Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Glavnom junaku ovog poglavlja ime je Mujo i recimo da mu je oko 60 godina. Cijeli je svoj zivot radio ko crnac sto kazu, pozavrsavao neke skole, ozenio se i zenu postovao, djecu podizao i skolovao, kucu im napravio, ugledan medju prijateljima i inace u cijelom drustvu bio. Sprovodio je Mujo mnoge korisne akcije podizuci nivo zivljenja i sebi i svakom oko sebe, nastojeci da nikad nesto tudje ne uzme i nikome da se zamjeri. Nije vjernik, ako se ne racuna to sto bezgranicno vjeruje u covjeka i porodicu!
I nista na svijetu ne moze da ga skrene s puta kojim je tih 60 godina hodio! Nista!
Slucaj 2.
U slucaju 2. imamo Sulju koji je parnjak Muji E al´ se Suljo nazivio u svojih 60 godina! Zene, pice, droga i sitne kradje! Nekoliko puta skoro ga u bajbuk zatvorise! Nit´se zenio nit familiju imao. Roditelji ga se maltene odrekli, pojma nema ni gdje su ih zakopali.
Kad napuni 60. u neki potok upade. Potok sve veci, u bujicu prerastao a Suljo se samo opustio i vodi mutnoj prepustio. Zivot mu se promjenio. Komsije obilazi, djeci se blago smjeska, shekeriche im kupuje, cak i neku udovicu nasao pa joj cvrkuce i paznjom je obasipa. Naravno, svaki je dan u bogomolji gdje u prvim redovima sjedi i "bossa" slusa, svaku mu rijec upija!
Prija to "Bossu" pa ce jednom kad je bozju volju iznosio i pamet u glavu prisutnima utjerivao:
"Evo nam naseg Sulje, najboljeg primjera kako Bog nagradi sve one koji u njega vjeruju! Dosao je tobe i vidite ga sad - ugledan je i postovan! Bog sve vidi i sve zna! Milostiv, kakav jeste, dace Sulji i na ovom i na onom svijetu.
A ne ko onaj Mujo, nastavlja "Boss", kojeg nikad ovdje nema i koji nikad u bogomolju da dodje, Bogu da se pokloni! Takvi kao on nam ne trebaju, takve ni Bog ne voli!"
ma sta je dosad u vicevima prezivio, ova prica je mila majka
ako mujo ne vjeruje u Boga, onda ne vidim nista tragicno u citavoj prici, jer mu onda ionako nije stalo do hodzinog misljenja o njemu
ono sto je u zivotu lijepo, a mislim da sam tifi29 rekao, je to da svako za se travu pase...i da svako drustveno ustrojstvo treba dozovoliti svakom da za se travu pase...onaj koji vjeruje u Boga se odrice zabranjenih dunjaluckih zadovoljstava i zbog toga ce biti nagradjen, pod uslovom da ima Boga, u kojeg vjeruje, a oni koji istovremeno dok se on odrice, uzivaju u zenama, alkoholu i raspusnom zivotu, su za njega gresnici, zalutali, zabludjeli i bice na kraju kaznjeni za takav zivot pun grijeha
medjutim, onima koji vode takav zivot, a ne vjeruju u Boga, su oni koji vjeruju obicni levati koji se zbog iluzije odricu uzivanja, a "samo jednom se zivi i od zivota treba uzeti maksimum"
neko je u pravu, a neko u krivu, ali svako nosi odgovornost za svoje postupke i to je potpuno OK
(to neki zovu i licnim pravima pojedinca, demokratijom, slobodom izbora itd.)
a sto se tice ljudi poput muje, koji ne vjeruju u Boga, a ne zive raspusan zivot, naravno da njih ima i naravno da nije hodza taj ciji je sud o njima konacan...
