Sam svoj majstor - potkrovlje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1 Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Dugo vec sam se nakanjivao poceti sa realizacijom ideje o dogradjivanju potkrovlja iznad svoga stana. Nekada sam bio limitiran nedostatkom slobodnog vremena, nekada nedostatkom novca ili jednostavno, ... lijenoscu. Nedavno sam ipak odlucio "zagristi", ... pa sta bude. I evo, ... svakodnevno u svakom pogledu sve vise napredujem, ... jako sam umoran, ali isto tako i jako zadovoljan.

Realizacija takvog projekta zahtijeva mnogo vremena kojeg ste mu spremni posvetiti, ...tj. planiranju, osmisljavanju onoga sto odlucite da zelite kao konacan rezultat imati. Rasciscavanje sa samim sobom da li smijete, da li ste u stanju sami uraditi mnogo kompleksnih poslica, koji zahtijevaju poznavanje barem elementarnih tehnickih znanja i trazenjem tehnicke literature i uputstava, koja ce vam u toku radova biti potrebna. Morat cete se zabaviti izborom i nabavkom materijala, ... odluciti za koje poslove ipak treba zvati majstora od zanata.
Imam prednost u tome sto se cijeli zivot bavim tehnikom, ali ... sa mnogim radovima sam se susreo prvi put, ... :-)

Dakle, ... na pocetku, prije bilo kakvih radova, moje potkrovlje je izgledalo ovako, .....

Image

Image

Image

Image

Prasnjavo neuredno skladiste nekih stvari koje ce mi nekada "zatrebati". :roll:

Nastavit ce se, ....
Op3r4t0r

#2 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Op3r4t0r »

Ne kontam smisao teme, ti ces ovdje da se hvalis? Da nam kazes kako da pravimo potkrovlja? Ili sta vec? :lol:
pape

#3 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Op3r4t0r wrote:Ne kontam smisao teme, ti ces ovdje da se hvalis? Da nam kazes kako da pravimo potkrovlja? Ili sta vec? :lol:
Da, ... mozda cu se i malo hvaliti, ... :) ... ali, ujedno sam i spreman prihvatiti misljenja i kritike od boljih poznavalaca gradjevine. Ako smatras da bi ti to uradio bolje, ako budes smatrao da nemas sto nauciti iz ovog mog iskustva, preskocis temu i mirna Bosna. Mozda nekome na ovaj nacin, slikom i opisom posla u pojedinim fazama, i pomognem.
Op3r4t0r

#4 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Op3r4t0r »

pape wrote:
Op3r4t0r wrote:Ne kontam smisao teme, ti ces ovdje da se hvalis? Da nam kazes kako da pravimo potkrovlja? Ili sta vec? :lol:
Da, ... mozda cu se i malo hvaliti, ... :) ... ali, ujedno sam i spreman prihvatiti misljenja i kritike od boljih poznavalaca gradjevine. Ako smatras da bi ti to uradio bolje, ako budes smatrao da nemas sto nauciti iz ovog mog iskustva, preskocis temu i mirna Bosna. Mozda nekome na ovaj nacin, slikom i opisom posla u pojedinim fazama, i pomognem.
Ma ne, slobodno se ti hvali, ako vec imas cim :), samo sam htio da znam o cemu se radi, navraticu ponekad pa mozda nesto i naucim :) nek ti je sretno i da ti se potkrovlje ne srusi :D
kinu

#5 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

iznio se strašno malo podataka, nikakvih dimenzija, ove ploče jel ono iverica ( šta je iza nje ) ove letve što ih drže nešto mi tanke izgledaju, ne znam da li trebaš savjete ili ih ti daješ, ako trebaš kakav savjet piši , ja sam sa starim renovirao kpl. kuću ( naravno bilo je masa grešaka, što zbog žurbe što zbog keša ) imam nekog iskustva :idea: :?:
pape

#6 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

kinu wrote:iznio se strašno malo podataka, nikakvih dimenzija, ove ploče jel ono iverica ( šta je iza nje ) ove letve što ih drže nešto mi tanke izgledaju, ne znam da li trebaš savjete ili ih ti daješ, ako trebaš kakav savjet piši , ja sam sa starim renovirao kpl. kuću ( naravno bilo je masa grešaka, što zbog žurbe što zbog keša ) imam nekog iskustva :idea: :?:
@kinu, ... gornje slike pokazuju stanje prije bilo kakvog pocetka mojih radova. To je krovna konstrukcija koja je izvedena prilikom gradnje kuce. Ove ploce sto vidis su unutrasnji "potkov" ispod crijepa, koji je naravno postavljen na roster od letvica, kao i na svaki krov. Grede koje vidis su takodje originalne, proracunate i odabrane su od strane projektanta i potpuno odgovaraju trazenim tehnickim uvjetima.
Slijedit ce slike i objasnjenja mojih zahvata.
Maraschino

