Glava u torbi

JBT

#1 Glava u torbi

Post by JBT »

Zbogom, oruzje

Ne prodje dan a da negdje u BiH ne zapuca, ne eksplodira neciji automobil, a i pljackanje banaka i posta postalo je, nazalost, svakodnevnica. Ljudi su sve zabrinutiji i, s pravom, ljute se na policiju sto to dozvoljava i revolverase nasih dana strozije ne kaznjava. Tacno je da bi policija morala malo vise “trenirati strogocu”, ali ne bi samo nju trebalo kriviti. Ne moze u svakom kaficu, na svakoj ulici, u svakom tramvaju... u svako doba dana i noci biti policajac. To je jasno. Dakle, problem treba rjesavati u korijenu, odnosno strozije kaznjavati one koji nelegalno cuvaju oruzje, ali i sudovi bi morali revolverasima i bombasima odmjeravati kazne kakve im i dolikuju. Onako kako sada stvari stoje, izvjesno je da mnogi ljudi sirom BiH, i pored brojnih SFOR-ovih zetava, cuvaju oruzje u kucama. Ima se dojam da neki u podrumima slazu dinamit poput drva, a da su bombe postale omiljena djecija igracka. Oni malo snalazljiviji i dobrostojeci snabdjeli su se i kalasnjikovom. Da se zna ko je gazda. Istjerivanje pravde oruzjem u stilu divljeg zapada sve je ucestalije. Sta to privlaci ljude da se naoruzavaju - da li iz straha od neceg i nekog ili ponosa. Izvjesno je da neki pistolje nose umjesto olovke. Ne bi cudilo ako neko sa balkona ispali i poneki projektil iz minobacaca. Ako neko ima kalasnjikov, moze imati i minobacac. Razoruzavanje revolverasa i bombasa postao je imperativ. Sto prije, to bolje.

Sefik DAUTBEGOVIC

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo

-Kada covjek procita ovakav text, samo okrene stranicu i nastavi dalje. Jer se to dogadja nekome drugome. Sve do jednom. A tad je kasno. Tad vec nema onoga sto ste mozda najvise voljeli.
Deset godina nakon rata ti mogu doci na vrata sa vijescu da vam je otac, brat, djete nastradalo od metka iz kalasnjikova.
Postoji li nacin da se situacija promjeni. Da covjek ne stavlja glavu u torbu ako prigovori padobrancu koji je preko reda usao u red?
Postoji li nacin da dobijemo policiju a ne "policiju"?
Koja je stranka ili parija uvela u svoj program i pitanje povecanja nivoa sigurnosti gradjana BiH?
JBT

Post by JBT »

Gotovo svaka kuca ima po pistolj, bombu...

