golubovi na čaršiji
- Duhovni Vođa
#1 golubovi na čaršiji
meni stvarno nije jasno kako neko može gledati one golubove na čaršiji i kako bilo kome mogu biti zanimljivi.
u suštini ono je tako mali prostor ograđen sa svih strana građevinama, a golubova ima toliko da je to užas. užasno smrdi, a da stvar bude gora ljudi im bacaju sve i svašta. danas gledam komad pite i korice od buhtle među golubovima- stvarno fuj. nisu mi jasni ljudi koji djecu puste u onaj smrad i ptičiji izmet.
a još kako se uvuče ono perje i izmet među kamene ploče dole, jednostavno ne može na dobro. posebno ne kontam zašto su onako ružni ti golubovi, ofucani, sakati, bez perja, otrcani- baš se vidi da ne predstavljaju zdravu zajednicu.
uopšte mi nije jasno da može tako bitan dio grada dopustiti sebi postojanje kokošinjca u svojem najbitnijem i najznačajnijem dijelu.
/nemojte mi samo porediti sa velikim evropskim gradovima jer tamo je situacija sasvim drugačija, ogromna je širina, drugi su klimtski uslovi, a što je najvažnije postoje organizovane službe koje se bave plodnošću tih gradskih matičnih jata ptica, te njihovim zdravljem i uticajem na okolinu. pomno se prati njihovo kretanje, svi su prstenovani i tačno se zna svaka pojedinačna jedinka/
u suštini ono je tako mali prostor ograđen sa svih strana građevinama, a golubova ima toliko da je to užas. užasno smrdi, a da stvar bude gora ljudi im bacaju sve i svašta. danas gledam komad pite i korice od buhtle među golubovima- stvarno fuj. nisu mi jasni ljudi koji djecu puste u onaj smrad i ptičiji izmet.
a još kako se uvuče ono perje i izmet među kamene ploče dole, jednostavno ne može na dobro. posebno ne kontam zašto su onako ružni ti golubovi, ofucani, sakati, bez perja, otrcani- baš se vidi da ne predstavljaju zdravu zajednicu.
uopšte mi nije jasno da može tako bitan dio grada dopustiti sebi postojanje kokošinjca u svojem najbitnijem i najznačajnijem dijelu.
/nemojte mi samo porediti sa velikim evropskim gradovima jer tamo je situacija sasvim drugačija, ogromna je širina, drugi su klimtski uslovi, a što je najvažnije postoje organizovane službe koje se bave plodnošću tih gradskih matičnih jata ptica, te njihovim zdravljem i uticajem na okolinu. pomno se prati njihovo kretanje, svi su prstenovani i tačno se zna svaka pojedinačna jedinka/
Last edited by Duhovni Vođa on 12/10/2008 18:23, edited 2 times in total.
-
The 51st State
#2 Re: golubovi na čaršiji
Duhovni Vođa wrote:meni stvarno nije jasno kako neko može gledati one golubove na čaršiji i kako bilo kome mogu biti zanimljivi.
odlicno primjeceno, veliki izvor zaraze i ocajan prizor za oci. po meni zakonske kazne uvesti za hranjenje golubova.
- sesalmir
#3 Re: golubovi na čaršiji
GOLUBOVI RULES!!!!!!!!!!

- Van Halen
#4 Re: golubovi na čaršiji
Ono je odvratno, neki dan prolazim čaršijom i bukvalno ne možeš disati od smrada, perja i sl. Treba zabraniti hranjenje golubova ,jer ljudi ondje sjede u baštama i čekaju kad će im perje upasti u kahvu ili jelo. Totalno nehigijenski.
- chuchumbamayumbe
#5 Re: golubovi na čaršiji
Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
Ne znam za vas, ali kod koga god sam u albumu gledao, obavezno svako ima svoju sliku (iz mladjih dana) pored Sebilja i u pozadini golubovi.
Rjesenje je da se plato redovno cisti, a golubovi nisu problem. Oni su stariji stanovnici ovoga grada od vecine novopecenih sarajlija, tako da smatram da treba da ostanu tamo gdje jesu.
Dakle, komunalne sluzbe treba da redovito ciste plato oko Sebilja i to je to.
btw...mislim da su, sto se tice higijene i zaseravanja, mnogo veci problem ljudi nego golubovi.
Naravno, sve ovo je moje subjektivno misljenje, a vi nastavite.
