Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Moderator: anex
-
komandant mark
#1 Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Evo jedna ekskluziva iz medijskih krugova: Eldin Karic i Selvedin Avdic nisu vise urednici Starta.
Pokrecu novi e-magazin, koji je navodno veoma ambiciozno zamisljen.
Dobro uredjivan magazin na internetu mogao bi unistiti sve stampane magazine u BiH, sto i ne bi bilo nezasluzeno (s obzirom na njihov kvalitet).
To bi se uklopilo i u svjetski trend kraha printanih medija. Sta mislite?
Pokrecu novi e-magazin, koji je navodno veoma ambiciozno zamisljen.
Dobro uredjivan magazin na internetu mogao bi unistiti sve stampane magazine u BiH, sto i ne bi bilo nezasluzeno (s obzirom na njihov kvalitet).
-
F.G.R.
#2 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Mnogo poznati likovi 
-
musac
#3 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Da. Nikad nisam čuo za njih. Niđe veze.F.G.R. wrote:Mnogo poznati likovi
- stochar
#4 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
znaci, ti si mjerilo toga koliko je ko poznat i relevantan? a, F.G.R. prvi uletio da kenja po ljudima, a kad se prica o nekome ko njemu odgovara tvrdi:musac wrote:Da. Nikad nisam čuo za njih. Niđe veze.F.G.R. wrote:Mnogo poznati likovi
sretno!F.G.R. wrote:Ovdje ima mnogo isfrustriranih likova, fakat..
niko vam ne valja na ovom svijetu, zalosni ste!
-
F.G.R.
#5 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Sta se palis stocaru, samo kazem da mi nisu bas nesto poznati...stochar wrote:znaci, ti si mjerilo toga koliko je ko poznat i relevantan? a, F.G.R. prvi uletio da kenja po ljudima, a kad se prica o nekome ko njemu odgovara tvrdi:musac wrote:Da. Nikad nisam čuo za njih. Niđe veze.F.G.R. wrote:Mnogo poznati likovi
- jedna
#6 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Šteta. Start sam čitala od prvih brojeva kada je Kebo bio urednik i mislim da je tada zaslužno dobijao priznanja. Tekstovi su bili odlični, Kebine kolumne fenomenalne... Čitala sam ga baš od korica do korica, krenem i ne mogu da stanem. Start bez Kebe nije bio loš, ali ipak... nije to-to. I dalje ga kupujem, ali ne redovno kao prije. Uzmem, prelistam, pročitam tekstove koje me zanimaju, ostavim pa ostalo pročitam možda tek sedmicama posle ako mi bude baš dosadno pa se sjetim da imam Startova ne iščitanih.
Ali baš te tekstove koje čitam prve (sada) potpisuju uglavnom Karić i Avdić. Panjeta je nedavno napustio (prešao u Global). Malo ih ostaje. Šteta ako magazin propadne.
Ali baš te tekstove koje čitam prve (sada) potpisuju uglavnom Karić i Avdić. Panjeta je nedavno napustio (prešao u Global). Malo ih ostaje. Šteta ako magazin propadne.
- stochar
#7 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
mislim da ovo stoji, ali za naprednije zemlje. mislim da kod nas internet nije toliko jak da unisti printane medije, ali eto, vidjecemo kako ce proci.komandant mark wrote: Dobro uredjivan magazin na internetu mogao bi unistiti sve stampane magazine u BiH, sto i ne bi bilo nezasluzeno (s obzirom na njihov kvalitet).
