pa ovako da krenem redom
Imam jednu malu solidno posjecenu web stranicu i znam da dizajniram fino i da napravim web site
Htio bih pokrenuti neki oblik poslovnog obrta, nešto što će me najmanje koštati, recimo samostalni obrt koji bi mi dozvolio da radim sljedeće:
da prodajem reklamu na svojim stranicama,
da prodajem usluge izrade web stranica i
da prodajem web hosting
Zanima me da li gore navedene stvari mogu da radim sa poslovnim obrtom
Zanima me kada želim registrovati obrt, kako sve to ide, koliko moram imati novca spremnog prije nego počnem sa registrovanjem, to mi je veoma bitno jer nemam neograničena novčana sredstva naravno
Znam da bi bilo fino da ja to sve dam nekome advokatu pa da on to uradi ali sam čuo kako advokatu treba dati 500 KM a meni to nije baš mali iznos za sada i volio bih da sam sve uradim ako je moguće, jer ipak ovo je samostalni obrt a ne neka d.o.o. firma
Najviše me zanima ovo pravilo u vezi poslovnog prostora, sad gledam u ovim uputama i naiđem na ovo:
Znači mjesto mog prebivališta treba biti pretvoreno u poslovni prostor, sad ovdje piše da mi treba urbanistička saglasnost i građevinska dozvola :S4. Odobrenje za poslovni prostor
Ukoliko ste se odlučili da iznajmite već pripremljen poslovni prostor, tj. prostor koji ima odobrenje za korištenje kao poslovni prostor, i namjena mu je registrovana kao takva, onda vam ovo odobrenje nije potrebno, i umjesto njega prilažete ugovor o zakupu 1 (ako iznajmljujete prostor), ZK izvadak (ako je prostor u vašem vlasništvu) ili kupoprodajni ugovor. Nadležnom općinskom organu je neophodan dokument kojim se pokazuje osnov posjedovanja poslovnog prostora. Ako za vaš biznis namjeravate koristiti poslovni prostor u vlastitoj kući koji prethodno nije registrovan kao poslovni prostor, te ne posjedujete upotrebnu dozvolu za korištenje prostora, potrebno je da se obratite opštinskoj službi koja će vam izdati dozvolu. Za promjenu namjene poslovnog prostora iz stambenog u poslovni, potrebne su vam urbanistička saglasnost i građevinska dozvola. Nadležne općinske službe se uglavnom nalaze u okviru općinskog sektora za urbanizam. Pošto ova procedura može potrajati i nekoliko sedmica, preporučujemo da prvo pokrenete aktivnosti na dobijanju ovog odobrenja.
Zanima me jeli ovo tačno jer ja planiram svoju kuću ili svoj stan da pretvprim i poslovni prostor... nije mi jasno zašto ovakvo pravilo važi za jedan samostalni obrt zašto treba urbanistička i građevinska dozvola za nešto što je već izgrađeno samo će mu namjena biti drugačija :S
Ako neko zna bio bih zahvalan na bilo kakvom savjetu
u međuvremnu ako se još nečega sjetim napisaću ovdje
hvala