BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
templar31

#1 BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by templar31 »

Upi banka (sada Intesa Sanpaolo) salje obavijesti klijentima da je povecala kamate na kredite.
Iako su kamate na kredite povecane za manje od jedan posto, iznosi mjesecnih rata povecani su za skoro 5%.

Bankari, molim vas objasnite je li ovo moguce ili je posrijedi neka prevara?
Duhovni Vođa

#2 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by Duhovni Vođa »

templar31 wrote:Upi banka (sada Intesa Sanpaolo) salje obavijesti klijentima da je povecala kamate na kredite.
Iako su kamate na kredite povecane za manje od jedan posto, iznosi mjesecnih rata povecani su za skoro 5%.

Bankari, molim vas objasnite je li ovo moguce ili je posrijedi neka prevara?
procitaj brate ugovor o kreditu. sve ce ti se samo kazati. sto si potpisao to si i dobio. NEMA SANSE da banka uradi nesto sto nije ugovoreno ugovorom.
templar31

#3 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by templar31 »

Znam da je ugovorom potpisano da je kamatna stopa promjenjiva, ali mi nije srazmjeran iznos za koji je povecana kamata i iznos za koji je povecana rata. Kazem, kamata je povecana za cca. 1% a rata kredita za nekoliko desetina KM.
leigh

#4 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by leigh »

U narednim danima ce sve banke da salju takve obavijesti, jer se povecala referentna kamatna stopa na koju dodaju premiju rizika. I leasing kuce su vec pocele da salju. E sad sta je tih 5% povecanje ne znam, zavisi i od glavnice i kamate. Ako ti je kredit na 100.000 a rata niska, onda je lako da dodje do velikog povecanja. Jesi li dobio amortizacioni plan, saberi sve fino, ne bi trebalo da ima gresaka, tako je to.
Duhovni Vođa

#5 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by Duhovni Vođa »

templar31 wrote:Znam da je ugovorom potpisano da je kamatna stopa promjenjiva, ali mi nije srazmjeran iznos za koji je povecana kamata i iznos za koji je povecana rata. Kazem, kamata je povecana za cca. 1% a rata kredita za nekoliko desetina KM.
pa znas li sam kako se obracunava kamata na glavnicu? ako ti je povecana kamatna stopa na godisnjem nivou za vrijednost X, to ne znaci da ce se visina anuiteta povecati/smanjiti za vrijednost X.
convict

#6 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by convict »

I ja svaki dan drhtim kad otvaram postansko sanduce, ali bilo je za ocekivati. Evo da probamo jednu grubu racunicu:
Recimo da ti je rata 500 KM i da si relativno nedavno poceo otplacivati. Ako uzmes otplatni plan vidjet ces da se tih 500 sastoji od oko 300 glavnice i 200 kamate (zato sto se kamata placa na ostatak duga i vremenom se njen udio u rati smanjuje). I recimo da ti je kamatna stopa bila 6% a sad 7%. Ovih 1% predstavlja povecanje kamate od 16.7% (7/6) pa ce ti sad kamata (odnosno rata) biti visa za nekih 33 KM. Dakle 1% veca kamata ti daje oko 6.6% vecu ratu.

Ovo je bilo jako grubo i zavisi od vise faktora, duzina otplate, koliko si vec otplatio itd. ali se u biti svodi na ovo sto je gore napisano. Uzmi digitron i otplatni plan i probaj racunicu. Sretno!
EdaHifi

#7 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by EdaHifi »

Globalna financijska kriza stize i u Bosnu. Subprime mortgage crisis incl.......
Hendrix

#8 Re: BANKA INTESA SANPAOLO BEZOBRAZNO POVECALA KAMATE NA KREDITE

Post by Hendrix »

Pa kod nas je kriza oduvijek i bila, kamate nenormalne i sad imaju izvrstan izgovor da povećaju ih opet , kakva kriza ba , to je odavno lihvarenje građana.
Post Reply