FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bide_1986
#1 FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Vozdra Raja,
Ja hocu za jedno 2-3 mijeseca da kupim Auto, pa od svih, ova dva su mi ostala u Finalu.Molim vas da mi malo pomognete i olaksate izbor sa vasim misljenjima.Znaci da mi kazete njihove prednosti, mane i naravno ako imate iskustva sa njihovim dijelovima ako nesta ode koliko kostaju dijelovi za ova dva modela.Cito sam po forumu i o Puntu i o Skodi ali bih vas zamolio da mi vi u direktnom duelu iznesete vase misljenje.Sto se mene tice, mene nekako vise privlaci Punto zbog cijene malo je jeftiniji, ali na duge staze bih radije Skodu, pa vas molim da mi vi date vase prijedloge.
Ja hocu za jedno 2-3 mijeseca da kupim Auto, pa od svih, ova dva su mi ostala u Finalu.Molim vas da mi malo pomognete i olaksate izbor sa vasim misljenjima.Znaci da mi kazete njihove prednosti, mane i naravno ako imate iskustva sa njihovim dijelovima ako nesta ode koliko kostaju dijelovi za ova dva modela.Cito sam po forumu i o Puntu i o Skodi ali bih vas zamolio da mi vi u direktnom duelu iznesete vase misljenje.Sto se mene tice, mene nekako vise privlaci Punto zbog cijene malo je jeftiniji, ali na duge staze bih radije Skodu, pa vas molim da mi vi date vase prijedloge.
- VR6
#2 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Jel novi modeli il?! Mislis na Grande Punta il onog Zastavinog?!
-
bide_1986
#3 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Ma mislim na polovno auto, godiste od 2001 pa do 2003 isto tako i za Fabiu.
- zgembo_sa
#5 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
E neki si mu rek'o
Kakvih sve likova ima na ovom forumu, Boze sacuvaj.
A sto se tice teme. Posto vidim da ti je odrzavanje bitna stavka i da nisi bas pri parama, onda mislim da ti je bolje da ides na fabiju. Fabia je jeftinija za odrzavanje, lakse je naci dijelove i majstora. Vjerovatno jeste malo precijenjena kod nas, ali eto raspitaj se malo, mozda sta jeftinije naleti... Samo nemoj zurit, pet puta razmisli prije nego kupis auto i obavezno auto odvesti na diagnostiku u zvanicni servis. Osim sto to trebas uraditi radi vlastite sigurnosti, mozda uspijes malo i sniziti cijenu na konto nekih potrosnih dijelova koje treba uskoro ili odmah zamijeniti.
Kakvih sve likova ima na ovom forumu, Boze sacuvaj.
A sto se tice teme. Posto vidim da ti je odrzavanje bitna stavka i da nisi bas pri parama, onda mislim da ti je bolje da ides na fabiju. Fabia je jeftinija za odrzavanje, lakse je naci dijelove i majstora. Vjerovatno jeste malo precijenjena kod nas, ali eto raspitaj se malo, mozda sta jeftinije naleti... Samo nemoj zurit, pet puta razmisli prije nego kupis auto i obavezno auto odvesti na diagnostiku u zvanicni servis. Osim sto to trebas uraditi radi vlastite sigurnosti, mozda uspijes malo i sniziti cijenu na konto nekih potrosnih dijelova koje treba uskoro ili odmah zamijeniti.
-
ado-šampion
#6 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Pošto su pare bitan faktor, ja bih ti preporučio Fabiju. Oba auta su jako fina, razlike su jako male, jedina bitna razlika je da je Fabia dosta bolje izrađena i kroz eksplotaciju će se pokazati kao pouzdanija. ASA-ini servisi su skupi, ali ko još auto od cirka 10 k kerma servisira u ovlaštenom servisu?!
