Nogometna utakmica BiH - SCG

JLZ

#1 Nogometna utakmica BiH - SCG

Post by JLZ »

Ne znam sto vi mislite o ovome, ali evidentna je zabluda da ce vremenom bosanski Srbi poceti navijati za reprezentaciju BiH kada navijaci iste urlaju: "Ubij, ubij, ubij Srbinaaa!"
Takodjer, nedavna anketa sprovedena u Mostaru i Banjaluci je pokazala da navijaci srpske i hrvatske nacionalnosti ce radije navijati za reprezentacije SCG ili Hrvatske, nego BiH.
Ne govori li vam to da su, unatoc nametanjima od strane pojedinih medjunarodnih centara moci, hrvatski i srpski narod u BiH emotivno vezani za svoje matice (kad vec nisu teritorijalno).
Stoga bi za BiH bilo najbolje da napravi situaciju kao u Velikoj Britaniji: tri nacionalne nogometne reprezentacije (Fudbalska reprezentacija Republike Srpske, Nogometna reprezentacija Herceg-Bosne i Nogometna reprezentacija Bosne - bosnjacki dio).
Zvuci apsurdno, ali time bi i Bosnjaci trebali biti zadovoljniji jer bi domaci Srbi i Hrvati preko svojih reprezentacija navijali bar za dijelove BiH, a ovako navijaju za reprezentacije stranih drzava, SCG i Hrvatske !!!

Vrijedno razmisljanja, zar ne?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ne znam decko, ali takve je slicne planove imao i Karadzic
TheGame

Post by TheGame »

sve je to u redu s obzirom sta se dešava na tim prostorima, covjek bi pomislio da je to najracionalnije riješenje. ali moraš i pogledat drugu stranu medalje- ne vjerujem da je bilo kome to u interesu :roll:
Prenj

Post by Prenj »

Nesto ne vidjeh da Svicarska ili Belgija imaju vise reprezentacija.
Takodje i SiCG bi se mogla lijepo organizovati u barem cetiri reprezentacije.

Pa jedva uspijemo skupiti igraca za ovu jednu!
JLZ

Post by JLZ »

Sumnjam da se Radovan baš bavio pitanjima reprezentacije usred rata, ali neka ti bude, vjerovaću ti.
Međutim, moja tema je nešto posve drugo. Totalno je blesavo da za reprezenatciju BiH navija svega trećina njezinih građana (Bošnjaci), pa se postavlja pitanje njezinoga legitimiteta?
Mogu moćnici nametati rješenja koja hoće, ali ne mogu ući u emocije Hrvata i Srba za koga će navijati.
Općenito, ne vidim šta su Bošnjaci dobili time što sprječavaju Hrvate i Srbe u BiH da osnuju vlastite reprezentacije kad ovi ionako ne navijaju za BiH?
Pokušaj mi to pojasniti.
JLZ

Post by JLZ »

Ti Maha od mene napravi nacionalistu, mada ja to nisam. Htjedoh reći da je činjenica da je reprezentacija BiH, točnije navijači, raštimani po nacionalnom ključu.
Imaš li rješenje za to? Ja sam ponudio jedno realno rješenje (ne ulazim u to da li je dobro ili nije).
@ke

Post by @ke »

maha wrote:Naravno da ima rjesenje: Bosna i Hercegovina kao drzava pojedinaca; dakle gradjanska BiH. ... Stavise, treba ugraditi mehanizme koji ce stititi pravo svakoga da se osjeca, izrazava i ponasa kao pripadnik naroda kome misli da pripada. Dakle, sustina je da sistem ne stvara (ne tjera) pojedince da bude Srbi, Hrvati ili Bosnjaci, nego da mu omoguci da to bude ako hoce: i to na svakom centimetru Bosne i Hercegovine, u svakom trenutku.
To je pravo i jedino dugorocno odrzivo rjesenje. Time bi za par godina, bilo moguce, bez poziva na linc od strane TV-a, da Srbin navija za BiH (ako hoce) ali isto tako (bez poziva za linc) da Srbin navija za Srbiju.
fino to zvuci, ali je nerealno, prvenstveno zbog najbrojnijeg naroda i zelje za dominacijom :-?

zbog toga bi bolje bilo razmisljati o razdruzivanju pa onda o eventualnom udruzivanju, iskljucivo na bazi interesa :)

jer ovakva prisilna drzava vodi ka apsurdima da predsjednik paravac ne navija za reprezentaciju drzave ciji je predsjednik :shock:
Prenj

