Krivi smo mi

El_comadante

#1 Krivi smo mi

Post by El_comadante »

ili o čemu pričamo? čitam mnoge forume na politici i mahom su ljudi protiv nacionalističkih stranaka (SDA,SNSD,SDS. za BiH, oba HDZ-a,) i na kraju dođu izbori, kao jedino legalno sredstvo za promjenu vlasti, i šta se desi?! opet ove stranke kolo vode, osim za BiH i HDZ 1990. a kad čitamo forume vidimo da je dosta ljudi protvi njih e sad gdje su ti ljudi? jeli moguče da neglasaju ili šta je pitanju. recimo načelnička mjesta osim SDP-a ostale stranke, neračunajući nacionalističke, imaju max 5 načelnika od oko 140 opština u BiH. pa šta onda mi to pričamo kad je situacija ista što se tiče izbora i vlasti?!
piupiu

#2 Re: Krivi smo mi

Post by piupiu »

Pa, dolazis na forum istomisljenika, manje vise, statisticki, oni mozda nisu pravi, pa cak ni prosjecni uzorak gradjanstva (i njihove politicke volje), :) .
♥ Julianna ♥

#3 Re: Krivi smo mi

Post by ♥ Julianna ♥ »

Kritična masa ne glasa :x
Jara

#4 Re: Krivi smo mi

Post by Jara »

komandante, koje je tvoje objašnjenje? ;-)
uvjek dobar gost

#5 Re: Krivi smo mi

Post by uvjek dobar gost »

Krivi smo Mi jer samo konstatujemo posljedice i taksativno ih navodimo, krivi smo mi jer smo pustili stihiji provincijalizma i dekadencije da nas poklopi i da se utopimo u njoj, krivi smo mi jer se pravdamo na milion načina, jer lakše je uvijek palamuditi sa distance nego se uhvatiti u koštac sa problemima i samim uzrocima...
Mi smo krivi jer smo se povlačili i šutali dok su oni napredovali, granali se i jačali. Krivi su naši starci jer su nas naučili da se kao ništa ne može promijeniti, krivi smo mi jer smo ih poslušali.. ma krivi smo jer i danas gledamo kako sve oko nas runi se i propada a mi se pravimo da živimo, u stvari lažemo se da sve je kao sjajno i blještavo dok nam se u zemlji svaki dan otvaraju nove sekundarne i primarne masovne grobnice... sve u svemu sve je do nas ali mi se pravdamo šupljom pričom...

Nije više ni do stranaka, do politike, do međunarodne zajednice... sve je do nas jer mi ni sami ne znamo šta u stravi hoćemo...!!!!!
El_comadante

#6 Re: Krivi smo mi

Post by El_comadante »

Jara wrote:komandante, koje je tvoje objašnjenje? ;-)
da mnogo ljudi neglasa a koji su protiv ovih što su na vlasti. e sad svako ima razlog što neglasa
El_comadante

#7 Re: Krivi smo mi

Post by El_comadante »

Julianna wrote:Kritična masa ne glasa :x
i to je zaista i problem jer u novom gradu je oko malo preko 40% ljudi izašlo na izbore što če raći da su izašli ovi 60ak % mogo je neko apsolutno vlast uzeti naprimjer. a može se mnogo toga promjeniti na izborima jer malo ljudi glasa
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

Ono što nije uzeto u obzir je pitanje zašto toliko ljudi ne glasa. Po gubitnike je uvijek najkomotnije odgovor da su glupi, iako je to dugoročno nejlošije objašnjenje, jer od istih tih "glupaka" očekuješ da te jednom glasaju. To me podsjeća na taxistu koji me juče vozio, pa mi je cijelo vrijeme vožnje pričao kao su mu mušterije bezobrazne i drske. U svakoj se demokratiji priznaju razultati glasanja, a šta je sa ljudima koji su tu većinu glasali ne treba analizirati, nego svoj politički program prilagoditi onome što im je potrebno i privući ih. I naravno, prvo se upitati, a zašto mene nisu glasali. Gdje je interni problem, a ne po automatizmu sve odbacivati što je do nas, i svaliti na "kritičnu masu" kako neko ovdje napisa. Gotovo da isti problem imaju sve političke opcije. Tihić kada je izgubio rekao je da je to radi retorike njegovog suparnika, sad Silajdžić kaže da su mu krivi novinari i mediji, a SDP-ovi simpatizeri redovno svoje sunarodnjake nazivaju glupim, primitivnim i zatucanim. Ni na jedan od ova 3 načina sljedeći izbori se ne dobivaju. Često navodim primjer Španije, jer je to zemlja koja je isto kao mi iz diktatrue prešla u demokratiju. Kada je poslije terorističkog napada u Madridu, vladajuća sa većinom desničarska PP izgubila bio je to šok za njih, jer se sve desilo u 2 dana. U dva dana su slagali i u ta dva dana su kažnjeni. I pored toga što su tvrda desnica i što su vladali bahato i bezobrazno, nije im ni na um palo da optužuju glasače da su glupi.
Lincoln-Burrows

