Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- campa_xxx
#1 Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Vezano za ukidanje carine ili cega vec pocetkom 2009, kakve ce biti povlastice i zasto se raja masovno rijesava starijih auta? Je li fakat moguce da ce se cijene drasticno smanjiti ? Od dosta ljudi sam cuo da prodaju auta jer kazu da ce im cijene pocetkom slijedece godine vjerovatno pasti, zna li neko nesto vise o ovome?
- campa_xxx
#2 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Pa ti ljudi koji imaju gd2 se rijesavaju istih jer misle da ce im pasti cijena iza 01.01.2009. e sad sto ima kupaca to nije do meneJaguarXKR wrote:meni to nema smisla, jer logika kaze ovako-neko prodaje stara auta, kako ti kazes, sto znaci da ta ista auta neko drugi kupuje. zakljucak-prosjek godina ostaje isti, samo sto je gd2 sad u drugoj avliji
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#3 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Sigurno da će im pasti cijena kad se krško preseli u BiH. I to past će u razumne granice.
Opet tvrdim da je svako ko izdvoji više od 1000 KM za G2 totalni idiot.
Opet tvrdim da je svako ko izdvoji više od 1000 KM za G2 totalni idiot.
- VR6
#4 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Dobio sam neke info iz prve ruke i mislim da cijena auta nece pasti nakon nove godine, cak postoji mogucnost da jos poraste. Ljudi to ne znaju, ko hoce, mislim da je sada pravo vrijeme da povoljno uzme neki solidan auto, od ovih ljudi koji su pozurili da ih prodaju...campa_xxx wrote:Pa ti ljudi koji imaju gd2 se rijesavaju istih jer misle da ce im pasti cijena iza 01.01.2009. e sad sto ima kupaca to nije do mene
- campa_xxx
#5 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
VR6 wrote:Dobio sam neke info iz prve ruke i mislim da cijena auta nece pasti nakon nove godine, cak postoji mogucnost da jos poraste. Ljudi to ne znaju, ko hoce, mislim da je sada pravo vrijeme da povoljno uzme neki solidan auto, od ovih ljudi koji su pozurili da ih prodaju...campa_xxx wrote:Pa ti ljudi koji imaju gd2 se rijesavaju istih jer misle da ce im pasti cijena iza 01.01.2009. e sad sto ima kupaca to nije do mene
- VR6
#6 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Ne zaebajem se, vidjet cemo ko ce se smijati nakon nove... 
- amrica
#7 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Past ce cijena autima kao i benzinu
Mi smo u svjetskom trendu kretanja cijena, ali loma trasu.
Mi smo u svjetskom trendu kretanja cijena, ali loma trasu.
-
Bolonjac
#8 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
@VR6
jel to prodajes golfa dvicu
sala
jel to prodajes golfa dvicu
sala
- campa_xxx
#9 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
A na osnovu cega si ti Tita ti zakljucio da ce cijene rasti kad se ukidaju carine na nova vozila i smanjuju na polovna?VR6 wrote:Ne zaebajem se, vidjet cemo ko ce se smijati nakon nove...
- VR6
#10 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Bolonjac dvice se rijesio prije 7 godina, bila je odlicna - GTI, samo sam uzeo brži auto, pa...
campa_xxx na osnovu informacija koje sam saznao. Vidjet ces...
Ev spomenut cu par stvari, istina, carina se ukida, al PDV raste na 21%, registracija na uvezena auta ce biti DUPLO skuplja - da bi se stimulisala kupovina novih, a ne razbijenih krseva iz EU koji stizu nama. Neces moci uvesti auto koji ne ispunjava bar Euro 3 norme - znaci starije negdje od 2000 godine. Ima ovdje jos par caka koje ce uvesti - i nisu bas pozitivne, al da ne otkrivam sve, o tome cete saznati iz medija kad bude vrijeme za to. Po meni, vec i ovo sto sam nabrojao je dovoljan razlog da ne padne cijena polovnjaka.
campa_xxx na osnovu informacija koje sam saznao. Vidjet ces...
- HAVANA
#11 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
campa_xxx wrote:A na osnovu cega si ti Tita ti zakljucio da ce cijene rasti kad se ukidaju carine na nova vozila i smanjuju na polovna?VR6 wrote:Ne zaebajem se, vidjet cemo ko ce se smijati nakon nove...
Ukida carinu -uvodi trošarinu
Samo potvrda homologacije će koštati oko 300km
Euro 3 norma-u najboljem slučaju automobil 2000g
Ukupni zbir davanja u hrvatskoj je 52% a nemaju carine
Malo će pojeftiniti vozila tipa clio,corsa...a i to je par stotina maraka,ali sve preko 2000cc će biti skuplje.
