PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mikilauda76
#1 PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Pitanje za poznavaoce.
U dilemi sam izmedju MAZDE 6 2.0 D 2003 3 mjesec, presao 108.000Km ili PEUGOT 407 1.8B, 2005, presao 65.000Km, ima vise opreme od Mazde. Cijena je ista kod jednog i drugog.
Znam (jer sam vec vozio jednu) a i mnogo drugi su mi to isto potvrdili da su Mazda extra auta i da se uopste ne kvare, dok vec za Pezo sam svasta cuo a isto tako sam i imao 206 (imao je manjih kvarova, ali sve u svemu, poslije 5 godina se dobro pokazao).
Iako sam vozio i jednu i drugu marku, ipak ovo su noviji i bolji modeli, tako da nisam pametan.
Tako da molim sugestije....
U dilemi sam izmedju MAZDE 6 2.0 D 2003 3 mjesec, presao 108.000Km ili PEUGOT 407 1.8B, 2005, presao 65.000Km, ima vise opreme od Mazde. Cijena je ista kod jednog i drugog.
Znam (jer sam vec vozio jednu) a i mnogo drugi su mi to isto potvrdili da su Mazda extra auta i da se uopste ne kvare, dok vec za Pezo sam svasta cuo a isto tako sam i imao 206 (imao je manjih kvarova, ali sve u svemu, poslije 5 godina se dobro pokazao).
Iako sam vozio i jednu i drugu marku, ipak ovo su noviji i bolji modeli, tako da nisam pametan.
- HAVANA
#2 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Koja je cijena?
Peugeot 407 je dobar ali Mazda je bolja.
-
mikilauda76
#3 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
18.000KM.HAVANA wrote:Koja je cijena?
Ma znam da je Mazda za klasu pouzdanije auto od pezoa. Jednostavno se ne kvare. Ne poznajem osobu koja se je ista promjenila na Mazdi osim potrosnog materijala a znam mnoge koji je imaju i do po 20 godina. Ali...., ali ipak radi se o Pezou 2 godine mladjem a i presao je 40.000KM manje, mislim samo 65.000Km.A i ima vise dodatne opreme.
Sto se tice izgleda i jedno i drugo auto mi mocno izgleda, tu su negdje.
Jos jedna stvar. Ovaj tip sto prodaje Mazdu nema servisnu knjigu ali mi govori da kilometre mogu provjeriti u Mazdinom servisu (kao izgubio je). Sad pitanje: da li moze jedan ovlasteni servis (u ovom slucaju Mazda) to pouzdano provjeriti da li je neko vracao kilometre? Nesto sumnjam.
- HAVANA
#4 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Cijena je super ,pogotovo za Pežo 2005g sa tim kilometrima i ako ti je Mazda sumnjiva bolje kupi Pežo.
Kilometre možeš provjeriti u Mazdinom servisu,neka provjeri i u motornom kompjuteru a možda postoji mogučnost provjere i u centralnoj bazi podataka na osnovi rađenih servisa, naravno ako su rađeni u oficijelnom Mazdinom servisu.Kod nekih auta to može kod nekih ne a za Mazdu nisam siguran.
Kilometre možeš provjeriti u Mazdinom servisu,neka provjeri i u motornom kompjuteru a možda postoji mogučnost provjere i u centralnoj bazi podataka na osnovi rađenih servisa, naravno ako su rađeni u oficijelnom Mazdinom servisu.Kod nekih auta to može kod nekih ne a za Mazdu nisam siguran.
- Better Man
#5 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Oba auta su dobra, ali dajem prednost Peugoetu iz razloga koje si i sam naveo, a to su 2 godine mlađe auto, više opreme i prešao manje kilometara.
-
mikilauda76
#6 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Jos jedna stvar, ovaj Pezo ima 116KS. Da nije malo? ipak se radi o auto 1,5 tonu teskim (koliko ja znam).
- HAVANA
#7 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Jest malo al ide to solidno,zavisi šta voliš al će ti i servis biti povoljniji za taj motor.
-
Lesli Eldridž
#8 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Peugeot je noviji i manje prešao, zato je i bolje njega uzeti. Nema tu šta misliti. I za servis nemaš problema, ako si iz Sarajeva imaš ovlašteni servis.
- olensoner
#9 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
ako se ne varam i taj 2.0 CD motor kod mazde je peugeot...
