ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Moderator: anex
-
Utokkha
#1 ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu Geology studiju u kojoj se, na osnovu višemjesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem. Ovaj međunarodni ekspertski tim je istraživao mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu. Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svijetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema sjeverozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara. Naučnici pretpostavljaju da bi cio Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali. Istovremeno je, kao posljedica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak “balkanski cunami”, koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je prije nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne štete.
-------------
Yeeeee... Taman ako se budemo opet pokrhali sve nas stigne kazna. I neka, zaslužili smo kad smo g.....
-------------
Yeeeee... Taman ako se budemo opet pokrhali sve nas stigne kazna. I neka, zaslužili smo kad smo g.....
-
debela
#2 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
ma nismo mi te srece 
- randooom
#3 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Vi stvarno vjerujete u ovakve gluposti? 
-
Pospanko
#4 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Pa to i ptice na grani znaju, da je ovo podrucje podlozno zemljotresima i da je najraornija zona kanjonom Neretve, Treskavice... Malo progooglajte i vidjet cete da ovo sto su "strucnjaci" objavili i nije neka novost. Samo je pitanje dana, kada ce doci do pomjeranja tektonskih ploca, a tada ce nastupiti mrak 
- Zox
#5 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
ja ne vjerujem, JA SE NADAM!!!
nesto poput ovoga je jedini nacin da se prekine sa spiralom nasilja na balkanu: vi ste nas u doba Turaka i tako dalje. Sve pomesti i hajmo ispocetka.
Nazalost, nisam ja te srece da nas strefi cunami.
nesto poput ovoga je jedini nacin da se prekine sa spiralom nasilja na balkanu: vi ste nas u doba Turaka i tako dalje. Sve pomesti i hajmo ispocetka.
-
debela
#6 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
o jeeeeeeeeeeeeee, nisam jedinaZox wrote:ja ne vjerujem, JA SE NADAM!!!
- Cholina_Lokica
#7 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
nisi, i ja sam za to da nas sta strefi i pobije vecinudebela wrote:o jeeeeeeeeeeeeee, nisam jedinaZox wrote:ja ne vjerujem, JA SE NADAM!!!
- sheilak
#8 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Ja, cunami od Miljacke
Ok, ozbiljno. Zemljotres - moguce, vec ih je bilo, razornih u BL i Skoplju. Dakle, sasvim moguce, a neki dan sam osjetila onaj koji je bio u Dubrovniku. Najozbiljnije, i u Sarajevu se osjetio, doduse, kao blago ljuljanje, ali ipak.
Cunami - ne vjerujem. Odakle , od Jadrana ? Mislim da smo zasticeni planinama, Dalmacija je tu ugrozenija i tamo je to sasvim moguce, ali kod nas ? Ali, u Hrvatskoj ne vjeruju da su Balkanci niti se smatraju takvima, dakle, to njih nece kaciti!
Ok, ozbiljno. Zemljotres - moguce, vec ih je bilo, razornih u BL i Skoplju. Dakle, sasvim moguce, a neki dan sam osjetila onaj koji je bio u Dubrovniku. Najozbiljnije, i u Sarajevu se osjetio, doduse, kao blago ljuljanje, ali ipak.
Cunami - ne vjerujem. Odakle , od Jadrana ? Mislim da smo zasticeni planinama, Dalmacija je tu ugrozenija i tamo je to sasvim moguce, ali kod nas ? Ali, u Hrvatskoj ne vjeruju da su Balkanci niti se smatraju takvima, dakle, to njih nece kaciti!
- Robyn
#9 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Ma naucnicke patke
- _veleposlanik
#10 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
pored prirode, postoji i HAARP koji cini svjetska chuda... 
-
jefferson
#11 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
_veleposlanik wrote:pored prirode, postoji i HAARP koji cini svjetska chuda...
Pa zar i na ovoj temi
-
walkabout
#12 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
zashto se Treskavica zove treskavica... 
-
Borej
#13 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
cunami je nama jedino rjesenje ali bojim se neralano.....
- Citizen-X
#14 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
debela wrote:ma nismo mi te srece
Jebi me ako nisam pomislio isto - i znao da's ti to rec'
Hebem te anarhicnu
- clav
#15 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
jel ovo nova tv objavila. ako jest, mora bit da bidne. bice donacija ko blata.