svako dobro djelo se upisuje, kao i najsitnije lose...Bog prima ISKRENO pokajanje...niko nije milostiviji od Njeg, niti je icija kazna strasnija od Njegove
ono sto je lijepo u svoj tvojoj prici je to sto muji jos nije kasno da dodje tobe, jer ima sve predispozicije za to
Glavnom junaku ovog poglavlja ime je Mujo i recimo da mu je oko 60 godina. Cijeli je svoj zivot radio ko crnac sto kazu, pozavrsavao neke skole, ozenio se i zenu postovao, djecu podizao i skolovao, kucu im napravio, ugledan medju prijateljima i inace u cijelom drustvu bio. Sprovodio je Mujo mnoge korisne akcije podizuci nivo zivljenja i sebi i svakom oko sebe, nastojeci da nikad nesto tudje ne uzme i nikome da se zamjeri. Nije vjernik, ako se ne racuna to sto bezgranicno vjeruje u covjeka i porodicu!
I nista na svijetu ne moze da ga skrene s puta kojim je tih 60 godina hodio! Nista!
Slucaj 2.
U slucaju 2. imamo Sulju koji je parnjak Muji E al´ se Suljo nazivio u svojih 60 godina! Zene, pice, droga i sitne kradje! Nekoliko puta skoro ga u bajbuk zatvorise! Nit´se zenio nit familiju imao. Roditelji ga se maltene odrekli, pojma nema ni gdje su ih zakopali.
Kad napuni 60. u neki potok upade. Potok sve veci, u bujicu prerastao a Suljo se samo opustio i vodi mutnoj prepustio. Zivot mu se promjenio. Komsije obilazi, djeci se blago smjeska, shekeriche im kupuje, cak i neku udovicu nasao pa joj cvrkuce i paznjom je obasipa. Naravno, svaki je dan u bogomolji gdje u prvim redovima sjedi i "bossa" slusa, svaku mu rijec upija!
Prija to "Bossu" pa ce jednom kad je bozju volju iznosio i pamet u glavu prisutnima utjerivao:
"Evo nam naseg Sulje, najboljeg primjera kako Bog nagradi sve one koji u njega vjeruju! Dosao je tobe i vidite ga sad - ugledan je i postovan! Bog sve vidi i sve zna! Milostiv, kakav jeste, dace Sulji i na ovom i na onom svijetu.
A ne ko onaj Mujo, nastavlja "Boss", kojeg nikad ovdje nema i koji nikad u bogomolju da dodje, Bogu da se pokloni! Takvi kao on nam ne trebaju, takve ni Bog ne voli!"
Je l´vam bar malo zao Muje?
Mujo, Mujo, dobri nas Bosnjo...Ne znam bas da li da mi ga bude zao, jer za razliku od Sulje on je od pocetka bio ljudina i po, i vjerovatno su ga ljudi onda i gotivili pravo 60 godina, jer je bio skromno i "o sebi, pri sebi" stvorenje...Sulju s druge strane, haman i nisu, eto dok da ne stize belaj bio do vrata u porocima nekim, jest uzivo, al jest garant i patio, jerbo neima ti sinko poroka bez patnje.
Valjda ce i Mujo i Suljo na onom svijetu masala dobro proc, a sto se Bossa tice, na dzenazi ja jednom bio i govori hodza "vi sto necete klanjat, bolje da ni dolazili niste!". E kako sad da se osjecaju ljudi ko Mujo, i ja, il ljudi druge vjere. E ako takav i Muju boss crni, nema se cega Mujo nas stidit !
Eh, vala da mi je u zivotu pokupit najbolje i od Muje i od Sulje, gdje bi mi kraj bio. Aferim !
ma sta je dosad u vicevima prezivio, ova prica je mila majka
ako mujo ne vjeruje u Boga, onda ne vidim nista tragicno u citavoj prici, jer mu onda ionako nije stalo do hodzinog misljenja o njemu
ono sto je u zivotu lijepo, a mislim da sam tifi29 rekao, je to da svako za se travu pase...i da svako drustveno ustrojstvo treba dozovoliti svakom da za se travu pase...onaj koji vjeruje u Boga se odrice zabranjenih dunjaluckih zadovoljstava i zbog toga ce biti nagradjen, pod uslovom da ima Boga, u kojeg vjeruje, a oni koji istovremeno dok se on odrice, uzivaju u zenama, alkoholu i raspusnom zivotu, su za njega gresnici, zalutali, zabludjeli i bice na kraju kaznjeni za takav zivot pun grijeha
medjutim, onima koji vode takav zivot, a ne vjeruju u Boga, su oni koji vjeruju obicni levati koji se zbog iluzije odricu uzivanja, a "samo jednom se zivi i od zivota treba uzeti maksimum"
neko je u pravu, a neko u krivu, ali svako nosi odgovornost za svoje postupke i to je potpuno OK
(to neki zovu i licnim pravima pojedinca, demokratijom, slobodom izbora itd.)