Ako se odlučiš za Fabiju, ja ti toplo preporučujem da bježiš od 1.2 motora, bez obzira koji je, ili 60 ili 68 konja, ili HajTiPolako, svi troše užasno. Mjera je 1.4 sa 75 konja. Troši manje, a i bolje ide, jer treba uzeti u obzir da je Fabia za svoju klasu dosta teška. Što se tiče dizelaša, TDI se ne isplati, jer je održavanje prekupo, ako nađeš dobar SDI, da nije puno prešao (što je teško naći), ni on nije loša opcija, za grada ima sasvim dovoljno snage a troši 5 u prosjeku. Uglavnom, po meni, najbolja opcja 1.4, 75 KS.
Ako se odlučiš za Fabiju, ja ti toplo preporučujem da bježiš od 1.2 motora, bez obzira koji je, ili 60 ili 68 konja, ili HajTiPolako, svi troše užasno. Mjera je 1.4 sa 75 konja. Troši manje, a i bolje ide, jer treba uzeti u obzir da je Fabia za svoju klasu dosta teška. Što se tiče dizelaša, TDI se ne isplati, jer je održavanje prekupo, ako nađeš dobar SDI, da nije puno prešao (što je teško naći), ni on nije loša opcija, za grada ima sasvim dovoljno snage a troši 5 u prosjeku. Uglavnom, po meni, najbolja opcja 1.4, 75 KS.
- johntra
#7 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
pokušaću to sa minusima i plusevima:
Punto
+motori, cijena, održavanje, prostor, dizajn, ergonomija
- city servo i nešto tvrđa plastika u unutrašnjosti, ali odlično uklopljena...
Fabia
+održavanje, neki motori, njemačka tehnologija i ergonomija..
-cijena, neudobnost i skučenost, loša izrada unutrašnjosti, možda je plastika mekša nego u Puntu, ali je završna obrada kritična, pogotovo kod slabije opremljenih modela...
Punto
+motori, cijena, održavanje, prostor, dizajn, ergonomija
- city servo i nešto tvrđa plastika u unutrašnjosti, ali odlično uklopljena...
Fabia
+održavanje, neki motori, njemačka tehnologija i ergonomija..
-cijena, neudobnost i skučenost, loša izrada unutrašnjosti, možda je plastika mekša nego u Puntu, ali je završna obrada kritična, pogotovo kod slabije opremljenih modela...
- beco
#8 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Zar 1.4 MPI nije NAJGORI motor za Fabiu, ona prica prastari Škodin motor trosi pun i goriva i ulja ja znam da su prije prepuricivali HTP motore od ovih MPI. Za Punto II kazu da je najbolji 1.2 60 KS kao malo trosi a solidno vuce, dok je 1.2 16v vuco kao malo sportski, dok su prave bombe MJT motori!
- 101power
#9 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
koji govnar mi stalno brise postove ,aj nek se javi necu mu nista.
cim neko kaze istinu brisete ,eraseri,ne odgovara vam sto ja prozovem nepismene i glupe....brisite ove debile sto se registruju da bi pitali gluposti,cuj na forumu pita koji ce auto kupit,kupi koji ti se svidja,nije mi jasno sta bi ti ljudi da nema interneta ,koga bi onda pitali ??? jel imaju prijatelje u zivotu uopste ili samo tipkaju ...
cim neko kaze istinu brisete ,eraseri,ne odgovara vam sto ja prozovem nepismene i glupe....brisite ove debile sto se registruju da bi pitali gluposti,cuj na forumu pita koji ce auto kupit,kupi koji ti se svidja,nije mi jasno sta bi ti ljudi da nema interneta ,koga bi onda pitali ??? jel imaju prijatelje u zivotu uopste ili samo tipkaju ...
Last edited by 101power on 16/02/2009 15:53, edited 1 time in total.
