Kvacilo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sarajevski

#1 Kvacilo

Post by Sarajevski »

Pozdrav poznavateljima, od kojih ocekujem makar naputak sta se desava
radi se o golfini, dvojka naravno, 1.3 benzinski motor. u leru se cuje kako "nesto drobi". pritisnem kvacilo, prestane. malo se manje cuje u voznji, al i tada drobi. prestane samo kad se drzi noga na kvacilu.
promijenjen set kvacila, ulje u mjenjacu, nova sajla kvacila. sta se desava? da li je moguce da je u pitanu razdrndan salter kojim se pale bijela svjetla za rikverc? to mi zvuci nekako glupo, al eto... ima li iko da mozda zna o cemu se radi?
hvala na svim sugestijama
edoze

#2 Re: Kvacilo

Post by edoze »

druk lezaj?ne kuzim se bas u kvacila,al mi neko rece da to moze dovest do brujanja
Sarajevski

#3 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

to mi je bila prva asocijacija, ali nije. promijenjeno u sklopu seta. veze nemam. dal moze kineticki lijevi imati veze?
HAVANA

#4 Re: Kvacilo

Post by HAVANA »

Može mjenjač
Sarajevski

#5 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

a sve je moguce. imas li nesto konkretno na umu, neki dio ili je crk'o komplet?
holowey

#6 Re: Kvacilo

Post by holowey »

Sarajevski wrote:Pozdrav poznavateljima, od kojih ocekujem makar naputak sta se desava
radi se o golfini, dvojka naravno, 1.3 benzinski motor. u leru se cuje kako "nesto drobi". pritisnem kvacilo, prestane. malo se manje cuje u voznji, al i tada drobi. prestane samo kad se drzi noga na kvacilu.
promijenjen set kvacila, ulje u mjenjacu, nova sajla kvacila. sta se desava? da li je moguce da je u pitanu razdrndan salter kojim se pale bijela svjetla za rikverc? to mi zvuci nekako glupo, al eto... ima li iko da mozda zna o cemu se radi?
hvala na svim sugestijama
i kod mene je g2, 1.3, imao dva puta slican problem, culo se neko "drobinjanje"...prvi put su u pitanju bili lezajevi u mjenjacu...nakon izmjene tih lezajeva, "drobinjanje" nestalo...
par godina kasnije opet slicno "drobinjanje"....kako je vec bilo vrijeme za mijenjanje seta kvacila, promijenjeno sve u kompletu, i tokom mijenjanja skontali da je na korpi kvacila jedan od onih zubaca pukao pa je valjda to davalo taj cudan zvuk...nakon izmjene se nije vise culo...
Sarajevski

#7 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

hvala holowey. taj sam feder vec promijenio, kao i manzetnu. sada mi ne ostaje nista drugo do rastavit mjenjac. :-)
holowey

#8 Re: Kvacilo

Post by holowey »

Sarajevski wrote:hvala holowey. taj sam feder vec promijenio, kao i manzetnu. sada mi ne ostaje nista drugo do rastavit mjenjac. :-)
ne znam u kakvom ti je generalnom stanju mjenjac, ali ako nije u sjajnom, mozda ti je jeftinija varijanta dodje da na otpadu kupis mjenjac nego da mijenjas lezajeve... mene su lezajevi dosli 160km+ruke, dok su mi na otpadu nudili mjenjac u solidnom stanju za 100km...preporuka mog majstora je bila da mi je ipak bolje mijenjati samo lezajeve jer je moj mjenjac (prema njegovim rijecima) bio "malo bolji" od tog sa otpada...
Sarajevski

#9 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

a tako ce izgleda i biti. sreca pa se moze naci, mada bih ja radije promijenio lezajeve, jer mi je ipak polovan mjenjac macak u vreci
rolenc

#10 Re: Kvacilo

Post by rolenc »

Ne znam ko ti je izvrsio zamjenu seta kvacila i jesi li bio prisutan?
Mene ovo sto si opisao ipak asocira na druk lezaj.
Sarajevski

#11 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

urađen prije tri cetiri mjeseca, stavljen originalni set kvacila. prije nekoliko dana se pojavilo, ponovio skidan set, pregledan, sve bilo ok. ostaje ipak da je do mjenjaca
101power

#12 Re: Kvacilo

Post by 101power »

ja mislim da je vrijeme da promijenis auto....
davidigolijat

#13 Re: Kvacilo

Post by davidigolijat »

Ja am imao problem sa druck lezajem koji je nakon zamjene lamele bio postavljen tako da se "viljuska" kvacila nije vracala do kraja i unutra je strugao od ostale dijelove. Nista se nije culo, i cvrk. cikunuo druck lezaj i ja ostao na cesti.