- beco
#10 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Varaš se, jer Ford koristi PSA dizelske motore, i da Mazda je u vlasništvu Forda, ali ne koriste iste motore dizelske.
- olensoner
#11 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
da u pravu si, malo sam se informisao, ugradjuju ih u Volvo i Ford, hvala na ispravcibeco wrote:Varaš se, jer Ford koristi PSA dizelske motore, i da Mazda je u vlasništvu Forda, ali ne koriste iste motore dizelske.
onda ti je bolje kupiti Mazdu nego Peugeot-a, jer realno ti kilometri i ne znace mnogo, kada se vidi koliko su mazde izdrziljivije od peugeota, jedina dobra strana peugeota je odrzavanje, koje je mnogo jeftinije nego kod mazde
-
cevapcinica
#12 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Mazda 6 (a pogotovo njen prethodnik 626:ica) je po statistickim podatcima sa tehnickog pregleda iz dosta zemalja jedan od najpouzdanijih auta. Ja licno imam jednu 407:icu. Do sada (treca godina) nisam imao problema osim jednog lose zavrnutog sarafa na plastici suvozacevih vrata koji je uzrokovao malo klepetanja. Taj mali problem je lako rijesen. 1,8 jeste dosta slab motor za toliko tesko auto, ali sve zavisi od tvoj stila voznje. Razliku ces naravno primijetiti kod preticanja u velikim usponima itd. Problem sa Mazdom je sto je 43000 km jako velika razlika pogotovo za puteve i kvalitet goriva u BiH. Jedan drugi problem je sto je 6:ica jedan od ubjedljiva najbucnijih auta u klasi. To sa izgubljenom knjigom mi zvuci kao lose izmisljena laz, ta se knjizica drzi u autu, sansa da se izgubi je stvarno minimalna. Ekstra oprema u Peugeot:u je fin bonus. 407:ica i 206:ica se ne mogu porediti sto se tice kvaliteta materijala i izrade.mikilauda76 wrote:Pitanje za poznavaoce.
Pozdrav
Last edited by cevapcinica on 12/03/2009 23:48, edited 1 time in total.
- VR6
#13 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Kao sto napisa ovaj iznad, Mazda 6 je dosta bucna - mislim na buku vjetra, koja vec na 140 km/h postaje izuzetno jaka. Taj dizelas ide fino, meni se ta Mazda ljepse vozi od 407-ice i ima bolji mjenjac. S druge strane, 407 djeluje luksuzniji, veci, Mazda ima neki nabijeni kokpit, imas osjecaj da je skucen vec kad ga pogledas (iako ne fali mjesta). Servisna knjiga ti nista negovori, znam likova koji su uzeli aute sa superurednim knjigama, pa kasnije ispalo da su auti presli xxx vise kilometara. Mada je sumnjivo sto je taj sa Mazdom nema, ako nije auto odrzavao u ovlastenom servisu, mogao je to fino i reci. Mazde su dosta pouzdane pa i ta sestica. Ja sam cuo za probleme sa mjenjacem, to su dosta skupi kvarovi, al probas, ako je mjenjac ok, ok je 
- nexo
#14 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Vozio sam Mazdu 6 2007 tiptronic 2.0l do 80.000 km i zaista nisam imao apsolutno nikakvih problema. Valjda sam se zbog toga odlucio da kupim ponovo isto auto 2009, dakle novi model, mada sam u opciji imao i 407 i Passat koji sam vozio od 2001 do 2003, nakon cega sam vozio 307 SW koji mi se prilicno dapadao za gradske voznje i posao kojim sam se bavio u to vrijeme.
Imam jako lijepa iskustva sa prvom 6-icom, ergonomija mi je odgovarala, motor sasvim dovoljno snage, mada mi je nedostajao 1.8T iz Passat-a, ali i to se moze donekle nadoknaditi stilom voznje. Odrzavanje je u principu jako povoljno jer se auto ne kvari, dakle samo regularan servis koji ukljucuje i propisane zamjene odredjenih potrosnih djelova. Inace sam Honda fan i vozio sam iskljucivo ta auta do 2001. ali su preskupa za ono sto nude u poredjenju sa, evo, mazdom, a osim toga, ovdje gdje sam posljedih godina ne nude modele koji su meni interesanti.
Licno bih probao oba auta jer u tih 40.000km razlike moras ukalkulisati razliku u snazi motora u odnosu na tezinu vozila, kao i stil voznje predhodnog vlasnika. Geneeralno, 407-mica ne moze kvalitetom ni prismrditi 6-ici.
