da li mi treba tranzitna viza?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Baby Jane

#1 da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

Planiram putovati preko Londona za SA. Imam bosanski pasos, i zanima me, da li ce biti problema kad se budem iskrcavala iz aviona u Londonu, da bih nakon 2 sata nastavila putovanje? Zvala sam ambasadu, ali mi oni kao nisu znali reci.
energie

#2 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

Prvo nam reci odakle letis?!
Baby Jane

#3 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

Letim iz Dublina, ali imam bosanski pasos...i studentsku vizu za Irsku
energie

#4 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

Hmm. Iz amerike ti ne treba jer ne izlazis iz terminala. Mislim da je isto ali ipak idi u agenciju gdje si kupila kartu ili ako si preko neta kupila nazovi i pitaj. Ili nazovi direktno aerodrom. Na karti ti pise koji je terminal na koji slijeces i terminal sa kojeg polijeces i pitaj. To ti je najsigurnije.
Mislim, mogli bi mi sad to iskopati na netu ali moras vidjeti na koji londonski aerodrom slijeces. Ima ih 4 ja mislim. Vjerovatno na Heathrow?
Baby Jane

#5 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

energie wrote:Hmm. Iz amerike ti ne treba jer ne izlazis iz terminala. Mislim da je isto ali ipak idi u agenciju gdje si kupila kartu ili ako si preko neta kupila nazovi i pitaj. Ili nazovi direktno aerodrom. Na karti ti pise koji je terminal na koji slijeces i terminal sa kojeg polijeces i pitaj. To ti je najsigurnije.
Mislim, mogli bi mi sad to iskopati na netu ali moras vidjeti na koji londonski aerodrom slijeces. Ima ih 4 ja mislim. Vjerovatno na Heathrow?
pa da, mislim na heathrow...posto nema direktnog leta za SA ( ima, ali ili je preskupo ili nema mjesta ) onda letim croatian airlinesom preko londona...problem je u tome sto do londona idem dr kompanijom tj aer lingusom....i onda, 2 sata nakon mog dolaska, imam let iz londona sa croatian airlinesom...dakle, ne bih napustala aerodrom
najsmijesnije od svega jeste sto sam zvala ambasadu Velike Britanije, i oni su mi rekli da ne znaju :S
energie

#6 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

Nemaju potrebe da oni to znaju. Imas avio kompanije. Oni ti daju samo informacije trebali ti viza za englesku ili ne. Radio sam u ambasadi pa znam.

Evo na ovom linku mozes naci mape terminala pa malo se zabavi i nadji. Nemoj se sjebavati ako vidis da su terminali fizicki odvojeni. Izmedju njih voze autobusi. Ali ti ostajes i dalje na ex teritoriji. Znaci nema pokazivanja pasosa. Jedino moras biti brza jer 2 sata nije velik razmak izmedju letova. U sarajevu jeste ali u londonu na Heathrow-u nije. Imas konekcija gdje ti od jednog terminala do drugog treba i sat vremena. Zato dodaj gas. ;)
ins

#8 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by ins »

Treba ti viza i dobit ces je na salteru, u trajanju od 24 sata sa jednim ulaskom, u vidu pecata u pasos...
maajaa

#9 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by maajaa »

viza ti ne treba ako ces ostati u 'transit area' na aerodromu, ali najbolje je da provjeris sa kompanijom kod koje kupujes kartu, oni moraju imati tu informaciju.
Baby Jane

#10 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

energie wrote:Nemaju potrebe da oni to znaju. Imas avio kompanije. Oni ti daju samo informacije trebali ti viza za englesku ili ne. Radio sam u ambasadi pa znam.

Evo na ovom linku mozes naci mape terminala pa malo se zabavi i nadji. Nemoj se sjebavati ako vidis da su terminali fizicki odvojeni. Izmedju njih voze autobusi. Ali ti ostajes i dalje na ex teritoriji. Znaci nema pokazivanja pasosa. Jedino moras biti brza jer 2 sata nije velik razmak izmedju letova. U sarajevu jeste ali u londonu na Heathrow-u nije. Imas konekcija gdje ti od jednog terminala do drugog treba i sat vremena. Zato dodaj gas. ;)
Pa, fazon je u tome sto sam ja vec pitala aviokompaniju, ali oni su rekli da oni o tome pojma nemaju i uputili su me na adresu ambasade. Ok, hvala ti na linku, i na savjetu. Mislila sam da je dva sata i vise nego dovoljno za transfer, sad si me malo prepao :-D
Baby Jane