Post by Prenj »

@ke wrote:
maha wrote:Naravno da ima rjesenje: Bosna i Hercegovina kao drzava pojedinaca; dakle gradjanska BiH. ... Stavise, treba ugraditi mehanizme koji ce stititi pravo svakoga da se osjeca, izrazava i ponasa kao pripadnik naroda kome misli da pripada. Dakle, sustina je da sistem ne stvara (ne tjera) pojedince da bude Srbi, Hrvati ili Bosnjaci, nego da mu omoguci da to bude ako hoce: i to na svakom centimetru Bosne i Hercegovine, u svakom trenutku.
To je pravo i jedino dugorocno odrzivo rjesenje. Time bi za par godina, bilo moguce, bez poziva na linc od strane TV-a, da Srbin navija za BiH (ako hoce) ali isto tako (bez poziva za linc) da Srbin navija za Srbiju.
fino to zvuci, ali je nerealno, prvenstveno zbog najbrojnijeg naroda i zelje za dominacijom :-?

zbog toga bi bolje bilo razmisljati o razdruzivanju pa onda o eventualnom udruzivanju, iskljucivo na bazi interesa :)

jer ovakva prisilna drzava vodi ka apsurdima da predsjednik paravac ne navija za reprezentaciju drzave ciji je predsjednik :shock:
Od pocetka se pitam, otkud ova tema na politici, kad evo i odgovora.
Decki, pustajte probne balone negdje drugo, ovo je SARAJEVO forum.
Qwert

Post by Qwert »

Vrlo bitno za koga ce srbi navijati :-? Uopste me ne tangira :roll:

Mi cemo se za uzvrat potrudjeti da ih fino reprezentujemo u svijetu :D :D
seas of cheese

#10 Re: Nogometna utakmica BiH - SCG

Post by seas of cheese »

JLZ wrote:Ne znam sto vi mislite o ovome, ali evidentna je zabluda da ce vremenom bosanski Srbi poceti navijati za reprezentaciju BiH kada navijaci iste urlaju: "Ubij, ubij, ubij Srbinaaa!"
Takodjer, nedavna anketa sprovedena u Mostaru i Banjaluci je pokazala da navijaci srpske i hrvatske nacionalnosti ce radije navijati za reprezentacije SCG ili Hrvatske, nego BiH.
Ne govori li vam to da su, unatoc nametanjima od strane pojedinih medjunarodnih centara moci, hrvatski i srpski narod u BiH emotivno vezani za svoje matice (kad vec nisu teritorijalno).
Stoga bi za BiH bilo najbolje da napravi situaciju kao u Velikoj Britaniji: tri nacionalne nogometne reprezentacije (Fudbalska reprezentacija Republike Srpske, Nogometna reprezentacija Herceg-Bosne i Nogometna reprezentacija Bosne - bosnjacki dio).
Zvuci apsurdno, ali time bi i Bosnjaci trebali biti zadovoljniji jer bi domaci Srbi i Hrvati preko svojih reprezentacija navijali bar za dijelove BiH, a ovako navijaju za reprezentacije stranih drzava, SCG i Hrvatske !!!

cuje se tvrdnja o tome da je republika srpska nelegitimna zbog etnickog ciscenja, kao i herceg-bosna. pitam se koliko je legitimna be-ha, kad vecina njenog stanovnistva ne prihvata tu zemlju kao maticnu drzavu?

cak i da nije bilo rata i da se niko nije pomakao iz svoje kuce, opet bi srbi i hrvati navijali za srbiju odnosno hrvatsku i tada bi isto tako be-ha bila nelegitimna drzava, ali ne bi se moglo govoriti o ratu kao o necemu sto je poremetilo navodnu hiljadugodisnju mulitkulti stabilnost i be-ha cjelovitost.
Prenj

#11 Re: Nogometna utakmica BiH - SCG

Post by Prenj »

seas of cheese wrote:
JLZ wrote:Ne znam sto vi mislite o ovome, ali evidentna je zabluda da ce vremenom bosanski Srbi poceti navijati za reprezentaciju BiH kada navijaci iste urlaju: "Ubij, ubij, ubij Srbinaaa!"

