R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sarajevonekad

#1 R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by sarajevonekad »

Ponavljanje je kažu majka znanja, ali je i majka monotonije. Ipak, mislim da bi bilo sramota i krajnje neljudski da nam povremeno ponavljanje istinskog herojstva branitelja Sarajeva i BiH, poput legendarih rahmetli SAFETA ZAJKE, ENVERA ŠEHOVIĆA i svih drugih dokazanih bedema odbrane postane monotono.
Na kraju krajeva, upravo zahvaljujući navedenim ratnicima i njihovim saborcima ja i svi oni koji su tada bili u logoru zvanom opkoljeno Sarajevo danas još uvijek postojimo.

Kao čovjek i preživjeli Sarajlija, Bosanac i Hercegovac ne mogu prešutjeti na današnji dan s jedne strane ponos što sam bio dijelom jednog herojskog grada kojg su odbranili ljudi poput ZAJKE i ŠEHOVIĆA a s druge strane tugu što takvi istinski heroji više nisu s nama. Osjećam im vječitu i iskrenu zahvalnost, prizanje i poniznost.
Neka im je rahmet i vječna slava.

S.
Last edited by sarajevonekad on 26/11/2008 12:06, edited 2 times in total.
Santos

#2 Re: R. SAGET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by Santos »

Svaka ti cast momak pa si sjetio.Eto i od mene sjecanje na sve borce i neborce tj,civile a posebno djeca koja prezivise onaj belaj.Najboljeg jarana zijani.Poginu u Hrasnom ni kriv ni duzan od granate.Treba da se sjecamo jer eto mi prezivismo ali oni ne.
b_stulic

#3 Re: R. SAGET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by b_stulic »

Kako ne bi bili zaboravljeni pored istinskih heroja - bosanske verzije Blizanaca - Bakira I., i Šaje... Pa Šaja je izbacio dva sjedala i ugradio amortizere... Bljak...
to je to

#4 Re: R. SAGET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by to je to »

sarajevonekad wrote:Ponavljanje je kažu majka znanja, ali je i majka monotonije. Ipak, mislim da bi bilo sramota i krajnje neljudski da nam povremeno ponavljanje istinskog herojstva branitelja Sarajeva i BiH, poput legendarih rhmetli SAFETA ZAJKE, ENVERA ŠEHOVIĆA i svih drugih dokazanih bedema odbrane postane monotono.
Na kraju krajeva, upravo zahvaljujući navedenim ratnicima i njihovim saborcima ja i svi oni koji su tada bili u logoru zvanom opkoljeno Sarajevo danas još uvijek postojimo.

Kao čovjek i preživjeli Sarajlija, Bosanac i Hercegovac ne mogu prešutjeti na današnji dan s jedne strane ponos što sam bio dijelom jednog herojskog grada kojg su odbranili ljudi poput ZAJKE i ŠEHOVIĆA a s druge strane tugu što takvi istinski heroji više nisu s nama. Osjećam im vječitu i iskrenu zahvalnost, prizanje i poniznost.

S.
:thumbup:
velaxsa

#5 Re: R. SAGET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by velaxsa »

Svi bi trebali pogledati film "Vanzemaljci iznad Sarajeva."
Neka im je vjecni rahmet i da im Allah dz.s. podari lijepi dzennet.
uvjek dobar gost

#6 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by uvjek dobar gost »

