Ugradnja jacih sijalica u farove

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
potpuni stranac

#1 Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by potpuni stranac »

zima ide, a s njom i magle, tako da razmisljam da ugradim jace sijalice u farove ili da ih zamijenim sa nekim efikasnijim ali iste snage. zna li iko kako se to radi, jeli potrebno postavljati nove releje, koje sijalice kupiti, ..............u pitanju je golf2 (zakon :D )
autoe

#2 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by autoe »

Ako ti nisu originalni farovi nemoj se ni našaliti da to uradiš, a ako jesu obavezno postaviti releje jer bi mogao da planeš ko baklja negdje na cesti.
Možeš postaviti sjalice od 100W, i da rade bez problema ako ispuniš ove prve dvije stavke .
P.S. nemoj stavljati dupljak sijalice jer nisu skupe ni Helline a kod mene su se extra pokazale kad sam to isto radio što ti sad hoćeš da uradiš.
potpuni stranac

#3 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

autoe wrote:Ako ti nisu originalni farovi nemoj se ni našaliti da to uradiš, a ako jesu obavezno postaviti releje jer bi mogao da planeš ko baklja negdje na cesti.
Možeš postaviti sjalice od 100W, i da rade bez problema ako ispuniš ove prve dvije stavke .
P.S. nemoj stavljati dupljak sijalice jer nisu skupe ni Helline a kod mene su se extra pokazale kad sam to isto radio što ti sad hoćeš da uradiš.
farovi jesu orginalni hellini, juce ih kupio na otpadu (uvalio se u farove na otpadu i izabro dva sa dobrom refleksijom), predpostavio sam da trebaju releji, nego, postoje li sijalice iste snage, tj 55w a da su efikasnije, neke kvalitetnije i sl. da se mogu ugraditi bez da petljam sa relejima.
Karabaja

#4 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by Karabaja »

Rizik ti je ako staviš jače sijalice od preporučenih da ti potamne sjenila unutar fara zbog velike vrućine i onda ćeš dobiti kontraefekat.
autoe

#5 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by autoe »

potpuni stranac wrote:
autoe wrote:Ako ti nisu originalni farovi nemoj se ni našaliti da to uradiš, a ako jesu obavezno postaviti releje jer bi mogao da planeš ko baklja negdje na cesti.
farovi jesu orginalni hellini, juce ih kupio na otpadu (uvalio se u farove na otpadu i izabro dva sa dobrom refleksijom), predpostavio sam da trebaju releji, nego, postoje li sijalice iste snage, tj 55w a da su efikasnije, neke kvalitetnije i sl. da se mogu ugraditi bez da petljam sa relejima.
Ma nema petljanja tu, samo odeš kod električara, poneseš 2 radna releja i to je to.
A sa 100W je razlika ogromna,kod mene je bila ista situacija a stalno sam na putu i ja sam bio prezadovoljan.
autoe

#6 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by autoe »

Karabaja wrote:Rizik ti je ako staviš jače sijalice od preporučenih da ti potamne sjenila unutar fara zbog velike vrućine i onda ćeš dobiti kontraefekat.
Jest ako su farovi "originalni kineski".
potpuni stranac

#7 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

autoe wrote:
potpuni stranac wrote:
Ma nema petljanja tu, samo odeš kod električara, poneseš 2 radna releja i to je to.
A sa 100W je razlika ogromna,kod mene je bila ista situacija a stalno sam na putu i ja sam bio prezadovoljan.
ma kakav majstor, to cu ja postaviti, nije to nikakav problem, nego sam pomalo lijen ali izgleda da cu se morati nakaniti.

a postoje li sijalice od npr. 75w.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#8 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Pripazi na sjenila, da ti ne iscure negdje dolje :D
potpuni stranac

#9 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Pripazi na sjenila, da ti ne iscure negdje dolje :D
ma jok, nego nek se pazi ovi iz suprotnog pravca, laser je mala maca za ovo.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#10 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Sad ozbiljno, moraš sve voditi preko releja jer rizikuješ izgaranje instalacije ili ne daj Bože multifunkcionalnog prekidača na volanu što je onda jako skupo.
slavkoimamodilera

#11 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by slavkoimamodilera »

Sijalice od 100W su zakonom zabranjene...
potpuni stranac

#12 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sad ozbiljno, moraš sve voditi preko releja jer rizikuješ izgaranje instalacije ili ne daj Bože multifunkcionalnog prekidača na volanu što je onda jako skupo.
znam, znam, ali sam konto da nemaju kakve sijalice iste snage a efikasnije, modernije i sl. ali eto, izgleda da nema. samo sam sada u dilemi da li postaviti 4 releja i tako odvojiti sve sijalice (2 za kratka svjetla +2 za duga) ili ugraditi dva releja, jedan za kratka a jedan za duga svjetla.
potpuni stranac

#13 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

slavkoimamodilera wrote:Sijalice od 100W su zakonom zabranjene...
jesi li siguran, gdje se to moze naci napismeno. u tom slucaju, koje su najjace dozvoljene sijalice.
ins

#14 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by ins »

potpuni stranac wrote:
jesi li siguran, gdje se to moze naci napismeno. u tom slucaju, koje su najjace dozvoljene sijalice.
Slavko je u pravu: zabranjene su.

No bez obzira na to, ja sam ih imao 6 godina u autu, H4 100W, i vrijede svake marke i svakog wata!
Bez dodatnih releja, nisu sprzile sjenilo, nisu istopile far, i nikada nisu pregorile (mislim da su i danas na autu, 11 godina poslije).
Nisam siguran da li ce na G2 biti isto...
malizeleni

#15 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by malizeleni »

U Shveskoj se to ovako radi :mrgreen:

Image

Image
potpuni stranac

#16 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

malizeleni wrote:U Shveskoj se to ovako radi :mrgreen:

Image

Image
e to je poso. :D
malizeleni

#17 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by malizeleni »

Ma ova konfiguracija je tipicno svedska. Svako trece auto ima barem dvije velike, ili red od 4 male.

http://213.132.112.100/images/45/4573223538.jpg
autoe

#18 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by autoe »

Da su zabranjene, nisu a ko kaže da jesu bujrum dokaz da vidimo.
Pa kod nas ni naknadno ugradjeni xenoni bez atesta nisu zabranjeni.
dottore

#19 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

Post by dottore »

ma 100W zakon...
ja mislim da te idu u kamiJone 8-)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#20 Re: Ugradnja jacih sijalica u farove

A dokaz je...
Post Reply