DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mirzadj

#1 DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by mirzadj »

Vozdra ljudi...
Zajeba me cijena postdiplomskog, pa trazim jeftiniju opciju za gume... Nasao sam Debicu...
Podijelite iskustva... ne znam tacno koji je od zimskih modela debice, a inace, dimenzije su 205/55/16...
ajd pomozite malo, kad vec ovi s fakulteta nece da obore cijenu ;)
Qler

#2 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Qler »

ja imam 185/60 R14 i mene odlicno slusaju, tj slusale su prosle godine, jos ih nisam stavio na auto. ali pazi, kod mene su 14'' i na fiesti, znaci nema velikih ni brzina i daljina predjenih. po gradu su me izvlacile po raznim mahalama. par puta ni sam nisam vjerovao gdje sam izasao. naravno, postoje bolje gume, puno bolje, ali meni za moje potrebe ove su sasvim ok. uzmimo u obzir da je jedna nova 60KM :D moja dimenzija.
alcho

#3 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by alcho »

Ne znam kakve su pomenute gume, ali moj ti ja savjet da stedis na necem drugom umjesto na gumama...
Qler

#4 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Qler »

i ja sam za to da se ne stedi na gumama, ali realno bilo bi bezveze da ja na ovo auto sad stavljam ultragrip kad ni ljeti ne vozim brze od 130km/h ni na autoputu. ma ni toliko, a zimi da ne pricam o brzinama a rekao sam i destinacijama na koje idem. da imam neko bolje auto naravno da bi uzeo i bolje gume. sad kad prodje ova sezona planiram uzeti nove ljetne gume, mozda sava intenza, ljetne su mi 195/50 R15 :):D
mirzadj

#5 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by mirzadj »

dimenzija je malo veca, pa su malo i skuplje... :)
a sto se koristenja auta tice... dnevno cca. 15 km, na posao i nazad, eventualno neki koncert do zetre, coloseuma, ono po gradu, ni to ne cesto... :) plus jednom mjesecno u hercegovinu do staraca, bez ekstremnih brzina naravno... 80-120max. :)
et mozda i ovo doprinese vasim sugestijama... :)
by the way, postdiplomski mi je 8000KM pa stedim na svemu i svacemu ;)
ima li jos kakvih sugestija... :)
pozz
Bakir1

#7 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Bakir1 »

imam ja jedno pitanje koje moze uroditi sugestijom koji ti je auto??
mirzadj

#8 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by mirzadj »

Laguna
Bakir1

#9 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Bakir1 »

motor,godina bilo sta za sugestiju treba malo vise ;-)
mirzadj

#10 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by mirzadj »

sorry... sef me maltretirao nesto, tak da nisam stigao detalje dati... :)
Laguna II, 2002. godina, 2.2 dci, privilege paket opreme... :)
eto detalja ;)
Bakir1

#11 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Bakir1 »

nista nemam sugestije jer tebi i ne mogu manje od 16 radi velicine kocionih klijesta.
nazalost valja ti se uvaliti u 205/55 r16.
Last edited by Bakir1 on 22/10/2008 15:21, edited 1 time in total.
maksumx

#12 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by maksumx »

KOD MENE SU NA C KLASI TE GUME I IDU DOBRO...
DA SE IZNENEDIŠ
ALI NEMOJ JOŠ DA IH STAVLJAŠ
ČEKAJ SNJEG
JER NA SUHOM SU TRUBA STROGA :dance:
jefferson

#13 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

mirzadj wrote:Vozdra ljudi...
Zajeba me cijena postdiplomskog, pa trazim jeftiniju opciju za gume... Nasao sam Debicu...
Podijelite iskustva... ne znam tacno koji je od zimskih modela debice, a inace, dimenzije su 205/55/16...
ajd pomozite malo, kad vec ovi s fakulteta nece da obore cijenu ;)
Idi sa Sava S3 ako vec trazis jeftiniju gumu.
Takodje, taj motor im izuzetno jak obrtni moment sto moze predstavlja problem sa losim gumama.
A to sto ti vozis 15km nije uopce bitno. Mozes voziti i 1km pa da zbog guma napravis nesrecu.
I druga stvar, sta upisujes postdiplomski, zar nisi skontao do sad da je bolje kriminalac biti? :D
dimu

#14 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by dimu »

mislim da ti je sava bolja od debice, a sad ne znam da je neka velika razlika u cijeni...
jefferson

#15 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

maksumx wrote:KOD MENE SU NA C KLASI TE GUME I IDU DOBRO...
DA SE IZNENEDIŠ
ČEKAJ SNJEG
a sta ako snjeg padne bas dok vozi npr. iz hercegovine u Sarajevo i to na Ivanu?
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:
maksumx wrote:KOD MENE SU NA C KLASI TE GUME I IDU DOBRO...
DA SE IZNENEDIŠ
ČEKAJ SNJEG
a sta ako snjeg padne bas dok vozi npr. iz hercegovine u Sarajevo i to na Ivanu?
Pa nista, preci ce isto kao sa najskupljima Michelin, Pirelli ili Dunlop. Ja sam takodjer u fazi kupovine zimskih guma i nasao sam Sportiva SNOW WIN gumu vrlo jeftino. http://makbelguma.com.ba/rezultat.php Imam relativno jak dizel 2.0 100kW ali s obzirom da ce 99% zimus biti gradska voznja, par puta odlazan na skijanje, smatram i iz iskustva znam da mi ne treba nesto tipa Michelin - Good Year. Zasto da bacam novac na gumu koja ima index brzine preko 200km/h kada zimi necu dostizati ni 50% te deklarirane brzine? Dakle po mom skromnom misljenu ovdje se radi o bacanju novca. Da imam namjeru ili potrebu voziti konstantno na otvorenim cestama ili autoputevima sigurno bi isao na neku kvalitetniju (mislim na index brzine) gumu.
jefferson