sto se Starta tice, vjerujem da nece propasti, a sto se tice novog e-magazina, ako se dobro postavi, mislim da i za njega ima mjesta. e-novine u srbiji su prilicno dobre...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#8 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Proci ce i e novine niti ce Start i ostali propasti. Prve zzato sto raja voli jeftinije stvari, a drugo zato da ma koliko e novine bile dobre ne mozes ih citati u WC-u, a drzati laptop u krilu dok seres nije bas sretna solucija

-
MUNAFIK
#9 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
stochar wrote:znaci, ti si mjerilo toga koliko je ko poznat i relevantan? a, F.G.R. prvi uletio da kenja po ljudima, a kad se prica o nekome ko njemu odgovara tvrdi:musac wrote:Da. Nikad nisam čuo za njih. Niđe veze.F.G.R. wrote:Mnogo poznati likovi
Ej stocharu..... covjek nit je sta fursatio nit je govorio da ljudi nevaljaju nit je sta o njima ruzno pricao... samo je rekao da nisu poznati... i NISU... Mislim naziv teme je postavljen tako kao da svi znaju ko su KARIC I AVDIC. ruku na srce likovi nisu poznati. Nit ih pljujem, nit sam isfrustriran, jednostavno nisu poznati....
Sretno im u poslu...
-
recepcioner
#10 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Informacija nije iznenađenje, jer posljednjih godina njihov glavni urednik Dario Novalić je više dana proveo po bijelom svijetu nego u redakciji dok su ova dvojica bili pravi nadničari. Kažu -za male pare.
-
recepcioner
#11 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Dobro je ovo za medijsku scenu. Izgleda da ozbiljni igrači dolaze na tržište internet medija. Avaz već ima svoj portal, Oslobođenje ovih dana radi na svom, Senad Pečanin planira da ima portal izdanje "Dana"; Radio Sarajevo ovih dana na redizajnu, Safa ima četri portala u Mostaru, tu su i "Pincom" i "Bljesak". Čak se priča da EPH (globus, gloria, jutarnji list) hoće da kupi neke od ovh portala u BIH. Bilo je i krajnje vrijeme da imamo veći interes za ovaj oblik medijske utakmice, mada je Sarajevo X i dalje daleko najposjećeniji bh. news. portal.
Last edited by recepcioner on 05/08/2015 10:22, edited 1 time in total.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#12 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Da citate Start bili bi vam poznati.. Sta trebas napraviti neboder da bi bio poznat? 
- cyprus
#13 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Sajens fikšn. Znaš li koliko ljudi ima pristup internetu uopšte kod nas?komandant mark wrote:...Dobro uredjivan magazin na internetu mogao bi unistiti sve stampane magazine u BiH...
- halilova vila
#14 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Sta ce ikome elektronski casopis pored Sarajevo-x foruma, ovdje se sve zivo dozna najmanje 48 prije dnevnih novina a kamoli sedmicnih, uz lucidne komentare najboljih poznavalaca svih mogucih svjetskih tema, ovdje svako pitanje ima svoj odgovor iz svakog aspekta.
Meni licno bice mrsko citati nesto na drugom mjestu a znam da je nastalo na stranicama bas ovog foruma, danima prije. Pa u svim novinama pojave se teme davno prezvakane na Sa-x. Ne znam sta bih dala da mogu znati nikove sarajevskih novinara koji svoje ideje prvo testiraju na forumasima, pa onda laganini, nakon sto dobiju kompletnu sliku, napisu clanak za novine.
Zivio Sa-x.
Meni licno bice mrsko citati nesto na drugom mjestu a znam da je nastalo na stranicama bas ovog foruma, danima prije. Pa u svim novinama pojave se teme davno prezvakane na Sa-x. Ne znam sta bih dala da mogu znati nikove sarajevskih novinara koji svoje ideje prvo testiraju na forumasima, pa onda laganini, nakon sto dobiju kompletnu sliku, napisu clanak za novine.
Zivio Sa-x.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Ne trebaš ih znati unaprijed,samo pažljivo prati određene temehalilova vila wrote: Ne znam sta bih dala da mogu znati nikove sarajevskih novinara koji svoje ideje prvo testiraju na forumasima,
- halilova vila
#16 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Bogami, ima par ljudi koji zasluzuju procenat od honorara zbog svega pametnog sto su rekli a osvanulo je u nekom clanku.
A da pocnemo loviti forumske teme, ideje i citate koji se objave u novinama i TV-u?
A da pocnemo loviti forumske teme, ideje i citate koji se objave u novinama i TV-u?
