Kombuha
Moderator: anex
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#1 Kombuha
Sta znate o ovoj gljivi i da li znete gdje se u Sarajevu moze naci ?
- alica.k
#2 Re: Kombuha
gljiva kao gljiva, cisto sumnjam.
kombuhin sok se moze naci u biljnim apotekama.
kombuhin sok se moze naci u biljnim apotekama.
-
nelo
#3 Re: Kombuha
Može se naći kod mene
svi na poslu i blizoj familiji se kombuhiraju.....
pijem je duzi period i super je, vecina stvari koje navode u tekstu su čini mi se istinite. u mom slučaju pomaže za probavu, i mnoge druge stvari.
"kombuha ili cajna gljiva je u stvari simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sircetnog vrenja. kombuha je neobican kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje razlicitih nutritivnih i farmakoloski korisnih supstanci. to su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlecna, glukonska i glukoronska kiselina, vocne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sircetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i cudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva znacajnih lekovitih karakteristika. sta sve ovo radi organizmu i zasto je toliko lekovita? ako je neko zainteresovan mogu da napisem duzi tekst ili da preporucim literaturu, a dosta toga moze da se nadje i na internetu, ja cu ovde samo ukratko nabrojati lekovita dejstva kombuhe. kombuha pomaze odrzavanje mreze nervnih vlakana u organizmu, redukuje depresiju i gubitak pamcenja, pomeze celijama da koriste kiseonik, sprecava pojavu katarakte, prosiruje krvne sudove, povecava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaze u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona, smanjuje broj sedih vlasi, jaca imunoloski sistem, pomaze formiranje belih krvnih zrnaca, smanjuje nivo zacepljenosti arterija, menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprecava pojavu raka, pomaze prilikom razlaganja masti, pomaze prilikom gubljenja kose, obnavlja celije krvi, pomaze biosintezu kolagena, proteina koji cini strukturu kostiju, koze i krvnih sudova, regulise celijsko disanje i sprecava stvaranje celija kancera i zaustavlja njihov rast, regulise ph krvi, izuzetno efikasno cisti otrove iz organizma, ima antibiotske efekte, pomaze organizmu da se zastiti od teskih metala kao sto su olovo i aluminijum, primenjuje se u lecenju stomacnih bolesti, pokazuje antibiotsku aktivnost prema nekim stafilokokama i e.coli, , stimulise metabolizam, snizava krvi pritisak, podstice rad zlezda, snizava secer i holesterol u krvi, smanjuje valunge tokom menopauze, obnavlja crevnu floru, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji, nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, cisti zucnu kesu, pomaze asmaticarima i obolelim od bronhitisa, pegla bore, usporava znake starenja i staracke bolesti.... "
pijem je duzi period i super je, vecina stvari koje navode u tekstu su čini mi se istinite. u mom slučaju pomaže za probavu, i mnoge druge stvari.