- _veleposlanik
#16 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
@jeff
HAARP sustav je od samih kreatora svrstan u kategoriju klimatskog naoruzanja. ne vidim nekakav poseban americki interes da nas obrisu sa zemlje, ali oni su ti koji obavljaju naucna istrazivanja... HAARP je u vise navrata koristen za prouzrokovanje zemljotresa, a vrijedilo bi procitati rad Joe Vialls-a, samostalnog novinara istrazivaca, vezan za Tsunami u Indoneziji...
HAARP sustav je od samih kreatora svrstan u kategoriju klimatskog naoruzanja. ne vidim nekakav poseban americki interes da nas obrisu sa zemlje, ali oni su ti koji obavljaju naucna istrazivanja... HAARP je u vise navrata koristen za prouzrokovanje zemljotresa, a vrijedilo bi procitati rad Joe Vialls-a, samostalnog novinara istrazivaca, vezan za Tsunami u Indoneziji...
-
ella_sa
#17 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Mozda nam se onda piramide sama otkriju, bez da ih iskopamo...hehehehe
- chengaba
#18 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Sto se tice Sarajeva i uze sredine, koliko se sjecam, jedna linija rasjeda prolazi ispod Treskavice (hence the name
, a jedna oko skenderije.
Tu se nalaze od pamtivijeka, i nece se sada tresti Sarajevo pod 8 rihtera kao sto nije ni prije...
A za ovaj cunami...
U Jadranskom moru
Razmislite malo, uz sirinu od odokativnih 150 km, i dubinu od 400 m (u najboljem slucaju), taj cunami nece ni skvasiti noge dragih nam ceha koji 'lade muda u obliznjem beach baru...
A posto je veleposlanik vec tu, mislim da ce se sloziti sa mnom da je ovo ustvari zavjera gdje strahom zele da kontrolisu razjarenu masu na balkanu, a o HAARPU i Tesli necu ni da govorim

Tu se nalaze od pamtivijeka, i nece se sada tresti Sarajevo pod 8 rihtera kao sto nije ni prije...
A za ovaj cunami...
U Jadranskom moru
Razmislite malo, uz sirinu od odokativnih 150 km, i dubinu od 400 m (u najboljem slucaju), taj cunami nece ni skvasiti noge dragih nam ceha koji 'lade muda u obliznjem beach baru...
A posto je veleposlanik vec tu, mislim da ce se sloziti sa mnom da je ovo ustvari zavjera gdje strahom zele da kontrolisu razjarenu masu na balkanu, a o HAARPU i Tesli necu ni da govorim
-
sasa_t
#19 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
pa sta sad?Utokkha wrote:Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu Geology studiju u kojoj se, na osnovu višemjesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem. Ovaj međunarodni ekspertski tim je istraživao mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu. Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svijetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema sjeverozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara. Naučnici pretpostavljaju da bi cio Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali. Istovremeno je, kao posljedica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak “balkanski cunami”, koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je prije nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne štete.
-------------
- _veleposlanik
#20 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
hajmo pokusat rijesiti stvar kroz dijalogsasa_t wrote:
pa sta sad?
- cyprus
#21 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Čuj tsunami
A za zemljotrese, pa ništa novo. Zar nisu već bili Skoplje, Banja Luka...!?
A za zemljotrese, pa ništa novo. Zar nisu već bili Skoplje, Banja Luka...!?
- weed
#22 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
'oce li biti sta blizu Sarajeva!? 
- zambaklija
#23 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
oOo,bižte dalmatinci,evo mi ce mo vam izdavati sobe i garaže 
- tranquil
#24 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Dođoh, vidjeh, šokirah se.
Evo neću moći da zaspim.
Evo neću moći da zaspim.
- Skyfox
#25 Re: ŠOKANTNO: Balkanu prijeti razorni zemljotres i jak cunami!
Naucnici tvrde to isto za bilo koje trusno podrucje, na NGC i Discovery stalno trube o tome.
Sjecam se poslije rata zatekao sam se u Sl Brodu kad je bio zemlnotres 6.5 po Rihteru, tad su komadi plafona padali a stvari se prevrtale... To je najjaci koji sam dozivio...
Sjecam se poslije rata zatekao sam se u Sl Brodu kad je bio zemlnotres 6.5 po Rihteru, tad su komadi plafona padali a stvari se prevrtale... To je najjaci koji sam dozivio...