.... Prije agresije i opsade mog grada, na satima istorije učili su nas da su u II svjetskom ratu izginuli najbolji sinovi i kćeri one zemlje... ja tada kao klinac nisam se mnogo udubljivao u tu rečenicu... sve dok nije došla opsada, agresija i sve što smo nekako preturili preko glave... sa mirom, odnosno sa ovim post agresijskim periodom nekako sam se prisjetio te rečenicew koju sam prvi put čuo na času istorije... dumao sam o njoj živući u Sarajevu, dumao sam o njoj dok oko mene razni lažni dušebrižnici pričaju šuplje priče i bacaju istoriju pod noge... od gledanja filma Vanzemaljci iznad Sarajeva sve češće pričam sa ljudima o toj temi, pričam o najboljim sinovima i kćerima moje zemlje i mog grada.... njih nema više oko mene, većina njih je izginula u toku 92. i 93. godine, nisu oni postavljali pitanja, tražili certifikate, beneficije, stanove.. nisu tražili ništa i bez pitanja su pohrlili na linije odbrane...
Na mjesta tih istinskih heroja, na mjesta tih istinskih patriota zasjeli su lažni , zasjeli su ljudi bez morala i časti, u većini slučajeva pogrešni ljudi su to ljudi bili za momenat u kojem smo se nalazili, ali još uvijek se i nalazimo... to su lažni ljudi, lažni je to Valter, lažni je to komitet... istinskim herojima neka je vječni rahmet i pokoj duši..., a nama neka je neka viša sila na pomoći jer ostali smo da živimo sa ljludima koji su nas prodali... i jeste ko će nas sada učii o istoirioji kada su najbolje kćeri i sinovi ove zemlje negdje drugdje... jeste istina je učiće nas svi samo ne najbolji...

P.S

Svako vrijeme ima svoje borce... šta mi čekamo...?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#7 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by mIRCerka »

sarajevonekad wrote:Ponavljanje je kažu majka znanja, ali je i majka monotonije. Ipak, mislim da bi bilo sramota i krajnje neljudski da nam povremeno ponavljanje istinskog herojstva branitelja Sarajeva i BiH, poput legendarih rahmetli SAFETA ZAJKE, ENVERA ŠEHOVIĆA i svih drugih dokazanih bedema odbrane postane monotono.

S.
De mi objasni po cemu su zaboravljeni? Pa sjete se slikati kod njihovih spomen ploca i na mezarju svake godine na dan njihove pogibije...
:oops:

Ja imam pitanje: Zasto su njihova djeca zaboravljena? Zapustena? Zasto Djildinu djecu obilaze uglavnom navijaci Zelje? I njegovi saborci? Lamentiranja i prepricavanja prica je meni, koja cijeli rat nazalost provedoh u Sarajevu, na vrh glave!
Zasto se nista ne uradi, ili se nije radilo kad se moglo pomoc, da se pomogne tim obiteljima? Samohranim majkama, udovicama, i djeci?
Boli me dusha kad ovo pisem, jer odmah se sjetim kako se neko boracko udruzenje diglo protiv nas i nasih protesta, i kako stadose iza Taje, a nema ih da sami dignu grad na noge da se njima pomogne...
mIRCerka

#8 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by mIRCerka »

AKO IMATE STA RECI VEZANO ZA POBROJANE PALE BORCE, ZA NJIHOVE PORODICE ILI ODNOS SVIH DRUGIH PREMA NJIMA, PISITE NA OVOJ TEMI.
SVOJA LICNA PREPUCAVANJA OSTAVITE ZA PRIVATNIH PORUKA ILI STVARNOG ZIVOTA.
istocnjak

#9 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:Zasto su njihova djeca zaboravljena? Zapustena? Zasto Djildinu djecu obilaze uglavnom navijaci Zelje? I njegovi saborci?
Možda više nije "in" boriti se za prava te djece pa su zbog toga i zapuštena. Naročito to nije "in" za one pojedince koji rat provedoše u podrumu ili van ove zemlje. Sada je izgleda "cool" boriti se za prava homoseksualaca putem televizije i štampe. Podrška je velika pa smo tako u emisiji "Lud, zbunjen, normalan" svi mi koji više nismo "in" mogli smo vidjeti po prvi put u svom zaostalom životu u istoimenoj seriji, kako je "cool" kada se muškarci ljube usta da ne ispadnu papci a žene sa ženama. Toliko samo ...
veljaca

#10 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by veljaca »

