Renault elektricari ili sam svoj majstor
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
guest033
#1 Renault elektricari ili sam svoj majstor
Zna li ko dobrog elektricara za Renault vozila, konkretno Megane II. Koliko sam ja do sada vidio najbolje se u to sam upustiti (ukoliko covjek bar dijelimicno konta osnovne pojmove elektrotehnike). Medjutim problem je sa wiring dijagramima kojih je vrlo tesko dobiti (besplatno). Cuo sam za dobar softver "Renault wiring diagrams 2005" ali ga je tesko dobiti free. Je li ko nasao crack za ovo?
-
ja1977
#2 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
probaj na nekom renault forumu.
-
Chairman
#3 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Kakva ono djeca rade u servisu kod Bunje
?
- beco
#4 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
A šta popravljaš ili ugrađuješ. Ako ugrađuješ sitnice tipa maglenki ili parking senzora ima na hrvatskom Renault forumu upustva i sve samo potraži!
-
guest033
#5 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Pa i nije se desio neki problem, nego cisto zelim znati kako stvari funkcionisu. Razmisljam o ugradnji sopstvenog sistema zastite od kradje. A da bi se ista pametnije napravilo potrebna je shema ozicenja i opis funkcionalnosti. Mislim da je tesko naci elektricara koji se toliko razumije u filozofiju rada i ozicenje. Mislim da bi mi pomenuti softver uveliko pomogao, jer sam gledao primjere i vrlo slikovito sve opisuje.
-
Xplode
#6 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
http://katz.cd/download/2394792/App/Ren ... ogys-2008/
ovo je nesto sto sma nasao pa ako ti moze pomoci skini iako je podosta veliko.... ne znam tacno je li ima diagram electricnih instalacija ali pronadji detaljan opis programa pa vidi ako ti se isplati skinuti skidaj
ako nadjem to sto trazis posaljem ti link ovdje 
ovo je nesto sto sma nasao pa ako ti moze pomoci skini iako je podosta veliko.... ne znam tacno je li ima diagram electricnih instalacija ali pronadji detaljan opis programa pa vidi ako ti se isplati skinuti skidaj
- amrica
#7 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
off topic, skroz, ali da ne otvaram novu temu
Odvela auto kod Bunje na redovan servis, 2 godine, ni 15 hiljada nisam presla, a uzeli mi 250 KM... za ulje, filtera komada 3...
.
To i nekako, prezivjece se, ALI UPRLJALI MI SUVOZACEVO SJEDISTE ULJEM NA 2 MJESTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DVIJE FLEKE, JEDNA NA SRED SJEDISTA, A DRUGA NA RUBU....
Kako sam dosla po auto, platila racun, otvorila suvozaceva vrata i ubacila jaknu i tasnu na sjediste, nista nisam skontala dok nisam dosla kuci....

A ni auto nisu oprali, nego ga samo pospricali vodom, da se sjaji dok je mokar....
Odvela auto kod Bunje na redovan servis, 2 godine, ni 15 hiljada nisam presla, a uzeli mi 250 KM... za ulje, filtera komada 3...
To i nekako, prezivjece se, ALI UPRLJALI MI SUVOZACEVO SJEDISTE ULJEM NA 2 MJESTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DVIJE FLEKE, JEDNA NA SRED SJEDISTA, A DRUGA NA RUBU....
Kako sam dosla po auto, platila racun, otvorila suvozaceva vrata i ubacila jaknu i tasnu na sjediste, nista nisam skontala dok nisam dosla kuci....
A ni auto nisu oprali, nego ga samo pospricali vodom, da se sjaji dok je mokar....
-
susc_ovjek
#8 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Ovo za cijenu servisa je khm... ok. Mislim, za nase uslove nije ok, ali za ovlasteni servis je ok. Nista neobicno za zamjenu ulja i filtera u ovlastenom servisu. Jos i mnogo jeftino ako uopredis
sa EU ovlastenim servisima.
Sto se tice fleke... ne mogu da vjerujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kod Halilovica (isto ovlasteni servis) koriste uvijek zastite i to ne samo za sjedista nego i za karoserijske djelove.
Znaci... trazio bih da mi sjedista izgledaju onako kako su izgledala!!! Ne interesuje me kako, ciscenje ili nova.
Svasta!
sa EU ovlastenim servisima.
Sto se tice fleke... ne mogu da vjerujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kod Halilovica (isto ovlasteni servis) koriste uvijek zastite i to ne samo za sjedista nego i za karoserijske djelove.
Znaci... trazio bih da mi sjedista izgledaju onako kako su izgledala!!! Ne interesuje me kako, ciscenje ili nova.
Svasta!
