ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
-
Odisej
#1 ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Čitam danas u " Oslobođenju" izjave predsjednika MZ Ilovača ( općina Goražde) koji nadugačko i naširoko autorici teksta i valjda svim čitaocima, objašanjava opravdanost " projekta " na osnovu kojeg bi se( ili će se ) u ovoj mjesnoj zajednici graditi : zatvor za žene i popravni dom za maloljetnike.
Mujagić, koji je i vijećnik u OV Goražde, šalje nam poruke kako je to investicija koja će dati veeeeeki doprinos zapošljavanju i povratku ljudi u ovu MZ!?
" Prema tvrdnjama predsjednika Mjesne zajednice Ilovača Rasima Mujagića, veoma je blizu dogovor oko realizacije projekta izgradnje zatvora za žene i doma za maloljetnike na ovom lokalitetu.." - piše u "Oslobođenju"..
O kakvom to dogovoru Mujagić govori?
I između koga?
Šta to i na osnovu čega zna Mujagić a ne znaju građani?
I je li baš zatvor ta " privredna " investicija koja će pomoći ovoj općini....?
Mujagić, koji je i vijećnik u OV Goražde, šalje nam poruke kako je to investicija koja će dati veeeeeki doprinos zapošljavanju i povratku ljudi u ovu MZ!?
" Prema tvrdnjama predsjednika Mjesne zajednice Ilovača Rasima Mujagića, veoma je blizu dogovor oko realizacije projekta izgradnje zatvora za žene i doma za maloljetnike na ovom lokalitetu.." - piše u "Oslobođenju"..
O kakvom to dogovoru Mujagić govori?
I između koga?
Šta to i na osnovu čega zna Mujagić a ne znaju građani?
I je li baš zatvor ta " privredna " investicija koja će pomoći ovoj općini....?
- BarbaDue
#2 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Samo mi reci sto to ne bi moglo pomoci Gorraždu?
Ja mislim da bi to mogao biti jedan dobar poticaj ra razvoj ovog kantona.
Mislim da je dobar projekat, ko god da ga je inicirao.
Bravo.
Bravo.
-
Odisej
#3 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
HOĆU. ALI TEK KAD BI MI TI DEBELO OBRAZLOŽIŠ ZATVOR KAO " DOBAR POTICAJ" ZA RAZVOJ OVOG KANTONABarbaDue wrote:Samo mi reci sto to ne bi moglo pomoci Gorraždu?
Bravo.
- BarbaDue
#4 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
recimo najmanje 50-100 zaposlenih
dovoljno dobar?
P.S. nema potrebe da se dereš!!!
dovoljno dobar?
-
Odisej
#5 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Na osnovu čega procjenjuješ da bi se zaposlilo toliko osoba?BarbaDue wrote:recimo najmanje 50-100 zaposlenih
dovoljno dobar?
I znaš li uopšte koji profil kadrova traži jedna specijalizovana ustanova kao što je zatvor za žene,npr.
Imamo lio takve kadrove u Goraždu na birou, jerb ne mogu svi zaposleni biti čuvari..?
ps. dere se papir a ja uopšte na vičem
-
suncandan
#6 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Kadrovi:
- socijalni radnici
- psiholozi
- neuropsihijatar
-opšte prakse ljekar
- i drugi ako mogućnosti dozvoljavaju
- pedagozi
- čuvari
- medicinski tehničari
- pravnici
- higijeničarke
Sjetim se možda još.
- socijalni radnici
- psiholozi
- neuropsihijatar
-opšte prakse ljekar
- i drugi ako mogućnosti dozvoljavaju
- pedagozi
- čuvari
- medicinski tehničari
- pravnici
- higijeničarke
Sjetim se možda još.
- BarbaDue
#7 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
ne rade u zatvoru samo cuvari, kao sto vidis u postu koji je suncandan napisala. stvarno sirok dijapazonOdisej wrote:Na osnovu čega procjenjuješ da bi se zaposlilo toliko osoba?
I znaš li uopšte koji profil kadrova traži jedna specijalizovana ustanova kao što je zatvor za žene,npr.