Nakon posljednje pucnjave u centru Sarajeva, gotovo “pred nosom” kantonalne policije, postavlja se logicno pitanje o sigurnosti kretanja ovim gradom. Da li se mozemo kretati bez bojazni, a da ne pomislimo da se necemo naci ispred usta cijevi nekoga ko zeli sukobe rjesavati olovom? Da li bez straha mozemo pustiti napolje svoju djecu, sestre, bracu, ako znamo da skoro svaka kuca u Sarajevu ima barem po jedan pistolj ili bombu, a ponegdje i kalasnjikov, minobacac... ……………..Uslovne kazne…………….. Podsjetimo, Dejan Kramberger (18) ranjen je u Mis Irbinoj ulici, ispred Fis-a, u subotu, nedugo iza ponoci. Prethodno je otpratio kuci svoju djevojku, i vratio se da jos malo ostane s drustvom. Majka Dejana Krambergera tvrdi da su u medjuvremenu Dejanovi drugovi dosli u sukob sa starijim maloljetnikom, H.M., (17). Nakon toga je H.M. otisao kuci, uzeo kalasnjikov, i vratio se da se sveti. “Dejanu nije bio namijenjen metak koji ga je pogodio. Tog decka nije ni cvokom udario”, dodaje majka ranjenog mladica. Dakle, meci su mogli zavrsiti i u bilo kom ko je te veceri bio ispred Fis-a... Iz policije tvrde da ce protiv starijeg maloljetnika biti podnijeta krivicna prijava zbog pokusaja ubistva i nelegalnog posjedovanja duge cijevi. Zatim rezignirano dodaju da gotovo niko koga su uhvatili da posjeduje ilegalno naoruzanje zbog toga nije lezao u zatvoru. U Tuzilastvu to potvrdjuju, objasnjavajuci da je za posjedovanje oruzja zaprijecena kazna od sest mjeseci do pet godina zatvora. Medjutim, u praksi sudije okrivljenim najcesce izricu kazne od tri mjeseca uslovno. U konkretnom slucaju, H.M. ce kao stariji maloljetnik, u skladu sa zakonom, biti smjesten iza resetaka (zakonom je limitirano da u maloljetnickom zatvoru osudjeni mogu biti do pet godina). U Tuzilastvu dodaju da je moguce da se krivicno djelo pokusaja ubistva, koje je H.M. pocinio, prekvalifikuje u nanosenje teskih tjelesnih povreda. Osim kazne koja je predvidjena za H.M., odgovarace i njegovi roditelji, i to zbog zakonom zabranjenog posjedovanja duge cijevi, ali i nebrige za ponasanje svog djeteta. Pomni analiticari poratnih desavanja u Sarajevu i u FBiH smatraju da problem postojanja nelegalnog oruzja u sarajevskim domovima ima politicku pozadinu. Naime, poslije rata, SFOR (tadasnji IFOR) zapoceo je sa akcijama prikupljanja oruzja. Medjutim, tome se tada usprotivio Alija Izetbegovic, javno iznoseci misljenje da je jos rano da Bosnjaci vrate oruzje (sto su mnogi u to vrijeme smatrali pametnim i opreznim potezom). ……………..Samo SFOR…………………. S obzirom na to da policija nije bila depolitizovana, tadasnji ministar MUP-a KS Ismet Dahic se nije smio tome pretjerano suprotstavljati. Cak se policijskom i vojnom vrhu sugerisalo da dio oruzja vrati, a drugi “sacuva” za slucaj novog sukoba na ovim prostorima. Medjutim, cudno je da od tada do danas gotovo da i nema politicke volje da se zaista stane u kraj posjedovanju ilegalnog naoruzanja. Pitanje je da li se na sastancima uzih krugova politickog i vjerskog vrha, sva tri naroda u BiH, razgovara o tome da se narod savjetuje da se oruzje vrati. Stice se utisak da je samo SFOR-u stalo da se provodi Zetva, te da bi se s tom aktivnoscu stalo ako bi SFOR digao ruke od toga...

D. PAVLOVIC

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
kike

Post by kike »

Gotovo svaka kuca ima po pistolj, bombu...
conditio sine qua non opstanka na Balkanu je bar bliznjim generacijama imati oruzje u kuci.

Sve ostalo je demagogija na baterije.

Kao Skelet O hara sam podigao komad zemlja i obecao da vise nikad necu biti gladan i nikada vise sa tupim nozem u kuci.

Moze svucati surovo nekome ko je daleko, ali svako ko iole poznaje bliznju proslost i to jako bliznju ovih zemalja ce jako dobro znati o cemu govorim
margareta

Post by margareta »

Deset godina nakon rata ti mogu doci na vrata sa vijescu da vam je otac, brat, djete nastradalo od metka iz kalasnjikova.
Postoji li nacin da se situacija promjeni. Da covjek ne stavlja glavu u torbu ako prigovori padobrancu koji je preko reda usao u red?
Postoji li nacin da dobijemo policiju a ne "policiju"?
Koja je stranka ili parija uvela u svoj program i pitanje povecanja nivoa sigurnosti gradjana BiH?
"Tek završio rat" - puca inercija znaš ?
Normalna pojava svakog demokratskog društva.