-
vnm
#9 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
cudno. moj drug je radio kod bunje servis na 8.000km i platio ga 130KM, a kod halilovica na 18.000km i platio ga priblizno isto kao kod bunje. e sad, jedino ako nije predvidjeno neki filter da se mijenja nakon 2 godine cija zamjena njega jos ceka, a da taj filter kosta 100KM.
a da kod bunje rade mufloni sam vise puta pisao, ali eto mene niko ne slusa.
a da kod bunje rade mufloni sam vise puta pisao, ali eto mene niko ne slusa.
- Better Man
#10 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Evo za mjesec dana će biti 2 godine kako sam kupio Clia. Do sada sam prešao 41 hiljadu i nešto KM. Uradio sam 2 redovna servisa na 15 hiljada km i 30 hiljada km. Prvi servis na 15 hiljada sam platio oko 100 KM i zamjenili su mi ulje i filtere. Drugi servis na 30 hiljada km sam platio nešto manje od 200 KM i tad su mi pored filtera i ulja zamjenili filter klime i filter zraka kabine i pregledali ostalo šta treba.I prvi i drugi sevis bio sam prisutan kad su mi radili (to svima savjetujem) i nisu mi prali auto, jer nema potrebe za tim (ako je auto za pranje odvezem ga u praonicu) Kad sam mjenjao u novembru gume, odnosno kad su mi postavljali zimske gume umjesto ljetnih primjetio sam da su volan omotali nekom folijom, isto tako i mjenjač i stavili su najlon preko kompletnog sjedišta da se ne isprlja. Isto to su uradili i na ostalim vozilima na kojima su mjenjali gume. Amrice, zašto to nisu zaštitli tvoj Clio da se ne isprlja to ne znam, ali ja bih otišao do njih i tražio da ti to očiste sredstvima za održavanje i čišćenje unutrašnjosti koja oni prodaju u salonu. Do sad nisam imao problema sa servisom kod Bunje. Jedino kad sam mjenjao sjelicu na prednjem faru neki balavac koji radi bio toliko spor i trebala mu je vječnost da je zamjeni, dok drugi momak kad mi je drugom prilikom mjenjao sjelicu na faru to uradio u sekundi.
- beco
#11 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
I mi svoga Clia servisiramo u Bunji, imao sam več dva servisa kod Bunje, koliko se ja sječam nisu imali nikakve zaštite, stani lažem tokom samih servisa nisu imali, ali kad sam nešto drugo mjenjao stavili su i zaštitu na volana i na sjedište. Cijene servisa su oko 150 KM, ali ono što je meni išlo na živce što ne prate onu knjižiciu za servis, jer meni je bio prvi servis samo mjenjanje ulja i filter goriva i ništa više, a u knjižici je bilo još stavki tipa mjenjanje filtera kabine, nadopunina klime i baš pitam što se to ne radi kaže ne radi se to kod nas na prvom servisu?!
Neko je spomenuo da ima puno djece tamo i istina svi su nekako mladi, ja mislim da onde imaju samo dva prava majstora. Mada se ne mogu baš i požaliti na Bunju bili su uvijek prijatni sa nama, sve dodatno što smo mjenjali tipa alternatora, kvačila su nam promjenili bez nadoknade, 3 X su mi besplatno mjenjali sijalicu, mislim ja donesem sijalicu, a oni je besplatno ugrade.
- Better Man
#12 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Beco, obzirom da ti je bibi star 2 godine nije mi jasno šta si to mjenjao vezano za altenator i kvačilo?
- beco
#13 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Sada kvačilo je možda izmjenjeno više iz preventive, onako imao sam osječaj da nehvata baš dobro. A alternator sam promjenio jer se čuo neki električni zvuk isto kao elektro motor kad pritisneš gas i ja u servis, kažu otišao ležaj alternatora i sve promjenili zajedno. 
- Better Man
#14 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Ako je tako, dobro je da su ti to sredili. Ja nisam imao tih problema do sada. Jedino su mi zamjenili mp3 radio, jer je imao neku serijsku grešku. Naime, zimi na velikom minusu kad dođem s posla po auto cd neće da se upali i morao sam kod Bunje da ga izvade, nešto po žicama pročačkaju i ponovo se upali, ukucaš šifru i radi. Kako mi se još 2-3 puta to desilo, zamjenili su mi i stavili novi i više nikad nisam imao taj problem. To su mi uradili još u januaru 2008. godine. I ja sam znao otići da mi zamjene sijelicu i nisu nikad to naplatli. jednom kad sam mjenjao morao sam kupit novu kod njih i obzirom da je garancija na sijelicu 1 godina. kada mi je sljedeći put ta ista pregorila zamjenili su mi je i nisu je naplatili, jer je pod garancijom, a nisu ni rad naplatili. Kažeš da si imao osječaj da ne hvata kvačilo dobro na šta si konkretno mislio pod tim?beco wrote:Sada kvačilo je možda izmjenjeno više iz preventive, onako imao sam osječaj da nehvata baš dobro. A alternator sam promjenio jer se čuo neki električni zvuk isto kao elektro motor kad pritisneš gas i ja u servis, kažu otišao ležaj alternatora i sve promjenili zajedno.