a sto se tice ljudi poput muje, koji ne vjeruju u Boga, a ne zive raspusan zivot, naravno da njih ima i naravno da nije hodza taj ciji je sud o njima konacan...
svako dobro djelo se upisuje, kao i najsitnije lose...Bog prima ISKRENO pokajanje...niko nije milostiviji od Njeg, niti je icija kazna strasnija od Njegove
ono sto je lijepo u svoj tvojoj prici je to sto muji jos nije kasno da dodje tobe, jer ima sve predispozicije za to
Svidjela mi se velika vecina tvog odgovora (i dalje najbolji nick imas )
Jedino me malo na kraju iznenadi zadnjom recenicom.
Mislis li da je javno iskazivanje vjere (naime Mujo nije nikad osporavao Boga onima koji u njega vjeruju - naprotiv, postovao ih je! To su dijelom one komsije i prijatelji sto ga cijene i postuju) dakle, mislis li da je to nesto sto Bog trazi i postavlja kao uslov da se u raju (dzenetu) zavrsi? Vaze li ta JEDNA od onih (kazu da je 10) Bozijih zapovijesti vise nego ostalih devet u kojima je Mujo uzor?
Nije li Bog (prema svim religijama) stvorio covjeka na zemlji i rekao: "Cuvaj se Boziji robe pa cu te i ja cuvati!"?
Drugo, ako je Bog stvorio covjeka da ga iskusa na Zemlji, dao mu je, osim tijela, i pamet i dusu. Dakle sve ono sto mu je potrebno da se SAM snadje i prezivi na Zemlji!
I trece... Ko zaista zna kako treba da se Bogu moli i na koji nacin postovanje iskazuje? Ako je Bog jedan za ogromni broj ljudi na svijetu, onda mi nekako cudno... Jedna milijarda moze da jede recimo govedinu dok je drugoj milijardi krava sveta zivotinja! Ko od njih cini grijeh?
I jesam li ja manji vjernik od onih drugih koji vjeruju u "aktuelne" bogove? (bez uvrede, molim - puna je istorija raznoraznih bozanstava koji su itekako bili nekad aktuelni a danas postoje samo u istorijskim citankama!) Dakle, jesam li ja manji vjernik ako kazem da ja vjerujem u svoga Boga i da je moj Bog moja SAVJEST koja mi nalaze sta i kako da radim i koju stalno preispitujem nakon ucinjenog? (Mujo nisam a nije mi ni 60 godina )
Ako je vjera stvar individualnog odnosa prema bozanstvu, nije li svaka religija u stvari jedan oblik INSTITUCIJE u kojoj pravila IPAK odredjuju ljudi a ne bozanstva?
I nisu li postojanjem te institucije vec u startu ljudi natjerani da se odreknu dobrog dijela LICNOG odnosa prema bozanstvu postujuci misljenje institucije?
I cak i pravila koja ista institucija odredjuje, iako se radi o ISTOJ religiji, toliko su ponekad razlicita da se covjek pita sta im je u stvari zajednicko?
Osim naziva bozanstva kome se klanjaju, naravno!