Imamo lio takve kadrove u Goraždu na birou, jerb ne mogu svi zaposleni biti čuvari..?
zanimanja. ne znam zasto mislis da u gorazdu nema tih zanimanja, ja mislim da ima. na kraju krajeva ako nema tog
kadra u goraždu ima u sarajevu, foci, visegradu, cajnicu...
nego me zanima zasto si postavio ovu temu i s kojim ciljem? da u startu kazes to ne valja i to nije dobro!!!
zasto? sta ti mislis o tome?
P.S. ako se ne deres i ako nisi ljut iskljuci caps lock, ...i da papir se ne dere papir se izdere, podere ili pocjepa
-
Odisej
#8 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
" Ubijedio se me " ! Svi za zatvor!BarbaDue wrote:ne rade u zatvoru samo cuvari, kao sto vidis u postu koji je suncandan napisala. stvarno sirok dijapazonOdisej wrote:Na osnovu čega procjenjuješ da bi se zaposlilo toliko osoba?
zanimanja. ne znam zasto mislis da u gorazdu nema tih zanimanja, ja mislim da ima. na kraju krajeva ako nema tog
kadra u goraždu ima u sarajevu, foci, visegradu, cajnicu...
nego me zanima zasto si postavio ovu temu i s kojim ciljem? da u startu kazes to ne valja i to nije dobro!!!
zasto? sta ti mislis o tome?
P.S. ako se ne deres i ako nisi ljut iskljuci caps lock, ...i da papir se ne dere papir se izdere, podere ili pocjepa![]()
- BarbaDue
#9 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
slazem se sa tobom, svi u "centralni zatvor"
nego ne rece nam Odiseju s cim se ne slazes ?

nego ne rece nam Odiseju s cim se ne slazes ?
- BarbaDue
#10 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Dom za maloljetnike i zatvor za žene u Ilovači?
Predsjednik Kluba vijećnika Narodne stranke Radom za boljitak Rasim Mujagić na narednoj sjednici Općinskog vijeća Goražde predložit će da u dnevni red bude uvršteno davanje saglasnosti za izgradnju doma za maloljetnike i zatvora poluotvorenog tipa za žene u Ilovači kod Goražda. On je, inače, i predsjednik MZ Ilovača.
Naglašava da je u proteklih nekoliko mjeseci rukovodstvo ove Mjesne zajednice stupilo u kontakt s Ministarstvom pravde FBiH, gdje su obavljeni i razgovori o ovoj temi, te da je potom ministar Feliks Vidović posjetio Ilovaču.
- Dogovor o izgradnji zatvora za žene i doma za maloljetnike, za šta FBiH namjerava izdvojiti šest miliona KM, veoma je blizu. Dajem prednost ulaganju i upošljavanju stotinu ljudi, među kojima 70 stražara, uglavnom s ovih prostora, a formiranjem ove dvije ustanove stvaramo i dobre preduslove za organizovanu poljoprivrednu proizvodnju za njihove potrebe - kazao nam je Mujagić.
Načelnik općine Muhamed Ramović kaže da podržava otvaranje radnih mjesta, ali da ovoj inicijativi treba pristupiti vrlo oprezno, vidjeti raspoloženje građana i vijećnicima prepustiti konačnu odluku.
- Sve finansira FBiH, tako da bi to mnogo značilo za ovo područje. Projekt bi se radio u fazama i ta investicija premašila bi šest miliona, jer ti centri trebaju imati i sportske terene i druge prateće objekte. U ovoj ekonomskoj krizi mnogi će razmišljati o radnim mjestima, jer nije u pitanju samo stotinjak ljudi koji će tu raditi nego i ostale ustanove koje će opsluživati te centre.
Tu će biti škola za te tinejdžere, gdje će biti uposleni naši nastavnici, zatim medicinsko osoblje i sva druga logistika koja je potrebna tim centrima - ističe Ramović.
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Vesna Nemec-Klisura u izjavi za naš list kaže da zvanično nije upoznata s detaljima inicijative. Ako ova inicijativa dobije
podršku građana i vijećnika, tender za odabir izvođača radova mogao bi biti raspisan već u januaru.
- To je široko pitanje koje ne bi trebalo odbiti, jer se ne radi samo o upošljavanju nego i o infrastrukturnim rješenjima i drugim prednostima za ovaj grad. Međutim, u interesu građana i transparentnosti treba proći kompletnu zakonsku proceduru, ali po hitnom postupku. Najprije odlučiti želimo li mi to, a onda definitivno odrediti lokaciju, uz uključivanje svih općinskih službi - ističe Nemec-Klisura.