Zanimljivo da se niko ne javlja za "glavu u torbi"? Zašto li Bože ?

Topli pozdrav
za ledenu temu od
"margarete"
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Medjutim, u praksi sudije okrivljenim najcesce izricu kazne od tri mjeseca uslovno. U konkretnom slucaju, H.M. ce kao stariji maloljetnik, u skladu sa zakonom, biti smjesten iza resetaka (zakonom je limitirano da u maloljetnickom zatvoru osudjeni mogu biti do pet godina). U Tuzilastvu dodaju da je moguce da se krivicno djelo pokusaja ubistva, koje je H.M. pocinio, prekvalifikuje u nanosenje teskih tjelesnih povreda.
A koliko je predvidjeno ako je tuzilac pocinio (umisljeni, smisljeni) pokusaj krivicnog djela ubistva. Ima li u BiH zakonu i za te kakav propis?

Pitanje nije provokacija.
margareta

Post by margareta »

Kod nas je takav politički i pravni ustroj da
"sve zavisi od slučaja do slučaja"...........zavisi ko je počinitelj zločina a ko je žrtva........i onda se regularno sudi po "tužio te kadija, sudio ti kadija
Na ovu temu hiperanemičan odaziv. Normalno. :x
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Hvala margareta. Ako vodis slican slucaj , jal ono polipsko podmetanje javi se.
margareta

Post by margareta »

Kazimoglu wrote:Hvala margareta. Ako vodis slican slucaj , jal ono polipsko podmetanje javi se.
Misliš iz sudske medicine ?
Nisa te apsolutno željela provocirati i bez uvrede, ispusti ono 'jal'.
Asocira na jal-ovo=neplodno.
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Izvini, omaska. jal vidjeh na nekom postu, pa mi se dopade.
margareta

Post by margareta »

Znaš li da si jal sada pod glavom u torbi?
Jal si to slucajno upo, jal ciljano? :roll:
JBT

Post by JBT »

"conditio sine qua non opstanka na Balkanu je bar bliznjim generacijama imati oruzje u kuci.

Sve ostalo je demagogija na baterije.

Kao Skelet O hara sam podigao komad zemlja i obecao da vise nikad necu biti gladan i nikada vise sa tupim nozem u kuci.

Moze svucati surovo nekome ko je daleko, ali svako ko iole poznaje bliznju proslost i to jako bliznju ovih zemalja ce jako dobro znati o cemu govorim"

-Dajboze da te ne snadje sudbina onih koji su nastradali od rata pa na ovamo.
Maznes ti trebicu. Kaze: nema decka. Setate se ulicom, kad iza coska ispada njen retardirani komsija koji si je ufurao da je ona njegova ili nicija. Prospe ti mozak na cesti.
Vozis se u troli, citas..... Alan Forda. Pogledas kroz prozor i vidis da se Mojmilu potukla raja na malom futbalu. Ti se pridignes da vidis malo bolje i osjetis udarac u predjelu polnog organa i nesto toplo. Pogledas a ono ti odnijelo kompletan aparat za produzetak loze i ljudske rase.
Vozis se autom. Krenuo na medeni mjese odmah nakon svadbe. Odjednom vidis 4-5 hajduka na sred puta i par pored puta zasticenih stijenama. Zaustavljaju te, siluju ti zenu, bace je u auto, uzimaju i zenu i auto i sve sto imas na sebi. Ostajes sam i go bogapitajgdje.
Eto, uspio si proci kroz zivot i sa aparatom i bez hajducije. Vratio si se sa posla. Pijes pivo i citas Alana Forda. Zena bila slobodna, sprema rucak. Cetvorogodisnji sin u svojoj sobi, igrase sa......boooom. Pronasao tvoju rucnu bombu skarivenu za nedajboze.

Scenarija milion.
kike

Post by kike »

Scenarija milion.

Upravo tako

Scenarija milion i ja cu te postediti ostalih koji nisu ni setanje sa trebom ni voznja u autu, jer mogu i kuci sjediti pa da mi neko zakuca kao sto je zakucao 1992.

