Socijaldemokracija i elitizam

Ahmmed

#1 Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

Prođoše i ovi izbori....Čitam komentare na forumu, prisjećam se nekih ranijih tema o nekim prijašnjim izborima.
Vidim, nekima je samo važno da "socijaldemokracija" ubire glasove od RTV Doma do Vijećnice, u Tuzli, Brčkom, Bihaću...sve ostalo nekima nije važno. Jer, "tamo negdje" glasaju seljaci, glasaju polupismeni, glasaju muhadžiri, glasaju došlje, glasa radnička klasa....I za neke, glasovi potonjih nisu potrebni socijaldemokratskoj opciji....Jer, za neke, socijaldemokracija je izbor elite, izbor samo onih koji su visokoobrazovani ili imaju tendencu da to budu, izbor roDŽenih, izbor bosanskih umova koji su na Zapadu, izbor "gradske" raje.....Koliko je ovakvo razmišljanje pogrešno, koliko je, posebno dugoročno, opasno....Slušao sam neke, koji podržavaju socijaldemokraciju, kako se ismijavaju Hakiji Meholjiću, socijaldemokratskom kandidatu za načelnika Srebrenice, koji ne zna reći filharmonija, već kaže Piiilharmonija....I ne mogu čudom da se načude kako se moglo desiti da takav "seljak" bude kandidat političke elite....

Neki se ibretom ibrete, šta će socijaldemokracija u džamiji...I šta oni, koji je podržavaju, rade tamo....Pa ih, onda, sumnjičavo gledaju....I polete da predsjedniku lokalne organizacije uhvate "muštuluk"....Jerbo, nije toliki problem kad su džuma i bajram namazi u pitanju, nego je problem kad se neko kome je socijaldemokracija draga, "usuđuje" ići u džamiju više od jednom heftično.....A takav je,hud,sumnjiv svima...

Dakle, važno je, konačno shvatiti da socijaldemokracija nije za "odabrane"...Važno je shvatiti da može biti podjednako dobra i univerzitetskom profesoru i nani u Ledićima....Bez obzira što ovaj prvi ima doktorat, a ova potonja može bit samo mekteb.

p.s. O kompatibilnosti džamije i socijaldemokracije....Ako ne vjerujete meni da je ovo dvoje potpuno kompatibilno, pitajte prof. Fatimu Lačević ;-) Barem je nekad tako mislila.A možda se u antikvarnicama još uvijek može naći udžbenik za 4 razred gimnazije, sa lekcijom koja je imala naziv: "Država u Medini-Prva socijalistička država na svijetu" ;-)
VjecitiStudent

#2 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by VjecitiStudent »

Osnovnu tezu ove teme treba preimenovati u "SDP i elitizam", jer SDP, osim deklarativno, po imenu i papirima, zaista NEMA nikakve veze sa socijaldemokratijom.
Ako mozes dokazati da ima, izvinjavam se zbog upadice.
frischling

#3 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

VjecitiStudent wrote:Osnovnu tezu ove teme treba preimenovati u "SDP i elitizam", jer SDP, osim deklarativno, po imenu i papirima, zaista NEMA nikakve veze sa socijaldemokratijom.
Bravo, to sam i ja htio da pitam, pa si me pretekao za milisekundu:)
Benighted

#4 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Benighted »

Ne bih rekao da je to izbor "socijaldemokratije" ili nekog elitizma koliko je to stvar cinjenice da je desna opcija uzela svojevoljno monopol nad religijskim simbolima institucijama,nad tzv "malim covjekom iz malog mjesta sa malo obrazovanja -ali zato velikog izbornog potencijala i velike revnosti i poslusnosti"...Tako da su se ostali jednostavno prihvatili onog sto je ostalo...
A to sto ti kazes stoji... Socijaldemokratija prema vjeri i naciji je u "najgorem slucaju" neutralna a kamoli anti ...
Meni je recimo licno zao sto liberalna opcija u BiH je isuvise jadna,zapravo ona treba da privlaci te tzv."elitiste".
klixober

#5 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by klixober »

Ahmo,cini mi se da i ti upadas u sablone,kao neki koje si naveo.Koja je svrha teme?
frischling

#6 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

dobro, kako objasnjavas pobjedu SDP u Kaknju, i to je malo mjesto.
Ahmmed

#7 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

komeba wrote:Ahmo,cini mi se da i ti upadas u sablone,kao neki koje si naveo.Koja je svrha teme?
Ne, ne mislim da upadam u šablone....Zato i govorim o nekima, a ne o svima 8-)

Svrha teme....Čisto sam podijelio razmišljanje s vama. Bez velikih pretenzija :)
Ahmmed

#8 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

frischling wrote:dobro, kako objasnjavas pobjedu SDP u Kaknju, i to je malo mjesto.
Ama, ne mislim ja onako kako sam opisao u uvodnom postu :)To trebaš pitati ove elitiste :)
frischling