Imam jako lijepa iskustva sa prvom 6-icom, ergonomija mi je odgovarala, motor sasvim dovoljno snage, mada mi je nedostajao 1.8T iz Passat-a, ali i to se moze donekle nadoknaditi stilom voznje. Odrzavanje je u principu jako povoljno jer se auto ne kvari, dakle samo regularan servis koji ukljucuje i propisane zamjene odredjenih potrosnih djelova. Inace sam Honda fan i vozio sam iskljucivo ta auta do 2001. ali su preskupa za ono sto nude u poredjenju sa, evo, mazdom, a osim toga, ovdje gdje sam posljedih godina ne nude modele koji su meni interesanti.
Licno bih probao oba auta jer u tih 40.000km razlike moras ukalkulisati razliku u snazi motora u odnosu na tezinu vozila, kao i stil voznje predhodnog vlasnika. Geneeralno, 407-mica ne moze kvalitetom ni prismrditi 6-ici.
-
cevapcinica
#15 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Rijetko se koje "vanjapansko" auto moze pribliziti proizvodacima iz Japana sto se tice kvaliteta koji se odnosi na mehanicku izdrzljivost i pouzdanost. Ovdje se ne treba racunati Nissan, jer su njihovi manji modeli kao Micra katastrofalni. Novija kola iz Francuske su takode generalno dobra ali ih jos uvijek prati losa zavrsna montaza koja moze rezultovati u dosta "pucketanja" i slicnih nezeljenih zvukova od strane interijera. Motori, pogotovo dizelasi su druga prica, pogotovo PSA-dizelasi koji su vrhunski.nexo wrote:Vozio sam Mazdu 6 2007 tiptronic 2.0l do 80.000 km i zaista nisam imao apsolutno nikakvih problema. Valjda sam se zbog toga odlucio da kupim ponovo isto auto 2009, dakle novi model, mada sam u opciji imao i 407 i Passat koji sam vozio od 2001 do 2003, nakon cega sam vozio 307 SW koji mi se prilicno dapadao za gradske voznje i posao kojim sam se bavio u to vrijeme.
Sto se izgleda tice, Mazda je cak OK, u poredenju sa ostalim "sunarodnjacima".
Svako moderno auto ce te uz redovan i dobar servis i kvalitetne dijelove sluziti bez problema. Moje proslo auto, 406:ica me, iako je "kvarljivi francuz", bez ikakvih problema sluzila 90 000 km.
Sretna voznja, bez obzira koje auto izaberes.
-
mikilauda76
#16 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Hvala svima na komentarima, ja jos se kontam sta i kako a u medjuvremenu trazim, mozda jos nesto bolje nadjem.
Nikad se ne zna, mozda mi ova financijska kriza malo pomogne
Nikad se ne zna, mozda mi ova financijska kriza malo pomogne
- ovo_malo_duse
#17 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Vozio Pezoa 407 doduse HDi...Zamjenio ga za Mazdu prosle godine....
Pezo poceo da me zeza maksimalno...na savjet ljudi koji se u te stvari razumiju bolje od mene, zamjenio ga za Mazdu..
kucnem u drvo za ovo vremena..presao sa Mazdom vec nekih 10.000 km. Prezadovoljan...
Moj savjet Mazda definitivno...
Pezo poceo da me zeza maksimalno...na savjet ljudi koji se u te stvari razumiju bolje od mene, zamjenio ga za Mazdu..
kucnem u drvo za ovo vremena..presao sa Mazdom vec nekih 10.000 km. Prezadovoljan...
-
cevapcinica
#18 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Sta te zezalo da znam i ja ako moj pocne strajkovati?ovo_malo_duse wrote:Vozio Pezoa 407 doduse HDi...Zamjenio ga za Mazdu prosle godine....
Vec treca godina, 70 000 km bez problema.
- ovo_malo_duse
#19 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Ma prvih par godina dok je bio pod garancijom, nije uhom mrdno...sve bilo ok.Neke male elekronicke greskice i to je bilo sve...Kad sam presao oko 100.000 km poceo prvo da me zeza Particle filter..Neki temperaturni senzori crklavali 2, 3 puta ih mjenjao, na kraju morao kopmpletan skolp od motora do auspuha promjeniti....cevapcinica wrote:Sta te zezalo da znam i ja ako moj pocne strajkovati?ovo_malo_duse wrote:Vozio Pezoa 407 doduse HDi...Zamjenio ga za Mazdu prosle godine....