Ne daj Boze da si ovdje bio.

svako dalje prepricavanje moze preci u morbidnost, a ja izgledati kao stari dedo koji prica kako je bilo u ratu.

Ja ne vjerujem onima pored kojih zivim i preventivu na samoodbranu mi niko ne moze uskratiti kao pravo
Pravda30

Post by Pravda30 »

Maznes ti trebicu. Kaze: nema decka. Setate se ulicom, kad iza coska ispada njen retardirani komsija koji si je ufurao da je ona njegova ili nicija. Prospe ti mozak na cesti.

Jah, onaj ko zeli da ima oruzje vazda ce ga i imati. Tako je bilo i prije tako ce biti i u buducnosti. Razni mafijasi i psihopate su ga vazda imali i imat ce ga. Uostalom ako nema pistolj ima noz, ili nesta trece...

Slazem se sa Kiketom. Imati oruzje je znak opstanka u okruzenju kakvom se nalazimo. Ne bih volio da opet bude kao 1992 pa da gledamo sa tupim pogledom, joj sta nam ovo bi i da nas hvataju i kolju ko ovce...

Da, ima nesrecnih slucajeva, da desava se ali broj tih mrtvih ce biti znatno manji od broja onih koji bi bili ubijeni u novom ratu u slucaju kada OPET ne bi imali oruzja. Jednostavno shvati to kao cijenukoja mora da se eplati.

Izmedu ostalotg daleko veci broj ljudi strada u saobracajnim nesrecama pa niko se ne zalaze za to da se svi odreknemo auta.
vise ljudi pogine pravci kuce pa niko se ne zalaze da treba prestati graditi kuce itd...
Fair Life

Post by Fair Life »

JBT wrote: - Dajboze da te ne snadje sudbina onih koji su nastradali od rata pa na ovamo.
...
Scenarija milion.
Sami sebi smo najbolji neprijatelji JBT.

Image
JBT

Post by JBT »

"Ne daj Boze da si ovdje bio.

-Znamo li se?

"Ja ne vjerujem onima pored kojih zivim i preventivu na samoodbranu mi niko ne moze uskratiti kao pravo"

-Slazem se. Ali zar nije bolje braniti se nenaoruzan od nekoga ko je takodje nenaoruzan?
Razumijem ja nepovjerenje. Kad se vruceg mlijeka napijes i u hladno puses. Zasto se oruzje ne bi vratilo i smjestilo gdje mu je mjesto? A ako vec do neceg dodje ( usta licno cisto sumnjam) ponovo ga podijeliti za potrebe odbrane.
Koliko ti je puta "mrak na oci pao" toliko da bi da si imao oruzje pri sebi, ti bi ga i upotrijebio?
Nisi ga imao i sta sad? Zivis. Radis. Ne sjedis u zatvoru i niko ti se na porodici nece osvetiti. Neugodnosti bez fatalnog zavrsetka se svrstavaju u iskustvo. Sa fatalnim zavrsetkom ti iskustvo ne treba. U zatvoru ili pod zemljom.
Pravda30

Post by Pravda30 »

JBT wrote:

-Slazem se. Ali zar nije bolje braniti se nenaoruzan od nekoga ko je takodje nenaoruzan?
Ti se salis ili ?? Ne prode sedmica a da se ne pronade neko cetnicko skladiste. >Imaju ga za buducis 15 ratova.A na nasu nesrecu Srbija nije daleko , vazda ga mogu dobaviti u vrlo kratkom vremenu.

Razumijem ja nepovjerenje. Kad se vruceg mlijeka napijes i u hladno puses. Zasto se oruzje ne bi vratilo i smjestilo gdje mu je mjesto? A ako vec do neceg dodje ( usta licno cisto sumnjam) ponovo ga podijeliti za potrebe odbrane.