#7 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Maraschino »

pape,

ne bih puno da se mijesam u tvoju rabotu i ne sumnjam u tvoje kvalitete...pretpostavljam da ce to da ispadne super :thumbup:

jedva cekam da vidim slike...stari si ti lisac, sve je to gotovo samo nas mezis... :-) :D
kinu

#8 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

pape wrote:
kinu wrote:iznio se strašno malo podataka, nikakvih dimenzija, ove ploče jel ono iverica ( šta je iza nje ) ove letve što ih drže nešto mi tanke izgledaju, ne znam da li trebaš savjete ili ih ti daješ, ako trebaš kakav savjet piši , ja sam sa starim renovirao kpl. kuću ( naravno bilo je masa grešaka, što zbog žurbe što zbog keša ) imam nekog iskustva :idea: :?:
@kinu, ... gornje slike pokazuju stanje prije bilo kakvog pocetka mojih radova. To je krovna konstrukcija koja je izvedena prilikom gradnje kuce. Ove ploce sto vidis su unutrasnji "potkov" ispod crijepa, koji je naravno postavljen na roster od letvica, kao i na svaki krov. Grede koje vidis su takodje originalne, proracunate i odabrane su od strane projektanta i potpuno odgovaraju trazenim tehnickim uvjetima.
Slijedit ce slike i objasnjenja mojih zahvata.

vidim vlagu na par mjesta ako je iverica to je smrt, ako nemaš ništa između nje i crijepa ( npr. lepenku ) bit će jebeno, sad ti je to otvoreno pa se provjetrava
kad to zatvoriš neće biti više provjetravanja, pazi na vlagu to je najveći problem , a provjetravanje je osnova za svaki krov bez toga može biti belaja,imam slučaj kod kolegice s posla , slično tvom , komplet rigips otpao u roku pola godine ( nova kuća , potkrovlje ), belaj samo takav nisu praktično ni uselili ,a već remont.
slavkoimamodilera

#9 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by slavkoimamodilera »

Ovoliko koliko se moze vidjeti iz ovako oskudnih slika, rekao bih da ti krovna konstrukcija i ne ide bas na ruku za iskoristavanje za zivotni prostor... al haj, cekam nastavak, pa cemo vidjet...
pape

#10 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Maraschino wrote:pape,
ne bih puno da se mijesam u tvoju rabotu i ne sumnjam u tvoje kvalitete...pretpostavljam da ce to da ispadne super :thumbup:
jedva cekam da vidim slike...stari si ti lisac, sve je to gotovo samo nas mezis... :-) :D
@Maraschino, jako sam zadovoljan sa dosadasnjim tokom radova. Radio sam pazljivo, ... ko sebi, ... :)
Gotovo je sa konstrukcijom, zidovima i plafonom, ... slijede slicice.
Medjutim, ceka me jos jako puno posla do onoga sto sam zamislio.
pape

#11 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

kinu wrote: vidim vlagu na par mjesta ako je iverica to je smrt, ako nemaš ništa između nje i crijepa ( npr. lepenku ) bit će jebeno, sad ti je to otvoreno pa se provjetrava
kad to zatvoriš neće biti više provjetravanja, pazi na vlagu to je najveći problem , a provjetravanje je osnova za svaki krov bez toga može biti belaja,imam slučaj kod kolegice s posla , slično tvom , komplet rigips otpao u roku pola godine ( nova kuća , potkrovlje ), belaj samo takav nisu praktično ni uselili ,a već remont.
@kinu, ... osjecam da znas posao i drago mi je da sam cuo ove primjedbe, ... pokusat cu ti malo razjasniti situaciju.
Od podne ploce, do vrha "rogova" je visina negdje oko 5,5 metara. Ja sam prakticno napravio "kabinu" visine 2,5 metara u tom potkrovlju., vjerujem da ce ti slike koje slijede malo vise pojasniti.
Vlaga (fleke) koje si primijetio su nastale, po rijecima prethodnog stanara, nekada davno, za vrijeme nekog zestokog nevremena. Sve kuce u blizini su tada imale ostecenje crijepa. Sanirano je i to je stara fleka. Ono oko prozora je napravila kisa, kad je par puta zaboravljeno na zatvaranje prozora. Sta je izmedju iverice i crijepa, ne znam. U pravu si kada savjetujes da treba paziti na vlagu, ... bilo je otvoreno i postojala je dobra cirkulacija, tj. provjetravanje. Inace, na ruku mi ide sto je u drugom dijelu potkrovlja smjesten plinski sistem za centralno grijanje i on je uvijek izvor toplote. Obzirom da iznad "kabine", tj. sobe koju sam sagradio, imam jos oko 3 metra slobodnog prostora do "rogova", kojem mogu pristupiti i kontrolisati krov, ... pretpostavljam da ce cirkulacija ostati dobra. U svakom slucaju, hvala na savjetu i nece mi biti tesko taj prostor opremiti jednim ventilatorom, koji ce u slucaju potrebe biti dodatno ventiliran.
pape

