret sa filozofijom :)
Najveci utisak na mene je definitivno ostavila prica o Platonovoj pecini...tako je velicanstveno prepricana..mislim da je knjiga savrsena za one koji jos nista ne znaju o filozofiji
maybelline

#19 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

Ananse wrote:ova knjiga je bila moj prvi susret sa filozofijom :)
Najveci utisak na mene je definitivno ostavila prica o Platonovoj pecini...tako je velicanstveno prepricana..mislim da je knjiga savrsena za one koji jos nista ne znaju o filozofiji
Jooj, hajde podsjeti me malo, please, bojim se da mi je taj dio knjige malo maglovit :)
frla

#20 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by frla »

edited ... ma bio je off ... :D
Zoya

#21 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by Zoya »

Ja tek sada vidjela da je norvezanin pisao ovu knjigu. Jaoj:-) :-)
maybelline

#22 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by maybelline »

Zoya wrote:Ja tek sada vidjela da je norvezanin pisao ovu knjigu. Jaoj:-) :-)

Da, i? :?
kiky

#23 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by kiky »

knjiga dobro počne ali je kraj ko dlake ...
toccata

#24 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by toccata »

ma kraj je u skladu s knjigom, nije nejasan nego ostavlja prostor...da se zamislis :D :D
Hrvatinich

#25 Re: Sofijin svijet - za sve one pod utiskom ove knjige

Post by Hrvatinich »

Tu knjigu sam čitala prije pet godina - super je kao uvod u svijet filozofije - i onaj koga ne zanima filozofija vjerovatno bi postao zainteresovan.
Post Reply