Mora da si previe citao bajke kad si bio mali. Kakvo smjestanje? Ko ce ga vratiti? Pa vec danas je svo tesko oruzje u kasarnama(vecina)I hajde recimo da sutra opet bude rat. I sta da opet NATO stavi embargo kao sto je to vec uradio. I sta da NATO odluci da niko ne bude imao pravo uzimati oruzje iz Kasarni? i sta ako ih NATO bombarduje ili jednostavno zabrani pristup?
Koliko ti je puta "mrak na oci pao" toliko da bi da si imao oruzje pri sebi, ti bi ga i upotrijebio?
Nisi ga imao i sta sad? Zivis. Radis. Ne sjedis u zatvoru [/quote[

Pa da je to slucaj danas bi imao na destine hiljada mrtvih u BIH. Pa svakome padne mrak na oci svaki drugi dan pa ne Koristi oruzje. To nema smisla sto pises.Pa i ratu je svak NOSIO pusku pa se nismo upucavali na svakom cosku.(osim one sa druge strane).A neko ko hoce da ubije moze to uciniti i bez oruzja.

i niko ti se na porodici nece osvetiti.

Ubise Melihu Duric u Bratuncu. Ubili su 8 povratnika Bosnjaka u Gacku itd...I to sto pises nema smisla.
JBT

Post by JBT »

"Ti se salis ili ?? Ne prode sedmica a da se ne pronade neko cetnicko skladiste. "

-Znaci, radi se. Zrno po zrno.....

"Imaju ga za buducis 15 ratova."

-Vidim da baratas cinjenicama i informacijama. Garant znas i gdje ga kriju ako znas koliko ga imaju. Dojavi pa da prijavljujemo.

"Mora da si previe citao bajke kad si bio mali. Kakvo smjestanje? Ko ce ga vratiti? Pa vec danas je svo tesko oruzje u kasarnama(vecina)I hajde recimo da sutra opet bude rat. I sta da opet NATO stavi embargo kao sto je to vec uradio. I sta da NATO odluci da niko ne bude imao pravo uzimati oruzje iz Kasarni? i sta ako ih NATO bombarduje ili jednostavno zabrani pristup? "

-Pa nece valjda NATO samo Bosnjacima (vjerujem da na njih mislis) zabraniti pristup. Ako zabrani, zabranit ce svima. A mislim da je bolje ratovati lukom i strijelom nego tenkovima i haubicama.
I eto, ubijedio si me da je NATO tako naivan a ti vidovit.

"Pa da je to slucaj danas bi imao na destine hiljada mrtvih u BIH. Pa svakome padne mrak na oci svaki drugi dan pa ne Koristi oruzje. "

-Nema desetine hiljada ali ima bar jedno. Minimalno. Svakodnevno. A i jedno mjesecno je previse. Pogotovu ako se meni licno (ili tebi) dogodi.

"A neko ko hoce da ubije moze to uciniti i bez oruzja. "

-Malo teze. A treba i stisnuti.

"Ubise Melihu Duric u Bratuncu. Ubili su 8 povratnika Bosnjaka u Gacku itd...I to sto pises nema smisla."

-Da nije bilo ilegalnog oruzja, cjunu bi to uradili. Da nema ilegalnog oruzja mozda bi policajac i stisnuo pa pokucao nekom na vrata. Od tih koji krivicno djelo ucinise.
Drugim rijecima. Manje ilegalnog oruzja, vise pravne drzave. Vise pravne drzave, vise BiH.
kike

Post by kike »

Meni ovo lici kao kad smo palili svjetla po Yutelovom savjetu protiv rata, a neko se ukopavao za to vrijeme da nam kuce prousi

Isti yutelovi novinari otisli u cetnike, pa su sad unaprijedjeni novinari (citaj direktori RTVBIH)

I dobro kaze predhodni diskutant...Imati oruzje ne znaci i upotrebljavati ga ako te neko krivo pogleda.