#9 Re: Krivi smo mi

Post by Lincoln-Burrows »

Kritična masa ne glasa jer stranke centra ne postoje, možeš
se samo odlučiti za procrvene i desne. Ako pokušaš graditi
stranku centra onda zanemaruješ vjeru, naciju i ostalo i
ponovo se svrstavaš lijevo.
popajic

#10 Re: Krivi smo mi

Post by popajic »

@El comadante
i to je zaista i problem jer u novom gradu je oko malo preko 40% ljudi izašlo na izbore što če raći da su izašli ovi 60ak % mogo je neko apsolutno vlast uzeti naprimjer. a može se mnogo toga promjeniti na izborima jer malo ljudi glasa
Mnogi obrazlazu neizlaske na izbore time sto im je puna kapa sadasnje politicke situacije.A ne shvataju da neglasanjem upravo izglasavaju ove koji su nas ukopali u status quo.
Gradjansku svijest je nemoguce aktivirati,ako ona nije zrela da bude aktivirana.A nasa jos nije zrela.Kada ce biti...ne zna se !
KatarinaKosaca

#11 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:Mnogi obrazlazu neizlaske na izbore time sto im je puna kapa sadasnje politicke situacije.A ne shvataju da neglasanjem upravo izglasavaju ove koji su nas ukopali u status quo.
Gradjansku svijest je nemoguce aktivirati,ako ona nije zrela da bude aktivirana.A nasa jos nije zrela.Kada ce biti...ne zna se !
Sa boldiranim se nikako ne slažem, jer je stvar političkog marketinga. Naravno, stvar je i medija da nas "nauče" demokratiji. U krajnjojj liniji demokratsko je pravo i ne glasati, iako jesi u pravu kad kažeš da se na taj način daje glas pobjedniku.
Što se tiče desnice i lijevice, ona kod nas, smatram da i ne postoji. Obično se ogleda u preraspodjeli poreza, a to pitanje se ovdje i ne spominje :D .
A građanska svijest ne sazrijeva sama po sebi (pogotovo u zemlji gdje je demokratija novijeg datuma), nego se budi i razvija externim elementima.
popajic

#12 Re: Krivi smo mi

Post by popajic »

@Katarina Kosaca
...A građanska svijest ne sazrijeva sama po sebi (pogotovo u zemlji gdje je demokratija novijeg datuma), nego se budi i razvija externim elementima.
Nasa gradjanska svijest je u letargicnoj fazi,sto je posljedica demokratije u povoju.
Postojeci externi elementi se najvise koriste dresurom gradjana zarad vlastitih ciljeva i mole boga da ta gradjanska svijest sto kasnije sazrije.
Na srecu,sazrijevanje je neumitan proces...cak i kad traje duze nego sto bi zeljeli !
KatarinaKosaca

#13 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

Ne, nije građanska svijest kruška, pa da će sazreti i pasti. Puč se odgaja. Samo što smo navikli da imamo režimske medije ili medije koji jasno zastupaju jednu političku struju, pa mislimo da mediji ne mogu trenirati demokratiju. Znači, između ostalog i slobodu da imaš svoju ideju a da ne budeš izvrgnut moralnom linču. Ili da ne moraš strasteveno pripadati jednoj struji. Nije uvijek do pozicije. U ovom slučaju, misim da je najviše do medija. A u tom procesu odgoja bismo svi imali ponešto naučiti, ne samo oni koje zovemo onesvještenim i glupim.
Bihac_4_ever