#11 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

btw ovdje pise da putovanje izmedju terminala traje max 20 min...ako sletim u 8.05, a naredni let je u 10.15....mislim da je to sasvim dovoljno vremena...ili nije?
BUA

#12 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by BUA »

Baby Jane wrote:btw ovdje pise da putovanje izmedju terminala traje max 20 min...ako sletim u 8.05, a naredni let je u 10.15....mislim da je to sasvim dovoljno vremena...ili nije?
A guzva na cekiranju, a nepredvidjene situacije?
Cekiranje na Heatrow-u ti se zavrsava 30-45min prije leta.
Trkom cekiraj, pa onda popij kafu, ako imas vremena.
energie

#13 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

Ako pise 20 onda je ok. Napisao sam ti da je moguce da traje. Moguce je da ti slijeces i polijeces sa istog terminala. ;)
energie

#14 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

BUA, ona cekira u Dablinu. U londonu nema sta cekirat jer je vec cekirano. Barem bi u normalnim okolnostima trebalo biti. Sad ne znam sta je kupila. :)
GandalfSivi

#15 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by GandalfSivi »

Ne treba ti viza sigurno, cak i da mijenjas aerodrom. Britanija je pravo cudna zemlja po tom pitanju. Ja sam jednom letio iz Sarajeva do Gatwick-a, pri izlasku sa aerodroma pokazao kartu, oni mi opalili pecat, najnormalnije uzeo autobus, prebacio se na Heathrow, i onda letio za Ameriku. Drugi put sam se sa broda iskrcao u Southamptonu i opet imao kartu avionsku za Sarajevo i opet mi opalili pecat da mogu ostati u Britaniji 7 dana. Jedino ti frka moze biti sa vremenom, jer na Heathrowu imas dodatne dvije provjere izmedju dva terminala, ali dva sata bi ti trebalo biti vise nego dovoljno...
Baby Jane

#16 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

Dakle, ovako, direkntog leta iz Dublina nema, tako da letim sa dvije razlicite kompanije

Dublin - London sa Aer Lingusom
London - SA sa Croatian Airlinesom

Sto se tice terminala, Aer Lingus slijece na Terminal br 1, no, nejasno mi je za Croatia Airline....kod njih pise Terminal "S", kojeg nema...jedino ako nisu mislili na terminal br 5, mada mi opet nije jasno, zasto pise "S" ?
energie

#17 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by energie »

J.... spansku seriju sta je ovo. :)
BUA

#18 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by BUA »

energie wrote:BUA, ona cekira u Dablinu. U londonu nema sta cekirat jer je vec cekirano. Barem bi u normalnim okolnostima trebalo biti. Sad ne znam sta je kupila. :)
Moguce da si u pravu. Ja nikad nisam letio sa razlicitim kompanijama kod presjedanja i zbog toga sam pomislio da treba cekirati na Heatrowu.
neki

#19 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by neki »

BUA wrote:
energie wrote:BUA, ona cekira u Dablinu. U londonu nema sta cekirat jer je vec cekirano. Barem bi u normalnim okolnostima trebalo biti. Sad ne znam sta je kupila. :)
Moguce da si u pravu. Ja nikad nisam letio sa razlicitim kompanijama kod presjedanja i zbog toga sam pomislio da treba cekirati na Heatrowu.
Par puta sam letio sa razlicitim kompanijama i uvijek je bilo nekih problema oko cekiranja, pogotovo ako nisu u istoj alijansi, tako da uvijek treba racunati s tim da ce mozda trebati ponovo cekirati prtljag prilikom presjedanja
Pospanko

#20 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Pospanko »

Ne treba viza, potrebna je samo viza destinacije gdje putujes. London, Bec... imaju tranzitnu zonu, tako da ne prolazis pasosku kontrolu. Ako putujes u zemlje evropske unije, mozes imati bilo koju vizu od zemalja EU.