Jako je tesko napraviti dijagnozu je li neki dio kvacila ili je mjenjac, medjutim, ako struze samo kad pritisnes kvacilo vjerojatnije je da je nesto u setu kvacila. Nema veze je li novo ili ne, bitno je da dijelovi doboro nelegnu kad se montiraju nakon zamjene.... moze neka peraja od potisne ili druck lezaj ostati malo ukuso ili da ga nesto dodiruje, pa da se cuje taj zvuk....
Sarajevski

#14 Re: Kvacilo

Post by Sarajevski »

pronadjeno sta je. otisaop taj neki lezaj na mjenjacu i to iz veoma idiotskog razloga. salter za rikverc svjetlo nije valjao, zbog nejga curilo ulje i zaribalo. moze se vozit jos ihi hi, al ide mi na zivce struganje. hvala svima na pomoci i savjetima
gumifufna

#15 Re: Kvacilo

Post by gumifufna »

Kod tih motora su mjenjaci problem.Druk lezaj nije jer je on aktivan samo kad stisnes kvacilo.Stiskanjem kvacila odvajas mjenjac od motora ,tako da se mjenjac ne vrti da bi mogao presaltati.
Ja sam skoro na jednom istom golfu mijenjao mjenjac i covjek je tri mjenjaca donosio sa otpada i svi su bili rika.Zato ti preporucujem ako ima kakav servis za mjenjace da ti ga poprave .
101power

#16 Re: Kvacilo

Post by 101power »

kako se to odvaja mjenjac od motora stiskanjem,ja kad odvajam mjenjac od motora obicno moram skinut anlaser odvrnut poluosovine i najmanje 4 sarafa i 2 nosaca skinut.....
sixpack

#17 Re: Kvacilo

Post by sixpack »

101power wrote:kako se to odvaja mjenjac od motora stiskanjem,ja kad odvajam mjenjac od motora obicno moram skinut anlaser odvrnut poluosovine i najmanje 4 sarafa i 2 nosaca skinut.....
decko onda trebas posjetit neke od renomiranih siteova sa ovih prostora..pitaj..djecaci sve znaju..ne stidi se..savjeti lete tamo na sve strane..
101power

#18 Re: Kvacilo

Post by 101power »

moracu se registrovatna http://www.auto.ba cujem da tamo ima poznavaoca i fenova sto sve znaju,pa da i ja nesto naucim u zivotu,necu valjda ostat vjecno glup....
sixpack

#19 Re: Kvacilo

Post by sixpack »

101power wrote:moracu se registrovatna http://www.auto.ba cujem da tamo ima poznavaoca i fenova sto sve znaju,pa da i ja nesto naucim u zivotu,necu valjda ostat vjecno glup....
ima za tebe jos nade..ne brini..imas jedan bas specijaliziran bh tuning site..e to ti je ravno bingu...
davidigolijat

#20 Re: Kvacilo

Post by davidigolijat »

Jeste, golf benzincima 1,3 mjenjaci su boljka...
Problem sa druck lezajem moze biti kada ti pustis kvacilo, a viljuska je iskrivljena i ne vraca se dobro u pocetni polozaj.Tad lezaj konstantno ima trenje i ubrzo puca...meni se desilo na G 2 benzincu iz 1984.
101power

#21 Re: Kvacilo

Post by 101power »

sixpack wrote:
101power wrote:moracu se registrovatna http://www.auto.ba cujem da tamo ima poznavaoca i fenova sto sve znaju,pa da i ja nesto naucim u zivotu,necu valjda ostat vjecno glup....
ima za tebe jos nade..ne brini..imas jedan bas specijaliziran bh tuning site..e to ti je ravno bingu...
hvala ti na info brate ,evo sacu se registrovat ,pun sam pitanja,ja se nadam da ce mi pomoci znalci...
chuchumbamayumbe

#22 Re: Kvacilo

Post by chuchumbamayumbe »

Hajde preporuka za majstore za mjenjace?!
Kod koga odvesti auto, a da nije dundjer?!
101power

#23 Re: Kvacilo

Post by 101power »

ja sam cuo da je suad hota najbolji majstor u sarajevu,zovu ga kralj,a ima i niho iz konjica al on je vise za trapove
suljke

#24 Re: Kvacilo

Post by suljke »

Jakara, Podlugovi
sixpack

#25 Re: Kvacilo

Post by sixpack »

101power wrote:ja sam cuo da je suad hota najbolji majstor u sarajevu,zovu ga kralj,a ima i niho iz konjica al on je vise za trapove
ima niho ovdje obozavaoca..samo se njemu obrati..stelanje trapova..podizanje auta..sva moguca i nemoguca teorija.. ;-) ..baraba je pravi znalac i dobar cojek..
Post Reply