#14 Re: Krivi smo mi

Post by Bihac_4_ever »

Ljudi nama (gradjanski orijentisanim) treba na sljedecim izborima 400.000 glasova da napravimo vladu,prvenstveno tu mislim na tri partije/stranke,dakle na nama je i nemamo tu sta kukati,do nas je trebamo vec sad animirati ljude da izadju na glasanje,cudim se samo na Sarajlije i ove izbore,ocekivao sam vise,ali otom potom bice bolje,mora nam biti samo jasno da je SVE DO NAS!!!
KatarinaKosaca

#15 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

Upravo sam to i pisala. Sve je do vas. Ako uspijete.

Ja pod gradjanskom sviješću ne podrazumijevam građansku (čitaj esdepeovsku opciju), nego svijest o demokratiji građana ove zemlje. Izgleda da nemamo uniformno shvatanje termina :D
cudim se samo na Sarajlije i ove izbore,ocekivao sam vise,a
A da se nekad upitaš zašto je to tako? Sem "argumenta" da su glupi i onesvješćeni. :lol:
klixober

#16 Re: Krivi smo mi

Post by klixober »

Bihac_4_ever wrote:Ljudi nama (gradjanski orijentisanim) treba na sljedecim izborima 400.000 glasova da napravimo vladu,prvenstveno tu mislim na tri partije/stranke,dakle na nama je i nemamo tu sta kukati,do nas je trebamo vec sad animirati ljude da izadju na glasanje,cudim se samo na Sarajlije i ove izbore,ocekivao sam vise,ali otom potom bice bolje,mora nam biti samo jasno da je SVE DO NAS!!!
Iduci put pogledaj okolna brda u Sarajevu i sve ce ti biti jasno kada vidis novoizgradene kuce bez fasada,puteva,kanalizacije...Siromasnom masom je najlakse manipulisati(ma kako to surovo zvucalo).
popajic

#17 Re: Krivi smo mi

Post by popajic »

Postao/la KatarinaKosaca dana 21/10/2008 16:45
Upravo sam to i pisala. Sve je do vas. Ako uspijete.

Ja pod gradjanskom sviješću ne podrazumijevam građansku (čitaj esdepeovsku opciju), nego svijest o demokratiji građana ove zemlje. Izgleda da nemamo uniformno shvatanje termina :D
Pokusao sam da se drzim teme,pa i da s tobom normalno komuniciram bez obzira na tvoje vrlo uvrijedljive postove sa drugih tema.Ti ne mozes da izadjes iz te sheme.Stalno ti je SDP u glavi,meni ni najmanje !Nije ovdje rijec ni o Zlatku,ni o Harisu (koji je po tebi najboli diplomata kojeg je ova zemlja ikad imala :-) )
Rijec je o NAMA svima i o nasoj gradjanskoj svijesti.O nama kao ljudima i o nasem saznanju da postoje demokratski mehanizmi kojima se mnogo toga moze promijeniti.Samo treba znati te mehanizme koristiti.
A medjusobna prepucavanja su ...totalno bez veze !
zlajo

#18 Re: Krivi smo mi

Post by zlajo »

KatarinaKosaca wrote:Ne, nije građanska svijest kruška, pa da će sazreti i pasti. Puč se odgaja. Samo što smo navikli da imamo režimske medije ili medije koji jasno zastupaju jednu političku struju, pa mislimo da mediji ne mogu trenirati demokratiju. Znači, između ostalog i slobodu da imaš svoju ideju a da ne budeš izvrgnut moralnom linču. Ili da ne moraš strasteveno pripadati jednoj struji. Nije uvijek do pozicije. U ovom slučaju, misim da je najviše do medija. A u tom procesu odgoja bismo svi imali ponešto naučiti, ne samo oni koje zovemo onesvještenim i glupim.
Ovo podebljano mislis na gradane, bilo bi tocnije. Kada bi postojala neka politicka ili nepoliticka organizacija drugacija od ponudenih, a koja ima snagu i djelovanje, niti jedan medij je ne bi mogao ignorirati. Ljudi, gradani, su podjeljeni u svoje torove i to je realnost.Ocekivati nesto drugo je lijepo,ali daleko od stvarnosti.