Odnos prema ovim HEROJIMA je odnos PREMA ONOME ZA STO SU SE ONI BORILI ..... ( a i podosta nas ). Ima nazalost, nekih koji se ne odnose prema CJELOVITOJ I NEDJELJIVOJ BiH na onaj nacin na koji i ZA KOJI su se ovi heroji borili.... na zalost .....
Ovi heroji NISU ZABORAVLJENI od svojih saboraca ali su zaboravljeni od SISTEMA .... ( koji je zaboravio i na nas PREZIVLJELE borce Armije BiH ) .... na zalost ....
Gledajuci film na TV-Sa o ovim legendama - covjek se zapita: Kako su to mogli ljudi izdrzati ( na desetine i desetine hiljada granata na Zuc ) i koliko ja malo ( ili na srecu PUNO ) trebalo pa da agresori ostvare svoj cilj .....

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
mIRCerka

#11 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:Zasto su njihova djeca zaboravljena? Zapustena? Zasto Djildinu djecu obilaze uglavnom navijaci Zelje? I njegovi saborci?
Možda više nije "in" boriti se za prava te djece pa su zbog toga i zapuštena. Naročito to nije "in" za one pojedince koji rat provedoše u podrumu ili van ove zemlje. Sada je izgleda "cool" boriti se za prava homoseksualaca putem televizije i štampe. Podrška je velika pa smo tako u emisiji "Lud, zbunjen, normalan" svi mi koji više nismo "in" mogli smo vidjeti po prvi put u svom zaostalom životu u istoimenoj seriji, kako je "cool" kada se muškarci ljube usta da ne ispadnu papci a žene sa ženama. Toliko samo ...
Vidis...boldirani dio se slazem. Ostalo ti je skroz visak. Totalno.
perajic

#12 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by perajic »

Neku vece bi emisija o ovim istinskim gazijama na TV SA. Starno se covjeku krv sledi kad gleda sta su ti ljudi uradili za ovu nasu BiH. Kad sam cuo da je rahmetli Enver Sehovicimao samo 26 godina ?!? Nedavno sam imao toliko godina i pitam se da li bih znao kako treba zapucati puskom, a kamoli povesti tolike ljude. Jadno je danas pogledati kako im se "oduzujemo". Sve sto vrijedi smo tako brzo zaboravili.

"I ne recite o onima koji su poginuli na Allahovom putu: "Oni su mrtvi." Nikako, oni su živi iako vi to ne vidite. (Bekara: 154)
Neka im vjeciti rahmet...

PS. Bitno je da se cijene heroji, koji su stavili dva amortizera u toku rata, a sto su usput nakrali milione maraka to je manje bitno. Vrijednosti ovog drustva su zaista jadne, bijedne, zalosne...
portfast

#13 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by portfast »

perajic wrote:Neku vece bi emisija o ovim istinskim gazijama na TV SA. Starno se covjeku krv sledi kad gleda sta su ti ljudi uradili za ovu nasu BiH. Kad sam cuo da je rahmetli Enver Sehovicimao samo 26 godina ?!? Nedavno sam imao toliko godina i pitam se da li bih znao kako treba zapucati puskom, a kamoli povesti tolike ljude. Jadno je danas pogledati kako im se "oduzujemo". Sve sto vrijedi smo tako brzo zaboravili.

"I ne recite o onima koji su poginuli na Allahovom putu: "Oni su mrtvi." Nikako, oni su živi iako vi to ne vidite. (Bekara: 154)

PS. Bitno je da se cijene heroji, koji su stavili dva amortizera u toku rata, a sto su usput nakrali milione maraka to je manje bitno. Vrijednosti ovog drustva su zaista jadne, bijedne, zalosne...

Ja sam imao 18 .
Gost1515

#14 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by Gost1515 »

portfast wrote:
perajic wrote:Neku vece bi emisija o ovim istinskim gazijama na TV SA. Starno se covjeku krv sledi kad gleda sta su ti ljudi uradili za ovu nasu BiH. Kad sam cuo da je rahmetli Enver Sehovicimao samo 26 godina ?!? Nedavno sam imao toliko godina i pitam se da li bih znao kako treba zapucati puskom, a kamoli povesti tolike ljude. Jadno je danas pogledati kako im se "oduzujemo". Sve sto vrijedi smo tako brzo zaboravili.

