Rezerva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

land

#1 Rezerva

Post by land »

Posto je kod nas sve ok i fala bogu imamo para koliko god hocemo onda ja stvarno neznam nekoga ko bi mogao imati problema u vezi ovoga ??

Ne vozite na rezervi
Izdaci za gorivo mnogima su problem zbog čega u pravilu tankiraju minimalnu količinu goriva i često voze na rezervi. Time ne dobivaju ništa, a rade štetu sustavu za napajanje i motoru. Naime, pumpa za gorivo nalazi se na dnu spremnika i hladi se gorivom te se kod malih količina goriva povećava zagrijavanje i opterećenje pumpe. Stanje pogoršavaju čestice nečistoća koje se nakupljaju u maloj količini goriva. Zbog toga je preporučljivo dopuniti spremnik, čim se količina goriva smanji na manje od četvrtine. Gorivo punite na visokofrekventnim, novijim crpkama

Ovo sam nasao ovdje http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 8&Itemid=1
Tekst je odlican i stvarno je tako(licno iskustvo)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

land wrote:Posto je kod nas sve ok i fala bogu imamo para koliko god hocemo onda ja stvarno neznam nekoga ko bi mogao imati problema u vezi ovoga ??

Ne vozite na rezervi
Izdaci za gorivo mnogima su problem zbog čega u pravilu tankiraju minimalnu količinu goriva i često voze na rezervi. Time ne dobivaju ništa, a rade štetu sustavu za napajanje i motoru. Naime, pumpa za gorivo nalazi se na dnu spremnika i hladi se gorivom te se kod malih količina goriva povećava zagrijavanje i opterećenje pumpe. Stanje pogoršavaju čestice nečistoća koje se nakupljaju u maloj količini goriva. Zbog toga je preporučljivo dopuniti spremnik, čim se količina goriva smanji na manje od četvrtine. Gorivo punite na visokofrekventnim, novijim crpkama

Ovo sam nasao ovdje http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 8&Itemid=1
Tekst je odlican i stvarno je tako(licno iskustvo)
Slazem se, na gorivu ne treba stedjeti i sipati ga na "normalnim" pumpama!
Jos treba dodati, ako hoces da ti auto potraje, promjena filtera za gorivo bar na 100.000km/milja, te s vremena na vrijeme usuti onaj "booster/fuel injector" na prazan rezervoar kad sipas gorivo da procisti taj isti system s gorivom, i naravno sve to uz koliko je ko u mogucnosti
land

#3 Re: Rezerva

Post by land »

Ja licno mislim da se ovaj problem desava naj vise zbog lijenosti nije samo besparica nego i puno psihe je sam sada napravio imaginarnu rezervu u glavi koje je na pola rezervoara pa cim kazaljka dodze na pola ja na pumpu
land

#4 Re: Rezerva

Post by land »

A ovo sa filterom si potuno u pravu i nesamo filter goriva nego i ulja, kada neko kaze da je zamijenio ulje bez filtera to mi je isto kao i oprao sam noge i ponovo obukao prljave carape
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#5 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Ovdje, zbog daljine i frekvencije saobracaja, uvjek je preporucljivo sipati do vrha, jer nikad ne znas sta ce te na cesti sresti, tako da ta imaginarna rezerva dole i pogotovo ovdje nema smisla;
Ovdje, nasi ljudi isto tako, cesto sipaju za $10 $15 $25, ko misle ustedjet ce, uvijek se nasmijem kad tako cujem nesto.
Ma brate, punim do vrha i karticom
:D
corolla02

#6 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Valja i ovako nesto usuti, kad se stigne
Image
Pogotovo kod auta sa vecom kilometrazom, kao kod mene
land

#7 Re: Rezerva

Post by land »

Moj rezervoar ima 90 litara tako da se u autu uvijek nalazi bar 45 litara i mislim da sa mojom imaginarnom rezervom mogu preci dovoljno a za vise bi mi trebala viza svakako
corolla02

#8 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Znas, mislim znam da boli sipati do vrha, ali barem ne daj da ti se rezerva pali cesto, jer adekvatno punjenje moze itekako posluziti kao preventiva za mnoge kvarove vezane za gorivo system,
land