Vec treca godina, 70 000 km bez problema.
Malo poslije toga turbina mi pocela da javlja periodicnu gresku..Jednostavno bez ikakve prethodne "najave" izgubi snagu pri vecim brzinama..I nakon toga opet sve ok, Jedino sto sam primjetio prije tog gubljenja snage je bilo da mi trosi puno vise nego prije.Na servisu su mi rekli...da ima neki plasticni filter ili ventil u turbini i da se ne isplati mjenjat dok ne pukne skroz...A kad pukne moras mjenjat kompltnu turbinu..Kad sam cuo koliko ce da me kosta...Ja zamjenio Pezoa...
-
jefferson
#20 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Kao ponosni vlasnik Mazde koja ima 240,000 km (Xedos 9) savjetujem ti Mazdu, ali ne zato sto sam vlasnik, nego zbog motora.
108,000 ili 65,000 nije neka razlika, ali razlika je u obrtnom momentu i tezini auta. P407 je tesko auto, a 1.8 motor nema dovoljan obrtni moment za nasu up&down konfiguraciju u kombinaciji sa tom tezinom. Onda tek dodje cinjenica da je mazda 6 prvak dugo godina po ADAC-u kada je u pitanju pouzdanost, i jedino blizu Mazdi 6 dosla je, vjerovali ili ne, Opel Vectra u zadnjoj generaciji. Meni sestica bolje vozi, vozacki mi je bolje ato. Nema govora da je 407 preljep auto, ali ja bi uzeo Mazdu, i sad kada bi mjenjao auto ponovo bi mi Mazda bila medju prvim kandidatima (dobro BMW je nesto sto jednostavno nemogu zaobici).
108,000 ili 65,000 nije neka razlika, ali razlika je u obrtnom momentu i tezini auta. P407 je tesko auto, a 1.8 motor nema dovoljan obrtni moment za nasu up&down konfiguraciju u kombinaciji sa tom tezinom. Onda tek dodje cinjenica da je mazda 6 prvak dugo godina po ADAC-u kada je u pitanju pouzdanost, i jedino blizu Mazdi 6 dosla je, vjerovali ili ne, Opel Vectra u zadnjoj generaciji. Meni sestica bolje vozi, vozacki mi je bolje ato. Nema govora da je 407 preljep auto, ali ja bi uzeo Mazdu, i sad kada bi mjenjao auto ponovo bi mi Mazda bila medju prvim kandidatima (dobro BMW je nesto sto jednostavno nemogu zaobici).
-
cevapcinica
#21 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Hehe, BMW je tesko zaobici, problem je cijena koja se barem po meni ne moze uvijek opravdati. Dame i gospoda iz Audi:ja su ipak sampioni po tom pitanju jer su u zadnje vrijeme stvarno poceli traziti basnoslovne sume za svoja kola. Mora im se priznati da su sve pametno uradili, u zadnjih petnaestak godina gradili imidz njemackog "Volvoa" tj. sigurnog i pouzdanog vozila sa skoro savrsenom kvalitetom izrade. Onda su zadnjim modelima dodali jako dobre vozne karakterisitike (prije su bili isto uzbudljivi za voziti kao i Golf) i onda , u zadnjih par modela malo, skoro neznatno smanjili kvalitet materijala i obrade (barem po vecini testova i recenzija od strane strucnjaka i objektivnih vlasnika koje sam citao) a povecali cijene. Razlike kod novih vozila su stvarno male da su cijene koje ove luksuznije marke traze sve manje opravdane, pogotovo ako kupac namjerava mijenjati auto poslije par godina. Radije cu dati razliku love u dobrotvorne svrhe ili cu otici na fino putovanje oko svijeta nego platiti za neki bezvrijedni amblem da nahranim moj ego.jefferson wrote:Kao ponosni vlasnik Mazde koja ima 240,000 km (Xedos 9) savjetujem ti Mazdu, ali ne zato sto sam vlasnik, nego zbog motora.
