Zastava i grb BiH- kako bi po vama trebali izgledati?

Subaru

#1 Zastava i grb BiH- kako bi po vama trebali izgledati?

Post by Subaru »

Znam da bi se bh-građani trebali baviti važnijim stvarima, al eto malo...
Grb i zastava BiH su nametnuti, da država dobije kakva takva obilježja.
Današnja zastava onakva kakva je više šuti nego što govori o nečemu ili nekome, a grb meni osobno djeluje poput neke naljepnice.

Da li bi i kada BiH trebala dobiti novu zastavu? Da li bi ta zastava trebala sadržavati elemente nacionalnih simbola 3 konstitutivna naroda (naravno ravnopravno zastupljene i u granicama dobrog ukusa) i ako bi kako bi po vama zastava trebala izgledati?
Javite se s mišljenjima i idejnim rješenjima.
Neka javni NATJEČAJ počne! :D
orkan

Post by orkan »

U ovome momentu zastavu i grb je tesko komponovati.
Ali kada bi se ja pitala zastava bi imala tirkizno (ili nebo) plavu podlogu , kroz koju bi se prelijevao spektar duginih boja.
U uglu bi bile blago tamnije plave konture granica BiH ispunjene samo duginim bojama.
Subaru

Post by Subaru »

Mislom da bi zastava trebala biti crveno-zeleno-plava (Srbi-Bošnjaci-Hrvati). Orkan ideja ti je dobra...sad sam se sjetio da su crvena, zelena i plava primarne (glavne) boje spektra svjetlosti...što ima prepoznatljivo i simboličko značenje. Međutim, najveća simbolika (iako je danas prije svega ironija) u svemu tome je (hej slučajnosti!) to da [b]crvena, zelena i plava svjetlost daju BIJELU. [/b] A bijela boja označava mir. Heh... :-)
winetou

Post by winetou »

Image

Image

:-)
winetou

Post by winetou »

A zelena je bošnjačka boja :?
winetou

Post by winetou »

Ipak kažu da je ovo bio prijedlog za zastavu nesto prije rata.

Image

i ova

Image

i ova

Image

a ova za vrijeme rata

Image
winetou

Post by winetou »

Image

:D
winetou

Post by winetou »

O ovakvoj zastavi treba razmislitii :D
AP Zapadna Bosna

Image
winetou

Post by winetou »

zastava ili grb Bileće :D

Image
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Jedna si jedina:

Image
winetou

Post by winetou »

Image

:P
Lace

Post by Lace »

meni nesto toplo oko srca samo kad vidim ovaj grb i ovu zastavu (ljetos sam cak u spaniji vidjela ove)...ali ne cudi me kada u istom nizu jos uvijek stoji jugoslovenska zastava sa zvijezdom...jednostavno nisu up to date na tom mjestu...na drugom je trenutna zastava :D

Image
Image

druge ne bude nikakve emocije

"Žuti ljliljani na plavoj podlozi je grb dinastije Kotromanića, bosanskog kralja Tvrtka i njegovih nasljednika.(Porodica Kotromanić je vladala Bosnom od 13 vijeka pa do dolaska Turaka).
___ Ljliljan na grbu je kreiran po uzoru na ljiljan koji je specifičan za Bosnu "Lilium Bosniacum".

___Na osnovu ovog grba odabrani su i simboli Bosne 1992 godine nakon proglašenja nezavisnosti. Grb je identičan grbu kralja Tvrtka dok se zastava sastoji od bijele podloge na čijem je centru smješten grb.
___Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma Hrvati i Srbi odbili su da prihvate ove simbole te su ova zastava i grb prestali biti zvanični simboli 04. februara 1998 god."
Subaru

Post by Subaru »

Vidim winwtou da si bio na

zeljko-heimer-fame.from.hr
:skoljka: 8) 8) ...dobar link...