#9 Re: Rezerva

Post by land »

Pa zato sam ti i rekao da je kod mene rezerva u glavi a sipam ga cim dodze na POLA rezervoara
corolla02

#10 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

land wrote:Pa zato sam ti i rekao da je kod mene rezerva u glavi a sipam ga cim dodze na POLA rezervoara
Jest, slazem se, bolje da se zuti na glavi nego na autu!
land

#11 Re: Rezerva

Post by land »

Ma jeste a posto vozim malo visocije auto ( terenca ) onda kada se vozam po gradu u nocnim satima vidis da se skoro svako drugo auto vozi na rezervi
corolla02

#12 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Ja recimo, dva puta sedmicno vozim nekih 2x140km i plus loko voznja, a rezervoar mi je nekih 50lit, pa sipam uvjek do vrha dva puta sedmicno, tako da sipam kad se isprazni pa do vrha i dva puta, pa se to pomijera naprijed jer rezervar i pol je obicno sto semicno trosim
corolla02

#13 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

land wrote:Ma jeste a posto vozim malo visocije auto ( terenca ) onda kada se vozam po gradu u nocnim satima vidis da se skoro svako drugo auto vozi na rezervi
Vidim ja da je terenac, 90lit se sipa, kod mene je ko spacek prema tvom
nineinchnails

#14 Re: Rezerva

Post by nineinchnails »

ha spadne na 1/4, ja na pumpu........
tataratira

#15 Re: Rezerva

Post by tataratira »

land wrote:Ma jeste a posto vozim malo visocije auto ( terenca ) onda kada se vozam po gradu u nocnim satima vidis da se skoro svako drugo auto vozi na rezervi
Dobro ti to šmekaš, kakva im je temp. motora ? :-D
land

#16 Re: Rezerva

Post by land »

Pa da budem iskren dobra prednost terenca jesu ljetni mjeseci kada nase drage VOZACICE sjede za volanom sa sto manje odjece. Pruzaju predivan pogled i bilo bi cudno da nepogledam
Cholina_Lokica

#17 Re: Rezerva

Post by Cholina_Lokica »

land wrote:Pa zato sam ti i rekao da je kod mene rezerva u glavi a sipam ga cim dodze na POLA rezervoara
ista sam, rijetko kad da mi se desi da ode ispod pola, kad sam na cetvrtini panika me hvala :D :D
corolla02

#18 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Dile wrote:
ista sam, rijetko kad da mi se desi da ode ispod pola, kad sam na cetvrtini panika me hvala :D :D
Ah, taj Audi na kome se nepali zuta
Cholina_Lokica

#19 Re: Rezerva

Post by Cholina_Lokica »

pa da :D ne smije biti zedan :D :lol:
corolla02

#20 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Dile wrote:pa da :D ne smije biti zedan :D :lol:
Ma bijezi, ti ne vozis rally pa ti auto nikad nije zedno, ko ovi ostali ovdje, moce ti narednih 20 godina jos
Cholina_Lokica

#21 Re: Rezerva

Post by Cholina_Lokica »

ma jasta radi, na slamku trosi, ne ide preko 40km/h :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
corolla02

#22 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Dile wrote:ma jasta radi, na slamku trosi, ne ide preko 40km/h :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vidim, kod vas zena, stalno noga kliza sa papucice od gasa
Cholina_Lokica

#23 Re: Rezerva

Post by Cholina_Lokica »

nisam invalid u desnu nogu da je ne mogu drzati na gasu :skoljka: :evil: :lol: :lol: :lol: :lol:

'osh na liniju pa da vidis kome klize noga sa gasa :lol: :lol: :lol:
corolla02

#24 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

Dile wrote:nisam invalid u desnu nogu da je ne mogu drzati na gasu :skoljka: :evil: :lol: :lol: :lol: :lol:

'osh na liniju pa da vidis kome klize noga sa gasa :lol: :lol: :lol:
Necu i ne smijem, ne vozim BMW
corolla02

#25 Re: Rezerva

Post by corolla02 »

nego znas sta...urekla si ono sunce, pa sad kisa i hladno ovamo
:(
Post Reply