Odoh malo predaleko od teme. Izvinjavam se, ali me prodavac Audija kojeg sam danas posjetio sa jaranom zestoko iznervirao, skoro pa da mi njemu platimo da podigne dupe sa stolice i da nam pokaze A4:icu, poslije kod Peugeot:a i Honde skoro da nas ljudi nisu kuci na kafu pozvali. Iskreno govoreci, ja sam gledao i Toyotu Avensis ali im je problem bio nedostatak prostora. Stvarno sramota za tako fino auto da ne mozes stati u njega ako si preko 190 cm. Isti problem sa velicinom je bio i sa Lexusom IS 250 koji je bio "preuzak" i "prenizak", ali je bio tako dobar da sam se skoro poceo pretvarati da nije tako malen
- mayab
#22 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Onako na "nevidjeno", ja bih odabrao Japanca prije Francuza, dakle Mazda!
- nexo
#23 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Ja od nedavno vozim novu 6-icu, i pojedinci koji su sjedili pozadi se nisu zalili, ali ti mogu reci da ima manje prostora od accord-a kojeg sam i testirao, ali i od Camry Toyote u kojoj se skoro svakodnevno vracam iz kafane.cevapcinica wrote:Hehe, BMW je tesko zaobici, problem je cijena koja se barem po meni ne moze uvijek opravdati. Dame i gospoda iz Audi:ja su ipak sampioni po tom pitanju jer su u zadnje vrijeme stvarno poceli traziti basnoslovne sume za svoja kola. Mora im se priznati da su sve pametno uradili, u zadnjih petnaestak godina gradili imidz njemackog "Volvoa" tj. sigurnog i pouzdanog vozila sa skoro savrsenom kvalitetom izrade. Onda su zadnjim modelima dodali jako dobre vozne karakterisitike (prije su bili isto uzbudljivi za voziti kao i Golf) i onda , u zadnjih par modela malo, skoro neznatno smanjili kvalitet materijala i obrade (barem po vecini testova i recenzija od strane strucnjaka i objektivnih vlasnika koje sam citao) a povecali cijene. Razlike kod novih vozila su stvarno male da su cijene koje ove luksuznije marke traze sve manje opravdane, pogotovo ako kupac namjerava mijenjati auto poslije par godina. Radije cu dati razliku love u dobrotvorne svrhe ili cu otici na fino putovanje oko svijeta nego platiti za neki bezvrijedni amblem da nahranim moj ego.jefferson wrote:Kao ponosni vlasnik Mazde koja ima 240,000 km (Xedos 9) savjetujem ti Mazdu, ali ne zato sto sam vlasnik, nego zbog motora.
Odoh malo predaleko od teme. Izvinjavam se, ali me prodavac Audija kojeg sam danas posjetio sa jaranom zestoko iznervirao, skoro pa da mi njemu platimo da podigne dupe sa stolice i da nam pokaze A4:icu, poslije kod Peugeot:a i Honde skoro da nas ljudi nisu kuci na kafu pozvali. Iskreno govoreci, ja sam gledao i Toyotu Avensis ali im je problem bio nedostatak prostora. Stvarno sramota za tako fino auto da ne mozes stati u njega ako si preko 190 cm. Isti problem sa velicinom je bio i sa Lexusom IS 250 koji je bio "preuzak" i "prenizak", ali je bio tako dobar da sam se skoro poceo pretvarati da nije tako malen. Za otprilike 600-800 KM sjedista se mogu spustiti kod firmi koje su autorizovane za takav zahvat ali kod Avensisa ni to ne pomaze. Ista situacija je sa Hondom Accord. Kakva je situacija u novoj 6:ici? Steta sto se Toyota Camry vise ne prodaje u Evropi...
- MIRZA_460
#24 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Naravno mazda, nema nista od francuzamikilauda76 wrote:Pitanje za poznavaoce.
-
mito
#25 Re: PEZO 407 1.8 ili MAZDA 6
Evo i mene pogodi ova tema, samo sto sam ja zainteresovan za 2.0 HDI Pezo-a, a takodje mi se i Mazda svidja samo sto su skuplje.
Nesto sam nacuo da se ovi Pezo-ovi motori 2.0 Hdi vise kvare od 1.6 Hdi pa ako neko nesto vise zna molio bi ga da mi kaze.
Po svemu napisanom u prijašnjim postovima više pažnje cu usmjeriti na Mazdu nego na Pezo.
Nesto sam nacuo da se ovi Pezo-ovi motori 2.0 Hdi vise kvare od 1.6 Hdi pa ako neko nesto vise zna molio bi ga da mi kaze.
Po svemu napisanom u prijašnjim postovima više pažnje cu usmjeriti na Mazdu nego na Pezo.