Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- osa
#1 Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Na mnogim temama na forumu se često sudaraju mišljenja o igračima iz BiH koji nastupaju za reprezentacije susjednih zemalja u mnogim sportovima, vrlo često se spominju hrvati koji su za zemlju čije će boje braniti odabrali Hrvatsku. To izaziva negativne reakcije u bih javnosti, vrlo često nazivane izdajom svoje zemlje i optužbama prema hrvatskoj da "krade" sportaše Bosni I hercegovini. Sjetimo se nogometaša porjeklom iz BiH koji su nastupali ili nastupaju za Hrvatsku: braća Kovač, Srna, Rakitić, Šimunić, Šuker itd.itd. , sada rukometaš, košarkaša, tenisači Ljubičić i Čilić, prije olimpijski pobjednik bokser Josipović, kolega po struci Beneš, legende Katalinski i Slišković itd.itd. cijela plejada svjetski uspješnih sportaša. s obzirom na brojnost ili preciznije malobrojnost bih hrvata zašto su , kad bi to izrazili u postotcima ,oni najuspješniji sportaši na ovim prostorima .
-
legendo_moja
#2 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Najuspješniji su baš iz tog razloga što igraju za Hrvatsku i što su igrali/igraju za hrvatske klubove. Da su ostali ovdje ne bi ih bilo nidje.
- osa
#3 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
moguće, ali i u hrvatskoj ima puno sportaša ali proporcionalno bih hrvati daju daleko više reprezentativaca i kvalitetnih pojedinaca od domicilnih hrvata.legendo_moja wrote:Najuspješniji su baš iz tog razloga što igraju za Hrvatsku i što su igrali/igraju za hrvatske klubove. Da su ostali ovdje ne bi ih bilo nidje.
-
legendo_moja
#4 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Vjerovatno je razlog velika želja za dokazivanjem, i samim tim veća motiviranost.osa wrote:moguće, ali i u hrvatskoj ima puno sportaša ali proporcionalno bih hrvati daju daleko više reprezentativaca i kvalitetnih pojedinaca od domicilnih hrvata.legendo_moja wrote:Najuspješniji su baš iz tog razloga što igraju za Hrvatsku i što su igrali/igraju za hrvatske klubove. Da su ostali ovdje ne bi ih bilo nidje.
- karanana
#5 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
ne bih se slozio sa ovim. potrkijepi brojevima! imena koja si nabrojo nisu ni 5% uspjesnih sportista hrvatske.osa wrote:moguće, ali i u hrvatskoj ima puno sportaša ali proporcionalno bih hrvati daju daleko više reprezentativaca i kvalitetnih pojedinaca od domicilnih hrvata.legendo_moja wrote:Najuspješniji su baš iz tog razloga što igraju za Hrvatsku i što su igrali/igraju za hrvatske klubove. Da su ostali ovdje ne bi ih bilo nidje.
- Air Ramiz
#6 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Hrvati jesu trenutno najbolji sportisti sto se tice ex-Ju, mislim na Hrvatsku. Zahvaljujuci prije svega dobrom radu sa omladinskim pogonom, i ulaganjem u sport.
Last edited by Air Ramiz on 31/01/2009 12:31, edited 1 time in total.
- Air Ramiz
#7 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Sto se tice bh. hrvata, mislim da nisu.
- Panthera
#8 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Ma nije ni u Hrvatskom sportu sve savrseno, ustvari nije ni u jednoj drzavi sve savrseno. Ali Hrvatska RADI i pravi svjetske rezultate i ubraja se u sportsku silu..Najbolji primjer je Olimpijada..E sad ko igra u Hr je irelevantno..ja sam sretan i ponoson sto igra toliko bosanaca i hercegovaca, ne samo u hrvatskoj nego u mnogo drugih drzava. Oni su za mene SPORTISTI. Ni hrvati ni bosnjaci ni srbi.