Mislim da je upravo Islam najbolji primjer za ovo zadnje sto rekoh.
u vjeri nema prisile, to je jedan od kur'anskih ajeta
dakle, ti apsolutno imas pravo da vjerujes ili ne vjerujes u Boga i da odaberes nacin na koji vjerujes, ako vjerujes
jasno je da svako zivi zivot po onom sto misli da je za njeg najbolje i najispravnije
ja nisam citav zivot bio u vjeri...pa i u vjeri, covjek grijesi...a u vjeri nisam bio, jer sam malo znao i zbog nekog satro coolerskog fazona bio jako skeptican prema njoj...medjutim, kopkala su me neka pitanja na koja sam sam potrazio odgovore i hvala Bogu, nasao ih
religija je osjecaj Boga u srcu, ali i puno vise od samog osjecaja...to sto ti kazes da postoje brojna bozanstva kroz istoriju, to stoji...to sto ih je toliko, ne znaci da nijedno nije ono pravo, tj. da Bog ne postoji...vjerovatno pripadnici jedne religije vjeruju u pravog Boga...meni je moj zdrav razum nalozio da vjerujem u kur'an i ono sto on objavljuje...neko drugi vjeruje u bibliju, postoji i animizam, idolopoklonstvo itd...svako se vodi za svojim zakljucima i rasudjivanjem
mada kroz istoriju jeste bilo hiljade religija, ipak, ako se zainteresujes, vidjeces da postoji konzistentna nit i da skoro sve religije vuku zajednicki korijen...npr. mitovi o potopu postoje u skoro svim civilizacijama...pogledaj kontinuitet biblijskog nimroda koji je niko drugi do marduk (isti samoglasnici, ista etimologija), pa pogledaj njegovu refleksiju u religiju starog egipta, gdje se proglasio bogom, kao i svoju zenu, sina itd (faraoni su se isto smatrali bogovima)...tu se zacinje antropomorfizam koji imas kod grka i rimljana, a marduk mutira u marsa ili merkura...dakle, jedan je korijen, jedna je Bozija rijec, od koje su ljudi odstupili...prilicno jasan kontinuitet...krscani, jevreji i muslimani vjeruju u potpuno istog Boga, a islam je, po sudu mog razuma, zadnja i jedina nepromijenjena Bozija rijec, jer ni jevreji ni krscani (60 razlicitih verzija novog zavjeta, smislovi izgubljeni u prevodu, neke recenice dodane...jako opsirna tema, necu ulaziti u nju) objektivno ne iskljucuju ili cak i priznaju mogucnost ili cinjenicu da svete knjige u koje vjeruju nisu apsolutno autenticne...kur'an ima samo jednu verziju a i ajet u njemu stoji da je to Bozija objava nad kojom ce Bog bdjeti i nece dozvoliti da je ljudi promijene...uglavnom, Bog je slao poslanike da pozivaju na povrat u vjeru, nakon sto bi ljudi zastranili uzimajuci npr. zvijezde za bogove ili sami sebe proglasavali Bogom...Muhamed a.s. je zadnji poslanik...
to sve je jako siroka tema, ako si raspolozen, mozemo otvoriti drugi topik, pa diskutovati
uglavnom, ti mozes vjerovati ili ne vjerovati u npr. kur'an...ako vjerujes, onda vjerujes u potpunosti, a ne selektivno, kako se sta tebi svidja...ima i ajet koji kaze: kako mozete vjerovati u jedan dio Knjige, a u drugi ne?
...ljudi cine gresku sto ne shvataju da se oni moraju prilagoditi Bogu i njegovoj objavi, a ne prilagodjavati objavu sebi i uzimati samo ono sto im odgovara
to za frakcije u islamu, naravno, dok je ljudi, bice i razlicitih tumacenja, medjutim, za razliku od drugih vjera, i sije (koji vjeruju u 5, 7, 12 imama) i sunije, pa ako gledas i sufijske redove i vehabije-selefije-bas svi vjeruju u jedan potpuno isti arapski tekst kur'ana...razlike nastaju u interpretaciji i drugom izvoru vjere-hadisu, tj. onom sto je Poslanik radio, govorio, preporucivao...opet, i od njih, svako vjeruje u ono sto misli da je ispravno, a Bog najbolje zna i presudice...
