Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sebilj

#1 Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by sebilj »

Šef austrijske ultradesničarske Slobodarske partije Joerg Haider poginuo je rano jutros u saobraćajnoj nesreći, saopćila je policija u Klagenfurtu.
Prema prvim informacijama, 58-godišnji Haider bio je sam u vozilu i kretao se magistralnim putem južno od Klagenfurta, kada je njegovo vozilo skrenulo s puta iz zasad neutrvrđenih razloga.

Na parlamentarnim izborima 28. septembra, ultradesničarska Haiderova stranka osvojila je 10,7% glasova i time postala četvrta po snazi u zemlji. Haider nakon izbora nije isključivao mogućnost da njegova Slobodarska partija uđe u koalicionu vladu sa socijaldemokratama ili konzervativcima.

Joerg Haider je izazvao veliku pažnju javnosti 2000, kada je njegova tadašnja stranka FP, iz koje je izašao 2005., bila u koalicionoj vladi konzervativca Volfganga Šisela. Antisemitski govori koje je tada držao Haider izazvali su diplomatske sankcije evropskih zemalja koje su trajale više mjeseci.
sebilj

#2 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by sebilj »

nisam vidio da postoji vec tema na rubrici politika
izvinjenje velikooooooooo
Brisi Arslan-agaaaaaaaaaaaaaa :D
Marrinchen

#3 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by Marrinchen »

sebilj wrote:nisam vidio da postoji vec tema na rubrici politika
izvinjenje velikooooooooo
Brisi Arslan-agaaaaaaaaaaaaaa :D
Tema na politici je na nizozemskom a ja taj jezik ne govorim. Molim da se ostavi ova tema na bosanskom. Hvala.
piupiu

#4 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by piupiu »

Ma, nos' ga djavo, al' doci ce neki jos gori ...
Troll_Happens

#5 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by Troll_Happens »

najiskrenije saucesce. bio je ljudina kakvog dugo nece biti :(
ponosna_manjina

#6 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by ponosna_manjina »

Jedan001 wrote:najiskrenije saucesce. bio je ljudina kakvog dugo nece biti :(
Nisam nešto upućen ali vidim da se javljaš iz Austrije i volio bih da mi, ukoliko si porijekom iz BiH, pojasniš svoj pozitivan stvar spram Haidera. Koliko je meni poznato tip se borio protiv islama i azilanata, dok je bio na čelu pokrajine donešen je zakon o zabrani izgradnje džamija, a njegov nasljednik u FPO je govorio i na četničkim okupljanjima u Beču, slikao se sa pravoslavnom brojanicom i sl. Nemoj ovo shvatiti kao provokaciju samo me zanima kako neko iz BiH, pod pretpostavkom da nisi RS ili HZHB orijentisan, može hvaliti desničara Haiderovog kalibra. Koja je poveznica?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#7 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by arman1 »

Jedan ultraš manje.
samson

#8 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by samson »

arman1 wrote:Jedan ultraš manje.
:thumbup:
samo znam da su mu otac i mati bili veliki hitlerovci pa kako ne on :lol: :lol:
sandokan1

#9 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by sandokan1 »

ponosna_manjina wrote:
Nisam nešto upućen ali vidim da se javljaš iz Austrije i volio bih da mi, ukoliko si porijekom iz BiH, pojasniš svoj pozitivan stvar spram Haidera. Koliko je meni poznato tip se borio protiv islama i azilanata, dok je bio na čelu pokrajine donešen je zakon o zabrani izgradnje džamija, a njegov nasljednik u FPO je govorio i na četničkim okupljanjima u Beču, slikao se sa pravoslavnom brojanicom i sl. Nemoj ovo shvatiti kao provokaciju samo me zanima kako neko iz BiH, pod pretpostavkom da nisi RS ili HZHB orijentisan, može hvaliti desničara Haiderovog kalibra. Koja je poveznica?
desničar je desničar gdje god bio,šta ti to znači " RS ili HZHB orijentisan" i šta ti smeta ta pravolslavna brojanica,jeli to nešto loše što se neko slika sa njom,tvoje razmišljanje mi naginje ka desničarskom,samo suprotnom od Hajderovog,ako se nešto zamjerio muslimanima što to svima nama u Bosni mora smetati,to što neda Džamije u Austriji je isto što u Sarajevu nedaju Crkvu na Grbavici i ona na Alipašinu je na jedvite jade odobrena,dok Džamije niču ko pečurke bez ikakvih papira po parkovima i čak protivno odluci stanovnika tih naselja,konkretno Ciglane
ponosna_manjina

#10 Re: Poginuo austrijski ultradesničar J. Haider

Post by ponosna_manjina »

sandokan1 wrote:
ponosna_manjina wrote:
desničar je desničar gdje god bio,šta ti to znači " RS ili HZHB orijentisan" i šta ti smeta ta pravolslavna brojanica,jeli to nešto loše što se neko slika sa njom,tvoje razmišljanje mi naginje ka desničarskom,samo suprotnom od Hajderovog,ako se nešto zamjerio muslimanima što to svima nama u Bosni mora smetati,to što neda Džamije u Austriji je isto što u Sarajevu nedaju Crkvu na Grbavici i ona na Alipašinu je na jedvite jade odobrena,dok Džamije niču ko pečurke bez ikakvih papira po parkovima i čak protivno odluci stanovnika tih naselja,konkretno Ciglane
Znači da mi je nelogično da ukoliko neko podržava ideju građanske BiH može podržavati političare ekstremne desnice, što Hajder nesumnjivo jeste, budući da smatram da je ideja građanske Bosne ustvari ideja koja po svom političkom habitusu pripada onome što smatram multikulturalnim, otvorenim i progresivnim, da ne kažem lijevim opcijama. RS, baš kao i HZHB su nacionalistički projekti i kao takvi u neizbježnom antagonizmu sa idejom građanske BiH.
Što se tiče brojanice neka nosi šta god hoče ali je, što se mene tiče, ta ista brojanica izgubila na vjerodostojnosti još od perioda u kojem su popovi blagosiljali oružje i ljude kojim su i koji su prije i poslije toga vršeni ratni zločini nad nedužnim ljudima. Druga stvar je što brojanica nije tu tek tako već što je korištena prilikom predizborne kampanje FPO-a (btw. nije je koristio Haider već njegov nasljednik Strache) sa ciljem mobilizacije srpskog glasačkog tijela u Austriji. Na tim okupljanjima su naravno nošena i četnička obilježja, a ja četnike ne volim. Nisam siguran ali mislim da je i sam Haider tokom devedesetih godina posjećivao i podržavao likove poput Šešelja i Karadžića, a ni oni mi nisu baš na listi najomiljenijih ljudi na svijetu.
Što se tiče tvog dijela o džamijama tu se u potpunosti slažem s tobom i smatram da je politika bošnjačke političke i klerikalne vrhuške ("džamija po glavi stanovnika") trenutno najveća opasnost po ideju građanske BiH. Ako pregledaš moje dosadašnje pisanje na ovom forumu možeš se uvjeriti šta mislim o miješanju islama u politički život Bosne i Hercegovini...
Post Reply