Da li mi neko moze odgovoriti na pitanje odakle Coca Cola dobavlja svoje sirovine? Sta tacno? Konkretno mislim na Coca Colu u Sarajevu.
Imal neko da radi u Coli ili da je upucen u ovo? Bio bih vam plaho zahvalan
Moderator: anex
LICENCIRANJE PROIZVODNOG MODELA
Stvarnu proizvodnju i distribuciju Coca-Cole slijedi licencirani model. Coca-Cola kompanija proizvodi samo koncentrat, koji se se prodaje različitim punionicama po svijetu koje imaju licence Coca-Cole na jednoj ili više geografskih područja. Punionice proizvode gotov proizvod mješajući koncentrat sa filtriranom vodom i šećerom i puneći ga onda u limenke i flaše. Tako priremljen proizvod distribuira se dalje do restorana, fast foodova itd. Punionice su također odgovorne i za reklamiranje u toj oblasti gdje se nalaze.
Coca-Cola kompanija posjeduje manji udio u velikim franšama, kao što su Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Amatil, Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) i Coca-Cola FEMSA, ali potpuno nezavisne punionice proizvode polovinu od ukupne količine koja se proizvodi u svijetu
Pošto punionice dodaju šećer i zalslađivače, slatkoća pića je drugačija u različitim dijelovima svijeta, zbog karakterističnog okusa za tu regiju.
Nadam se da je to odgovor koji tražiš!COCA-COLA HBC B-H D.O.O. SARAJEVO
Prva Coca-Cola u Bosni i Hercegovini proizvedena je 1968. godine. Nakon raspada Jugoslavije, Coca-Cola se ponovo počela prodavati na tržištu Bosne i Hercegovine 1996. godine.
Danas, Coca-Cola HBC B-H d.o.o. (CCHBC B-H), koja čini dio grupacije CCHBC, proizvodi i prodaje pića Coca-Cole na području Bosne i Herecgovine. U periodu od 1997. do 2000. g otvorene su četiri podružnice: 1997g. u Bihaću i Tuzli, 1998g. u Mostaru. Nakon 8 godina odsustva, Coca-Cola proizvodi su se 2000 g. ponovo počeli prodavati i na području Republike Srpske kada je i otvorena podružnica u Banja Luci.
Proizvodnja je počela 1998 g u lokalnoj pivari gdje su se proizvodila PET pakovanja (PoliEtilen Teraftalat), RGB pakovanja (povratna staklena ambalaža) i limenke. Poslovanje je svakim danom bilo produktivnije i profitabilnije, što je vodilo novim investicijama. Prva direktna strana investicija za izgradnju i otvaranje Coca-Cola punionice u 2000 g iznosila je 40 miliona eura. Danas, CCHBC B-H zapošljava 350 zaposlenika.
CCHBC B-H i The Coca Cola Company predstavljaju lidere u uvođenju globalnih standarda proizvodnje, upravljanja i marketinga. Poslujući sa Coca-Cola sistemom, mnoga mala i srednja preduzeća su u velikoj mjeri proširila svoje poslovanje, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.
Standarde koje ima naša punionica u Sarajevu su: ISO 9001:2000, 14001:1996, dobili su i 18001, a imaju i HACCP i TCCQS
Pakovanja gaziranih pića su od : 2,5l, 2l, 1,5l, 1l, 0,5l, i 0,25 koje su povratne i nepovratne.
Koliko ja znam, Coca-Cola dovlači koncentrat iz Irske. Tvornica u Irskoj jedina je te vrste u Evropi koja se bavi proizvodnjom koncentrata.vjecnobordo wrote:Posto je ovo forum za sire narodne mase, vjerujem da ima i onih koji se razumiju u ovo![]()
Da li mi neko moze odgovoriti na pitanje odakle Coca Cola dobavlja svoje sirovine? Sta tacno? Konkretno mislim na Coca Colu u Sarajevu.
Imal neko da radi u Coli ili da je upucen u ovo? Bio bih vam plaho zahvalan
igor-sarajevo wrote:e wala gdje iskopa tu sa witaminima XD
ma jasta crva, stakora nema sta nestavljajuAdriatic wrote: A što se tiče sastojaka cole, spominju se i stjenice.
Živa istina.