- Neelix
#10 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
stari ima fabiu 1.4 MPI (2002) i mogu ti rec da ne trosi ulje uopste, a goriva standardno kako bi i ocekivao od oko 75ks.
a ovih dana bih trebao uzeti tog punta 1.2 (2003).
sto'no kazu, "rugala se ruga, pa postala druga"
cuj ja i fiat 
sto'no kazu, "rugala se ruga, pa postala druga"
-
bide_1986
#11 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Ma ja nisam ni razmisljo da uzmem 1.2 motor, to mi je nekako malo a cuo sam od raje da je u svakom slucaju bolje uzimati od 1.4 pa na dalje.A ima malo i negativnih kritika na limariju Punta, sem ako imas garazu da nije problem, ali sam ja u Sarajevu na Otoci oko mene samo zgrade i hiljadu auta, tako da nemam garaze nego samo da ga oko zgrade negdije parkiram.Jel bas istina to za limariju???
-
edoze
#12 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
ne znam za hrdjanje al se pri udesu motaju ko burek u zvrk...cudan neki lim,neki dan jaran hoce da digne fiJat brava(bravo),uhvatio za rub zadnjeg desnog tocka,i kako ga je dizao uleti lim unutra,skoro citav panel od vrata do gepeka se uvio,patnja ziva dok smo vratili,sreca nije pukla farba...a ak se brines da ce ti auto kojem je 6-7 godina hrdjat nemoj ga ni kupovat...jel ga temperama farbaju pa ode farba za tako kratak period.... 
-
edoze
#13 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
a spustit i zatamnit101power wrote:ma trunu ,zna se da su fiati svi trulje ,sav ce ti se raspast za godinu dana ako nemas garazu ,bolje ti je kupi golfa dvojku ,dvojke ne trunu nikad i ne kvare se,nista ne ulazes samo sipaj i vozi
- johntra
#14 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
lik uopšte nije mislio na limariju i hrđanje, nego na to kako živi u prenaseljenom mjestu sa puno papaka koji su juče sjeli za volan, pa kad otvaraju vrata od svojih gastarbajterskih lađa ili brđanskih golfova, udare automobil pored...Punto nema zaštitne letvice na vratima, pa je zobg toga i problem...
što se tiče lima kod bilo kojeg FIAT-a, tu nema nikakvih problema sa hrđom, niti će je biti...lim jeste tanji, ali to uopće ne utiče na sigurnost auta kao takvog...zna se gdje su deformacijske zone i ojačanja....
što se tiče lima kod bilo kojeg FIAT-a, tu nema nikakvih problema sa hrđom, niti će je biti...lim jeste tanji, ali to uopće ne utiče na sigurnost auta kao takvog...zna se gdje su deformacijske zone i ojačanja....
- Neelix
#15 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
dzontra, mozes li navesti jos koju prednost ili manu konkretno ovog punta 1.2 benzin 2003. ?
-
alijadzigibau
#16 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
jednom talijan nikad vise talijan bilo koji !
-
Lesli Eldridž
#17 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Doš'o tobe...Neelix wrote:stari ima fabiu 1.4 MPI (2002) i mogu ti rec da ne trosi ulje uopste, a goriva standardno kako bi i ocekivao od oko 75ks.
sto'no kazu, "rugala se ruga, pa postala druga"cuj ja i fiat
-
namiguljac
#18 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
ja vozim punta dvojku, 1,2, 2004 godište i može ga se uzeti za nekih 9000 da nije prešao više od sto hiljada.
vrlo je udoban, malo troši, ulja ni kapi. mana mu je elektronika koja zna da pobudali ovisno od temperature i vlažnosti vazduha, a problem se uglavnom manifestuje u paljenju lampica premda sve radi kako treba.
