BiH isključena iz Međunarodne kinološke federacije 01.02.2009. 14:22
Unija kinoloških saveza BiH isključena je 31. decembra 2008. godine iz članstva u Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI). FCI se na taj korak, i to prvi u historiji, odlučio jer ne zna ko i koja organizacija zastupa kinološke interese BiH, piše na zvaničnoj internet-stranici te federacije.
Jedan od razloga je i to što Unija nije registrirana u Ministarstvu pravde BiH, iako to bezuspješno pokušava od jula prošle godine, a upravo je to bio uvjet da naša zemlja ostane u FCI-ju. U Ministarstvu su nam saopćili da je registracija u toku.
Osim Unije, koja je 2000. sastavljena od tri nacionalna saveza, prije dvije godine formirana je i Kinološka asocijacija - unija saveza u BiH, koja je u roku od sedam dana registrirani u Ministarstvu pravde.
Asocijaciju je osnovalo devet bivših članova Unije, među kojima i Mirko Čolak, brat ministra pravde BiH Bariše Čolaka, kojeg članovi Unije optužuju da s ministrom opstruira registraciju.
- Mi smo dobili informaciju da je Mirko Čolak pred svjedocima kazao da Unija nikada neće biti registrirana dok je njegov brat ministar - izjavio je za "Avaz" Bojan Čenić, sekretar Unije.
Čolak to, međutim, negira i kaže da sporost registracije nema nikakve veze s tim što mu je ministar brat.
Isključenje iz FCI-ja za kinologe iz BiH znači da ne mogu izdavati rodovnike, pa ne mogu ni prodavati pse, ni učestvovati na izložbama pasa niti pozivati strane sudije da ocijene pse u BiH. Time je mnogim uzgajivačima uzet hljeb iz usta.
Autor: A. MAKUL
E,pa ovo stvarno nema smisla.Ako dobro kontam, svi ovi ljudi koji toliko vole pse i ulažu silni trud oko uzgajanja, čuvanja i svega ostalog, su stavljeni pred svršen čin.Ako sam u pravu glede birokratije, za koju mislim da je u svemu ista, onda će ovo donijeti velike probleme ljudima koji se bave ovim poslom.
Da li znate kakve će konkretno posljedice imati ova nepromišljenost i diletantizam odgovornih činovnika...