24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Podržavate li ideju o uvođenju 24-satnog gradskog prijevoza u Sarajevu?

Da
81
90%
Ne
9
10%

Total votes: 90

valterbranisarajevo

#1 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Želim da Vas obavijestim da je predata inicijativa kantonalnim vlastima da se, naravno u smanjenom kapacitetu u toku noći, građanima omogući korištenje gradskog prijevoza 24 sata.

Sramota je da neko ko zakasni na zadnji autobus ili tramvaj a nema auto mora platiti 20-ak KM za taxi da bi se domogao svog kreveta…

Facebook grupa podrške ovoj inicijativi se nalazi na donjem linku:

http://www.facebook.com/group.php?gid=24881218282
Šibicar

#2 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Šibicar »

Konačno nešto konkretno da se pokuša uraditi,iako nisam korisnik gradskog prevoza,ali podržavam inicijativu jer bi grad još više zaživio što se noćnog života tiče... :thumbup:
Skyfox

#3 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Skyfox »

ima li neka peticija da se potpise... vidim nema ni na FB
Judge_Dread

#4 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:58, edited 2 times in total.
ljubilac

#5 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by ljubilac »

Judge_Dread wrote:Ko hoce da brije do 4 ujutro nek se sam i sekira za svoj prevoz, a ne da mu budzet to placa. Zar nije jadnije da nemamo liniji gradskog saobracaj sa aerodroma u grad :( Meni je ovo veci problem i blam :x
Aerodromsko - Neđarići pa presjedni.
Judge_Dread

#6 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:58, edited 1 time in total.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#7 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by grunt »

Apsolutno sam za,ali smatram da se prvo treba srediti prevoz tokom dana koji je katastrofa,pa onda da se rijesava pitanje nocnog prevoza.
Vision 2020

#8 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Vision 2020 »

Judge_Dread wrote:
ljubilac wrote:
Judge_Dread wrote:Ko hoce da brije do 4 ujutro nek se sam i sekira za svoj prevoz, a ne da mu budzet to placa. Zar nije jadnije da nemamo liniju gradskog saobracaj sa aerodroma u grad :( Meni je ovo veci problem i blam :x
Aerodromsko - Neđarići pa presjedni.
Bravo genijalac, to reci gostu izvana koji dolazi u ovu mahalu a ne meni jer ja to znam a kad letim na aerodrom ne idem gradskim prevozom :thumbup:
elem irelevantno samo ti kazem reci stranom gostu kad sleti. Pa meni kad dodju poslovni partneri nece ljudi kao da me dekomodiraju i nedaju da ih pokupim i vozim na i sa aerodroma al onda im imam problem objasnit da javnog prevoza NEMA NIKAKO. U vecini slucajeva komentar je "funny" i to prilicno cinicno :(
Pa neka uzmu taxi. Koliko znam na vecinu svjetskih aerodroma, za koje znam, taxi je glavni.
Judge_Dread

#9 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 16:01, edited 4 times in total.
Skyfox

#10 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Skyfox »

Sarajevu treba gradski prevoz koji je u funkciji 24h!

mada cini mi se da grass nije u stanju da ponudi tu uslugu...
Vertex_bh

#11 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Vertex_bh »

Judge_Dread wrote:Ko hoce da brije do 4 ujutro nek se sam i sekira za svoj prevoz, a ne da mu budzet to placa. Zar nije jadnije da nemamo liniju gradskog saobracaj sa aerodroma u grad :( Meni je ovo veci problem i blam :x
Potpisujem. :thumbup:
Ali nesto kontam, kada bi aerodrom ili Gras i krenuli da uvedu tu liniju, oni smradovi od taxista bi zagalamili "do neba". Ali to je vec druga tema, mislim da je bilo vec vise topica na tu temu - "deranje" musterija na aerodromu :evil:
valterbranisarajevo

#12 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Slažem se ja i za ovu liniju grad-aerodrom. Znači to nikada nije pokrenuto? Mogu misliti koliko je taxi od grada do aerodroma.. :shock:

Mislim da je jedna od glavnih preduslova da ove noćne linije rade, da napokon uz njih proradi i čuvena zaštitarska služba. Šta se sve dešava po danu... a po noći će sigurno biti pijanaca i ostale bagre koja će maltretirati putnike...

Uglavnom ako imate kakvih predloga, sugestija i slično oko ove teme, slobodno napišite ovdje ili tamo na facebooku...
valterbranisarajevo

#13 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Za one koji enmaju account na facebooku evo teksta inicijative koja je predata Skupštini kantona Sarajevo...

Sjednica skupštine Sarajevskog kantona 4.9.2008. godine

Poslanik u Skupštini Sarajevskog kantona Saša Magazinović

Poslanička inicjativa

Iniciram uspostavu gradskog saobraćaja 24 sata dnevno u kapacitetu i učestalosti prema procjeni Gradskog saobraćajnog preduzeća. Molim da mi se pismeno odgovori na ovu inicijativu.

Obrazloženje:

Sarajevo, kao sredina koja pretenduje da postane metropola, ali i turistički centar ovog dijela Evrope, nema organizovan gradski prevoz 24 sata dnevno. Smatram da to nije nešto čime se možemo pohvaliti i da u narednom periodu to mora biti promijenjeno.

Pored toga, mladi ljudi na području našeg Kantona su vremenski limitirani rasporedom prevoza, te su veoma često uskraćeni za sadržaje koji se vremenski ne poklapaju sa rasporedom vožnje GRAS-a, odnosno zadnjim tramvajem, trolejbusom ili autobusom. Zadnji tramvaj sa Ilidže prema gradu, kao i sa Baščaršije prema Ilidži je u 23:30.