Ne znam za vas, ali kod koga god sam u albumu gledao, obavezno svako ima svoju sliku (iz mladjih dana) pored Sebilja i u pozadini golubovi.
Rjesenje je da se plato redovno cisti, a golubovi nisu problem. Oni su stariji stanovnici ovoga grada od vecine novopecenih sarajlija, tako da smatram da treba da ostanu tamo gdje jesu.
btw...mislim da su, sto se tice higijene i zaseravanja, mnogo veci problem ljudi nego golubovi.
- sesalmir
#6 Re: golubovi na čaršiji
chuchumbamayumbe wrote:Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
btw. vise se ovdje samo na ovom forumu ljudi naseru u periodu od 5min. nego golubovi za cijelu godinu.
- Duhovni Vođa
#7 Re: golubovi na čaršiji
nisam ni ja protiv golubova, nego sam protiv toga da se nekontrolisano množe i mislim da im treba kontrolisati broj. ja ne znam kako tebi, ali meni sve oko sebilja dismr na kokošinjac i nije uredu da je to tako. jednostavno ne ide.chuchumbamayumbe wrote:Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
da stvar bude gora to je žarišna tačka ili glavno i prvo mjesto koje posjeti svaki turista.
a to da su golubovi stariji stanovnici od nekih novopečenih sarajlija, mislim da nije nikakvo opravdanje. živim u blizini i jako mi smeta jer svaki dan po par puta prođem tuda. iz moje perspektive ono što je tamo je tragedija, ruglo i izvor zaraze, a tako je zato što svaki segment urbanog života zahtjeva neki angažman i posvećenost- tako je i sa čaršijskim golubovima.
ovo je nešto što mi nikada nećemo skontati.
-
colt
#8 Re: golubovi na čaršiji
Ni u Veneciji se na zale na golubove a zasto bi Sarajlije trebale
I tamo gazis po onom kukuruzu, govnima . . .pa je to opet nekom atrakcija !!!!
- Duhovni Vođa
#9 Re: golubovi na čaršiji
ma lako je tebi pričat. ponavljam da svaki dan prolazim tuda više puta jer živim u blizini. ponekad je tako kritično da moram zadržati dah u tom dijelu. ljudi bacaju pitu (!!??), i svakakve još nebulozne stvari (npr ogriske od kukuruzahtjedoh ovo napisat al mi mrsko bilo. I kako bi samo ta slika bezze bila bez gomile onih golubova.
btw. vise se ovdje samo na ovom forumu ljudi naseru u periodu od 5min. nego golubovi za cijelu godinu.
jest, bas je lijepo vidjeti- ali samo na slici.
- chuchumbamayumbe
#10 Re: golubovi na čaršiji
Samo da mi je jos znati kakve zaraze su u pitanju?!Duhovni Vođa wrote:nisam ni ja protiv golubova, nego sam protiv toga da se nekontrolisano množe i mislim da im treba kontrolisati broj. ja ne znam kako tebi, ali meni sve oko sebilja dismr na kokošinjac i nije uredu da je to tako. jednostavno ne ide.chuchumbamayumbe wrote:Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
da stvar bude gora to je žarišna tačka ili glavno i prvo mjesto koje posjeti svaki turista.
a to da su golubovi stariji stanovnici od nekih novopečenih sarajlija, mislim da nije nikakvo opravdanje. živim u blizini i jako mi smeta jer svaki dan po par puta prođem tuda. iz moje perspektive ono što je tamo je tragedija, ruglo i izvor zaraze, a tako je zato što svaki segment urbanog života zahtjeva neki angažman i posvećenost- tako je i sa čaršijskim golubovima.
ovo je nešto što mi nikada nećemo skontati.
Jel' ko obolio od onh gugana?! Na stranu famozna pticija gripa, ja mislim da cu prije ograj'sati u vozilu GRAS-a ili negdje u nekom famoznom sarajevskom mjestu "gdje se dobro klopa" nego sto cu fasovati kakvu zarazu od gugana.
Kada nema golubova, meni onaj plato oko Sebilja izgleda kao da "to nije to". Nedostaju golubovi, i tacka.