- mayab
#12 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
I meni se čini da bi to mogao biti ovaj scenario, nemojte previse očekivati od ovih vlasti ni u kome pogledu!HAVANA wrote:campa_xxx wrote:A na osnovu cega si ti Tita ti zakljucio da ce cijene rasti kad se ukidaju carine na nova vozila i smanjuju na polovna?VR6 wrote:Ne zaebajem se, vidjet cemo ko ce se smijati nakon nove...
Malo će pojeftiniti vozila tipa clio,corsa...a i to je par stotina maraka,ali sve preko 2000cc će biti skuplje.
- VR6
#13 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Pa to ce i biti, u HR kad je uradjeno slicno, cijene auta su skocile.mayab wrote:I meni se čini da bi to mogao biti ovaj scenario, nemojte previse očekivati od ovih vlasti ni u kome pogledu!
A kod njih prosjecna plata 700 Eura, a kod nas 300 Eura...
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Opet cu radije kupiti u Francuskoj Lagunu 2002-3 i dati za nju 3000-3500 eura, do registracije me neci izaci vise od 5000 eura, da jebe rak raka.
A ovdje ih prodaju za 15-18 tisucha.
Naravno da ce automobili pojeftiniti, bar ce se prejebati ove kojekakve prevarantske auto kuce.
A ovdje ih prodaju za 15-18 tisucha.
Naravno da ce automobili pojeftiniti, bar ce se prejebati ove kojekakve prevarantske auto kuce.
- atko
#15 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Auta ce pojeftiniti, imacemo jos vece guzve i krkljanac jer ove kante od 22 godine nece napustiti ulicu samo ce pojeftiniti i promjeniti avliju 
-
LeKo
#16 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Saglasan sa VR6 i još nekim ko je rekao da će poskupiti. Ostaje ona stara, na mostu (carini) dobiješ, a na ćupriji (veći PDV + trošarine + homologacija +++++) izgubiš.
- Irelevantan
#17 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
HAVANA wrote:campa_xxx wrote:A na osnovu cega si ti Tita ti zakljucio da ce cijene rasti kad se ukidaju carine na nova vozila i smanjuju na polovna?VR6 wrote:Ne zaebajem se, vidjet cemo ko ce se smijati nakon nove...
Kako još nemamo bezvizni režim, mnogi kao i ja nemaju vremena da se zezaju oko viza da bi lično išli da tražimo odgovarajući auto...........iskreno i nemam volje.......tako da smo prepušteni na milost i nemilost raznoraznim švercerima i sumnjivim auto kućama koje žele da ostvare extra profit na našim ledjima...........
U svakom slučaju golf 2 će i da dalje vrijedi 5000,00
- Better Man
#18 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Gledam za Hrvatsku i jedan od njenih uslova za pristup EU. Uskoro U hrvatsku nečete moći ići sa autom ukoliko ne zadovoljava osnovne norme ispravnosti. Raznorazni grobovi od Golfova 1, 2, kadeta i sličnih koji se voze na našim cestama neće moći preći Hrvatsku granicu, odnosno sa takvim automobilom nečete moći uči u Hrvatsku.
- chuchumbamayumbe
#19 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
A kako to da se takvi grobovi mogu voziti po Njemackoj, a eto, po Hrvatskoj nece moci?!Better Man wrote:Gledam za Hrvatsku i jedan od njenih uslova za pristup EU. Uskoro U hrvatsku nečete moći ići sa autom ukoliko ne zadovoljava osnovne norme ispravnosti. Raznorazni grobovi od Golfova 1, 2, kadeta i sličnih koji se voze na našim cestama neće moći preći Hrvatsku granicu, odnosno sa takvim automobilom nečete moći uči u Hrvatsku.
Znaci, ako je Golf 1 ili 2, ili Kadet tehnicki ispravan, nema tog zakona koji ce ti zabraniti da ne mozes uci u Hrvatsku sa njima.
Pa ebote, pola Dalmacije voza Stojadine i Reno 4.
- illuminated
#20 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Bice interesantno vidjeti sta ce se dogadjati. U svakom slucaju cijene starijih automobila ce biti pritisnute cijenama novih, koje ce pasti zbog carine.
Mjere koje ce biti donijete imaju za cilj da se podstakne kupovina novijih automobila a ne da se samo poskuplja sve za gradjane.
Ko kupi novije bice mu jeftinije, ko kupi starije bice mu skuplje.