Smatram da je u pitanju izostanak dobre volje da se ovaj problem riješi, a ne neki praktičan razlog. Za one koji tvrde da je ekonomski neisplativo uvođenje noćnog prevoza, ukoliko se ukaže potreba, iznijet ću uporedne pokazatelje cijena gradskog saobraćaja u evropskim metropolama I i u Sarajevu, pa možemo uporediti i te parametre.
valterbranisarajevo

#14 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

U gotovo svim gradovima bivše Juogslavije pored Gradskog saobraćajnog preduzeća javni gradski prijevoz obavljaju i druge firme. Negdje sam pročitao da u Beogradu usluge prijevoza građanima pruža 18 prevoznika. U Zagrebu su pored zET-a tu još Čazmatrans, Samoboček itd..Jedino kod nas monopol Grasa. kada se samo sjetim divljačkih napada grasovaca na vozače Centrotransa kada su dobili koncesiju za prevoz koja je kasnije zahvaljujući Ljilji Sakić, Šefkiji Čekiću i Bimi povućena. Zato se sada lijepim i novim autobusima koji su bili namijenjeni nama vozi nekod rugi.

Centrotrans je tada svojim prijedlogom javnog prevoza uspio povezati čitav sarajevski region odnosno Sarajevo i Ist. Sarajevo što isto nije bilo loše..Nažalost sada imamo što imamo. gužve. propuštene vožnje, neandertalsko ponašanje revizora, i milionske gubitke koje preko kantonalnog budžeta opet pokrivaju isti ti građani koji se pate i maltretiraju, kasne na posao zahvaljujući Grasu...naravno glavni akteri ove priče su napustili, bez ikakve odgovornosti, iako se tražila, brod koji tone..

Ali nema veze lijepo reče jedan od rukovodioca Grasa. Na pitanje novinara zašto se ne kupuju novi autobusi i tramavaji.? Znate poltika, SDA hoće jedno ,SBiH drugo,(tenderi, treba uzeti tal) a mi ćemo se vozati u tramvajima doniranim iz Amsterdama koje bi ja najradije "skrenuo" do Mittal Steela da ih istope u visokoj peći prije nego što dođu u Sarajevo... :dance:
Šibicar

#15 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Šibicar »

valterbranisarajevo wrote:Slažem se ja i za ovu liniju grad-aerodrom. Znači to nikada nije pokrenuto? Mogu misliti koliko je taxi od grada do aerodroma.. :shock:

Mislim da je jedna od glavnih preduslova da ove noćne linije rade, da napokon uz njih proradi i čuvena zaštitarska služba. Šta se sve dešava po danu... a po noći će sigurno biti pijanaca i ostale bagre koja će maltretirati putnike...

Uglavnom ako imate kakvih predloga, sugestija i slično oko ove teme, slobodno napišite ovdje ili tamo na facebooku...
20 eura je aerodrom-grad... :wink:
Edin H.

#16 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Edin H. »

Podzavam :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#17 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by pici »

ufatite se bicikala pa ko kinezi ha ja :mrgreen:
d2

#18 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by d2 »

sramota je da grad sa pola miliona stanovnika nema prijevoz cijelu noc, podrzavam :thumbup:
Vainglorious

#19 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Vainglorious »

PodrzaJEM :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#20 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by pici »

komercijala svakih sat jedna do dobrinje i druga do ilidze i problem rijesen ha ja.......mada ja bi parking bicikle i vozanje po noci,a zimi sanke po mogucnosti dva irvasa upregnut ha ja :thumbup:
d2

#21 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by d2 »

zaboravljate vogoscu ljudi...
Brisbane

#22 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Brisbane »

MA to je sramota za aerodrom. Svaki bi grad progurao jos taj max 1km trolejbusa do aerodroma i uveo specijalnu, malu skuplju kartu.
Prvi bi podrzao kandidata za gradolnacelnika koji to obece. To se moze za max godinu dana napraviti.
papacja

#23 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by papacja »

Podapisujem :thumbup:
Skyfox

#24 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by Skyfox »

pici wrote:komercijala svakih sat jedna do dobrinje i druga do ilidze i problem rijesen ha ja......
meni to nije rijesenje jer ne zivimo svi uz glavnu cestu... trebaju raditi i tramvaji i trolebusi. nek kruze makar po dva znas da ce nekad doci i cekas...
sarajevo63

#25 Re: 24-satni gradski prijevoz u Sarajevu

Post by sarajevo63 »

SVAKA ČAST!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tako treba, ne šupljiranja nego konkretno.
Ko hoce da brije do 4 ujutro nek se sam i sekira za svoj prevoz, a ne da mu budzet to placa. Zar nije jadnije da nemamo liniju gradskog saobracaj sa aerodroma u grad Meni je ovo veci problem i blam
Svako može i sjediti kući i brijati do 4. Ujutro i popodne. Kako kome odgovara. Sasvim je drugo pitanje zašto nema autobuske linije aerodrom - grad. Da GRAS nema monopol bilo bi drugačije. A i iza GRAS-a stoji neko .

Priča da novac ne treba da ide iz budžeta za noćni prevoz? Šega. Pa svi mi plaćamo to.
Mi kaskamo u svemu, prije 20 godina je ovaj grad imao "pjanski" bus i vazda je bilo dobro u njemu.
Ja više ne bih podržavala nikoga ko obećava, samo onoga ko konkretno radi.
Post Reply