(Dnevni Avaz)
Predsjednik Kluba vijećnika Narodne stranke Radom za boljitak Rasim Mujagić na narednoj sjednici Općinskog vijeća Goražde predložit će da u dnevni red bude uvršteno davanje saglasnosti za izgradnju doma za maloljetnike i zatvora poluotvorenog tipa za žene u Ilovači kod Goražda. On je, inače, i predsjednik MZ Ilovača.
Naglašava da je u proteklih nekoliko mjeseci rukovodstvo ove Mjesne zajednice stupilo u kontakt s Ministarstvom pravde FBiH, gdje su obavljeni i razgovori o ovoj temi, te da je potom ministar Feliks Vidović posjetio Ilovaču.
- Dogovor o izgradnji zatvora za žene i doma za maloljetnike, za šta FBiH namjerava izdvojiti šest miliona KM, veoma je blizu. Dajem prednost ulaganju i upošljavanju stotinu ljudi, među kojima 70 stražara, uglavnom s ovih prostora, a formiranjem ove dvije ustanove stvaramo i dobre preduslove za organizovanu poljoprivrednu proizvodnju za njihove potrebe - kazao nam je Mujagić.
Načelnik općine Muhamed Ramović kaže da podržava otvaranje radnih mjesta, ali da ovoj inicijativi treba pristupiti vrlo oprezno, vidjeti raspoloženje građana i vijećnicima prepustiti konačnu odluku.
- Sve finansira FBiH, tako da bi to mnogo značilo za ovo područje. Projekt bi se radio u fazama i ta investicija premašila bi šest miliona, jer ti centri trebaju imati i sportske terene i druge prateće objekte. U ovoj ekonomskoj krizi mnogi će razmišljati o radnim mjestima, jer nije u pitanju samo stotinjak ljudi koji će tu raditi nego i ostale ustanove koje će opsluživati te centre.
Tu će biti škola za te tinejdžere, gdje će biti uposleni naši nastavnici, zatim medicinsko osoblje i sva druga logistika koja je potrebna tim centrima - ističe Ramović.
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Vesna Nemec-Klisura u izjavi za naš list kaže da zvanično nije upoznata s detaljima inicijative. Ako ova inicijativa dobije
podršku građana i vijećnika, tender za odabir izvođača radova mogao bi biti raspisan već u januaru.
- To je široko pitanje koje ne bi trebalo odbiti, jer se ne radi samo o upošljavanju nego i o infrastrukturnim rješenjima i drugim prednostima za ovaj grad. Međutim, u interesu građana i transparentnosti treba proći kompletnu zakonsku proceduru, ali po hitnom postupku. Najprije odlučiti želimo li mi to, a onda definitivno odrediti lokaciju, uz uključivanje svih općinskih službi - ističe Nemec-Klisura.
(Dnevni Avaz)
- sharwoodforest
#11 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
taj vam je zatvor zamisljen nesto kao komuna. svi su haj, i svi se vole. ljubavi na pretek.parovi imaju pravo da imaju djecu koja lice na andjele.
imaju svoja zaduzenja, neko sadi cvijece, neko pere prozore, a neko sprema zimnicu, dok najsposobnija mota pitu i pece domaci mirisni hljeb.
strazari su obuceni jednako kao zatvorenici tako da se nikada ne desi da se neko naljuti zbog izrazavanja autoriteta jednih nad drugima.
oni su tako slatki i dobri da ih obilaze i djeca sa cijelog prostora bepekago.
nad njihovim kucicama sija sunce i uvijek je vedro sto snazno utice na klimu tog prostora i sire. u blizini izvire kristalno bistar potocic, cudo prirode, gdje bace sjeme iz njega nice najukusnije povrce...................................................................................................................
.....................................................
Ovo je ocit primjer kako od selendre napraviti neverland ( kao jedina opcija moguceg )
imaju svoja zaduzenja, neko sadi cvijece, neko pere prozore, a neko sprema zimnicu, dok najsposobnija mota pitu i pece domaci mirisni hljeb.
strazari su obuceni jednako kao zatvorenici tako da se nikada ne desi da se neko naljuti zbog izrazavanja autoriteta jednih nad drugima.
oni su tako slatki i dobri da ih obilaze i djeca sa cijelog prostora bepekago.
nad njihovim kucicama sija sunce i uvijek je vedro sto snazno utice na klimu tog prostora i sire. u blizini izvire kristalno bistar potocic, cudo prirode, gdje bace sjeme iz njega nice najukusnije povrce...................................................................................................................