što se tiče održavanja i dijelova, nije naročito skup. što se servisa tiče, najbolji je (ime čovjeka koje sam zaboravila) i sinovi, servis odmah ispod nadvožnjaka na bistriku. ovlašteni servis ne preporučujem nikako.
dobar je za grada, za duže putovanje najviše tri osobe, a što se tiče provjere, najbolje ga je odvesti u pomenuti servis da ga prikače na kompjuter, a i momci iz strojorada za dž pregledaju i protestiraju časkom ako obučeš minjak i dvatriput trepneš.
sumiko .)
vrlo je udoban, malo troši, ulja ni kapi. mana mu je elektronika koja zna da pobudali ovisno od temperature i vlažnosti vazduha, a problem se uglavnom manifestuje u paljenju lampica premda sve radi kako treba.
što se tiče održavanja i dijelova, nije naročito skup. što se servisa tiče, najbolji je (ime čovjeka koje sam zaboravila) i sinovi, servis odmah ispod nadvožnjaka na bistriku. ovlašteni servis ne preporučujem nikako.
dobar je za grada, za duže putovanje najviše tri osobe, a što se tiče provjere, najbolje ga je odvesti u pomenuti servis da ga prikače na kompjuter, a i momci iz strojorada za dž pregledaju i protestiraju časkom ako obučeš minjak i dvatriput trepneš.
sumiko .)
-
vnm
#19 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
1.4 motor sa 75KS nije bas cest kod nas, pogotovo kod vozila 2001-2003 godista, ali ako naletis onda je to svakako najbolji izbor.
mnogo su cesci 1.4 sa 60KS ili 68KS, koji kao sto je vec neko rekao nisu bas famozni ni po potrosnji ni po izdrzljivosti, tako da bi taj motor izbjegavao, pogotovo ako ne znas kako je odrzavan. ima sluzbenih fabia sa tim motorom koje trose 12-14l.
1.2HTP se vuce ko mrtav konj, pogotovo ona verzija 54KS sa 6 ventila, ali ako ti je vazna potrosnja i ako nemas obicaj da prevozis 4 krkana i 3 vrece cementa onda bih, ako bas ne nadjes 1.4 75KS, svakako uzeo 1.2 sa 64KS i 12v.
realno gledano punto ima bolju paletu benzinskih motora. (u raspravu koji se motori koliko kvare necu da ulazim, jer je to najvise stvar pravilnog odrzavanja.)
mnogo su cesci 1.4 sa 60KS ili 68KS, koji kao sto je vec neko rekao nisu bas famozni ni po potrosnji ni po izdrzljivosti, tako da bi taj motor izbjegavao, pogotovo ako ne znas kako je odrzavan. ima sluzbenih fabia sa tim motorom koje trose 12-14l.
1.2HTP se vuce ko mrtav konj, pogotovo ona verzija 54KS sa 6 ventila, ali ako ti je vazna potrosnja i ako nemas obicaj da prevozis 4 krkana i 3 vrece cementa onda bih, ako bas ne nadjes 1.4 75KS, svakako uzeo 1.2 sa 64KS i 12v.
realno gledano punto ima bolju paletu benzinskih motora. (u raspravu koji se motori koliko kvare necu da ulazim, jer je to najvise stvar pravilnog odrzavanja.)