- chuchumbamayumbe
#11 Re: golubovi na čaršiji
A da se baca svasta, baca se, ali to treba zabraniti i gotovo. Ima onaj deduka i nana sa kukuruzima, i to je dovoljno.Duhovni Vođa wrote:ma lako je tebi pričat. ponavljam da svaki dan prolazim tuda više puta jer živim u blizini. ponekad je tako kritično da moram zadržati dah u tom dijelu. ljudi bacaju pitu (!!??), i svakakve još nebulozne stvari (npr ogriske od kukuruzahtjedoh ovo napisat al mi mrsko bilo. I kako bi samo ta slika bezze bila bez gomile onih golubova.
btw. vise se ovdje samo na ovom forumu ljudi naseru u periodu od 5min. nego golubovi za cijelu godinu.![]()
)
jest, bas je lijepo vidjeti- ali samo na slici.
A da bagra baca pitu i ogriske, to mi je pozanato, ali pet kazem, ne treba dirati golubove, nego treba njih opaliti po dzepu, zavesti neki red, zakon, folove-golove.
A golubove ne dirajte, sviju vam!
- Duhovni Vođa
#12 Re: golubovi na čaršiji
u veneciji postoje veterinari koji su posebno zaduženi za golubove. svaki golub ima prsten, a u kroz hranu koju im daju kontrolisu njihov broj (tzv. hemijska kastracija) i daju antibiotike i ostala sredstva po potrebi. vodi se evidencija o svakom novom leglu kojem se daju lijekovi i sve ostalo što je potrebno- baš kao da se radi o domaćim životinjama.colt wrote:Ni u Veneciji se na zale na golubove a zasto bi Sarajlije trebale![]()
i btw. u veneciji nije ni blizu usrano kao ovdje kod nas. ponavljam- jako je velika koncentracija ptica na jako malom prostoru.
- madnessa
#13 Re: golubovi na čaršiji
vidim vikend, pa nema desavanja na koje bismo se zalili, pa krenuli po golubovima... jos anketa!!!
mene vise brinu ovi golubovi bez krila... sve se vise mnoze, a glave suplje, a sto se*uuuuuuuuuu...
salu na stranu, trebalo bi nesto uraditi po pitanju cjelokupnog izgleda grada... dosao covjek iz osijeka (zamisli, exYu teritorija) i prvo sto je zapazio bilo je smece... i mi nesto placamo CNNu da nam pusta klipove kako bismo privukli turiste... 
- Duhovni Vođa
#14 Re: golubovi na čaršiji
SMRDI. to ne možeš poreći. baš dismr za popi*dit.Samo da mi je jos znati kakve zaraze su u pitanju?!
Jel' ko obolio od onh gugana?! Na stranu famozna pticija gripa, ja mislim da cu prije ograj'sati u vozilu GRAS-a ili negdje u nekom famoznom sarajevskom mjestu "gdje se dobro klopa" nego sto cu fasovati kakvu zarazu od gugana.
Kada nema golubova, meni onaj plato oko Sebilja izgleda kao da "to nije to". Nedostaju golubovi, i tacka.
kažem, možda je nekome ko dva-tri puta godišnje dolazi tamo to sasvim ok. ali definitivno smeta ljudima koji tu žive i rade svaki dan. što se tiče zaraze, zna se koje su zarazne bolesti koje prenose ptice i treba raditi na njihovoj prevenciji, a slobodno možeš proučiti te bolesti na ovom linku: http://www.nyc.gov/html/doh/html/epi/epi-pigeon.shtml. ja garantujem da su ono savršeni uslovi za razvijanje tih boleščura.
nisam za ukidanje golubova, ali JESAM za njihovu kontrolu i brigu o tim životinjama. puno ih je bolesnih (pogledaj malo bolje pojedinačne ptice pa ćeš vidjeti da ih ima u užasnom stanju). JESAM za to da se stoka, furda i bagra koja može bacati otpatke tako hladno, beskrupulozno i bez osjećaja za svoju okolinu stavi na lanac i dresira za život u gradu.
-
in33sa
#15 Re: golubovi na čaršiji
Pa nisu golubovi krivi sto u Sarajevu zive krkani.
cuj bacaju im klip od kukuruza i burek
Jasno je u cemu je problem, ali kako biti politicki korektan i direktan, ne ide.
cuj bacaju im klip od kukuruza i burek
Jasno je u cemu je problem, ali kako biti politicki korektan i direktan, ne ide.