cuje se tvrdnja o tome da je republika srpska nelegitimna zbog etnickog ciscenja, kao i herceg-bosna. pitam se koliko je legitimna be-ha, kad vecina njenog stanovnistva ne prihvata tu zemlju kao maticnu drzavu?

cak i da nije bilo rata i da se niko nije pomakao iz svoje kuce, opet bi srbi i hrvati navijali za srbiju odnosno hrvatsku i tada bi isto tako be-ha bila nelegitimna drzava, ali ne bi se moglo govoriti o ratu kao o necemu sto je poremetilo navodnu hiljadugodisnju mulitkulti stabilnost i be-ha cjelovitost.
Da li ovo sam sebe citiras?
seas of cheese

Post by seas of cheese »

maha wrote:(k) ake (salim se).
Upravo o tome i govorim. Jel' ti mislis da nije moguce uspostavit gradjansku Bosni i Hercegovinu u kojoj ce (pored toga i to na prvom mjestu kao pojednica) biti zasticena prava svih naroda. Ja ne samo da mislim da moze nego i znam. Nije to tako tesko ko' sto sad mozda izgleda. Izgleda tesko jer upravo ovaj sistem produkuje takvu sliku. Tu je upravo problem. Ja cu prvi stat u zastitu svakog Srbina (koji nije ratni zlocinac)i njegovih prava a koji postuje i priznaje mene, moj narod i moju drzavi. I takvih ti je 90% nas u Bosanaca, vjeruj mi.
Kakvo razdruzivanje moj dragi, moze se razdruzit onaj koji nista nije uzeo od drugog, al' kad si uzeo nesto sto pripada i meni, e neces Boga mi otic' s tim. Da ne pricamo o tome kako je "to" sto hoce da se razdruzi nastalo : na krvi, na klanju i genocidu. Nek se niko ne ljuti, al' pogledajmo istini u oci, necu se pozivat na presude Haga, svako ko ima imalo srca, u tom srcu osjeca tu istinu kao tezak kamen. I ti mislis da je to moguce? Ne drug moj.
Ovo sto ti govorim (i sto kazes lijepo zvuci) je tako blizu, samo trebamo svi malo da poskocimo i da ga uhvatimo. Sve drugo je patnja i stradanje i buducim generacijama.
Toliko od mene.
Pozdrav svim Bosancima i Hercegovcima. Volimo se zivot je kratak!

ne moze. ja sam prvi pristalica gradjanskog drustva, ali na balkanu, odnosno bosni, to bi bila cista farsa i paravan preglasavanje.

mi smo u svakom pogledu, istorijski i po mentalitetu a i po nacinu na koji je ekononomski opstanak ovde jedino moguc, za sad - kolektivisticko drustvo. ne samo kolektivisticko i tribalno, dakle plemensko, vec i moralisticko, dusebriznicko, mahalsko, patrijarhalno, ljubomnorno, zavisno, primitivno. kod nas moras biti dio prihvacene, definisane grupe, dakle nacije, vijerske rulje, partije, grada, ulice, raje.. ili si nista. individualizam se ne cijeni niti prepoznaje kao vrijednost pa prema tome ne vidim uopste kako bi to i takvo drustvo moglo funkcionistati na tim principima. bar ne sa ovakvom svijesti gradjanstva, kava se cini sada...

jedino da svakoga gradjana be-ha zamjenis recimo norvezanima, svabama ili belgijancima...
JLZ

Post by JLZ »

Ne znam ko je pitao da li ovdje ima duplih identiteta?
Ja samo znam da imam jedan nick name, a taj je JLZ, odnosno akronim za: "Jebo Lud Zbunjenog
Last edited by JLZ on 14/10/2004 16:06, edited 1 time in total.
JLZ

Post by JLZ »

Ne znam ko je pitao da li ovdje ima duplih identiteta?
Ja samo znam da imam jedan nick name, a taj je JLZ, odnosno akronim za: "Jebo Lud Zbunjenog
horns&drums

Post by horns&drums »