JBT Tvoja ideja je pravilna i cak lijepa, ali izgleda romanticarski naivna za prostore Balkana i tako ce jos dugo biti
winetou

Post by winetou »

U švicarskoj rezervisti imaju oružje kod kuće, ali tamo se zna ko je rezervista a ko manje pogodan za takvo što, ja mislim :-?
kike

Post by kike »

winetou wrote:U švicarskoj rezervisti imaju oružje kod kuće, ali tamo se zna ko je rezervista a ko manje pogodan za takvo što, ja mislim :-?
E, stvarno si mi nasao zemlju za poredjenje....He, he

bas se nasmijah

Sem pribliznog broja stanovnika sto jos zajednicko imaju Svica i BIH, a narocito glede blize proslosti?

Kad je Svica zadnji put ratovala?

kad je BIH zadnji put ratovala?

Hajde nadji mi neku drugu zemlju, ziv bio
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Ja sam imao iskustva sa ljudima koji oružje nose na dnevnoj bazi i barem oni koje ja znam nisu psihopate koje hodaju naoružani i jedva čekaju da nekog ubiju, već ljudi koji zbog posla kojim se bave..od kojeg je velika večina legalna..moraju da imaju lično naoružanje barem u automobilu. Ako čovjek nosi sa sobom pazar iz restorana od nekih 40-50.000 KM fala Bogu da ne može danas računati da će ga policija braniti od hajduka.
S druge strane mislim da ako neko ima dijete mora taj pištolj ili kalašnjikov da drži pod debelim ključem..ima brate mili danas onih malih sefova..par hiljada maraka..pa fino pod ključ..šifra..i mirna bačka.
A što se tiče oružja u slučaju novog rata mislim da nikome neće pomoći nikakav pištolj pa ni automatska puška..treba ti poluautomatski snajper sa barem 300 metaka, 20-tak bombi, pancir i prva pomoć..ovo su moje ratne "zaostale" zalihe..i kao i sve zaostale zalihe ove su lijepo zakopane iza šupe..meni dosta..barem dok se T.O. ne organizuje onih prvih dana 8-)
winetou

Post by winetou »

kike wrote:
winetou wrote:U švicarskoj rezervisti imaju oružje kod kuće, ali tamo se zna ko je rezervista a ko manje pogodan za takvo što, ja mislim :-?
E, stvarno si mi nasao zemlju za poredjenje....He, he

bas se nasmijah

Sem pribliznog broja stanovnika sto jos zajednicko imaju Svica i BIH, a narocito glede blize proslosti?

Kad je Svica zadnji put ratovala?

kad je BIH zadnji put ratovala?

Hajde nadji mi neku drugu zemlju, ziv bio
Pa istina :D , ali dobar je to model.
kike

Post by kike »

[quote="Ahmed.ibn.Fahalan"]Ja sam imao iskustva sa ljudima koji oružje nose na dnevnoj bazi i barem oni koje ja znam nisu psihopate koje hodaju naoružani i jedva čekaju da nekog ubiju, već ljudi koji zbog posla kojim se bave..od kojeg je velika večina legalna..moraju da imaju lično naoružanje barem u automobilu. Ako čovjek nosi sa sobom pazar iz restorana od nekih 40-50.000 KM fala Bogu da ne može danas računati da će ga policija braniti od hajduka.
S druge strane mislim da ako neko ima dijete mora taj pištolj ili kalašnjikov da drži pod debelim ključem..ima brate mili danas onih malih sefova..par hiljada maraka..pa fino pod ključ..šifra..i mirna bačka.
A što se tiče oružja u slučaju novog rata mislim da nikome neće pomoći nikakav pištolj pa ni automatska puška..treba ti poluautomatski snajper sa barem 300 metaka, 20-tak bombi, pancir i prva pomoć..ovo su moje ratne "zaostale" zalihe..i kao i sve zaostale zalihe ove su lijepo zakopane iza šupe..meni dosta..barem dok se T.O. ne organizuje onih prvih dana 8-)[/quote

Postoje situacije i vrlo konkretne kada zivot spasi i i te kako pomogne i obican pistolj

Ono jes da je bolji tenk, ali je skup :lol:
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Poštujem ja to jarane..samo kažem da ako imaš djecu trebao bi to oružje da dobro skloniš..pod ključ ili iza šupe pod zemlju..jer zajebi sve razloge ako će da strada neko tvoj zato što konta da je fazon opucat' iz pištolja.
Vidiš mom drugu ratnom se sin upuco u stopalo a nišanio drito ispred sebe..valjda mali nije imao snage da drži pištolj uspravno i belaj...treba ipak misliti na te stvari :roll:
Prenj

Post by Prenj »

Sjeca li se ko kada je neko kod nas dobio zbog ubistva iole duzu kaznu?