"jasni su dokazi dati svima"
svako po svojoj pameti i savjesti radi i vjeruje u ono sto misli da je ispravno i po tome ce biti sudjen (sto dunjalucki, ako nema Boga; sto ahiretski, ako Bog postoji), a u vjeri nema prisile
neka svako postuje svacije pravo izbora do granice dok ne pocne ugrozavati druge (npr. satanizam i sl.)
LudoALudjiJA wrote:
dakle, ti apsolutno imas pravo da vjerujes ili ne vjerujes u Boga i da odaberes nacin na koji vjerujes, ako vjerujes
jasno je da svako zivi zivot po onom sto misli da je za njeg najbolje i najispravnije
Ja NISTA DRUGO ne trazim nego to gore!
Ali, na zalost, uskraceno mi je vec godinama od "mocnih"!
"Mocnih", ali u biti - vrlo, vrlo bijednih!!!
Otud i ove teme i prepucavanja medju svima nama ovdje. I ne samo ovdje...
ako si tifa, a jesi i ako si negdje u njemackom govornom podrucju u evropi, ne znam ko ti moze uskratiti da vjerujes ili ne vjerujes u sta zelis
a sve i da nisi, spanski muslimani su se par stotina godina u tajnosti klanjali Bogu po pravilima svoje vjere, mada su bili prisilno prekrsteni i javno praktikovali katolicizam...hocu reci, sve da si prisiljen javno praktikovati nesto, ti ipak vjerujes u ono u sta vjerujes privatno
ne vjerujem da je kod tebe ista toliko dramaticno i zaista ne znam ko moze biti toliko "mocan", kako ti kazes
LudoALudjiJA wrote:
Ja NISTA DRUGO ne trazim nego to gore!
Ali, na zalost, uskraceno mi je vec godinama od "mocnih"!
"Mocnih", ali u biti - vrlo, vrlo bijednih!!!
Otud i ove teme i prepucavanja medju svima nama ovdje. I ne samo ovdje...
ako si tifa, a jesi i ako si negdje u njemackom govornom podrucju u evropi, ne znam ko ti moze uskratiti da vjerujes ili ne vjerujes u sta zelis
a sve i da nisi, spanski muslimani su se par stotina godina u tajnosti klanjali Bogu po pravilima svoje vjere, mada su bili prisilno prekrsteni i javno praktikovali katolicizam...hocu reci, sve da si prisiljen javno praktikovati nesto, ti ipak vjerujes u ono u sta vjerujes privatno
ne vjerujem da je kod tebe ista toliko dramaticno i zaista ne znam ko moze biti toliko "mocan", kako ti kazes
Ahaaaaa!
To vi o meni kao da sam Tifa???
Pojma nemam ko vam je taj i koliko se razumijem u ovu teKniku, ne moze se ni dokazati!
Osim ako vi ne znate neki nacin da se to IPAK uradi!
Mada to u principu nije ni bitno, zar ne? Vi ste vec donijeli zakljucak i vec sve znate, ha? Tako mi to i inace rjesavamo!
Dakle, samo mogu reci da nisam nikakav Tifa i da sto se tice Njemacke...
Hajde, toliko mogu reci - kroz nju prolazim kad idem kuci. A kuca mi u Bosanskoj Krajini
Sad cu mnoge razljutiti time sto sam eto "pobjeglica" ili "izbjeglica" ali ni tu nista ne mogu. Sto se mene tice, mogu se povuci i ne javljati vise.
Bilo je u svakom slucaju zanimljivo razmijeniti malo stavove.
Pozdravljam vas!
imas jako visoku kulturu dijaloga, medju najvisim na ovom forumu...za to ti svaka cast, a zelim i moralnom Muji iz tvoje price da dodje tobe, da se time definitivno zaokruzi kao potpuna licnost, jer dusa luta i nesretna je sve dok se ne vrati svome Tvorcu...a silna je Bozija milost ...bila mi je zaista cast i golem izazov nadmudrivati se s tobom...sve najbolje na putu do Cazina kad budes imao godisnji odmor
imas jako visoku kulturu dijaloga, medju najvisim na ovom forumu...za to ti svaka cast, a zelim i moralnom Muji iz tvoje price da dodje tobe, da se time definitivno zaokruzi kao potpuna licnost, jer dusa luta i nesretna je sve dok se ne vrati svome Tvorcu...a silna je Bozija milost ...bila mi je zaista cast i golem izazov nadmudrivati se s tobom...sve najbolje na putu do Cazina kad budes imao godisnji odmor
@
Bas ne vrijedi! Dovoljno je samo da pomislimo ono sto nam pashe i... dobijemo to ko na tanjiru!