Last edited by Better Man on 07/05/2009 22:35, edited 2 times in total.
- beco
#15 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Pa recimo kad parkiram na uzbrdici ubacim u prvu i pustim kočnicu, počne kvačilo da proklizava i auto pođe malo naprijed pa uhvati kvačilo, pa opet prokliže pa uhvati i nekoliko puta tako dok neuhvati i neumiri se potpuno. Ili kad idem uzbrdo samo u prvoj brzini neče da uhvati baš dobro.
- Better Man
#16 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Hvala na odgovoru! Kad je tako nek si to preventivno uradio.beco wrote:Pa recimo kad parkiram na uzbrdici ubacim u prvu i pustim kočnicu, počne kvačilo da proklizava i auto pođe malo naprijed pa uhvati kvačilo, pa opet prokliže pa uhvati i nekoliko puta tako dok neuhvati i neumiri se potpuno. Ili kad idem uzbrdo samo u prvoj brzini neče da uhvati baš dobro.
- beco
#17 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Ej več kad smo sada dobro u offtpicu, koji ti je Clio, mislim motor pod haubom?
- Better Man
#18 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
1,2 16V, 75 KS.beco wrote:Ej več kad smo sada dobro u offtpicu, koji ti je Clio, mislim motor pod haubom?
- Neelix
#19 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
sta je sjelica?
-
Lesli Eldridž
#20 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
I ja sam se to neki dan pitao.Neelix wrote:sta je sjelica?
- beco
#21 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Znači isti i kod mene je 1.2 16V, malo mi je preslab, eh šta bih dao za 1.2 TCE! 
- Better Man
#22 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
1,2 TCE ima više KS,a istu potrošnju kao i obični 1,2 16V i pojavio nakon što smo mi kupili svoja auta. Kod mene ti je Dynamic oprema.beco wrote:Znači isti i kod mene je 1.2 16V, malo mi je preslab, eh šta bih dao za 1.2 TCE!
- beco
#23 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Joj ne spominjimi TCE, ja kupio Clia u Aprilu 2007, a TCE došao za 3 mjeseca?! Kod mene je expression oprema, nivo ispod tvoga
Da budem iskren istina da Dynamic mnogo bolje izgleda od moje opreme, ali mi se nekako nije davalo 1500 KM za nekoliko srebrenih plastičnih i kožnih umetaka. Meni ide na živce da recimo kod Dynamic nivoa opreme koji se vodi kao srednji nivo opreme nema električnih retrovizora koji su pravo potrebni, kad moram da se protegnem do onog retrovizora na suvozačevoj strani baš mi bude muka! Baš mi čudno imaš redovno klimu i radio u opremi ali ne i ele ktrične retrovizore 
- Better Man
#24 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Za el. retrovizore je trebalo doplatiti oko 190 KM i ne znam zašto to nisam uzeo, jer stvarno nekad dobro dođu, naročito kad trebaš proći negdje gdje je usko, a treba sklopit retrovizore. Expression ima svijetli tapacirung i sjedišta, dok je kod Dynamica tamni i zato sam uzeo Dynamic. Ja sam svog uplatio krajem marta,a dobio ga početkom juna. Interesantno je da sad u opremi Dynamic stavljaju aluminijske felge, dok kad sam ja uzeo to nije bilo i da je istrument tabla drugačija od moje.beco wrote:Joj ne spominjimi TCE, ja kupio Clia u Aprilu 2007, a TCE došao za 3 mjeseca?! Kod mene je expression oprema, nivo ispod tvogaDa budem iskren istina da Dynamic mnogo bolje izgleda od moje opreme, ali mi se nekako nije davalo 1500 KM za nekoliko srebrenih plastičnih i kožnih umetaka. Meni ide na živce da recimo kod Dynamic nivoa opreme koji se vodi kao srednji nivo opreme nema električnih retrovizora koji su pravo potrebni, kad moram da se protegnem do onog retrovizora na suvozačevoj strani baš mi bude muka! Baš mi čudno imaš redovno klimu i radio u opremi ali ne i ele ktrične retrovizore
- beco
#25 Re: Renault elektricari ili sam svoj majstor
Pa valjda je to znak da idemo ka Evropi, jer kad sam ja uzimao bas sam ih pitao, što u Dynamic opremi u Engleskoj dobiješ Aluminiske felge, a kod nas ne? A što si čekao majketi tri mjeseca? Mislim ako nisi imao nekih posebno zahtjeva, ja došao izabrao bilo sigurno 20 na lageru istih Clia i odvezao se!