Ja sam imao 18 .
Pa ti sad treba dati haqqani street jer si imao 18 kad si vodio tolike ljude?
perajic

#15 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by perajic »

portfast wrote:

Ja sam imao 18 .
Svaka cast lafe! To treba cijeniti.
Sta mene kod rahmetli Envera jos vise fascinira je sto je on sa 26 godina vodio kljucne borbe za Sarajevo, a vjerovatno i za BiH.
ne znam sta god da covjek kaze malo je...
portfast

#16 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by portfast »

Gost1515 wrote:
portfast wrote:

Ja sam imao 18 .
Pa ti sad treba dati haqqani street jer si imao 18 kad si vodio tolike ljude?
Ne razumijem sta si htio reci pa ako ti nije tesko da objasnis.
istocnjak

#17 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by istocnjak »

portfast wrote:Ja sam imao 18 .
Gost1515 wrote:Pa ti sad treba dati haqqani street jer si imao 18 kad si vodio tolike ljude?
portfast wrote:Ne razumijem sta si htio reci pa ako ti nije tesko da objasnis.
Hoče da ti kaže da više nisi "IN".
mIRCerka

#18 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by mIRCerka »

Ponavljam prvi i posljednji put.
mIRCerka wrote:AKO IMATE STA RECI VEZANO ZA POBROJANE PALE BORCE, ZA NJIHOVE PORODICE ILI ODNOS SVIH DRUGIH PREMA NJIMA, PISITE NA OVOJ TEMI.
SVOJA LICNA PREPUCAVANJA OSTAVITE ZA PRIVATNIH PORUKA ILI STVARNOG ZIVOTA.
Gdje ste i sta ste radili vi u ratu, otvorite drugu temu i pisite.
KRAJ DISKUSIJE JA VISE UPOZORAVATI NECU.
whow

#19 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by whow »

O mrtvima sve najbolje , ratovi stvaraju mitove i legende i gore navadeni likovi po mome misljenju spadaju u gore navedenu kategoriju. Obzirom da sam imao priliku "sluziti" pod rahmetli Sehovicem usudio bih se reci da " njegovi" borci i nisu imali bas tako visoko misljenje o njegovim vojnickim sposobnostima . Na Zuci je ginula mladost Sarajeva, oni kojih se danas sjecaju samo njihovi najblizi , oni su pravi heroji kojih se malo ko sjeca. Takoder vidim da neki postavljaju idiotske postove koji se doticu religije i Alaha i slicne gluposti. Odbrana Sarajeva je pocela kao zajednicki odgovor svih gradana Sarajeva protiv agresije Karadicevih monstruma , nazalost isti rat u BiH je iskoristen da se sprovede mini islamska revolucija , nesto poput drugog svjetskog rata kada je otpor njemackoj agresiji iskoristen da se nametne diktatura Tita i KPJ . Srecom Tito i partizani su imali dovoljno politicke mudrosti da odstupe od radikalnih ciljeva koje su imali na pocetku revolucije / NOB-a , pitanje je koliko ce BiH strukture istrajati ne sprovodenju potpune islamizacije drustva .Ne treba zaboraviti da se na toj istoj Zuci borili i jedan Slavisa Sucur koji je po mome misljenju dao mnogo veci doprinos odbrani Sarajeva nego Enver Sehovic. Dakle neka ima je rahmet a to a da li su heroji i koliko su zaboravljeni je za diskusiju.
istocnjak

#20 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by istocnjak »

whow wrote:usudio bih se reci da " njegovi" borci i nisu imali bas tako visoko misljenje o njegovim vojnickim sposobnostima
Oni koji su bili školovani oficiri prije rata i imali "vojničke sposobnosti" a čast izuzecima, su bili u logistici, podrumima ili su napustili zemlju prije rata.
Prozor

#21 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by Prozor »

@whow

nisam bio na Zuci, nisam imao cast sluziti pod rahmetli Enverom Sehovicem, ali sta god da je mu je nedostajalo uradio je dovoljno da bude heroj...