#9 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

Ahmmed wrote:
frischling wrote:dobro, kako objasnjavas pobjedu SDP u Kaknju, i to je malo mjesto.
Ama, ne mislim ja onako kako sam opisao u uvodnom postu :)To trebaš pitati ove elitiste :)
pitanje je bilo upuceno Benighted posto je on to konstatovao
Ahmmed

#10 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

VjecitiStudent wrote:Osnovnu tezu ove teme treba preimenovati u "SDP i elitizam", jer SDP, osim deklarativno, po imenu i papirima, zaista NEMA nikakve veze sa socijaldemokratijom.
Dobro znaš da te , šta god da napišem, ne mogu uvjeriti u suprotno :D Niti imam plaho namjeru biti bilo čiji glasnogovornik:)

Ipak, ne bih rekao da je u SDP nema, ali da je to nedovoljno, svakako ću se složiti.
klixober

#11 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by klixober »

Ahmmed wrote:
komeba wrote:Ahmo,cini mi se da i ti upadas u sablone,kao neki koje si naveo.Koja je svrha teme?

Svrha teme....Čisto sam podijelio razmišljanje s vama. Bez velikih pretenzija :)
Pa upao si u sablon cim govoris o socijaldemokratiji i jednoj stranci uopsteno.
Inace svaka cast Hakiji Meholjicu.Ako ima neko da je reagovao na njega kao sto ti kazes,reagovao je za sebe,a ne u ime socijaldemokratije ili stranke.
VjecitiStudent

#12 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by VjecitiStudent »

Ahmmed wrote:
Dobro znaš da te , šta god da napišem, ne mogu uvjeriti u suprotno :D Niti imam plaho namjeru biti bilo čiji glasnogovornik:)

Ipak, ne bih rekao da je u SDP nema, ali da je to nedovoljno, svakako ću se složiti.
I ne ocekujem, jer postavljam ja to pitanje jos od dolaska na ovaj forum i odgovora mi niko jos nije dao, pa ni vatreni forumski SDP-ovci.
Nazalost, jos jednom da ponovim, sva bitka za radnicka prava u SDP-u pocinje i zavrsava sa crvenom bojom, na kravatama i jumbo plakatima.
frischling

#13 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

Ahmmed wrote:

Momak (VjecitiStudent) je upravu. Evo ako vec filozofiras jedno pitanje. Znas li sta je kolektivni ugovor donesen nekad od strane alianse kao predizborno obecanje. Naravno nikada ispunjen (osim silnih tuzbi za naplatu potrazivanja). Da li je to socijaldemokratija?
Ahmmed

#14 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

komeba wrote:
Ahmmed wrote:

Pa upao si u sablon cim govoris o socijaldemokratiji i jednoj stranci uopsteno.
Inace svaka cast Hakiji Meholjicu.Ako ima neko da je reagovao na njega kao sto ti kazes,reagovao je za sebe,a ne u ime socijaldemokratije ili stranke.
Glede Hakije: Nije AKO, već sigurno.Čuo svojim ušima. Nisam, doduše, dobio komentar u pismenoj formi, na memorandumu...

Tvoj komentar, kao vatrenog SDP-ovca :D te kometari ovih koji su sve, samo ne to, zapravo najbolje ilustriraju ono što sam napisao u uvodnom postu....
frischling

#15 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

Ahmmed wrote:
Glede Hakije: Nije AKO, već sigurno.Čuo svojim ušima. Nisam, doduše, dobio komentar u pismenoj formi, na memorandumu...

Tvoj komentar, kao vatrenog SDP-ovca :D te kometari ovih koji su sve, samo ne to, zapravo najbolje ilustriraju ono što sam napisao u uvodnom postu....
O cemu ti? Tvoj uvodni post ne stoji. Drugo, ko si ti da sudis ko je SDP-ovac a ko nije? Uostalom socijaldemokratija nije privilegija SDP-a. Naziv teme je Socijaldemokracija i elitizam, a ne SDP i elitizam. Promjeni naslov.
frischling

#16 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

Sad da ti odgovorim na ovo diferenciranje ljudi na obrazovane socijaldemokrate od vijecnice do ilidze i neobrazovane seljacke nacionaliste iz malih krajeva.
Od vijecnice do ilidze ljudi donekle i dobro zive, a u malim krajevima veoma lose.
Glad i neimastina budi nacionalizam.
Benighted

#17 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Benighted »

U opcinskom vjecu je SDA pobjedio,a pobjedio je kandidat SDP-a za nacelnika,valjda kao bolji kandidat (i to za dlaku,pogledaj na stranici CIK-a) isto je tako u Zenici pobjedio SDA-ov kandidat,kao bolji kandidat od drugih,na lokalnim se cesto desava da se ne glasa partijskom linijom za nacelnika...
eto tako objasnjavam :D
frischling

#18 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

Benighted wrote:
U opcinskom vjecu je SDA pobjedio,a pobjedio je kandidat SDP-a za nacelnika,valjda kao bolji kandidat (i to za dlaku,pogledaj na stranici CIK-a) isto je tako u Zenici pobjedio SDA-ov kandidat,kao bolji kandidat od drugih,na lokalnim se cesto desava da se ne glasa partijskom linijom za nacelnika...
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 5.694 35,56 %
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE 4.097 25,59 %

35% nije ni prosta vecina za vijece. :D
Ahmmed

#19 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

frischling wrote:
Ahmmed wrote:

O cemu ti? Tvoj uvodni post ne stoji. Drugo, ko si ti da sudis ko je SDP-ovac a ko nije? Uostalom socijaldemokratija nije privilegija SDP-a. Naziv teme je Socijaldemokracija i elitizam, a ne SDP i elitizam. Promjeni naslov.

