SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jalija s bistrika

#1 SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by jalija s bistrika »

Izvor informacije Nezavisne novine CITAT: Dremelj: Želimo kupiti BH Telecom
Datum: 05.10.2008 18:33
Autor: Predrag Klincov
"Telekom Slovenije" je jako zainteresovan za učešće u budućoj privatizaciji "BH Telecoma", potvrdio je Bojan Dremelj, predsjednik Uprave te slovenačke kompanije.

On je u intervjuu za "Nezavisne" izrazio nadu da će vlasti FBiH u procesu privatizacije sarajevskog telekom operatera postaviti uslove koji će biti prihvatljivi za njihovo učešće.
"Telekom Slovenije" je na tržište BiH ušao preko Banjaluke, gdje je za relativno kratko vrijeme kupio tri firme koje pružaju moderne komunikacijske usluge. Prije dvije godine kupili su internet provajdera "Blic.net", koga su pripojili svojoj prošlogodišnjoj akviziciji - firmi "Aneks". Nedavno su preuzeli i operatera kablovske televizije "Netkom", te najavili nove akvizicije.
NN: "Telekom Slovenije" je snažno ušao na tržište RS. Kakvi su dalji planovi?
DREMELJ: "Telekom Slovenije" ima jasnu strategiju koja se dijeli u dva pravca. Jedan je zadržati vodeći položaj u Sloveniji, s tim da treba znati da je to tržište veoma zasićeno jakom konkurencijom. Dobrim radom mi možemo zadržati lidersku poziciju i ostvariti minimalni rast. Međutim, pravi rast za dalji razvoj možemo da nađemo samo van Slovenije i zato smo se odlučili da je naše ciljno tržište jugoistočna Evropa. BiH je za nas veoma značajno tržište u regiji i zbog toga ga sve vrijeme dobro pratimo, te smo i odlučili ući u RS kupovinom firme "Blic.net". Mi ćemo na bh. tržištu rasti organski i kroz kupovinu manjih operatera. Ulazak u RS koristićemo i da idemo dalje u cijeloj BiH, koja nam je interesantna i zato što "BH Telecom" još nije privatizovan i zato što postoje jasne namjere vlasti da ga privatizuju. Mi imamo veliki interes da učestvujemo na tom tenderu ukoliko uslove prodaje ocijenimo prihvatljivim.
NN: Bilo je govora da je "Telekom Slovenije" zainteresovan za križanje vlasništva s "BH Telecomom", odnosno da je za sticanje udjela u toj kompaniji zauzvrat ponudi dio svojih akcija?
DREMELJ: Čitao sam o puno različitih scenarija, ali mi o njima za sada ne razmišljamo jer će uslove privatizacije postaviti vlasnik "BH Telecoma". Kao što sam rekao, mi ćemo pratiti taj proces i nadamo se da će uslovi biti prihvatljivi za naše učešće. Obično kad se nešto prodaje, onda se traži novac, a mi smo i finansijski dosta jaki da to ispratimo.
NN: Za sada ste aktivnosti fokusirali na Banjaluku i RS. Postoje li neke firme, pored "BH Telecoma", koje planirate kupiti i u FBiH?
DREMELJ: Mi pratimo sve što se događana na telekomunikacionom tržištu ne samo BiH već i šire, ali dok ne zaključimo razgovore sa dotičnim firmama naša je odluka da ne objavljujemo s kim razgovaramo i koliko su ti pregovori odmakli. Ako pratite šta radimo u Sloveniji i van zemlje, znate da smo koncentrisani na telekomunikacije, ali i moderne servise, kao što su Internet i IP televizija.
NN: Šta postojeći i budući korisnici vaših firmi u RS i BiH novo mogu očekivati? Želje korisnika su svakako bolje i brže usluge, a niže cijene.
DREMELJ: Konkurencija uvijek donosi viši kvalitet i inovativnije usluge, a "Telekom Slovenije" je jedan od najinovativnijih operatera u Evropi. Bili smo među prvima koji su ponudili UMTS (univerzalni mobilni telekomunikacioni sistem). Bili smo, takođe, među prvima u Evropi koji su ponudili IP televiziju, gdje danas nudimo puno dodatnih veoma korisnih servisa za naše korisnike.
NN: Kada te usluge možemo očekivati na našem tržištu?
DREMELJ: Naša želja je da sve što radimo u Sloveniji, prenesemo i na druga tržišta, a kada ćemo to ponuditi zavisi puno od samog tržišta i korisnika. Ako želimo nešto ponuditi tržištu koje još nije spremno za taj servis na kraju ćemo doći do situaciju da smo puno uložili, a da za novu uslugu nema interesa. Siguran sam da ćemo uvijek biti među prvima koji uvode nove servise. To smo potvrdili i što smo prvi u BiH dobili prvog korisnika triple play usluga (Internet, kablovska televizija i IP telefonija preko iste širokopojasne mreže) u Banjaluci, za koji smo uspostavili i podršku.
Moje sromno je misljenje da Slovencima netreba prodati nipokoju cjenu BHtelecom.Iz dosadasnjeg iskustva koje imamo sa Slovencima nimalo nebi bilo pametno isti prodati Slovencima , ako nista drugo onda zbog doticne Ambasadorice Slovenije koja negira drzavu BIH svojim postupcima.
seln

#2 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by seln »