-
Umjetnik a
#16 Re: golubovi na čaršiji
Duhovni Vođa wrote:meni stvarno nije jasno kako neko može gledati one golubove na čaršiji i kako bilo kome mogu biti zanimljivi.
ti stvarno nisi dobro
- Duhovni Vođa
#17 Re: golubovi na čaršiji
nisam brate, nisam.Umjetnik a wrote:Duhovni Vođa wrote:meni stvarno nije jasno kako neko može gledati one golubove na čaršiji i kako bilo kome mogu biti zanimljivi.
ti stvarno nisi dobro
a odakle si ono ti, gdje stanuješ?
- Apostate
#18 Re: golubovi na čaršiji
Duhovni, slazem se sa tobom. Golubovi raus. Nemam sliku iz djetinstva sa golubovima jer su mi roditelji dovoljno obrazovani da znaju prepoznati opasan izvor infekcije. Zapanjujuce je da danas ima "roditelja" kojima je normalno da im djeca dolaze u kontakt sa ovim stakorima sa krilima.
- travar
#19 Re: golubovi na čaršiji
Presmiješno!
Ja sam za proteste protiv gugana na baščaršiji, kojih nikad prije nije bilo tu, gugana koji su glavni izvori smrtnih slučajeva od posljedica infekcija, gugana koji na svaki način teroriziraju građane koji ne smiju ni proći čaršijom, a ljudima koji ih hrane burekom, sarmom, bosanskim loncem i čim već ne dodjelimo orden za iznimnu hrabrost i ljudskost!
Gugane na ražanj!!

Ja sam za proteste protiv gugana na baščaršiji, kojih nikad prije nije bilo tu, gugana koji su glavni izvori smrtnih slučajeva od posljedica infekcija, gugana koji na svaki način teroriziraju građane koji ne smiju ni proći čaršijom, a ljudima koji ih hrane burekom, sarmom, bosanskim loncem i čim već ne dodjelimo orden za iznimnu hrabrost i ljudskost!
Gugane na ražanj!!
- Duhovni Vođa
#20 Re: golubovi na čaršiji
preuveličavaš, budalešeš i namjerno mijenjaš kontekst i ton moga posta. tu živim i jako mi smeta smrad i perje. prljavi su i puno ima izmeta KOJI SE NE ČISTI. nije mi se jednom desilo da nađem ono paperje u tanjiru. posebno ljeti.travar wrote:Presmiješno!
Gugane na ražanj!!
a vi što kao turisti dođete jednom ili dvaput godišnje- razumijem u potpunosti koliko ovo vama smiješno izgleda.
šta ćeš. različite perspektive.
- travar
#21 Re: golubovi na čaršiji
Nisam turist, a odlično znam situaciju, ali mi nije jasno kako se sve ove godine niko nije sjetio da se žali na golubove!Duhovni Vođa wrote:preuveličavaš, budalešeš i namjerno mijenjaš kontekst i ton moga posta. tu živim i jako mi smeta smrad i perje. prljavi su i puno ima izmeta KOJI SE NE ČISTI. nije mi se jednom desilo da nađem ono paperje u tanjiru. posebno ljeti.travar wrote:Presmiješno!
Gugane na ražanj!!
a vi što kao turisti dođete jednom ili dvaput godišnje- razumijem u potpunosti koliko ovo vama smiješno izgleda.
šta ćeš. različite perspektive.
Uzmi bilo koju sliku sebilja, u pozadini ćeš vidjeti golubove!
A od sebilja pa do prve stambene zgrade ima sasvim dovoljno prostora da se većina smrada izgubi!
Ali opet s druge strane razumijem da nekome to smeta, ali nije valjda dotle došlo da moramo i golubove sankcionisati!
- Apostate
#22 Re: golubovi na čaršiji
cesto kahvenisem u "sebilju" i vjeruj mi da se raja vazda zale na smrad. samo nikome od opstinskih i gradskih vlasti ne pada na pamet da nesto urade po tom pitanju...
- Banksy
#23 Re: golubovi na čaršiji
Tačno.sesalmir wrote:chuchumbamayumbe wrote:Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
Naravno, sve ovo je moje subjektivno misljenje, a vi nastavite.![]()
htjedoh ovo napisat al mi mrsko bilo. I kako bi samo ta slika bezze bila bez gomile onih golubova.
Do ljudi je ne do golubova, sve. Golubovi su tu oduvijek, i nikad nikome nisu smetali. Stoka ne čisti, kao što je morala ranije.