Blago nam se!
Usput, Sanjanin sam, ali to tebe ne zanima jer ti Cazin blizi ocito!
"Boss" nije KOMPETENTAN niti je to njegova duznost da osuduje ko ce biti nagradjen a ko nece.
Kad se kaze "Bog sve zna" - to se odnosi na cinjenicu da ono sto je nekome u dusi ne moze se falsifikovati pred Bogom, ali moze pred narodom. S obzirom da ljudska bica nisu perfektna - ne moze se ocekivati od njih da korektno i pravilno osude nikoga.
Uostalom zar se ne kaze u religiji: "Those who judge, will be judged." - oni koji osudjuju bice osudjivani.
Isto tako ako je Bog perfektan, on zna najbolje - mozes da se molis na klupi, u ucionici, u nevolji, u radosti, u zalosti, u mislima, nikad, uvijek, prije spavanja, striktno u bogomolji - ne igra ulogu koliko ISKRENOST i NAMJERA.
Ako je Bog perfektan i zna sve, sto ne bi znao i to? Znaci po tome slijedi da je jedino Bog zna tacno ko je pravi vjernik i iskren covjek.
Izvini,mozes li biti konkretniji,st sam bila???Ne kontam?
nije...
Radi li to neko meni iza ledja...de mi objasnite da se i ja smijem.
Ako se radi o nekom nicku ,ne mijenjam ime koje koristim,ako se radi o chatu,tamo ne zalazim...a ako se radi o kakvoj podvali,@zoom66
drz´se,blizu si mi..a Deutschland ist klein A ti LA,ako si vec
pitao,mogao si i pojasniti,a ne smugnuti,no,nije ni bitno.LaHka vam noc...mene ceka sutra dalek put,zoom66,hoces sa mnom za "lijepu nasu BOSNU"????
LudoALudjiJA wrote: nejse...karakterni opis tife, a i to sto mu napisah u formi prijedloga, odnosi se na tebe, ako i nisi on
Pustimo tog vaseg Tifu da ga stucavica ne spopada! Nadam se da smo to rijesili!
A to sto velis za prijedlo, stvarno ne znam na sta mislis, ali nemoj me razocarati! Kako mozes reci: "zaista ne znam ko moze biti toliko "mocan", kako ti kazes"?
Samo jedno cu ti reci: Vrati popove i hodze tamo gdje im je i mjesto u svakoj civilizovanoj zemlji - u bogomolje dakle, i ne daj im da se petljaju BILO CIME u drzavni, drustveni i politicki zivot zemlje - popravices situaciju na cijelom Balkanu za barem 50% u vrlo kratkom vremenu!
Gospoda koju navedoh dali su si za pravo ne samo da tumace Bozju volju vec i da zastupaju interese cijelog naroda nazivajuci se samozvanim vodjama i predstavnicima stada u svakom domenu zivota!
Kad uz to dodamo da time podrzavaju hohstaplere na vlasti, dovoljan je razlog da prve njih (ako nikog drugog) nazovem MOCNIMA!
Jesu mocni na zalost i tom moci rade samo to da narod iz dana u dan postaje sve nemocniji!
Uostalom, toliko je narod postao nemocan da se njih 55% nije moglo dovuci ni do birackih mjesta u proslu subotu
zoom66 wrote:necu, nisam lud.......tek sam se vratio......a kako ti vec na drugom topicu rekoh, jeg er dansker der bor ikke i tyskland......inace, ludi te je pitao za nick guest69 koji je bio prisutan na chatu...:D:D
....to je bio kame......mora da su utushili jedan drugoga na privateu...
sreca sto tada nisam znao koristiti opciju za private, inace bi se kame fino udao