Covjek zivi (pa tako i drustvo) od onog sto ima, a ne od onog sto bi se zeljelo. Neka kriticna masa u Bosni se nikada nece stvoriti jer postoji podjela po etnickom principu koja je veoma izrazajna i realna. Sto nam potvrduju i sami izbori.Pobjeda nacionalnih stranki je pokazatelj kako drustvo dise kao cjelina, i zatvarati oci pred tim nikome nije od koristi. Gradani BiH su duboko podjeljeni medu sobom i to je ono sto koci razvoj drustva.
Nazalost,ne vidi se nacin na koji se ta podjela moze prevazici. A optuzivanje drugih za to stanje mozda daje utjehu ali ne i rjesenje.

Razvoj gradanske svijesti ce se pojaviti tek onda kada se rjese oni problemi koji su sada prisutni. A to je pitanje jedinstva BiH gradana na drzavnom nivou, kao i adekvatno pitanje unutarnjeg uredenja. Dok god se ta, trenutno otvorena pitanja adekvatno ne rjese, tesko je ocekivati da ce na izborima pobjedivati neke nenacionalne stranke.
Bosna je nazalost jos uvijek daleko od toga da ce na izborima pobjediti onaj koji nudi bolji ekonomski i razvojni program. Glavne aktivnosti i teme su vezane za nacionalna prepucavanja i unutarnje uredenje drzave. Naravno iz razloga sto ta pitanja jos uvijek nisu adekvatno rjesena,a zadovoljavajuce rjesenje se jos uvijek ne nazira.
KatarinaKosaca

#19 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

@popajic

Nisam se prepucavala niti mi je to namjera. Htjela sam da kažem da sam protiv opcije dijelenja građana na građane prvog i drugog reda. Onih koji žive na brdima i onih koji žive dole. (Iako bih u toj podjeli bila u a klasi, ali mi se gadi). Dalje sam rekla da nije politički mudro svu odgovornost bacati na građane i tvrditi da su glupi i izmanipulirani, nego se treba poći i od toga što im nije ponuđeno, a trebalo im je ponuditi. Dotakli smo se i demokratske svijesti i za koju tvrdim da je nema, ali isto tvrdim da je ne može ni biti jer nije izgrađena, a nije izgrađena jer nije postojala edukacija u tom smislu.
A vidiš, ja o vlasti mislim da je toliko nesposobna da nije u stanju manipulirati ni sa djetetom od 13 godina, a kamoli sa pučanstvom sa svih okolnih brda i dolina. Dakle, mislim da ne postoji opcija b, a zašto ona ne postoji ili nije došla do izražaja to opet ne mislim da je greška ljudi koji žive na brdima.
splavar šime

#20 Re: Krivi smo mi

Post by splavar šime »

Da nije greška u onim junicama ili u 10 kg brašna što dijele uoči izbora a zna se koji su to majstori masovne hipnoze koji su narod napravili sirotinjom da bi sad mogli ih kupovati sa šačicom brašna i litrom ulja a uz to im kažu da su veliki Bošnjaci ili veliki Srbi i veliki Hrvati a još kada na predizborni skup dovedu kakvog turbo-folk papka il papanku e tu je suština daj što više katastrofalne pijesme i eto pobijede.Ma nemožeš promijeniti ovakav narod kada više vijeruju predizbornim plakatama nego svom džepu koji je prazan kao i stomaci od jedne te iste hrane,a obećaše im i zlatne kašike a sad možemo svi skupa da pasemo pored ovakvih što vladaju ovom divnom zemljom. :sad:
KatarinaKosaca

#21 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

splavar šime wrote:Da nije greška u onim junicama ili u 10 kg brašna što dijele uoči izbora a zna se koji su to majstori masovne hipnoze koji su narod napravili sirotinjom da bi sad mogli ih kupovati sa šačicom brašna i litrom ulja a uz to im kažu da su veliki Bošnjaci ili veliki Srbi i veliki Hrvati a još kada na predizborni skup dovedu kakvog turbo-folk papka il papanku e tu je suština daj što više katastrofalne pijesme i eto pobijede.Ma nemožeš promijeniti ovakav narod kada više vijeruju predizbornim plakatama nego svom džepu koji je prazan kao i stomaci od jedne te iste hrane,a obećaše im i zlatne kašike a sad možemo svi skupa da pasemo pored ovakvih što vladaju ovom divnom zemljom. :sad:
Da im je neko uvjerljjivo obećao umjesto 2 kg brašna to da će dnevno zarađivati 10kg brašna, onda ne vjerujem da bi više povjerovali taman i da im Selma Bajrami gola zapjeva. Dakle, u politici treba biti kao na tržištu. NIje slučaj. Tako da se onda umjesto ništa uzmu 2kg brašna.