Ako uvezem auto sa euro 4 normom, staro koju godinu, mogu mi samo pop*. Nema te skuplje registracije,
a i ta homologizacija ce kod nas biti: predaj papire, uplati par stoja, i dodji po potvrdu
kao i sve u ovoj sjebanoj drzavi.
Na kraju usteda od 5000KM...zato su se dileri prepali .
PS (sad razmisljam kao PROSJECAN gradjanin )
Koliko god kostala homologizacija i registracija, niko me nece zaustaviti da uvezem g2d
jer je nabavna cijena 100EUR, za ocuvanog 
Mjere koje ce biti donijete imaju za cilj da se podstakne kupovina novijih automobila a ne da se samo poskuplja sve za gradjane.
Ako uvezem auto sa euro 4 normom, staro koju godinu, mogu mi samo pop*. Nema te skuplje registracije,
a i ta homologizacija ce kod nas biti: predaj papire, uplati par stoja, i dodji po potvrdu
Koliko god kostala homologizacija i registracija, niko me nece zaustaviti da uvezem g2d
- VR6
#21 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Ak ti ne budu trazili Euro 3, tad ces ga il nikako uvesti, il dati 1500 KM na ugradnju odgovarajuceg katalizatora i auto ce imati 30 KS 
Bas sad bio na autopijaci malo obisao, nista ne nadjoh fino.
Bio jedan Nissan 300ZX, al 25000 KM - malo preskupo i bio fin Mini Cooper S - 28000 KM.
Ostalo sve kojekakve gluposti, onih krseva kamara...
Bio jedan Nissan 300ZX, al 25000 KM - malo preskupo i bio fin Mini Cooper S - 28000 KM.
- illuminated
#22 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
generalno u pravu si al ne mogu da odolim: jel se moze katalizator kasnije skinut i posudit jaranu da i on registruje svog golfa?VR6 wrote:Ak ti ne budu trazili Euro 3, tad ces ga il nikako uvesti, il dati 1500 KM na ugradnju odgovarajuceg katalizatora i auto ce imati 30 KS
- dottore
#23 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
jest al sad su uveli pokretne stanice zamjerenje izduvnih gasovailluminated wrote:generalno u pravu si al ne mogu da odolim: jel se moze katalizator kasnije skinut i posudit jaranu da i on registruje svog golfa?VR6 wrote:Ak ti ne budu trazili Euro 3, tad ces ga il nikako uvesti, il dati 1500 KM na ugradnju odgovarajuceg katalizatora i auto ce imati 30 KS
-
kEN0
#24 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
odakle bolan nasim ljudima pare da kupe nesto "novije" ?illuminated wrote:Bice interesantno vidjeti sta ce se dogadjati. U svakom slucaju cijene starijih automobila ce biti pritisnute cijenama novih, koje ce pasti zbog carine.
a i ta homologizacija ce kod nas biti: predaj papire, uplati par stoja, i dodji po potvrdukao i sve u ovoj sjebanoj drzavi.
Koliko god kostala homologizacija i registracija, niko me nece zaustaviti da uvezem g2djer je nabavna cijena 100EUR, za ocuvanog
kako ce frajer sa 500km platom kupit nesto sto je 2003 godiste?
zato je g2d auto za ovih prostora i to je to...
- Kenan-Safvet
#25 Re: Zasto se u BiH uzurbano prodaju stara vozila???
Gdje ja mogu uzurbano prodati svog metalnog ljubimca siroke sasije i masovnog obrtaja turbo-brzinca? Vec sam se debelo zajebo kad sam ga uopste kupio od komsije koji se odselio te nisam mogao ga upitam kako to govno uopste funkcionise. Mrzim kad me ljudi pitaju koliko je presao, posto to ne znam jer je komsija vrlo brzo odselio te nisam dosao u posjed te informacije. Sad imam samo hrpu beskorisnog gvozdja i problema oko prodaje ovog metalnog ljubimca (signal-sigma). Ako znate nekog ko se bavi autima, samo da me posavjetuje da li da ga garaziram ili da ga prodam u dijelovima, jer je tako i dosao - kako doslo tako i otislo (kao sto je dosao i otisao maloprije pomenuti komsija - Senad (Esad))VR6 wrote:Ak ti ne budu trazili Eurokrem, tad ces ga il nikako uvesti, il dati 1500 KM na ugradnju odgovarajuceg katalizatora i auto ce imati 30 KS
Bas sad bio na autopijaci malo obisao, malo otisao, malo nista ne nadjoh fino.
Bio jedan Nissan 300ZX, al 25000 KM - malo preskupo i bio fin Mini Cooper S (Louie verzija extreme)- 28000 KM.