Radije bih ga pustio da propadne nego prodao slovencima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by Truba »

koliko god mrzio tu đavoljsku firmu još više ne želim slovence i u tom segmentu našeg društva

pa i u njih je državni telekom još uvijek
jalija s bistrika

#4 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Molim vas obratite pozornost na ovu recenicu CITIRAM:On je u intervjuu za "Nezavisne" izrazio nadu da će vlasti FBiH u procesu privatizacije sarajevskog telekom operatera postaviti uslove koji će biti prihvatljivi za njihovo učešće.
Znaci on vec nagovjestava da ce vlada Federacije postaviti uslove koji njima odgovaraju.Od koga je sramota i previse za škrte i egoisticne Slovence. :x :x :x
madner

#5 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by madner »

Da se pridruzim clubu mrzitelja Slovenaca, majku im kepecastu. :D
ibrahim_tanovic

#6 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by ibrahim_tanovic »

drazi su mi hrvati od slovenaca.

onda idem u ht eronet. i u konzum...
Vision 2020

#7 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by Vision 2020 »

Steta sto Azijci nisu zainteresovani (ili jesu? nemam podataka), npr. Malezija ili Singapur ili Japan. To bi vec bilo nesto. Jer nadolazece nacije nisu u Evropi ! One su u Aziji i radi toga moramo ukrstavati nasu ekonomiju sa azijskom.

Naravno da bi najbolje bilo da ostane u nasim rukama, ali ko moze vodece preduzece privatizirati kod nas? Niko. Mozda da se manja preduzeca udruze?
jalija s bistrika

#8 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Prem da ovaj citat nema nikakve veze s ovom temom ali se dotice BHtelecoma citiracu:T-HT namjerava koristiti pravo preče kupnje
Prodaja manjinskog paketa mostarskog HT ili prodaja putem berze, ne bi bio logičan potez, kaže Đuranović...
06.10.2008. 11:15
Pošto Hrvatski telekom (T-HT) u HT Mostaru posjeduje 39,1 posto kapitala i ima pravo preče kupnje ostatka udjela, namjeravamo to pravo iskoristiti ako uvjeti prodaje u privatizaciji budu prihvatljivi, kaže za "Dnevni avaz" izvršni direktor korporativnih regulatornih poslova u T-HT Siniša Đuranović.

Prema njegovim riječima, znanjima i iskustvom T-HT može znatno doprinijeti dinamiziranju telekom tržišta u BiH i biti pokretač stvaranja novih vrijednosti u korist potrošača i ekonomije u cjelini.

- S druge strane, znat ćemo prepoznati senzibilitet i prilagoditi usluge korisnicima pošto je T-HT dugi niz godina prisutan u BiH kao strateški partner Federalne vlade u HT Mostaru - kaže Đuranović.

T-HT je tržišni lider u Hrvatskoj koji je u svim segmentima poslovanja podigao dostupnost najnovijih tehnologija do evropskih pokazatelja i razvio vlastite, kao što je usluga televizije putem interneta.

- Sve to postižemo uz izuzetne finansijske rezultate od kojih imaju koristi naši dioničari, pored Deutsche Telekoma, brojni domaći i strani institucionalni i privatni investitori - pojašnjava Đuranović.

Govoreći o modelima predstojeće privatizacije telekom operatera u FBiH o kojima se trenutno raspravlja, Đuranović kaže da su oni priznati i poznati modeli u privatizacijskim procesima.

- Ipak, s obzirom na različitu situaciju u kojoj se nalazi HT Mostar od BH Telekoma, te nivo kompleksnosti privatizacijskog procesa, mislim da bi bilo oportuno odvojiti proces privatizacije HT Mostara od procesa privatizacije BH Telecoma, jer HT Mostar, za razliku od BH Telecoma, u svom vlasništvu već ima strateškog partnera, zbog čega bi proces privatizacije HT Mostara trebao biti znatno jednostavniji - procjenjuje Đuranović.

Dodaje da bi prilikom privatizacije HT Mostara jedino prodaja većinskog paketa bila primjenjiva.

- Prodaja manjinskog paketa mostarskog HT ili prodaja putem berze, s obzirom na naše vlasništvo od 39,1 posto kapitala, ne bi bio logičan potez. Mislim, također, da je HT Mostar zbog svoje veličine i tržišne pozicije znatno osjetljiviji na promijenjene tržišne okolnosti od BH Telecoma - ocjenjuje Đuranović.

Negativan utjecaj

Izvršena privatizacija Telekoma Srpske, te moguća odgoda privatizacijskog procesa mogu imati veći negativan utjecaj na vrijednost HT Mostara nego BH Telecoma.

Ako se vec mora privatizovati BHtelecom ja sam za da ga kupi renomirana kompanija kao sto je Deutsche telecom.POTPISUJEM :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Epitop

#9 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by Epitop »

Kupiče Slovenci BH telekom od ukradenih para od štediša tj. za naše pare. Poslije toga najbolje bi bilo i da još skinemo hlače i da se nagu*imo.
Umjetnik a

#10 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by Umjetnik a »

madner wrote:Da se pridruzim clubu mrzitelja Slovenaca, majku im kepecastu. :D
DobroJutroKolumbo

#11 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by DobroJutroKolumbo »

Slovenci su najveci prodavaci magle na svijetu, poslije Amerikanaca!
ibrahim_tanovic

#12 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by ibrahim_tanovic »

febo_acm

#13 Re: SLOVENCI ZAINTERESOVANI ZA BHTELECOM

Post by febo_acm »

Brankoviću & CO se žuri da prodaju BH Telecom prije nego što odu sa vlasti... Pa prva ponuda koja dođe BH Telecom ode, njima pare, nama bankrot.

Nedaju da se napravi džamija u Ljubljani(Jedini glavni grad u Evropi koji nema džamiju, a mislim i jedina država), tjeraju nas iz Slovenije masovno, a sad bi da kupe i BH Telecom.
Post Reply