Zasto, jednostavno, u BiH je glavno zanimanje politicar (citaj..g.vna uhljebovicka) kojima je sport krkanluk pijanluk prvi saf crkve i dzamije kafa i cigara...I onda dodje jedan sportist koji je cijeli zivot stavio na kocku, i odricao se SVEEEEEGAAAA, i kad napravi rezultat dobije tapsanje po ledjima i stoju za cevapa...a oni go.nari rasprodase sve sto se ima rasprodat, vozaju auta od stotina hiljada km, kao i maloljetni kriminalci a sportista radi u recimo tomboli ili na vratima i kucka za klopu, a sportska ishrana i suplementi su mu misaona imenica...a tek kad dodje djete....
Svi oni koji su napustili bh reprezentacije su to ucinili sa dooooooooobrim razlogom, i neki i koji bi se vratili nemaju za sta.
Zato svim sportistima iz BiH ma gdje igrali SRETNO i PREDSTAVLJAJTE boje te drzave koja vas cijeni postuje i vrjednuje!!!!
HRVATI sretno jeste najbolji ste!!!!!!
Zasto, jednostavno, u BiH je glavno zanimanje politicar (citaj..g.vna uhljebovicka) kojima je sport krkanluk pijanluk prvi saf crkve i dzamije kafa i cigara...I onda dodje jedan sportist koji je cijeli zivot stavio na kocku, i odricao se SVEEEEEGAAAA, i kad napravi rezultat dobije tapsanje po ledjima i stoju za cevapa...a oni go.nari rasprodase sve sto se ima rasprodat, vozaju auta od stotina hiljada km, kao i maloljetni kriminalci a sportista radi u recimo tomboli ili na vratima i kucka za klopu, a sportska ishrana i suplementi su mu misaona imenica...a tek kad dodje djete....
Svi oni koji su napustili bh reprezentacije su to ucinili sa dooooooooobrim razlogom, i neki i koji bi se vratili nemaju za sta.
Zato svim sportistima iz BiH ma gdje igrali SRETNO i PREDSTAVLJAJTE boje te drzave koja vas cijeni postuje i vrjednuje!!!!
HRVATI sretno jeste najbolji ste!!!!!!
- ProS
#9 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
hrvati imaju nesto sto mi nemamo,domoljublje
po uzoru na SAD,najvise mi slici
konstantna medijska propaganda idealogijom o hrvatstvu,braniteljima,moru,uspjesima,vatrenim..
mi nemamo nista,mi nekonstitutivni
konstantna medijska propaganda idealogijom o hrvatstvu,braniteljima,moru,uspjesima,vatrenim..
mi nemamo nista,mi nekonstitutivni
-
papacja
#10 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Mislim da je @osa postavio tamu o uspješnim sportistima BH Hrvatima, bez obzira za koju reprezentaciju nastupaju, a ne samo oni koji su uspješni u hrvatskom dresu. I složio bih se s njim, da je na broj Hrvata u BiH, da su procentualno među vodećim u svjetu. Dakle uspješnih sportaša po glavi stanovnika, sticajem okolnosti, najveći broj njih nastupa pod zastavom Hrvatske, ali i ima onih koji nastupaju za nas, Australiju, skandinavske zemlje itd. Alilović, Anušić, Lozert, Buntić, Prce, Martinović, Skoko (rukomet), Barač, Planinić, Krasić (košarka), Ljubičić, Čilić, onda ovaj mali teniser što nastupa za Austaliju, Petrić, Čorluka, Rakitić, brača Kovač, Srna (fudbal), Markica Dodik (boćanje), o odbojkašima, vaterpolistima i ženskim sportovima nemogu govoriti, jer ne poznam materiju. A zašto je to tako, možda razlog leži u činjenici da svoj talenat imaju priliko preobraziti u vrhunske sportiste van BiH, gdje su uslovi svjetlosnim godinama ispred naših uslova. Onda onaj fenomen, da oni koji dolaze iz manjih sredina imaju veću volju i želju za uspjehom, može biti razlogom koja ide u prilog osinoj tezi.