-
Lesli Eldridž
#20 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Ja ga vozim i zaista nema mana. Što se tiče raje koji čitaju njemačke časopise koji su tradicionalno neskloni svima osim švabama i isnose gluposti tipa tvrda plastika i tanak lim (to prevode hrvatski časopisi) to okači mačku o rep. Johntra je napisao da punto nema letvica sa strane. Moj ih ima jer je takva oprema, a neki su i bez lajsni. Motor je živahan za 44 kW i vuče ko lud. Potrošnja ti je smiješno mala, na otvorenom sa plaho laganom vožnjom može se trošiti i ispod 5l/100km i to prosječno., što sam postizao mješovito grad vangradska uz više vangradske vožnje. Na autoputu do 110 km/h sam trošio oko 5.1l/100km , ali je u tu potrošnju ušlo i nešto malo gradske vožnje. Na 110-120 km/h se potrošnja neznatno povečala 19.6 km/l ako se sad dobro mogu sjetiti, to sam negdje ranije pisao, pa su na temi o puntu tačnije cifre iz moga iskustva i načina vožnje. Po gradu potroši 7-7,5 l/100km, a rekord je sad zimi stani kreni 8-8,4 l/100km. Znači potrošnja je smiješno mala i toplo ga preporučujem. Dizel verzije su jake, ali su puno prešle (vraćana je to kilometraža) i ne preporučujem ti ih. (Konačno dizel je za traktore, plin za grijanje, a benzin za aute.) Imaš i verziju 1,2 sa 16 ventila i 80 KS. Prejak je za tako lagano auto, u izgleda da više potroši (ne znam sad tačno koliko više) i skuplji je zbog carine. Uglavnom i to je dobra alternativa. Sa limarijom fiati nemaju problema već 20-tak godina i sve su to robusni auti. E sad oko osjećaja u vožnji. Dobro ide, i iako ima malu težinu, zbog mekoće ovjesa i velikih kotača od 14 cola ne osjeća rupe na cesti i strašno je udoban. Meni je po osjećaju vrlo sličan tipu (prostora ima skoro kao i tipo), nazad mogu sjesti i tri osobe, a da na bude pretijesno iako je to mali gradski auto. Zbog toga je pogodan i za duže puteve (sjedišđta su mekana k'o svila) i ko ima osjetljivu pozadinu neće osjetiti neugodnosti dužih putovanja. Kako ga ja vozim naprijed više sjedim, ali nazad je još udobniji. Ima super instrument tablu (naranđasta je) i sve je pri ruci. Mjenjač je precizan i isto je mijenjati brzine (preciznost) kao kod tipa (vozio sam ga jedno vrijeme). Servo volan ima dual mode rada i skoro da je nepotrebna city opcija. Izgleda da se ta opcija gasi na 60 km/h iako na instrument tabli ostaje uključena oznaka city. Pregledan je (barem je takav moj auto sa 5 vrata). Zbog širine od 166 cm vrlo je komotan (ranije opisao za 5 osoba). E da te ne prepadnu oni napisi o sijalicama koje crkavaju. Crkavaju kao i kod svih drugih kola, a ako neka crkne upali ti se na centru instrument table simbol žarulje. To ti može ostati i ako izmjeniš sve neispravne sujalice, a to je onda znak, da je jedna ili više od njih neodgovarajuće snage. Neki antifiatisti su slali dezinformacije da je promjena sijalice u ovlaštenom servisu 60 KM (instrument tabla), ali nije. Meni to još nije nikad otišlo, ali cijene su normalne, par maraka. Sijalice moraju biti deklarisane snage (kvalitetne) i ako se stavi npr. neka koja je nominalno 3 W, ali je zbog nepreciznosti u izradi 3,1 W upalit će se indikacija da je neka sijalica crkla. Elektroniku u mehaniku možeš provjeriti u Teloptiku ili kod Dine Zagorca na Barama. Meni je u Teloptiku sve provjerio Ivica na novi računar (koštao 19.000KM) i našao je crknutu sijalicu lijeve pozicije. Vrijeme ubrizgavanja je bilo meni se čini 1570 ili 1570 mikro sekundi. To je Bilo OK. Kilometraža je bila OK, ali ne beri brigu takvi motori mogu preći i više od 300.000 km (rekao mi Dino). Dijelovi su jeftini, a ja sam samo napravio "prvi" servis (zupčasti, španeri, ulje, vodena pumpa zbog predostrožnosti) Ako i pukne zupčasti, fire motori su bezbjedni, kažu da se neće ništa katastrofalno desiti (izvor je Teloptik). Ulje se mijenja na 20.000 km 8po fabrici), ali ja ću to mijenjati svakih 7-8000 km (Dino kaže). Sve u svemu super auto za malo para. Ako je ok, za petovratnu verziju se treba platiti 8000-8500 KM 7 godina staru. Ako te još šta interesuje pitaj, ali mislim da sam sve rekao. Ima i linkova na tu temu (vidi auto, autoportal,...) Uglavnom kako prepisuju od Švaba i nije loše ocijenjen, pogotovo od Marušića nma Autoportalu (a on je nesklon italijanima)Neelix wrote:dzontra, mozes li navesti jos koju prednost ili manu konkretno ovog punta 1.2 benzin 2003. ?