#12 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

slavkoimamodilera wrote:Ovoliko koliko se moze vidjeti iz ovako oskudnih slika, rekao bih da ti krovna konstrukcija i ne ide bas na ruku za iskoristavanje za zivotni prostor... al haj, cekam nastavak, pa cemo vidjet...
:D Ali, ... slijede jasnije slike, ... :)
Maraschino

#13 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Maraschino »

Na ovim tavanima nema vlage...nema sanse, a to sto je nekada bilo nevrijeme pa se pojavila fleka, to nije nista jer ona ostaje sa vanjske strane.
Zanimljivo je kod ovih krovnih konstrukcija sto su one drugacije nego kod nas. Kod njih se stavljaju krovni nosaci kao kod nas rogovi (njih 3-4 za jednu kucu), zatim dolaze roznjace ( njih 2-3 ) pa jedna dole (vjencanica) i jedna u sljemenu (kao vjencanica). Na tu konstrukciju stavljaju se gotovi sendvic paneli koji se popunjavaju izmedju spojeva pur pjenom, na te panele dodje folija pa kontra letve, zatim letve i pokrov ( najcesce betonski crijep). Prije se radilo sve isto samo sto umjesto gotovih panela, radili su, dole iverica pa folija, staklena vuna, kontra letve, letve pa pokrov. Sve u svemu, jako dobra i zvucna i toplotna izolacija sa jednim ili dva krovna prozora za ventilaciju.

Kod nas u Bosni, krovna konstrukcija je povoljnija za ove vrste radova jer se koriste postojeci rogovi ( zbog svog razmaka 70-tak cm) i prave se vertikale tamo gdje nam odgovaraju a u ovom slucaju pape ce iskoristiti vrlo malo postojecu konstrukciju.

Sve u svemu, zanimljiv poslic za koji treba puno ljubavi, malo tehnickog znanja i nesto novca za materijal.

Sretno.
pape

#14 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Image
Vanjska strana zida

Prvi poslici koje sam uradio su bili precizno iscrtavanje prostora koji sam zelio pretvoriti u sobu. Posto je tavanski prostor podijeljen na dva dijela postojecom drvenom konstrukcijom, (na slici je vidljiva - tamnija konstrukcija) koja je uzgred receno malo kriva, ... nakon postavljanja "U" profila po obodima prostorije, ... postavio sam vertikalne nosive stubice uz postojecu konstrukciju, vodeci racuna o tome da oni budu precizno postavljeni po vertikali. Posto je jedino ta strana prostorije cijelom visinom od 2,50 metara cijela vertikalna, a gipsane ploce sirine 60 cm, ... stubice sam postavljao u razmaku od 60 cm, da bi ploce mogle biti pricvrscene na odgovarajuci nacin, jedna uz drugu, a da spoj bude na sredini stubica.
Instalaciju rasvjete i uticnica, telefonsku instalaciju, ... rtv kablovsku instalaciju, data instalaciju, instalaciju ozvucenja i jos jednu rezervnu sam izveo pvc cijevima, provlaceci sve kablove od glavnog razvodnog ormarica, pridrzavajuci se propisa i standarda za tu vrstu radova.

Image

Image
Unutrasnja strana zida
pape

#15 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Image

Na isti nacin kako je postavljen i visoki zid, a na kojoj strani su i ulazna vrata u prostoriju, ... postavljao sam i vertikalne male zidove visine od 115 cm u dijelovima prostorije odakle krov ide u kosinu. To mi je bilo lakse raditi, jer iza ploca postoji zid od cigle, do visine od nekih 50 cm od poda.