Skoro da putujem negdje svaki mjesec i jedino sto treba voditi racuna prilikom cekiranja prtljaga, je to da se isti cekira do krajnje destinacije.
Pospanko

#21 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Pospanko »

Baby Jane wrote:btw ovdje pise da putovanje izmedju terminala traje max 20 min...ako sletim u 8.05, a naredni let je u 10.15....mislim da je to sasvim dovoljno vremena...ili nije?
Imas vise vremena, nego sto ti je dovoljno, stim da moras racunati da u slucaju nekog normalnog kasnjenja aviona, avion ceka putnike, tako da mogu stici da presjednu. Desetinama puta mi se desilo da kasnim na let prilikom presjedanja, tada bi me uvijek da me na izlazu iz aviona cekalo auto, koje me direktno prebacivalo do sljedeceg aviona.

Na vecini aerodruma je uveden elektronski ceking, tako da sam sebi uradis ceking karte na automatu.
niskoprofilni

#22 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by niskoprofilni »

Moraš to bolje provjeriti i to tamo! Britanska viza tranzitna ti sigurno treba, a sad gdje i kako ćeš je dobiti, provjeri tamo!
Evo ti naši tamo:

Ujedinjeno Kraljevstvo
VELIKE BRITANIJE i SJEVERNE IRSKE
Ambasador BiH Nj. E.
Nerezidentno pokriva Irsku Povratak na prethodnu stranicu

5 - 7 Lexham Gardens, London W8 5JJ, United Kingdom
+ (44 207) 373 08 67 + (44 207) 373 08 71
[email protected] http://www.bhembassy.co.uk

Radno vrijeme: Ponedjeljak - petak, 09:00 - 17:00, GMT 00:00

Konzularno odjeljenje
šef konzularnog odjeljenja gđa Enisa Hadžović, savjetnik
+ (44 207) 373 09 15 + (44 207) 373 08 67

Radno vrijeme: Ponedjeljak - petak, 10:00 - 13:00
Telefonski kontakt i rad sa strankama: Ponedjeljak - petak, 10:00 - 13:00
Baby Jane

#23 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

Pospanko wrote:Ne treba viza, potrebna je samo viza destinacije gdje putujes. London, Bec... imaju tranzitnu zonu, tako da ne prolazis pasosku kontrolu. Ako putujes u zemlje evropske unije, mozes imati bilo koju vizu od zemalja EU.

Skoro da putujem negdje svaki mjesec i jedino sto treba voditi racuna prilikom cekiranja prtljaga, je to da se isti cekira do krajnje destinacije.

Putujem Aer Lingusom do Londona. Njihova ruta zavrsava u Londonu. Tu moram proci pasosku kontrolu i podici torbu. Tek tada moram ici na terminal odakle leti Croatia Airlines i tu ponovo ici na check-in i ponovo dati torbu i sve to.

Sto se tice vize, imam studentsku vizu za Irsku, no Irska i UK nisu u sengenu.
Baby Jane

#24 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

Pospanko wrote:
Imas vise vremena, nego sto ti je dovoljno, stim da moras racunati da u slucaju nekog normalnog kasnjenja aviona, avion ceka putnike, tako da mogu stici da presjednu. Desetinama puta mi se desilo da kasnim na let prilikom presjedanja, tada bi me uvijek da me na izlazu iz aviona cekalo auto, koje me direktno prebacivalo do sljedeceg aviona.

Na vecini aerodruma je uveden elektronski ceking, tako da sam sebi uradis ceking karte na automatu.
Pa, to me najvise i zabrinjava. Moram kupiti kartu za London koja je potpuno neovisna od karte London - Sa, jer je rijec o dvije razlicite avio-kompanije, tako da ne vidim kako bi Croatia Airlines znao da kasnim ?
Baby Jane

#25 Re: da li mi treba tranzitna viza?

Post by Baby Jane »

niskoprofilni wrote:Moraš to bolje provjeriti i to tamo! Britanska viza tranzitna ti sigurno treba, a sad gdje i kako ćeš je dobiti, provjeri tamo!
Evo ti naši tamo:

Ujedinjeno Kraljevstvo
VELIKE BRITANIJE i SJEVERNE IRSKE
Ambasador BiH Nj. E.
Nerezidentno pokriva Irsku Povratak na prethodnu stranicu

+ (44 207) 373 08 67 + (44 207) 373 08 71
[email protected] http://www.bhembassy.co.uk

Radno vrijeme: Ponedjeljak - petak, 09:00 - 17:00, GMT 00:00

Konzularno odjeljenje
šef konzularnog odjeljenja gđa Enisa Hadžović, savjetnik