Rahmet i njemu i njegovom suborcu heroju Safetu Zajki!
muha_sa

#22 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by muha_sa »

uvjek dobar gost wrote:.... Prije agresije i opsade mog grada, na satima istorije učili su nas da su u II svjetskom ratu izginuli najbolji sinovi i kćeri one zemlje... ja tada kao klinac nisam se mnogo udubljivao u tu rečenicu... sve dok nije došla opsada, agresija i sve što smo nekako preturili preko glave... sa mirom, odnosno sa ovim post agresijskim periodom nekako sam se prisjetio te rečenicew koju sam prvi put čuo na času istorije... dumao sam o njoj živući u Sarajevu, dumao sam o njoj dok oko mene razni lažni dušebrižnici pričaju šuplje priče i bacaju istoriju pod noge... od gledanja filma Vanzemaljci iznad Sarajeva sve češće pričam sa ljudima o toj temi, pričam o najboljim sinovima i kćerima moje zemlje i mog grada.... njih nema više oko mene, većina njih je izginula u toku 92. i 93. godine, nisu oni postavljali pitanja, tražili certifikate, beneficije, stanove.. nisu tražili ništa i bez pitanja su pohrlili na linije odbrane...
Na mjesta tih istinskih heroja, na mjesta tih istinskih patriota zasjeli su lažni , zasjeli su ljudi bez morala i časti, u većini slučajeva pogrešni ljudi su to ljudi bili za momenat u kojem smo se nalazili, ali još uvijek se i nalazimo... to su lažni ljudi, lažni je to Valter, lažni je to komitet... istinskim herojima neka je vječni rahmet i pokoj duši..., a nama neka je neka viša sila na pomoći jer ostali smo da živimo sa ljludima koji su nas prodali... i jeste ko će nas sada učii o istoirioji kada su najbolje kćeri i sinovi ove zemlje negdje drugdje... jeste istina je učiće nas svi samo ne najbolji...

P.S

Svako vrijeme ima svoje borce... šta mi čekamo...?
kao i vazda--nit sta dodat nit oduzet :) :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#23 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by pici »

Bili su perfektni borci komadanti i ljudine.........Neka im je vjecni rahmet .Jos bi da se prisjetim jednog obicnog momka a velikog i hrabrog borca Hakije Mrše........taj je imao srce ko citava divizija :thumbup:
divisiondivieto

#24 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by divisiondivieto »

Bio sam u brigadi i kod rahmetli Safeta Zajke i rahmetli Envera Šehovića, pa mogu uporediti njih dvojicu.Obojica su heroji,legende rata. Ali samo bih zamolio da oni ljudi koji su gledali ili tek namjeravaju gledati film Vanzemaljci iznad Sarajeva obrate pažnju na scenu gdje Enver komanduje iz rova i govori ljudima bravo, ma svaka čast tako treba, dok na drugoj strani Safet naređuje ljutitim glasom bježi u rov, skloni se, a on je ispred boraca. Mislim da ta scena dovoljno govori o različitosti ratovanja ta dva komandanta. I još jedno poređenje: Enver Šehović je volio da bude u centru pažnje volio je slavlje, muziku a Safet Zajko je bio povučen, usredotočen na borce i vodio računa o njima ako im može šta pomoći rado je to radio.
Neka im je vječni rahmet.
Nekako s proljeća

#25 Re: R. SAFET ZAJKO, ENVER ŠEHOVIĆ I dr. zaboravljeni HEROJI

Post by Nekako s proljeća »

:)

Bez ikakve sumnje pomenuti su bili velike patriote i za zivota prave bosanske gazije.Bili su komandanti naizgled obicnih i hrabrih ljudi .A Boga mi i zena, jer se sjetih Fadile-žute :bih: ...heroine iz jedne pjesme.
Post Reply