-
BaileyS
#11 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Ma nidje veze, pogotovo u vezi sa fudbalerima. Kad bi se fukusirali na Bosnjake ispalo bi da su oni najuspjesniji fudbaleri u bivsoj Jugi s obzirom na procentualnu zastupljenost u bivsoj drzavi.
Meni je jedna druga stvar interesantna, kako je populacijski slabo naseljena Hercegovina dala toliko dobrih fudbalera. Poredivsi sa Krajinom npr. disproporcija je ogromna (iz Krajine ne znam ni jedno veliko fudbalsko ime)
btw
Odakle Srna medju bh Hrvatima?? Otac mu je Bosnjak.
Meni je jedna druga stvar interesantna, kako je populacijski slabo naseljena Hercegovina dala toliko dobrih fudbalera. Poredivsi sa Krajinom npr. disproporcija je ogromna (iz Krajine ne znam ni jedno veliko fudbalsko ime)
btw
- Ali Sami Yen
#12 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Sin UzeirovBaileyS wrote:Ma nidje veze, pogotovo u vezi sa fudbalerima. Kad bi se fukusirali na Bosnjake ispalo bi da su oni najuspjesniji fudbaleri u bivsoj Jugi s obzirom na procentualnu zastupljenost u bivsoj drzavi.
btw
- Josip
#13 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
znam da će se sada naći neki uvrijeđeni ali stvarno mi nije to cilj izazvati. dakel citirati ću smisao jedne izjave N. Kovača:
Ma igraju i ovi iz Hrvatske svim srcem i izgaraju ali oni tu državu imaju svaki dan. A nama sa strane ona nedostaje i mi žudimo za njom tako da ipak mi nekako više izgaramo za nju. Tako je isto i sa BH Hrvatima koji igraju za Hrvatsku ali i svaku drugu reprezentaciju.
Evo primjer Karabatića (nije Hrvat
) on pošto je tamo došao sa tri godine i donjeo drukčije ime i prezime od okoline ja mislim da on najviše izgara za tu reprezentaciju da bi se dokazao.
A da li su kvalitetniji sportaši sa ovih prostora od ostalih Hrvata? Pa puno ih je koji su podrijetlom odavde i odlični su sportaši ali da li to dokazuje da su bolji. pa mislim da ne baš. mislim da smo isti kao i ostali dijelovi Hrvatske.
I to se ne može odrediti radi još jedne činjenice a to je ta da su mnogi od tih sportaša otišli mladi vani i tamo se igrački razvili jer za to nisu imali ovdje uvjete. ili je pak slučaj o onima koji su samo podrijetlom odavde a vani su rođeni.
Ma igraju i ovi iz Hrvatske svim srcem i izgaraju ali oni tu državu imaju svaki dan. A nama sa strane ona nedostaje i mi žudimo za njom tako da ipak mi nekako više izgaramo za nju. Tako je isto i sa BH Hrvatima koji igraju za Hrvatsku ali i svaku drugu reprezentaciju.
Evo primjer Karabatića (nije Hrvat
A da li su kvalitetniji sportaši sa ovih prostora od ostalih Hrvata? Pa puno ih je koji su podrijetlom odavde i odlični su sportaši ali da li to dokazuje da su bolji. pa mislim da ne baš. mislim da smo isti kao i ostali dijelovi Hrvatske.
I to se ne može odrediti radi još jedne činjenice a to je ta da su mnogi od tih sportaša otišli mladi vani i tamo se igrački razvili jer za to nisu imali ovdje uvjete. ili je pak slučaj o onima koji su samo podrijetlom odavde a vani su rođeni.
-
BaileyS
#14 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Ne radi se o tome sta je on izabrao vec da se sigurno ne moze racunati u "talentovne bh Hrvate" ako mu je otac Bosnjak iz BiH a mati Hrvatica iz Hrvatske. Tema nije Srnin izbor reprezentacije vec navodni talenat u bh Hrvata.Ali Sami Yen wrote:
Sin UzeirovOdabro čovjek da bude hrvat, ha ja.