btw, ne obećao, nego rekao način kako će moći zaraditi kada bude drugačije i kako će biti drugačije. Umjesto hajke, malo prijedloga bi dobro došlo od strane pretendenata na vlast. Bez obzira ko oni bili, mislim ti pretendenti.
splavar šime

#22 Re: Krivi smo mi

Post by splavar šime »

KatarinaKosaca wrote:
splavar šime wrote:Da nije greška u onim junicama ili u 10 kg brašna što dijele uoči izbora a zna se koji su to majstori masovne hipnoze koji su narod napravili sirotinjom da bi sad mogli ih kupovati sa šačicom brašna i litrom ulja a uz to im kažu da su veliki Bošnjaci ili veliki Srbi i veliki Hrvati a još kada na predizborni skup dovedu kakvog turbo-folk papka il papanku e tu je suština daj što više katastrofalne pijesme i eto pobijede.Ma nemožeš promijeniti ovakav narod kada više vijeruju predizbornim plakatama nego svom džepu koji je prazan kao i stomaci od jedne te iste hrane,a obećaše im i zlatne kašike a sad možemo svi skupa da pasemo pored ovakvih što vladaju ovom divnom zemljom. :sad:
Da im je neko uvjerljjivo obećao umjesto 2 kg brašna to da će dnevno zarađivati 10kg brašna, onda ne vjerujem da bi više povjerovali taman i da im Selma Bajrami gola zapjeva. Dakle, u politici treba biti kao na tržištu. NIje slučaj. Tako da se onda umjesto ništa uzmu 2kg brašna.

btw, ne obećao, nego rekao način kako će moći zaraditi kada bude drugačije i kako će biti drugačije. Umjesto hajke, malo prijedloga bi dobro došlo od strane pretendenata na vlast. Bez obzira ko oni bili, mislim ti pretendenti.
Tražiš možda prijedlog pa evo ga ako ćeš se složiti a to je da se pohvataju svi profiteri i poslije ratni lopovi a uz njih i ovi nacionalni huškači što se na taj račun bogate pa da ih lijepo zatvorimo na jedan novi Goli otok i da im podijelimo po 2 kg
brašna i litar mlijeka za mijesec dana i neka valjaju jedni drugima šupljake po cijeli dan.Ma Tito je bio zakon i pravi demokrata a ne ko ovi fašisti što pokradoše narod.
KatarinaKosaca

#23 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

Ok, to je tvoje mišljenje koje sad ne bi diskutirala jer bismo otišli ispod razine normalne diskusije. Dakle, ne trebaš ti meni davati prijedlog, nego politička partija koja pretendira da vlada treba da kaže šta i kako građanima nudi.
El_comadante

#24 Re: Krivi smo mi

Post by El_comadante »

želim samo da napomenem da ima stranaka koje bar deklarativno i u svom imenu imaju to građanstko. recimo GDS, LDS itd a imamo i recimo stranka mladih Naša Stranka i još dosta neki znaći da imamo neki izbor da glasamo
KatarinaKosaca

#25 Re: Krivi smo mi

Post by KatarinaKosaca »

El_comadante wrote:želim samo da napomenem da ima stranaka koje bar deklarativno i u svom imenu imaju to građanstko. recimo GDS, LDS itd a imamo i recimo stranka mladih Naša Stranka i još dosta neki znaći da imamo neki izbor da glasamo
Da, ali su to tako male stranke da se taj glas može smatrati izgubljenim. Da su te građanske stranke u bloku kao opozicija i da tako izlaze, ja sam sigurna da bi dobile izbore. Ali, ja , kao i uvijek tvrdim da od iste boljke pate i da je gramežljivost i njihova glavna osobine, pa smatram da je to pored lične sujete i bolesne ambicije i razlog zašto nemamo ozbiljan opozicioni blok. Govorim o ćFederaciji.
Post Reply