.....................................................
Ovo je ocit primjer kako od selendre napraviti neverland ( kao jedina opcija moguceg )
- burekodsira
#12 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
sve kontam servude
gdje sam vidio tvoj avatar naslikan i evo sad mi pade na um
ma samo nek se gradi, licno sam podjeljen ko i bih i ne bih
... neko je uporedio sa kpd u foci i nisu bas imali problema od kojih strahujemo da ce ih biti
ma samo nek se gradi, licno sam podjeljen ko i bih i ne bih
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#13 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
U birou na gorazdu mozda i nema svog tog potrebno kadra, ali ima dovoljno gorazdaka koji su diplomirali i nalaze se na birou u Sarajevu..
Ja bih prva bila spremna za odgovarajucu platu ici raditi negdje van ovog cuspajza od glavnog grada..
Ja bih prva bila spremna za odgovarajucu platu ici raditi negdje van ovog cuspajza od glavnog grada..
- karanana
#14 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
ja mozda i razumijem covjeka ako zivi u neposrednoj blizini te lokacije. lako je nama govoriti: sta fali, dobro za gorazde......a da se objavi da se 100 metara od nase kuce ili zgrade pravi zatvor, vidjeli bi onda reakciju.
- sharwoodforest
#15 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
bureku li bureku, nisam dzaba rekla da si prirodno najpametnije bice koje znam, hehehe
-
Nihad_27
#16 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
karanana wrote:ja mozda i razumijem covjeka ako zivi u neposrednoj blizini te lokacije. lako je nama govoriti: sta fali, dobro za gorazde......a da se objavi da se 100 metara od nase kuce ili zgrade pravi zatvor, vidjeli bi onda reakciju.
U Foci je KPD u samom gradu pa to nikad nije prouzrokovalo probleme. U mnogim gradovima se takve ustanove nalaze u samom gradu ili u neposrednoj blizini stambenih jedinica.
Ove ustanove mogu obezbjediti egzistenciju za nekoliko stotina osoba u Gorazdu. Zaposliti ljude raznih profila. Uz to treba uzeti u obzir i indirektni uticaj na zaposljenje. Mnoge druge lokalne kompanije ce imati koristi od te ustanove. Dobavljanje hrane i razne druge robe.
Uzmimo samo racunicu sa 100 zaposlenih i prosjecnom platom od 700KM. To je 70.000KM koje ce svakog mjeseca zavrsiti u lokalnim prodavnicama, kaficima, pijaci....
Problem u Bosni je sto ima previse "antiprotivnih". Protv svega i svacega u svakom mogucem trenutku. Najbolje je tapkati u mjestu.
- BarbaDue
#17 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Nihade u potpunosti si u pravu, nije mi jasno kolikav je otklon prema investicijama u gradu...
Evo recimo zadnja je bila Ekoloska deponija, to je bio prijekat tezak 7 miliona dolara, 50 radnih mjesta...
izađe skupina od 10-tak ljudi i stopira citav projekat...izgleda da ce tako biti i sa zatvorom...
Nažalost....
Evo recimo zadnja je bila Ekoloska deponija, to je bio prijekat tezak 7 miliona dolara, 50 radnih mjesta...
izađe skupina od 10-tak ljudi i stopira citav projekat...izgleda da ce tako biti i sa zatvorom...
Nažalost....
- Clint_Eastwood
#18 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Ma zatvora nikad dosta
, a i smještaju ga u Goražde jer je to grad sa najmanjim standardom u FBiH, bilo kakav poticaj je dobar.
- BarbaDue
#19 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Bravo Marshale
trebal' ti pomocnik

-
mimja
#20 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Zatvor
Znate ia jedno selon od ilovace zove se Bogovic sto ne idu tamo
i otvaraju zatvor to nebi bilo lose jer odatle nemaju kud.
Znate ia jedno selon od ilovace zove se Bogovic sto ne idu tamo
i otvaraju zatvor to nebi bilo lose jer odatle nemaju kud.