"kombuha ili cajna gljiva je u stvari simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sircetnog vrenja. kombuha je neobican kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje razlicitih nutritivnih i farmakoloski korisnih supstanci. to su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlecna, glukonska i glukoronska kiselina, vocne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sircetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i cudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva znacajnih lekovitih karakteristika. sta sve ovo radi organizmu i zasto je toliko lekovita? ako je neko zainteresovan mogu da napisem duzi tekst ili da preporucim literaturu, a dosta toga moze da se nadje i na internetu, ja cu ovde samo ukratko nabrojati lekovita dejstva kombuhe. kombuha pomaze odrzavanje mreze nervnih vlakana u organizmu, redukuje depresiju i gubitak pamcenja, pomeze celijama da koriste kiseonik, sprecava pojavu katarakte, prosiruje krvne sudove, povecava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaze u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona, smanjuje broj sedih vlasi, jaca imunoloski sistem, pomaze formiranje belih krvnih zrnaca, smanjuje nivo zacepljenosti arterija, menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprecava pojavu raka, pomaze prilikom razlaganja masti, pomaze prilikom gubljenja kose, obnavlja celije krvi, pomaze biosintezu kolagena, proteina koji cini strukturu kostiju, koze i krvnih sudova, regulise celijsko disanje i sprecava stvaranje celija kancera i zaustavlja njihov rast, regulise ph krvi, izuzetno efikasno cisti otrove iz organizma, ima antibiotske efekte, pomaze organizmu da se zastiti od teskih metala kao sto su olovo i aluminijum, primenjuje se u lecenju stomacnih bolesti, pokazuje antibiotsku aktivnost prema nekim stafilokokama i e.coli, , stimulise metabolizam, snizava krvi pritisak, podstice rad zlezda, snizava secer i holesterol u krvi, smanjuje valunge tokom menopauze, obnavlja crevnu floru, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji, nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, cisti zucnu kesu, pomaze asmaticarima i obolelim od bronhitisa, pegla bore, usporava znake starenja i staracke bolesti.... "
- neprilagodjena
#4 Re: Kombuha
nelo dobar ovaj info sa foruma zdravlje

-
nelo
#5 Re: Kombuha
i napisao sam da je navodneprilagodjena wrote:nelo dobar ovaj info sa foruma zdravlje![]()
ps kombuha je dobra za pritisak,šećer i holesterol, što je danas svakodnevnica.........
- HAVANA
#6 Re: Kombuha
Koncentrat kombuhe
PDX firma 061365256
PDX firma 061365256
- Šeherzada
#7 Re: Kombuha
Vidjela sam u nekoj radnji u gradu koncentrat kombuhe 25 km i to nesto jako malo.E sad sta mi vrijedi koncentrat mada sam cula price da se ostavi malo taloga na dnu odakle se razmnozi sama gljiva a mogu misliti da to nebi bilo gotovo mjesecima
- neprilagodjena
#8 Re: Kombuha
Znam nelonelo wrote:i napisao sam da je navodneprilagodjena wrote:nelo dobar ovaj info sa foruma zdravlje![]()
, nisam ga ja smišljao, a to je odgovor na pitanje postavljača. čini mi se da isti tekst može se naći na više foruma.....
ps kombuha je dobra za pritisak,šećer i holesterol, što je danas svakodnevnica.........
- Šeherzada
#9 Re: Kombuha
Kod njih je koncentrat gljive 70 km mala teglica a u gradu 25.Pa ko voli-nek izvoliHAVANA wrote:Koncentrat kombuhe![]()
PDX firma 061365256
- HAVANA
#10 Re: Kombuha
Izađi na stranicu PDX i pročitaj upozorenje.Ja sam platio 75km.
Jedinstvena cijena.
http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?p=83946
Jedinstvena cijena.
http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?p=83946
-
maca66
#11 Re: Kombuha
Da li neko od raje s foruma ima viška kombuču, da je donira, jer ja vjerujem samo u '' hand made'' pripravke. Bilo kakvi koncentrati i extrakti, ne dolaze u obzir.

-
wendy
#12 Re: Kombuha
jeste li probali to potraziti u makroviti? Evo otvara se sada i u BBI centru,pa ce svima biti na ruku
-
maca66
#13 Re: Kombuha
Prije nekih 10-ak godina imala sam gljivu koju sam dobila od jedne žene i iz tog iskustva ( sve što je potrebno za njeno održavanje i uzgoj ) mislim da se prava, živa Kombuša, ne može nigdje kupiti. Ako je neko nađe u prodavnici, molim da mi javi. Unaprijed hvala.
-
nelo
#14 Re: Kombuha
pokretač teme je danas (od mene) dobio teglu sa kombuhom (i sa uputstvom), i nadam se da će je uspješno rasaditi što traje cca 7-10 dana. Nakon toga je moguće da proslijedi i ostalima dio kulture gljive.............
Što se mene tiče i ja mogu podijeliti onoliko koliko prispije kod mene (i žene mi u mene, koja je glavna za taj projekat u domaćinstvu).....
dakle gljiva je tu, sada već na dvije adrese, pa ko hoće nek traži na temi...............