Izvinjavam se gradjevincima na nepoznavanju gradjevinske terminologije, ali ... oni ce to vec sve skontati, ... :-)
pape

#16 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Slijedilo je postavljanje konstrukcije na kose dijelove krova, ... letvice dimenzija 22 x 52 mm, u razmaku od 30 cm, da bi se gipsana ploca mogla pricvrstiti i na sredini. (vijcima za gipsane ploce)
Letvice su duzine oko 2 m, pricvrscene na postojecu gredu na sredini, a na donjem i gornjem dijelu sam od letvica istih dimenzija napravio "vijenac" i dodatno ih ucvrstio.
Naravno, ... vodeci racuna da sve bude u "vaservagi" i pod "vinklo", ... :D

Image

Image

Image

Image

Nastavak ide sutra, .... :skoljka:
Maraschino

#17 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Maraschino »

puno posla... :-?

na sto ti je oslonjen ovaj donji dio rostilja (letvica)...tu ces imati smicanje (vertikala-kosina)...
kinu

#18 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

@pape

koliko vidim letve su suhe ,ali ne vidim da su zaštićene nekim premazom , savjet ako nisi još zatvorio sve premaži ih nečim protiv "baja" može ti se desit da se nastane crvići isl. u stanju su čuda napravit za brže i ono što nisi uspio šprica npr. za voće i pošpricaj gdje se da , nije neka investicija a sigurno će koristiti.
vidim da si el. instalaciju odradio ok. :thumbup: samo naprijed i bez žurbe.
p.s. roštilj sebi dobro skiciraj npr. na ovim slikama , može ti poslije zatrebati nešto objesit pa ćeš znati gdje su letvice, ja sam isto odradio i sin mi je slike izbrisao iz kompa sad imam problema. Maraschino je dobro primijetio ovo za kosine i meni se čini da tu nema dobrog oslonca ipak je to težina , takav slučaj je bio kod ove moje s posla pisao sam juče ( ne kupuj lijeve vijke za rigips to je sitna lova pucaju glave) predlažem "wurt" ili "wkrent met".
pape

#19 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

@Maraschino i @kinu, ... hvala na javljanju i savjetima, a i na konstruktivnim kritikama, ... dakle, ...
donji dio rostilja je na par mjesta kroz letvicu i gipsanu plocu zabusen u metalne "U" profile koji se nalaze iza ovog niskog dijela, na zalost, to se nigdje ne vidi. Ove kratke strane su jako dobro pricvrscene i mislim da tu ne bih trebao ocekivati problem sa smicanjem, ... moguce je da mi se to javi na ovom dugom kosom zidu. Medjutim, jos uvijek to mogu popraviti i malo bolje ucvrstiti. Imate pravo, ... to cu uraditi.
Sto se tice zastite drvenih letvica protiv "baja". Nisam uradio nista, ... nije mi palo na pamet, ... :roll: ... medjutim, sa gornje strane plafona imam slobodan pristup konstrukciji. Pretpostavljam da bi sa jednom spricom za voce mogao dohvatiti sve vidljive povrsine letvica. Na zalost, one strane letvica na kojima su pricvrscene gipsane ploce necu moci zastititi.
Koristio sam "wurt" vijke za gipsane ploce i ni jedan mi nije pukao, a potrosio sam ih nevjerovatno puno.
Sacuvat cu fotke i skice, pa ... ako mi zatreba, nadam se da cu potrefiti letvicu, ... :-) Ali, ... u prodaji postoje i vijci specijalno konstruirani za vjesanje na rigips ploce i nevjerovatno je koliku tezinu mogu nositi. Negdje pred kraj obrade ove teme, cu pokusati napraviti listu sa specifikacijom i karakteristikama, ... mozda i cijenama koristenih materijala i sitnog potrosnog materijala, ... pokusat cu ubaciti i slike materijala, .... pa eto. :wink:
kinu