- sodom
#21 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
ah svakog asocira na nesto lose al ako ce biti zaposleno 50 ljudi a hoce sigurno i vise to je odlicno na ovakvom vaktu.
hah jos plate daje drzava a ne neki privatnik...

hah jos plate daje drzava a ne neki privatnik...
- BarbaDue
#22 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Drago mi je sodome da se bar u necemu slazemo 
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#23 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Dođi kod mene u FočumIRCerka wrote:U birou na gorazdu mozda i nema svog tog potrebno kadra, ali ima dovoljno gorazdaka koji su diplomirali i nalaze se na birou u Sarajevu..
- sodom
#24 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
BarbaDue wrote:Drago mi je sodome da se bar u necemu slazemo
meni takođe
- BarbaDue
#25 Re: ZATVOR U GORAŽDU - BLAGO NAMA!
Sada bi svi gradili zatvor - općine BPK se otimaju
Tri općine Bosansko-podrinjskog kantona utrkuju se na čijem će se području izgraditi zatvorski kompleksi. Iako je Goražde prvo iniciralo raspravu o toj ideji, u općini Pale-Prača bili su brži i bez medijskih najava donijeli odluku i ponudili i zemljište i objekte za izgradnju zatvora za maloljetnike, zatvora otvorenog tipa za žene i proširenje kapaciteta zatvora Miljacka iz Sarajeva.
Načelnik Pala-Prače Asim Zec kazao nam je da su dobili odgovor federalnog premijera i ministra pravde Nedžada Branković a i Feliksa Vidovića s kojima će se sastati sutra.
Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde, kaže da je prva inicijativa stigla iz MZ Ilovača, ali da nije proslijeđena Općinskom vijeću na prošloj sjednici. - Sad se pojavilo mnogo općina, među njima i općina Pale-Prača i ja pozdravljam njihovu ideju. Mi ćemo takvu inicijativu ponuditi našem vijeću na sjednici 31. januara - kaže Ramović.
S druge strane, općina Foča-Ustikolina sličnu inicijativu uputila je još prije mjesec federalnim institucijama. - Mi smo i 2001. godine tražili izgradnju ženskog zatvora u Fočanskoj Jabuci, ali stanovništvo to nije podržalo. Pošto mi već imamo istureno odjeljenje Centralnog zatvora iz Sarajeva, tražili smo proširenje njegovih kapaciteta, a zainteresovani smo i za izgradnju ženskog zatvora. Nadam se da će nas institucije kojima smo uputili dopis pozvati na razgovor - kaže Zijad Kunovac, načelnik općine Foča-Ustikolina.
(Dnevni Avaz)
Tri općine Bosansko-podrinjskog kantona utrkuju se na čijem će se području izgraditi zatvorski kompleksi. Iako je Goražde prvo iniciralo raspravu o toj ideji, u općini Pale-Prača bili su brži i bez medijskih najava donijeli odluku i ponudili i zemljište i objekte za izgradnju zatvora za maloljetnike, zatvora otvorenog tipa za žene i proširenje kapaciteta zatvora Miljacka iz Sarajeva.
Načelnik Pala-Prače Asim Zec kazao nam je da su dobili odgovor federalnog premijera i ministra pravde Nedžada Branković a i Feliksa Vidovića s kojima će se sastati sutra.
Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde, kaže da je prva inicijativa stigla iz MZ Ilovača, ali da nije proslijeđena Općinskom vijeću na prošloj sjednici. - Sad se pojavilo mnogo općina, među njima i općina Pale-Prača i ja pozdravljam njihovu ideju. Mi ćemo takvu inicijativu ponuditi našem vijeću na sjednici 31. januara - kaže Ramović.
S druge strane, općina Foča-Ustikolina sličnu inicijativu uputila je još prije mjesec federalnim institucijama. - Mi smo i 2001. godine tražili izgradnju ženskog zatvora u Fočanskoj Jabuci, ali stanovništvo to nije podržalo. Pošto mi već imamo istureno odjeljenje Centralnog zatvora iz Sarajeva, tražili smo proširenje njegovih kapaciteta, a zainteresovani smo i za izgradnju ženskog zatvora. Nadam se da će nas institucije kojima smo uputili dopis pozvati na razgovor - kaže Zijad Kunovac, načelnik općine Foča-Ustikolina.
(Dnevni Avaz)