- Josip
#15 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Srna je rođen u Metkoviću i dolje odrastao. Valjda je zato Hrvat. Jedino da mu je otac doveo ženu (njegovu mamu) u BiH onda bi mogao biti svašta....Ali Sami Yen wrote:Sin UzeirovOdabro čovjek da bude hrvat, ha ja.
osim Bosanca, naravno...jer otac mu je iz Hercegovine, mislim iz Ljubuškog.
- Van Halen
#16 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Ti ljudi imaju dobitnu kombinaciju. Prvo ,kao ljudi iz Bosne imaju Bogom dani talenat koji se nigdje drugo u okolini ne može naći. Drugo,kad taj talenat upotrijebiš u jednoj iole uređenoj zemlji,kakva je za naše balkanske pojmove Hrvatska, dobiješ takve uspješne ljude.
- Air Ramiz
#17 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
S ovim se slazem.Josip wrote:znam da će se sada naći neki uvrijeđeni ali stvarno mi nije to cilj izazvati. dakel citirati ću smisao jedne izjave N. Kovača:
Evo primjer Karabatića (nije Hrvat) on pošto je tamo došao sa tri godine i donjeo drukčije ime i prezime od okoline ja mislim da on najviše izgara za tu reprezentaciju da bi se dokazao.
- Josip
#18 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
ali ima još jedna stvar koja nije baš vezana za temu ali pridonosi.
Moram biti pošten i priznati da se u zadnje vrijeme (nekoliko zadnjih godina) ne daje mjesta nepotrebnoj euforiji kada se natjeću ekipe ili pojedinci iz Hrvatske. to onda odmah olakšava i samim igračima nastupe.
kvalitetnije se radi sa mladima (da se razumijemo, nije to razina zapadne europe ali je opet neka razina).
i još jedna stvar. evo, pa siguran sam da ima u Hrvatskoj jedno 30-40 pjesmi koje su čisto navijačke ili koje se koriste u tu svrhu. i tada se pomoću tih pjesama stvara neka pozitivna atmosvera. recimo Bilić pored svega vremena koje provede sa svakim igračem pojedinačno ....
i na kraju im još pušta pjesmu Srce Vatreno kada idu na utakmicu. ta pjesma samo tako podize entuzijazam i samopouzdanje.
Znam da svi imaju navijačke pjesme ali Hrvatska ih ima stvarno puno od kojih su mnoge odlične (naravno, ima i onih Ž kvaliteta) i sve su uglazbljene.
Moram biti pošten i priznati da se u zadnje vrijeme (nekoliko zadnjih godina) ne daje mjesta nepotrebnoj euforiji kada se natjeću ekipe ili pojedinci iz Hrvatske. to onda odmah olakšava i samim igračima nastupe.
kvalitetnije se radi sa mladima (da se razumijemo, nije to razina zapadne europe ali je opet neka razina).
i još jedna stvar. evo, pa siguran sam da ima u Hrvatskoj jedno 30-40 pjesmi koje su čisto navijačke ili koje se koriste u tu svrhu. i tada se pomoću tih pjesama stvara neka pozitivna atmosvera. recimo Bilić pored svega vremena koje provede sa svakim igračem pojedinačno ....
i na kraju im još pušta pjesmu Srce Vatreno kada idu na utakmicu. ta pjesma samo tako podize entuzijazam i samopouzdanje.
Znam da svi imaju navijačke pjesme ali Hrvatska ih ima stvarno puno od kojih su mnoge odlične (naravno, ima i onih Ž kvaliteta) i sve su uglazbljene.