Što si to natakaren? :D Šta se, odmah, ložite,svađate, palite?Za mog druga komebu, koji je napisao malo više postova nego ti, znam da je vatreni SDP-ovac. I šta si mu ti, advokat?? Tebe pomenuo nisam, niti sam , u odgovoru komebi napisao da su SVI ostali diskutanti, protiv SDP-a. Doduše,dvojica jesu, definitivno, bez da sam ja sudio jesu li ili nisu. :D
Benighted

#20 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Benighted »

frischling wrote:
Benighted wrote:
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 5.694 35,56 %
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE 4.097 25,59 %

35% nije ni prosta vecina za vijece. :D
a ja covjeka jes zapeo za kakanj :D

Za BiH 12,67 %
NEZAVISNA LISTA ZA KAKANJ-K1 10,07 %
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH 4,58 %
BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIĆ 3,40 %

aj kako ce se poslozit vjece?
Ahmmed

#21 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Ahmmed »

benighted :lol: Fakat , ovaj zapeo za Kakanj :D Mora da je iz Kaknja :D , pa bi da Kakanj ubaci na listu elitističkih područja 8-)
frischling

#22 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

pa zapeo sam jer jedino znam za taj grad da je SDP pobjedio u malom gradu :-D (to sam usput pokupio, nisam gledao na cik-ovoj stranici do ove diskusije rezultate, a i nemam nesto volje) ali je dobar primjer da ne pobjedjuju samo u sarajevu i tuzli (a i tuzla velik grad u PM) "socijaldemokrati".
Ne interesuju me te kombinacije. Ali ako ciljas na SzBiH to opet cini 48%.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by -LIBERO- »

Ma bez "sekiracije" :D dobit ce podrsku od svojih pajdasa iz HDZ-a,tako da Kakanj vec mozte racunati da je pod koalicijom SDA,SzaBIH,HDZ.

O temi,nemam nista dodati,od samog pocetka je prepuna stereotipa i varijante crno-bijelo.

Poz.
Benighted

#24 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by Benighted »

frischling wrote:Ne interesuju me te kombinacije. Ali ako ciljas na SzBiH to opet cini 48%.
i kane malo hdz i mirna bosna (a boga mi i hercegovina) :D

Sumnjam da ce socijaldemokratija doprijeti do nane u Ledicima,ali bi svakako trebala doprijeti do nekog radnika Mitall Steela (pa i do onog koji ode u dzamiju) ko sto kaze ahmo...ali das ist bosna ... das ist post-socijalisticko drustvo u kojem se socijaldemokratske stranke dozivljavaju kao sljedbanice komunisticke (sta ima dozivljavaju :D ),mada i u redovima desnih su sve crveni partijasi - (ko sto kazu nacionalisti u Hrvatskoj na upit da je i sam Tudjman bio komunist - " nema veze on se pokajao" :D )
I jos plus socijaldemokratske stranke (ono haj da ne imenujemo ;-) ) ne cine nista da tu percepciju promjene.Da se predstave kao ono sto jesu - stranka za ljude iz radnicke klase bez predrasuda (i prema vjeri)- ali sad se postavlja pitanje kakvu bi potencijalnu katastrofu malo populizma proizvelo (vidjeli smo snsd- doduse to je vec slucaj ekstremnog zaokreta)
frischling

#25 Re: Socijaldemokracija i elitizam

Post by frischling »

-LIBERO- wrote:Ma bez "sekiracije" :D dobit ce podrsku od svojih pajdasa iz HDZ-a,tako da Kakanj vec mozte racunati da je pod koalicijom SDA,SzaBIH,HDZ.

O temi,nemam nista dodati,od samog pocetka je prepuna stereotipa i varijante crno-bijelo.

Poz.
kao prvo nisam iz kaknja, kao drugo nisam niciji pajdas, niti simpatisem bilo koju gore spomenutu stranku.
U diskusiju sam se ukljucio jer je ahmo u svom uvodnom postu podjelio ljude tako da se stice dojam da elita koja zivi u sarajevu i tuzli bira SDP, a ostali su kako on kaze "neobrazovani nacionalisti". Mislim da to nije pravilo i da ne stoji. to sam u jednom od gornjih postova i objasnio. I nista vise.
Uostalom Ahmo, zapoceo si temu ali nemas argumenata ni za jednu tezu koju si naveo, a nisi ni odgovorio na pitanja vezana za socijaldemokratiju. kao sto rekoh filozofija cista. prosipanje suplje.
Post Reply