I, ima li ova tema kakve veze sa zahtjevima vlasnika
Uklonili ste čaršijsku kaldrmu, seljačine, pobijte sad i golubove ... da gazde mogu s mirom prodavati kineske i turske drangulije. Ubijte grad do kraja.
- Duhovni Vođa
#24 Re: golubovi na čaršiji
bože dragi kako su ljudi samo zlobni i pokvareni i jedva dočekaju da zakuhaju, a onda da se povuku i gledaju po strani sta ce se desavati.Banksy wrote:Tačno.sesalmir wrote:chuchumbamayumbe wrote:Zivim 33 godine u Sarajevu i nikada nisam imao problema sa golubovima, a niti bilo ko od mojih.
Naravno, sve ovo je moje subjektivno misljenje, a vi nastavite.![]()
htjedoh ovo napisat al mi mrsko bilo. I kako bi samo ta slika bezze bila bez gomile onih golubova.
Do ljudi je ne do golubova, sve. Golubovi su tu oduvijek, i nikad nikome nisu smetali. Stoka ne čisti, kao što je morala ranije.
I, ima li ova tema kakve veze sa zahtjevima vlasnikaradnji na trgu, da se golubovi uklone (pobiju, potruju, pretpostavljam)?
Uklonili ste čaršijsku kaldrmu, seljačine, pobijte sad i golubove ... da gazde mogu s mirom prodavati kineske i turske drangulije. Ubijte grad do kraja.
sa radnjama na čaršiji imam veze utoliko što često sjednem na kafu, pojedem pitu u bosni i kupim tahan halvu u nekoj od slastičarni. također jednom u tri godine kupim mlin za kafu ili neki fin ručni rad u bakru (reda radi- da ne propadnu stari zanati) pa ga pošaljem rodbini u dijasporu.
golubovi JESU problem jer se niko o njima ne brine i nekontrolisano se množe, JESU problem jer niko ne čisti iza njih i JESU problem jer su bolesni (ponavljam da pogledate malo bolje pojedinačne ptice pa ćete vidjeti kako mnoge od njih imaju neko kožno oboljenje, mnoge od njih su ozljeđene, mnoge od njih su jednostavno GENETSKI LOŠE JEDINKE jer se međusobno jedno te isto jato pari i množi godinama.)
potrebno je da se NEKO POBRINE O GOLUBOVIMA NA ČARŠIJI. to je sve što hoću da kažem.
NE ŽALIM SE- samo primjećujem problem koji ima uticaja na mene i moju porodicu.
hvala lijepa
- ODVRATAN_i_GADAN
#25 Re: golubovi na čaršiji
Ne kucam ovo da bih bio protiv tebe ali ovo gore zatamnjeno nisi u pravu iz vise razloga... Prvo zatamnjeno je zato sto golubovi u Veneciji nemaju prstenje (ili bar vecina), a ako zelis mogu postaviti privatne slike sa Trga Svetog Marka gdje im je ustvari i najveca koncentracija na kojim neces uociti prstenje! Evidencija kod talijana? Ma oni su gori od nas po tom pitanju kao i po jos mnogo drugih tj. drzava im je prljavija od nase koliko god blesavo zvucalo (cast Veroni)! Nije usrano? Eeeee onda nismo bili u istoj Veneciji! Paaaaa Venecija smrdi kao... nemam rijeci koliko smrdi, a izmedju ostalog i zbog tih istih "kontrolisanih" golubova!Duhovni Vođa wrote:u veneciji postoje veterinari koji su posebno zaduženi za golubove. svaki golub ima prsten, a u kroz hranu koju im daju kontrolisu njihov broj (tzv. hemijska kastracija) i daju antibiotike i ostala sredstva po potrebi. vodi se evidencija o svakom novom leglu kojem se daju lijekovi i sve ostalo što je potrebno- baš kao da se radi o domaćim životinjama.colt wrote:Ni u Veneciji se na zale na golubove a zasto bi Sarajlije trebale![]()
i btw. u veneciji nije ni blizu usrano kao ovdje kod nas. ponavljam- jako je velika koncentracija ptica na jako malom prostoru.
P.S. Trg Svetog Marka je svakih malo pod vodom pa sve i da hoce ne moze biti prljav od pticijeg izmeta ali kada se voda povuce... Strasno!
P.S.1 Sa ovim predhodnim necu reci da ne treba kontrolisati broj golubova u Sa jer su stvarno izvor zaraze ali da su drugi nisu bolji od nas po tome pitanju to vec hocu!