-
BaileyS
#19 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Sto nagadjas Josipe ako nisi upucen.Josip wrote:Srna je rođen u Metkoviću i dolje odrastao. Valjda je zato Hrvat. Jedino da mu je otac doveo ženu (njegovu mamu) u BiH onda bi mogao biti svašta....Ali Sami Yen wrote:Sin UzeirovOdabro čovjek da bude hrvat, ha ja.
osim Bosanca, naravno...jer otac mu je iz Hercegovine, mislim iz Ljubuškog.
Kakve sad ima veze gdje je Srna rodjen? Tema nije generalno o Hrvatima vec o bh Hrvatima a Srna se ni po kojem osnovu ne moze racunati bh Hrvatom. Otac mu nije iz Ljubuskog vec iz Istocne Bosne gdje Hrvata nije bilo ni na mapi (dakle nije cak ni Hercegovac vec bas Bosanac). Mislim da je ratno siroce, njegovi su stradali u cetnickim pokoljima u II svjetskom ratu. Srna je u ratno doba imao problema zbog toga sto su na njega gledali kao na Bosnjaka (bez obzira sto mu je mati Hrvatica). Govorio je o tome kako su ga jedva prihvatili u Hajduku, cini mi se.
Last edited by BaileyS on 31/01/2009 14:42, edited 1 time in total.
- Josip
#20 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
BaileyS wrote: Kakve sad ima veze gdje je Srna rodjen? Tema nije generalno o Hrvatima vec o bh Hrvatima a Srna se ni po kojem osnovu ne moze racunati bh Hrvatom. Otac mu nije iz Ljubuskog vec iz Istocne Bosne gdje Hrvata nije bilo ni na mapi. Mislim da je ratno siroce, njegovi su stradali u cetnickim pokoljima u II svjetskom ratu. Srna je u ratno doba imao problema zbog toga sto su na njega gledali kao na Bosnjaka 8bez obzira sto mu je mati Hrvatica). Govorio je o tome kako su ga jedva prihvatili u Hajduku, cini mi se.
-
BaileyS
#21 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Je li to sve ili ima jos? Ima li kakvih argumenata ili i dalje mislis nagadjati?Josip wrote:BaileyS wrote: Kakve sad ima veze gdje je Srna rodjen? Tema nije generalno o Hrvatima vec o bh Hrvatima a Srna se ni po kojem osnovu ne moze racunati bh Hrvatom. Otac mu nije iz Ljubuskog vec iz Istocne Bosne gdje Hrvata nije bilo ni na mapi. Mislim da je ratno siroce, njegovi su stradali u cetnickim pokoljima u II svjetskom ratu. Srna je u ratno doba imao problema zbog toga sto su na njega gledali kao na Bosnjaka 8bez obzira sto mu je mati Hrvatica). Govorio je o tome kako su ga jedva prihvatili u Hajduku, cini mi se.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Josip
#22 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
što sam nagađao osim toga da mislim da mu je otac iz Ljubuškog. Dario je rođen u Metkoviću i dolje je živio i odrastao. to je zato jer mu se otac dolje doselio i oženio.
samo nisam znao od kuda je on.
To o Hajduku, pa to je presmješno. u Hajduku je igralo toliko Srba, čak i u ratu da je to smješno. da ga ne prime samo zato što je musliman

samo nisam znao od kuda je on.
To o Hajduku, pa to je presmješno. u Hajduku je igralo toliko Srba, čak i u ratu da je to smješno. da ga ne prime samo zato što je musliman
-
BaileyS
#23 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
- Evo samo za Josipa i sve druge mitologe....
Last Updated: 1:31AM BST 01 Jun 2008
Fortunate son: Srno is repaying his father for a lifetime of sacrifice
When Darijo Srna left Croatia for Shakhtar Donetsk, he bought his father, Uzeir, a Mercedes. Two years later, as the midfielder's career in Ukraine progressed, he gave him a BMW.
Football fans' forum
"I know it is impossible to repay my father for everything he has done for me," he said, "but I have bought him the cars and I give him enough money to live a normal life now he is old, and that is the least I can do." The story of what Uzeir Srna went through before Darijo came into the world is, it turns out, anything but normal.