-
komandant mark
#17 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
tema je postavljena u rubrici "elektronski i stampani mediji" i naglaseno je da se radi o temi iz medijskih krugova - dakle, ovo je tema za ljude koji prate medije i koje to interesuje
oni naravno znaju o kome se radi
ja se recimo ne razumijem u atomsku fiziku ili molekularnu biologiju, ne znam nikoga ko se time bavi, ali to ne znaci da se i o tim temama ne treba razgovarati
prema tome, ko ne zna ili ga ne interesuje, moze produziti na sljedecu temu - nema potrebe da gubi vrijeme i obavjestava nas koga poznaje a koga ne
sto se tice broja korisnika interneta u BiH, mislim da uopste nije toliko malo koliko se misli - prema CIA-inom The World Factbook 1,055 miliona korisnika (svaki treci stanovnik BiH). Uz to, mislim da ama bas svi ljudi koji citaju Dane, Bosnu ili Start imaju pristup internetu - dakle, to je publika o kojoj govorimo koju bi e-magazin mogao preuzeti ukoliko bude dovoljno dobar. U svakom slucaju, mislim da se radi o dobrom potezu koji ce stampane medije natjerati da malo rade na sebi (vec 10 godina su isti bez ikakvih novih ideja)
ja se recimo ne razumijem u atomsku fiziku ili molekularnu biologiju, ne znam nikoga ko se time bavi, ali to ne znaci da se i o tim temama ne treba razgovarati
prema tome, ko ne zna ili ga ne interesuje, moze produziti na sljedecu temu - nema potrebe da gubi vrijeme i obavjestava nas koga poznaje a koga ne
sto se tice broja korisnika interneta u BiH, mislim da uopste nije toliko malo koliko se misli - prema CIA-inom The World Factbook 1,055 miliona korisnika (svaki treci stanovnik BiH). Uz to, mislim da ama bas svi ljudi koji citaju Dane, Bosnu ili Start imaju pristup internetu - dakle, to je publika o kojoj govorimo koju bi e-magazin mogao preuzeti ukoliko bude dovoljno dobar. U svakom slucaju, mislim da se radi o dobrom potezu koji ce stampane medije natjerati da malo rade na sebi (vec 10 godina su isti bez ikakvih novih ideja)
- halilova vila
#18 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Joj, Komandante... 
- stochar
#19 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
bujrum, lovi, ako nemas pametnijeg posla... eto ti novog zanimanja: ulovis teme, trazis od redakcija honorar i uzmes procenat od forumasa-autora..halilova vila wrote:Bogami, ima par ljudi koji zasluzuju procenat od honorara zbog svega pametnog sto su rekli a osvanulo je u nekom clanku.
btw, internet koristi samo cetvrtina ljudi u BiH (ne bih se slozio s komandantovim i CIA-inim podacima), od toga vise od pola prati kojekakve tabloide ili se registruje na dernek.ba, tako da jos uvijek ne treba ukidati printane medije zbog ovog foruma, iako se na njemu okupljaju "najbolji poznavaoci svih mogucih svjetskih tema". mislim da treba ukinuti i parlamente, i firme, i istrazivacke centre kako u BiH tako i u svijetu, jer ovdje ljudi znaju sve o svemu, a najvise o tome kako svaku jebenu temu okrenuti od onoga zbog cega je pokrenuta i ne reci bas nista sto ima veze s tim...
- IBM
#20 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Avdic i Karic su dva prosjecna novinara nikakav bauk sad.Kakvi urednici takav i magazin. Ako imaju novi projekt na umu, nek im bude sa hajrom. Meni se licno svidja e-novine i biznis.ba
- stochar
#21 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
poptisujem...komandant mark wrote:tema je postavljena u rubrici "elektronski i stampani mediji" i naglaseno je da se radi o temi iz medijskih krugova - dakle, ovo je tema za ljude koji prate medije i koje to interesuje
- Altsa
#22 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
da citate ista osim avaza mozda bi ste i znali ko su oni.musac wrote:Da. Nikad nisam čuo za njih. Niđe veze.F.G.R. wrote:Mnogo poznati likovi
-
callmethebreeeze
#23 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
ja im zelim srecu i bice zanimljivo pratiti taj projekat. ja mislim da u bih i te kako treba jedan kvalitetan novinski portal, jer webstranice medijskih kuca su 'em lose, 'em se rijetko updatiraju. ruzno je da se o velikim dogadjima puno vise sazna na forumskim diskusijama, nego putem medija.