JLZ wrote:Sumnjam da se Radovan baš bavio pitanjima reprezentacije usred rata, ali neka ti bude, vjerovaću ti.
Međutim, moja tema je nešto posve drugo. Totalno je blesavo da za reprezenatciju BiH navija svega trećina njezinih građana (Bošnjaci), pa se postavlja pitanje njezinoga legitimiteta?
Mogu moćnici nametati rješenja koja hoće, ali ne mogu ući u emocije Hrvata i Srba za koga će navijati.
Općenito, ne vidim šta su Bošnjaci dobili time što sprječavaju Hrvate i Srbe u BiH da osnuju vlastite reprezentacije kad ovi ionako ne navijaju za BiH?
Pokušaj mi to pojasniti.
Nisam mislio konkretno nego je Radovan imao takvu politiku prema drzavi koju nije priznavao. Slazem se da je totalno blesavo da ne navijaju svi za BiH ali nije istina da navijaju samo muslimani tj. Bosnjaci. Zamisli ti npr. Baku Sliskovica da navija protiv BiH. Kako bi trenirao onda?

Ja prvi nisam musliman tj. Bosnjak pa navijam za BiH. A znam masu drugih koji isto misle kao i ja.
Ja licno ne bih branio nikome da navija za koga hoce. Vjerujem da francuzi iz SAD-a navijaju za Francusku, a ne za SAD.

Osnovati vlastite reprezentacije? Covjece, jedva smo i ovu sklepali (rekao ti je neko ranije).

Dakle, moja osnovna poruka ovog posta je da za BiH ne navijaju samo muslimani tj. Bosnjaci.

A da tebe sada ja nesto pitam. Sto mislis kako se ja osjecam, dakle ja koji navijam za BiH, kada vidim da momci koji isto navijaju za BiH kao i ja nose zelenu zastavu sa arapskim slovima i macem? Je l' to zastava BiH?
Ne pasa moj, nije nikako.
Prenj

Post by Prenj »

JLZ,

kazes nisi nacionalista.
Mozes li dati komentar na "breaking news":

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3743176.stm
horns&drums

Post by horns&drums »

Konacno jedno zdravo razmisljanje
Monstrum

Post by Monstrum »

De ljudi, nemojte zivjet u zabludi.

Jednoga dana RS ce se otcijepiti i tada ce doci do novog rata koji ne moraju inicirati Bosnjaci. Opet ce ga inicirati Srbi zlocinima u Brckom, Janji, Omeragicima, Zepi, Kozarcu, Orahovoj, Teslicu, Modrici, Bosanskom Brodu, Skelanima i drugim mjestima u koja su se Bosnjaci vratili u jako velikom broju.

To je neminovnost.

To se moglo sprijeciti da nas je Klinton 1995. godine pustio i pomogao nam da istjeramo zlocince preko Drine.

Tada bi BiH postala relativno normalna drzava.

Ovako, moguc je samo jedan ishod koji ce imati epitet tragicnog sukoba u pravom smislu te rijeci.

Novi rat se ne moze izbjeci jer u RS-u i dalje prevladavaju Srbi koji imaju pomracenje uma i koji nece moci da odole a da ne pocine nove zlocine kada se za to ukaze prilika. A prilika ce se ukazati.

Mislim da sa tim ljudima koji prevladavaju u RS-u nije moguc kompromis na obostrano zadovoljstvo o bilo kom pitanju.

Jer ti ljudi koji tamo cine ubjedljivu vecinu zele samo jedno. A to je etnicki cista zemlja koja ce biti dio Srbije.

S Hrvatima je nesto drukcija situacija iako se posljedice Tudjamonog rezima ne mogu izbrisati. Oni se ipak drukcije ponasaju pa je samim tim i povratak u danas vecinska Hrvatska podrucja znatno bolji. A i bolji su uslovi za integraciju u drustvo.

Mislim da Hrvatima za razliku od Srba ne bi bilo ni pametno da opet dignu ruku na Bosnjake jer ce u tom slucaju Hrvati Srednje Bosne gadno stradati. Mislim da oni toga nisu svjesni.

Tj. ne shvataju koliku su stetu nanijeli vlastitoj buducnosti kada su digli ruku na Bosnjake. Jer su jednom zauvijek odvojili Bosnjake i Hrvate. A doveli su se u situaciju u kojoj su okruzeni Bosnjacima (misli se na Hrvate Srednje Bosne) i u slucaju novog rata nece se dobro provesti.

Kao sto rekoh, oni nazalost nisu svjesni koliko su sami sebi stete nanijeli onim sto su pokusali u proteklom ratu. A dobar dio njih nije svjestan cinjenice i da im nije uspjelo ono sto su pokusali.