Uzeir was born in Gornji Stopici in eastern Bosnia a year before the start of the Second World War.
As the Germans advanced and were halted by Serb resistance, the front line washed back and forth over the village, forcing the Srna family to flee. By the summer of 1941, they mistakenly thought it was safe to return home.
One night the Chetniks, the Serb nationalist paramilitaries, waging their own war within a war, entered the village and set fire to every house. Uzeir's father and his teenage brother, Safet, fled into the forest, carrying three-year-old Uzeir with them.
"My mother was pregnant," said Uzeir. "And she and my sister were burned alive."
They followed the trail of refugees to Bosanski Samac on Bosnia's northern border, but in the confusion Uzeir became separated from his father and brother. He eventually ended up in Slovenia where he was adopted by a local police officer.
Back in Bosanski Samac, Uzeir's father found a job in a café, only to be killed by a stray bullet as he was caught in crossfire.
In despair, Safet joined the army, but he didn't give up hope, and everywhere he went, he asked about his brother. A couple of years later, Safet's commanding officer, a Slovenian, told him about a Bosnian orphan who had been taken in by a family in Murska Sobota.
As soon as he could, Safet headed north; incredibly, the orphan was indeed his brother. They returned to Bosanski Samac, where Uzeir, after leaving school, found work in a bakery. But as soon as he received his first pay packet, he bought a train ticket to Sarajevo, where he had relatives.
It was there that his talent as a goalkeeper first became apparent, and he began playing for FK Sarajevo. Later he joined Celik, then a sizeable club in Bosnia, but was only ever a reserve.
In a practice match at Metkovic in southern Croatia, though, the opposing keeper was injured and he was asked to replace him. When Celik returned to Bosnia, Uzeir stayed behind. And so it was, after a failed marriage and a short spell in France, that Uzeir, by then remarried to his present wife, Milka, set up home in Metkovic, where Darijo was born. And that is why he is playing for Croatia at Euro 2008.
"Even though he was really small, you could see he was a great talent," Uzeir said. So great that Hajduk Split expressed an interest. That, though, wasn't the end of their troubles, for with the war still going on, there were many in Split who didn't want to see a Muslim signing for the club.
"It was a difficult time," said Uzeir, "and your name was so important then. But the worst thing was that some coaches openly asked me to pay if I wanted Darijo to play there. Fortunately Darijo was so talented that when the youth-team managers saw him, they decided he had to stay." It's just as well for the Srnas had no money.
That is not a problem any more.
Uzeir and Milka still live in their old apartment in Metkovic, but not only are there two luxury cars in the garage, there is also an artificial football pitch nearby for the local youngsters to play on.
"My father and my family mean everything to me," said Darijo. "I can't forget how they suffered as they tried to find money for me during my days at Hajduk. My father had a really, really difficult life and I am very proud that he can now live a peaceful life."
-
mojsije
#24 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
toliko su ga jedva prihvatili U Hajduku da su delegacije iz Hajduka vršile pritisak na direktora srednje škole koju je Srna pohađao da puste malog da prođe razred , toliko je uspješan srednjeoškolac bio.BaileyS wrote:Govorio je o tome kako su ga jedva prihvatili u Hajduku, cini mi se.
- Ali Sami Yen
#25 Re: Da li su BiH hrvati najbolji sportaši na ovim prostorima?
Ma razabu, ne zanima me ni Uzeir, a još manje SrnaBaileyS wrote:Ne radi se o tome sta je on izabrao vec da se sigurno ne moze racunati u "talentovne bh Hrvate" ako mu je otac Bosnjak iz BiH a mati Hrvatica iz Hrvatske. Tema nije Srnin izbor reprezentacije vec navodni talenat u bh Hrvata.Ali Sami Yen wrote:
Sin UzeirovOdabro čovjek da bude hrvat, ha ja.