#20 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

pape wrote:@Maraschino i @kinu, ... hvala na javljanju i savjetima, a i na konstruktivnim kritikama, ... dakle, ...
donji dio rostilja je na par mjesta kroz letvicu i gipsanu plocu zabusen u metalne "U" profile koji se nalaze iza ovog niskog dijela, na zalost, to se nigdje ne vidi. Ove kratke strane su jako dobro pricvrscene i mislim da tu ne bih trebao ocekivati problem sa smicanjem, ... moguce je da mi se to javi na ovom dugom kosom zidu. Medjutim, jos uvijek to mogu popraviti i malo bolje ucvrstiti. Imate pravo, ... to cu uraditi.
Sto se tice zastite drvenih letvica protiv "baja". Nisam uradio nista, ... nije mi palo na pamet, ... :roll: ... medjutim, sa gornje strane plafona imam slobodan pristup konstrukciji. Pretpostavljam da bi sa jednom spricom za voce mogao dohvatiti sve vidljive povrsine letvica. Na zalost, one strane letvica na kojima su pricvrscene gipsane ploce necu moci zastititi.
Koristio sam "wurt" vijke za gipsane ploce i ni jedan mi nije pukao, a potrosio sam ih nevjerovatno puno.
Sacuvat cu fotke i skice, pa ... ako mi zatreba, nadam se da cu potrefiti letvicu, ... :-) Ali, ... u prodaji postoje i vijci specijalno konstruirani za vjesanje na rigips ploce i nevjerovatno je koliku tezinu mogu nositi. Negdje pred kraj obrade ove teme, cu pokusati napraviti listu sa specifikacijom i karakteristikama, ... mozda i cijenama koristenih materijala i sitnog potrosnog materijala, ... pokusat cu ubaciti i slike materijala, .... pa eto. :wink:
:thumbup: :thumbup:

nije loše što si temu stavio na forum uvijek ima nešto što dvije glave znaju bolje ,što se tiče nosećih vijaka znam ja za iste ( i sam sam ih koristio ) ali nisu baš za sve i svašta letva će nosit puno više, ako vijak izvali ploču hebi ga rupa u zidu, vijak nosi al rigips ???( proizvođači svašta pišu :-))
obavezno štiti od baja :run:
sretno u poslu
Maraschino

#21 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Maraschino »

pape,

samo pucaj dalje... :thumbup:

i meni je zapela za oko el.instalacija (skolski primjer) :thumbup: a nije se stedilo ni na materijalima...

kinu,

nije problem sto si izgubio skice rostilja, danas imas detektore (struja-voda-drvo) tako da je i to rijeseno... :wink:
kinu

#22 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

Maraschino wrote:pape,

samo pucaj dalje... :thumbup:

i meni je zapela za oko el.instalacija (skolski primjer) :thumbup: a nije se stedilo ni na materijalima...

kinu,

nije problem sto si izgubio skice rostilja, danas imas detektore (struja-voda-drvo) tako da je i to rijeseno... :wink:
nisam čuo za drvo ( stvarno ) metal i el. imam
hebo te sad si mi dao ideju pratim red vijaka det. metala i znam da je iza letva :thumbup: :thumbup:
pape

#23 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by pape »

Nakon zavrsetka "rostilja" po bocnim stranama, ... bavio sam se izradom plafonske konstrukcije.
Odabrao sam gredice 7 x 5 cm kao osnovu. Ucvrscenje sam izveo na postojecu konstrukciju, a na nacin kako je vidljivo na slikama detalj 1 i detalj 2
Image

Potom sam postavio male gredice na koje ce se pricvrstiti plafonske gipsane ploce iste sirine kao i zidne, ... 60 cm, ali duzine 200 cm. Razmak izmedju ovih gredica je standardno 30 cm, da bi se ploca mogla ucvrstiti i na sredini.
Image

To je na kraju ove faze radova izgledalo ovako:
Image

Image
Detalj 1, .... pokazuje spoj nosivih greda koje sam ucvrstio "brezon" vijcima.

Image
Detalj 2, .... pokazuje spoj nosive plafonske grede sa postojecom konstrukcijom, ... takodjer pomocu istih vijaka.
Na slici se da primjetiti najbolja vasservaga na svijetu, .... :D ... prozirno pvc crijevo, napunjeno vodom i od referentne tacke premijestano po potrebi na konstrukciju.
kinu

#24 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by kinu »

:) šlauf vaga tzv. vidim materijal se kupuje u OBI-u sve se nema
Mahalac

#25 Re: Sam svoj majstor - potkrovlje

Post by Mahalac »

S obzirom da i sam zivim u podkrovlju u cije renoviranje sam hekno brdo para za pocetak ti mogu savjetovati da promjenis taj krovni pendzer za Veluxov s kompletnim okovima (dok je vrijeme), inace kisa snijeg za par bajrama idu sve tebi u kahvu.
Post Reply