SPISAK NA WEB !

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nigdje.nikog

#1 SPISAK NA WEB !

Post by nigdje.nikog »

Na internetu mozemo naci podatke o svakome i o svacemu ali ne mozete naci, naprimjer, ko je sve diplomirao na nekom fakultetu. Tako da imamo jos uvijek kolio hocete slucajeva laznog predstavljanja, neki su cijeli radni vijek odradili sa falsificiranim diplomama.

A moze li mi neko reci zasto svaki fakultet ne bi ucinio javnim spisak lica koja su na njemu diplomirala ?
Kaiser

#2 Re: SPISAK NA WEB !

Post by Kaiser »

Zašto ne bi stavili CIPS bazu podataka na internet, pa da lijepo gledamo kad je i gdje ko rođen, gdje živi, kako izgleda... :)

Postoji nešto što se zove zaštita ličnih podataka.. i u pravilu evidencije o kojima ti govoriš ne smiju biti javne, niti su javne igdje na svijetu.. odnosno nisu javne na ovaj način. Ja se slažem da se kod nas ljudi lažno predstavljaju, ali ovo nije način da se izvrši provjera tačnosti nekih podataka.
nigdje.nikog

#3 Re: SPISAK NA WEB !

Post by nigdje.nikog »

Kaiser wrote:Zašto ne bi stavili CIPS bazu podataka na internet, pa da lijepo gledamo kad je i gdje ko rođen, gdje živi, kako izgleda... :)
Postoji nešto što se zove zaštita ličnih podataka.. i u pravilu evidencije o kojima ti govoriš ne smiju biti javne, niti su javne igdje na svijetu.. odnosno nisu javne na ovaj način. Ja se slažem da se kod nas ljudi lažno predstavljaju, ali ovo nije način da se izvrši provjera tačnosti nekih podataka.
ALI ZASTO ?

Zasto je podatak o tome da li je neko zavrsio neki fakultet - TAJNI PODATAK ?
Sve ovo sto nazivas CIPS podacima - rodjenje, adresa izgled... se bezmalo moze naci za svakoga (na razne nacine), bez obzira sto nismo svjesno postavili te podatke o sebi.
Ali nema teorije da otkrijes da li je neko kome je "Dr.", "Mr.", "Ing."...postalo dijelom imena, uopce stekao to zvanje.

Mi ne mozemo zastititi zasticene svjedoke u Hagu, ali vrlo uspjesno krijemo nesto sto bi trebalo biti javna informacija.
Konacno, nekad u nekom biltenu, zidnim novinama i slicno je objavljen spisak diplomanata. Da ne pricam o panoima sa slikama u izlogu. Dodje mi da odem fotografu koji je radio panoe za moj fakultet i da mu "otkupim" ove slike i postavim na web!
A zasto toga nema tamo gdje bi to trebalo biti zaista javno dostupno, cak tretirano kao referenca - na web stranicama fakulteta?

Zasto da ne posumnjamo da fakulteti te spiskove kriju zbog drugih razloga - izdalo se diploma vise nego je bilo diplomaca !
VjecitiStudent

#4 Re: SPISAK NA WEB !

Post by VjecitiStudent »

Kaiser wrote:Zašto ne bi stavili CIPS bazu podataka na internet, pa da lijepo gledamo kad je i gdje ko rođen, gdje živi, kako izgleda... :)

Potpuno netacno.
Evo sta npr. mozes saznati u USA
https://www.intelius.com/search-detail- ... portType=8
ili Norveskoj
http://news.bbc.co.uk/2/hi/not_in_websi ... 321301.stm
melb26sa

#5 Re: SPISAK NA WEB !

Post by melb26sa »

Mislim da su na sarajevskom univerzitetu imali web stranicu sa diplomiranim studentima po godinama, fakultetima, odsjecima.
nigdje.nikog

#6 Re: SPISAK NA WEB !

Post by nigdje.nikog »

melb26sa wrote:Mislim da su na sarajevskom univerzitetu imali web stranicu sa diplomiranim studentima po godinama, fakultetima, odsjecima.
Castim ako mi kazes gdje se to moze naci.

Mislim da pogresno mislis. Nazalost.
melb26sa

#7 Re: SPISAK NA WEB !

Post by melb26sa »

nigdje.nikog wrote:
melb26sa wrote:Mislim da su na sarajevskom univerzitetu imali web stranicu sa diplomiranim studentima po godinama, fakultetima, odsjecima.
Castim ako mi kazes gdje se to moze naci.

Mislim da pogresno mislis. Nazalost.

Mislim, nisam sigurna, da su to imali 2004 ili na webu univerziteta ili je bilo za Filozofski. Ne bi me zacudilo da se sada kriju imena svrsenih studenata ...
Post Reply