Što se mene tiče i ja mogu podijeliti onoliko koliko prispije kod mene (i žene mi u mene, koja je glavna za taj projekat u domaćinstvu).....
dakle gljiva je tu, sada već na dvije adrese, pa ko hoće nek traži na temi...............
- Šeherzada
#15 Re: Kombuha
Nelo,hvala na kombuhi.Sutra je stavljam u caj(nadam se da nece biti kasno s obzirom da stoji od sinoc kod tebe dok smo se uganjali da je uzmem).Svakako kada prodje tih 7 dana koliko si mi rekao ja mogu proslijediti gljivu kome treba.....
-
maca66
#16 Re: Kombuha
Nelo, molim te uvrsti i mene na listu čekanja, biću ti zahvalna. 
-
Vildi
#17 Re: Kombuha
Oprostite, ja sam se tek prikljucila. Inace nisam clan foruma, ali sam na Internetu trazila informacije o Kombuhi i naletila sam na ovaj forum i odlucila stoga da se prijavim. Ja naime vec duze vrijeme imam ozbiljniju povredu skocnog zgloba (puknuce ligamenata) i cula sam od jednog prijatelja da se ta povreda vrlo uspjesno lijeci kombuhom. Buduci da se bavim sportom, htjela bi ovo sto prije sanirati, jer se sve jako oteglo...
Postoji li mogucnost da i ja nekako kupim malo kombuhe i kome da se obratim?
Postoji li mogucnost da i ja nekako kupim malo kombuhe i kome da se obratim?
-
arči
#18 Re: Kombuha
zdravo,ja sam juce dobila kombuhu,pa posto vidim da ima dosta raje koja je zeli vrlo rado cu pokloniti naravno nakon određenog vremena dok se naprave nove,pa se javim pozz 
- Šeherzada
#19 Re: Kombuha
Opet sam sinoc dobila kombuhu!Sada cu je nadam se uspjesno rasaditinelo wrote:pokretač teme je danas (od mene) dobio teglu sa kombuhom (i sa uputstvom), i nadam se da će je uspješno rasaditi što traje cca 7-10 dana. Nakon toga je moguće da proslijedi i ostalima dio kulture gljive.............![]()
-
zelenashica
#20 Re: Kombuha
a meni kOmbuha
..i ja bi rado se uvahatila u koštac sa gomilom problema zdravlja koji haman dolaze s godinama
...zanima me kako ona djeluje na nesanicu(da me se napokon odmorite od foruma
),te naravno proširene vene i kapilare
....eto ako neko ima mrvicu kambuhe da mi proslijedi ja bi je s obzirom na ime koje nosim
mogla uspiješno odgojiti
i naravno dijeliti dijelove kulture dalje 
- Šeherzada
#21 Re: Kombuha
Nakon 7-10 dana kada se meni razvije mogu ti ja dati 
-
Abacija
#22 Re: Kombuha
Prvi put cujem za ovako nesto. Kako se zove na engleskom ili latinskom i ima li sta o tome na wikipediji?
-
Leonid Breznjev
#23 Re: Kombuha
radi se o "famoznom, zivotoproduzavajucem" fungus japonicus koji i nije bas gljiva, al' et.. a zasigurno da ce humanoidna rasa izumrijeti kad ne bude wikipedije..Abacija wrote:Prvi put cujem za ovako nesto. Kako se zove na engleskom ili latinskom i ima li sta o tome na wikipediji?
-
zelenashica
#24 Re: Kombuha
superŠeherzada wrote:Nakon 7-10 dana kada se meni razvije mogu ti ja dati
-
Leonid Breznjev
#25 Re: Kombuha
kad dobijes tvoj medusomyces gisevii, svi tvoji problemi ce preko noci nestati kumo..zelenashica wrote:superŠeherzada wrote:Nakon 7-10 dana kada se meni razvije mogu ti ja datihvala draga....ja je čekam