Preneseno iz Slobodne Dalmacije:
Za silovanje i ubojstvo dobio 22 godine zatvora

OSIJEK - Nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda 27-godišnji Marijan Gavran iz Šodolovaca proglašen je krivim za teško ubojstvo Kate Bogojević (59) iz Osijeka iz koristoljublja, te spolni odnos nad nemoćnom osobom, zbog čega mu je određena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 22 godine. U objašnjenju predsjednika sudskog vijeća, suca Dragana Poljaka, optuženom je za teško ubojstvo iz koristoljublja vijeće izreklo kaznu od 20 godina zatvora, a za silovanje četiri godine, što je pretvoreno u jedinstvenu kaznu od 22 godine. Osim toga, izrečena mu je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.
U obrazloženju presude sudac se posebno osvrnuo na nalaz vještaka psihijatra dr. Miroslava Gorete koji je u svom nalazu ustvrdio kako kod Gavrana ne postoje smetnje koje bi pokazale kako se kritičnog događaja ne sjeća. Vijeće je kao otegotne okolnosti uzelo u obzir činenice da je optuženi u vrijeme počinjenja kaznenog djela iskazao osobitu upornost i bezobzirnost, kao i to da je već u nekoliko navrata osuđivan zbog krađa i teških krađa, dok su mu kaznu "olakšale" loše materijalne prilike i potvrda vještaka psihijatra da je za počinenja djela bio smanjeno ubrojiv. Iako se obrana optuženog svodila na to da je kobne večeri bio pod utjecajem alkohola i droga te da se uopće ne sjeća što se događalo, zbog čega se i ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret, sud je smatrao kako je to izabrao kao način obrane što je optuženikovo zakonsko pravo, no da je sud uzeo u obzir činjenicu da uopće nije pokazao nikakvo kajanje za ono što je napravio.
Također je kazao kako je djelo potpuno dokazano na temelju sredstava počinjenja kaznenog djela pronađenih na mjestu događaja, te vještačenjem odjeće optuženika na kojoj je pronađena krv oštećene.
Podsjetimo, optužnica je Gavrana teretila da je u noći 5. veljače, oko dva sata iza ponoći, provalio u pizzeriju "Makalu" u središtu Osijeka gdje je na okrutan način ubio Katu Bogojević (59), majku vlasnika pizzerije, i to samo zato što ga je zatekla u provali i krađi. Nesretna žena stanovala je iznad pizzerije, a kobne je noći sišla iz stana u pizzeriju kako bi provjerila što se događa jer je čula buku. Optuženi je ženu izudarao po glavi šakama, aparatom za gašenje požara, cjepanicom, te ju zarezao nožem po vratu zadavši joj reznu ranu od šest centimetara. Nakon što je žena od brutalnih udaraca u glavu pala u besvjesno stanje, napadač ju je silovao. Potom je pobjegao iz pizzerije, a žena je preminula. Njegov ukupni plijen bilo je 1700 kuna, 100 eura i jedan mobitel ...
Inače, Gavran je do sada zbog krađa proveo sedam godina u zatvoru, što, tvrdi sudac Poljak, "očito nije dovoljno utjecalo na njegov preodgoj". Pritvor mu je produljen do pravomoćnosti presude, a vrijeme provedeno u pritvoru, u kojem se nalazi od 5. veljače ove godine, uračunat će mu se u kaznu

T. PRUSINA
Post Reply