#17 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

Nisam na to mislio, mislio sam na njegov ispad: cekaj dok snjeg ne pade!
Znaci ode covjek u hercegovinu na ljetnim gumama, krene nazad i bum, snjeg an ivanu.
Upravo zbog takvih svake godine na ivanu, karauli, komaru itd, imamo nesrece, pa visesatne zastoje tokom prvog snjega jer ljudi "cekaju"
dimu

#18 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by dimu »

covjek je mislio da se te zimske gume lose ponasaju kad nema snijega, tj po toplijem vremenu i suhoj cesti...
maksumx

#19 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by maksumx »

barem danas uz ove sve medije i ovaj ludi internet možes znati bar dva -tri dana prije pocetka padavina(pogotovo snjeg)...
tako sto se mene tice neka ih stavi odmah, ali ...
dosta su glasne i ponasaju se "plastićno" na suhom... :-)
jefferson

#20 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

dimu wrote:covjek je mislio da se te zimske gume lose ponasaju kad nema snijega, tj po toplijem vremenu i suhoj cesti...
hmmm, nadji zimsku gumu koja je dobra po suhom?
Najlosija ljetna guma ima zaustavni put skoro 7m bolji od najbolje zimske gume!
dimu

#21 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by dimu »

jefferson wrote:
dimu wrote:covjek je mislio da se te zimske gume lose ponasaju kad nema snijega, tj po toplijem vremenu i suhoj cesti...

cisto sumnjam da se debica po suhom ponasa isto kao dunlop, bridgestone, goodyear...

da ne spominjem continental ili michelin...
jefferson

#22 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

dimu wrote:
jefferson wrote:

cisto sumnjam da se debica po suhom ponasa isto kao dunlop, bridgestone, goodyear...

da ne spominjem continental ili michelin...
Da ne spominjes Continental i Michelin?

Pa vec decenijama kolo vodi Good Year kada su u pitanju zimske gume. Tu i tamo Pirelli se priblizi, Dunlop je svakako GY marka, a Bridgestone je neka sredina kao i Michelin.

I ja cisto sumnjam da se Debica ponasa kao GY na suhom, ali definitivno se GY UG7 ne ponasa kao ljetna guma.

Problem u ovoj prici je sto kod na sljudi uvijek cekaju zadnji trenutak za stavljanje guma.
Zimi ej i najgora zimaska guma bolja od najbolje ljetne gume i tacka. Nema tu puno pametovanja.
A cekati prvi snjeg, e tu su bosanci strucnjaci!
sirmelle

#23 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by sirmelle »

Evo odgovora jednog nesretnog, i naravno bivšeg, korisnika Debica guma. Kupio sam Debicu iz sličnih razloga kao i ti. Prva zima super. Da ne povjeruješ. Ali samo prva zima!!! Valjda imaju neki tanki sloj gume, a ispod sama plastika. Kada se potroši taj tanki sloj gume, guma je totalno neupotrebljiva. Kliže se i po suhom i po mokrom.
Stoga, moj savjet: ni slučajno nemoj kupovati ukoliko nemaš namjeru da sljedeće godine ponovo kupuješ gume.
dimu

#24 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by dimu »

jefferson wrote: Da ne spominjes Continental i Michelin?

Pa vec decenijama kolo vodi Good Year kada su u pitanju zimske gume. Tu i tamo Pirelli se priblizi, Dunlop je svakako GY marka, a Bridgestone je neka sredina kao i Michelin.

I ja cisto sumnjam da se Debica ponasa kao GY na suhom, ali definitivno se GY UG7 ne ponasa kao ljetna guma.

Problem u ovoj prici je sto kod na sljudi uvijek cekaju zadnji trenutak za stavljanje guma.
Zimi ej i najgora zimaska guma bolja od najbolje ljetne gume i tacka. Nema tu puno pametovanja.
A cekati prvi snjeg, e tu su bosanci strucnjaci!
pobrkao sam sad ko je od ovih jacih proizvodjaca najbolji na testovima ali nije to poenta

naravno da je bilo kakva zimska bolja od najbolje ljetne ali nismo ni o tome pricali

treba uzeti u obzir da se tokom zimskog perioda vrlo malo ustvari vozi po tom famoznom snijegu, ulice se ciste, bude cesto i suha cesta i ljepih dana itd... zato ne treba kupovati gume koje su dobre jedino kad vozis po snijegu, cim se malo poboljsaju uvjeti, belaji...
jefferson

#25 Re: DEBICA zimske gume - iskustva, mišljenja itd.

Post by jefferson »

Zimi u 70% slucajeva vozis po mokrom kolovozu, koji uz to ima tendenciju zaledjivanja u krivinama gdje je sjena. Takodje, svaka zimska guma ima bolja svojstva od ljetne po suhom kada temperatura padne ispod 7 stepeni, a pogotovo ispod nule!
Zimske gume nisu napravljene da se samo vozaju po snjegu, onda mozemo komotno lance imati i samo ih stavimo na ljetne gume.
Pri izboru zimskih guma najvaznija stavka je kako se ponasaju po mokrom, ledu, te u krivinama po utabanom snjegu. Manje vise, svaka zimska guma proizvodi dovoljno momenta da po ravnom bez problema automobil drzi na cesti prekrivenoj snjegom.
Post Reply