Jesi vidio onu varijantu po uzoru na češku zastavu... :roll: 8)

A ta zastava AP Zapadne Bosne :-) ...hm...ne razumijem zašto su stavili tu pčelu van grba...možda ta pčela govori nešto kao: "radnike van!"
:skoljka:
winetou

Post by winetou »

Ma vidio sam sve varijante :D
A ta pčela znači prosperitet :D
A bio sam na http://www.crwflags.com/fotw/flags/index.html gdje i Željko dolazi. Ima tamo i komentara o zastavama od stranaca itd.
Last edited by winetou on 02/10/2004 21:22, edited 1 time in total.
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

jednostavno nemam vremena da razmisljam o grbu i zastavi. :(
jebi ga, meni ne smeta ni ova koja nam je nametnuta 8)
Jebeni_Gusar

Post by Jebeni_Gusar »

A hajmo josh turit sahovnocu i ona 4 C-ja pa ce mobiti ama bash oni pravi...
svitac

Post by svitac »

Pcelice radilice van sa grba-ce i zastave. Samo trutovi mogu i mali mravici.
Subaru

Post by Subaru »

Pa šta hoćeš, zar nije poznato da Bilećani žive ko Švicarci... :D
Garamond

Post by Garamond »

Zastavu ne bih mijenjao. Zapravo promjenio bi jednu jedinu stvar na trenutnoj zastavi: Proporcije.

Trenutna zastava je u proporciji 1:2 dok je neki nepisani standard 2:3. Ne zbog toga što bi trebali da izgledamo kao i svi ostali nego zbog toga što bosanska zastava vizuelno izgleda puno bolje u proporciji 2:3 jer dijagonalne zvjezdice tad postižu puno interesantniju interakciju.

Proporcija zastave ima političku dimenziju i čini mi se da je parlament o ovome raspravljao. Nekim čudnim idiotlukom koji ja ne poimam je odlučeno da bi 2:3 proporcije bile uvrijedljive za neki narod (ili narode u BiH). Zato je odlučeno da proporcije budu 1:2 što tobože nije uvrijedljivo ni za koga. :S
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Garamond wrote: Proporcija zastave ima političku dimenziju i čini mi se da je parlament o ovome raspravljao. Nekim čudnim idiotlukom koji ja ne poimam je odlučeno da bi 2:3 proporcije bile uvrijedljive za neki narod (ili narode u BiH). Zato je odlučeno da proporcije budu 1:2 što tobože nije uvrijedljivo ni za koga. :S
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sport billy

#21 Re:

Post by sport billy »

Subaru wrote:Zastava i grb BiH- kako bi po vama trebali izgledati?
Pa ovakoooo...

Mislim da bi zastava Bosne i Hercegovine trebala da ima 7 boja. Ako se pitate zasto 7, pomislite samo na najvisu kotu u drzavi i sve ce vam biti jasno. Isto ko i onom malom Mehi od Ragiba sto rekose da ce ostat blesav a moj babo opet imade pravo.
Zastava BIH treba da bude
1. crvene - krv
2. plave- seljakluk
3. zelene- M92
4. crne - cetnici
5. smedje - ustase
6. zute - kic
7. sive -letargija

boje

A PREKO NJE LISKA MARIHUANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

ojhaaaaaaaa
Subaru

Post by Subaru »

Garamond (citat):

Zato je odlučeno da proporcije budu 1:2 što tobože nije uvrijedljivo ni za koga.
:shock:

:?
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Nedirajte mi trokut i zvjezdice. Ova zastava je super, predstavlja Bosnu onakvu kakva jeste. Kakva drzava takva i zastava, sta zelite vise???
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Malo sam ljut jer nekontam kako ljudi mogu da misle o zastavi a ekonomija nigdje ne ide. Isto tako ime Republika Srpska. Dayton potpisan, potpisalo se da RS postoji, sta sada hocemo mjenjati. I kada bi se promjenilo opet muslimanski narod nebi trco nazad u svoja rodna mjesta. Nije bosanska KM sta je $ ili bilo sta drugo. Mozda bi se stari ljudi vratili kada zarade penzije, ali oni nemogu praviti djecu, vracaju se da umru tamo gdje su se rodili, a isto tako se mogu vratiti i kada se kanton zove Republika sprska pod zastovom sa trokutom i zvjezdicama. Ostavimo RS i zastavu i kontajmo kako svi zajedno da u toj bosni zivimo i da je pocnemo stavljati na noge. A sva nacionalna prepiranja necenas nigdje dovesti.

Sta je vaznije imati dobru zastavu a kukati kako nema para i posla?

ili

Zastava kakva jeste ali pod kojom narod ne kuka, ima posla i para?
svitac

Post by svitac »

Kakva crna zastava sa lopovima ?
Imaju nacionalne zelene i šta više ima da se truni i šupljira sa zastavama.
Zastava :x GAČE NA ŠTAP :x sa ovima koji su izbore kupili od naših para i neka nek pocrka ko god im je dao glas nek krepa a hoče do sljedečih izbora!
Post Reply