Sve u svemu, mislim da sa Srbima koji cine ubjedljivu vecinu u RS-u ne mozemo graditi zajednicku buducnost.

Ne mozemo ocekivati da ce pristati na bilo sta sto ce na neki nacin voditi ka integraciji BiH.

S Hrvatima je ipak malo drukcija situacija. Ipak je drukcije. Ako malo bolje obratimo paznju mogu se uociti neke bitne razlike iako su i oni napravili jedan aparthejd teske kategorije na prostoru na kom vladaju.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Maha, dobro nam dosao.
Imas fine komentare. Lijepo je nesto ovako razumno procitati. Nece ti biti lako kad te ovnovi predvodnici dokace, ali ..... ne daj se. Drzim ti fige. :)
seas of cheese

Post by seas of cheese »

maha wrote:OK, seas of cheese,
Postujem argumentirano iznosenje vlastitog razmisljanja. Slazem se sa tobom, da smo mi jos uvijek, velikim dijelom (na zalost) drustvo koje se oslanja na kolektivitet. Al' zar sva drustva nisu na ova ili onaj nacin kolektivitet. Definicija drustva u sebi i podrazumijeva kolektivitet. Samo je stvar toga u kojoj mjeri (drustveni) sistem (ustav izmedju ostalog) protezira jedno a koliko drugo. Mislis da ces se sloziti sa mnom da je odnos sistema i individualca (i tako uslovno receno svih pokolektiviteta, sa kojim se taj pojedinac idnetifikuje) dvosmjeran. Sistem, koji odgovara svima (uz neminovne ustupke), al' sa stavljanjem na pijadestal individuu i njegovu zastita, a zatim zastitu kolektiviteta (svakog) , stvara pretpostavke za jacanje ovog prvog.
Samo je potrebno malo volje.
Nadam se da je svima jasno da Bosnjaci nikad nece dati Bosnu. Isto tako se nadam da je jasno da Srbi nikad nece dozvoliti da se stvari u Bosni rade bez njih. Ja mislim da je isto tako svako svjestan da bi trazenje jednog (cijepanja Bosne i insistiranja na tome: samo moj narod ima pravo da zivi ovdje) ili drugog (minoriziranje Srba, i Hrvata naravno) dovelo opet do rata. E, kad je tako, dosli smo u pat poziciju. Moramo se izvuc iz ove situacije, svi zajedno (jer drugacije ne moze), a JEDINO rjesenje (naravno po mom misljenju) je vec vec pomenuto. Ne mislim da ta, vec previse koristena tvrdnja mi smo Balkanci, mi smo ovaki, mi smo onaki, moze sprijeciti put ka normalno drustvu. Cak obratno, mislim da nase (odvec gorko) iskustvo moze cak doprinijeti da shvatimo da se silom ne moze nista, a dobrom voljom i medjusobnim postovanjem sve.
Pozdrav svim Bosancima i Hercegovcima. Volimo se!
[/quote]

govoris o gradjanskom drustvu a sve ilustriras primjerima iz kolektivisticke nacionalne perspektive, bosnjaci bi ovo srbi bi ovo... znaci i sam si svjestan da bi se ljudi jednako tako polarizirali, kao ovce u stadu jer takav je njihov mentalitet. u tom slucaju najebali bi oni manje brojniji koji nebi imali konstitutivni stit protiv nadglasavanja, jer bi drzava formnalno bila gradjanska a u stvari nacionalno podvojena. zasto? upravo ti rekoh da je gradjansko drustvao u bosni nemoguce u praksi.

ovo je fin politcki pamflet da se proda majorizacija, mogli smo isto tako pustiti sloveniju i hrvatsku da se odvoje pa od skracene jugoslavije praviti gradjansku drzavu, sta bi nam falilo? falilo je to sto neki nisu vjerovali da bi u praksi takva drzava mogla biti gradjanska. ja sam 100% ubjedjan da bi ta drzava, nakon odredjenog vremena ipak mogla biti gradjanska, puno vise nego sto to moze bosna.
@ke

Post by @ke »

zanimljivo poredjenje :roll:

kad je npr "jugosloven" ejup ganic, tako lako odustao od izgradnje gradjanske jugoslavije :-)
i poceo kao nebosanac da vrlo aktivno i sa velikom moci, da gradi "gradjansku" bosnu,
cak je u jednom trenutku i razvlastio kalifu :-)
Post Reply