takodjer se nadam da iza sebe imaju nekog jakog investitora ili dobru lovu obzirom da ce im trebati vremena, bog zna koliko, prije nego sto se budu mogli finansirati od reklama. nadam se da ce u startu krenuti ozbiljno i kvalitetno i da ce imati strpljenja, jer ce im trebati.
takodjer se nadam da iza sebe imaju nekog jakog investitora ili dobru lovu obzirom da ce im trebati vremena, bog zna koliko, prije nego sto se budu mogli finansirati od reklama. nadam se da ce u startu krenuti ozbiljno i kvalitetno i da ce imati strpljenja, jer ce im trebati.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
Meni je fakat drago jer su to dvojica novinara koji poštuju najosnovnije postulate zanata,u kojem su ime stekli vrijednim radom i ličnom skromnošću.
Ne sjećam se scena tipičnih za glodure sarajevskíh magazina,napada sujete,mahalaštva,pljuvanja po dojučerašnjim kolegama,ili ulizištva po travnjacima ambasada...
Također,zaista bi bilo dobro da ti ljudi imaju nafake i novaca,pa da ustroje portal na kojem bi bez previše dumina o računima,kreirali dobru redakciju i ispisivali hrpe dobrih textova.
Start je na kraju krajeva,možda bio dobra polazna stanica za razvoj te ideje.
Almir Panjeta npr.u Globalu,zadnje vrijeme piše zaista solidno i bilo bi zanimljivo vidjeti spajanje Globala na Avazov portal,u formi autorskih članaka,ali to,koliko sam obavješten,iziskuje još nešto vremena na uhodavanju magazina dok se avaz trenutno redizajnira pod Hadžiarapovićevim vodstom i ekipom od desetak veoma mladih ljudi.Vidjećemo,biće zanimljivo,posebno ako se zna da je sve redakcije zahvatila financijska i kreativna krizja.
Još ako Danima uspije e-izdanje,uz Vildanino Oslobođenje...
A sa-x, ruku na srce,sa ovim hektičnim forumom,ipak još zadugo ostaje na prvom mjestu,prije svega zbog nevjerovatne raznolikosti korisnika i obilja važnih i nevažnih,ali zanimljivih textova.
Ne sjećam se scena tipičnih za glodure sarajevskíh magazina,napada sujete,mahalaštva,pljuvanja po dojučerašnjim kolegama,ili ulizištva po travnjacima ambasada...
Također,zaista bi bilo dobro da ti ljudi imaju nafake i novaca,pa da ustroje portal na kojem bi bez previše dumina o računima,kreirali dobru redakciju i ispisivali hrpe dobrih textova.
Start je na kraju krajeva,možda bio dobra polazna stanica za razvoj te ideje.
Almir Panjeta npr.u Globalu,zadnje vrijeme piše zaista solidno i bilo bi zanimljivo vidjeti spajanje Globala na Avazov portal,u formi autorskih članaka,ali to,koliko sam obavješten,iziskuje još nešto vremena na uhodavanju magazina dok se avaz trenutno redizajnira pod Hadžiarapovićevim vodstom i ekipom od desetak veoma mladih ljudi.Vidjećemo,biće zanimljivo,posebno ako se zna da je sve redakcije zahvatila financijska i kreativna krizja.
Još ako Danima uspije e-izdanje,uz Vildanino Oslobođenje...
A sa-x, ruku na srce,sa ovim hektičnim forumom,ipak još zadugo ostaje na prvom mjestu,prije svega zbog nevjerovatne raznolikosti korisnika i obilja važnih i nevažnih,ali zanimljivih textova.
- stochar
#25 Re: Karic i Avdic napustaju Start i pokrecu novi e-magazin
@dr gog - postujem odluku, ali priznaj da je ono s attachmentom bilo shega... 
helem, idemo dalje... pozz
helem, idemo dalje... pozz