- Neelix
#21 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
super, hvala 
ovaj sto mene interesuje je presao ispod 50.000. zvuci malo cudno, ali zet zna dobro lika koji prodaje, tako da ne vjerujem da ce mi sta podvalit. tek je uvezen, verzija sa troja vrata, ima klimu, servo, abs, air bag, centralnu bravu, el.podizanje prozora.....i kosta oko 9.000 KM. (do registracije).
svakako cu otici u jedan od pomenutih servisa na dijagnostiku
koliko te je dosao taj "prvi" servis, i otkad ga vozis?
ovaj sto mene interesuje je presao ispod 50.000. zvuci malo cudno, ali zet zna dobro lika koji prodaje, tako da ne vjerujem da ce mi sta podvalit. tek je uvezen, verzija sa troja vrata, ima klimu, servo, abs, air bag, centralnu bravu, el.podizanje prozora.....i kosta oko 9.000 KM. (do registracije).
svakako cu otici u jedan od pomenutih servisa na dijagnostiku
koliko te je dosao taj "prvi" servis, i otkad ga vozis?
-
Lesli Eldridž
#22 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Vozim ga 4 mjeseca. Prvi servis je bio oko 350 KM. Mijenjan je potrošni materijal (pakne, ulje, zupčasti remen sa španerima) i zbog predostrožnosti vodena pumpa, iako nije morala. Ne sjećam se sad je li još šta od potrošnih dijelova bilo (čini mi se da nije), ali pumpa je eto k'o najskuplja bila. Dino izmjenio provozao u rek'o."Super auto, nećeš imati problema sa njim." Lik napravi odveze krug i potvredi dijagnozu. E što mi se sviđa na fiatima je radio aparat. To je stvarno užitak. 
-
edoze
#23 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
ak ti je sumnjiva kilometraza u servisu na dosta auta mozes provjerit po tome da ti nadju kad je mijenjan zadnji elektronicki dio...po tom se moze orjentisat...ak je uvezen iz italije pripazi,u italiji je u servisima legalno vracanje kilometraze,tako da vecina ovih auta,koja imaju 100-tinjak hiljada na satu ima puno vise ceste iza sebe 
-
bide_1986
#24 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Objasnjenje je odlicno super si mi sve objasnio, nego samo mi reci kakav je na otvorenom putu, na preticanju, to me interesuje jer cu kad dobijem auto cesto cu biti na putu pa da znam sta me ceka, a svakako da dobro zvuci ovaj 1.2 16v jes da malo vise trosi ali nema veze.
- beco
#25 Re: FIAT Punto vs. SKODA Fabia
Ja kad sam bio na trzistu za novo auto puno sam procitaO savjetAfrajera sa slijedece stranice http://www.automarket.co.yu/pitali_ste/default.asp, zato znam da su ti 1.4 MPI motori bili na losem glasu, e sad ne znam jesu li 1.4 MPI (60 i 68KS) isti motori kao i taj od 75KS.vnm wrote:1.4 motor sa 75KS nije bas cest kod nas, pogotovo kod vozila 2001-2003 godista, ali ako naletis onda je to svakako najbolji izbor.
Pogledaj ovu stranicu posebno je dobra za polovna auta ima negdje 80 strana pitanja, a imas pretragu da nades ono sta te zanima. Takoder dosta popularan je taj Punto bio!
Last edited by beco on 16/02/2009 19:34, edited 1 time in total.