Pozdrav i selam braco & sestre,
zamolio bih, ako neko ima, da postavi ili mi posalje tekstove dova i salavata koji se STANDARDNO uce u nasim tekijama prilikom zikra. Dakle, ne sad nekakve "lijeve", koje se uce, ne znam, u nekakvim ovdje neuobicajenim derviskim redovima, nego one uobicajene, koje se uce npr. i prilikom tevhida.
Nadam se da nisam prekomplikovan, ili nedaj Boze preglup.
Hvala.
edit:
vec sam pokusavao naci na nekim stranicama na internetu, ali bezuspjesno (logicno, je li, ne bih onda ovdje trazio), tek da mi neko ne odgovori sa "googlaj".
Trazim dove...
- Ahmmed
#2 Re: Trazim dove...
Rambo-Amadeus wrote:Pozdrav i selam braco & sestre,
zamolio bih, ako neko ima, da postavi ili mi posalje tekstove dova i salavata koji se STANDARDNO uce u nasim tekijama prilikom zikra. Dakle, ne sad nekakve "lijeve", koje se uce, ne znam, u nekakvim ovdje neuobicajenim derviskim redovima, nego one uobicajene, koje se uce npr. i prilikom tevhida.
Nadam se da nisam prekomplikovan, ili nedaj Boze preglup.
Hvala.
edit:
vec sam pokusavao naci na nekim stranicama na internetu, ali bezuspjesno (logicno, je li, ne bih onda ovdje trazio), tek da mi neko ne odgovori sa "googlaj".
A mogu li dove koje se ne uče samo u tekijama?
-
Rambo-Amadeus
#3 Re: Trazim dove...
Pa mislio sam upravo na one dove, ali i salavate koji se uce u tekijama, tipa "Estagfirullah, Estagfirullah...", znaci sad ja hocu da odem u tekiju na zikr, i da znam sta se tamo uci. Sad, pretpostavljam da ima vise pravaca derviskih, pa da svaki ima neke svoje dove ili salavate, ali mene interesuje upravo ona "verzija", cini mi se da se isto uci i na tevhidima u nasim dzamijama! S tim sto neke krace, kao sto su "Hasbi rabi..." i sl., vec znam ali ima ih par koje su duze, pa bih htio i njih da naucim.
Također, mislio sam na latinični transkript.
Mislio sam ovo potraziti na nekom "specijaliziranom" forum (tipa tekija.org i sl) ali ne znam koliko su aktivni, pa sam zato potrazio ovdje.
Nadam se da ti je jasno sta trazim, otprilike, mislim da ustvari tih koje ne znam i nema puno, par mozda.
Pozz
Također, mislio sam na latinični transkript.
Mislio sam ovo potraziti na nekom "specijaliziranom" forum (tipa tekija.org i sl) ali ne znam koliko su aktivni, pa sam zato potrazio ovdje.
Nadam se da ti je jasno sta trazim, otprilike, mislim da ustvari tih koje ne znam i nema puno, par mozda.
Pozz
-
Rambo-Amadeus
#4 Re: Trazim dove...
tu isto znam, ali nije bas prikladna za tekije,jel', malo bi me ljudi cudno gledali...kojem li ja mezhebu, oliti redu pripadam???
ps.s ja taman konto konstruktivan odgovor, kad ono...

ps.s ja taman konto konstruktivan odgovor, kad ono...
- Ahmmed
#5 Re: Trazim dove...
Tebi, koliko shvatam, trebaju riječi "učenja" tevhida....
- La ilahe illallah
- Allah, ja Allah
- Ja Rahmanu, ja Rahim
- Ja Gafaru, ja Settar
- Ja Hannanu, ja Mennan
- Ja Hajju, ja Kajjum
- Entel hadi entel Hakk, lejsel hadi illa Huu
- Lejsel hadi illa Huu
- Illa Huu
- Huu, Huu
Koliko puta se izgovara nešto od navedenog, ovisi....
Kad čovjek sam uči zikr, najčešće je to po 33 puta. Ako se prouči koji put manje, ili više, ne smeta
I ono najvažnije, što ti želim reći:
Na prvom mjestu je učenje Kur ana.
Nema ljepše dove, od ajeta časne Knjige. Pa, koliko god čovjek znao....Jednu, pet, deset sura....
Naravno, sve drugo je također dobrodošlo. Pa i dova na bosanskom, svojim riječima.
Selam
- La ilahe illallah
- Allah, ja Allah
- Ja Rahmanu, ja Rahim
- Ja Gafaru, ja Settar
- Ja Hannanu, ja Mennan
- Ja Hajju, ja Kajjum
- Entel hadi entel Hakk, lejsel hadi illa Huu
- Lejsel hadi illa Huu
- Illa Huu
- Huu, Huu
Koliko puta se izgovara nešto od navedenog, ovisi....
Kad čovjek sam uči zikr, najčešće je to po 33 puta. Ako se prouči koji put manje, ili više, ne smeta
I ono najvažnije, što ti želim reći:
Na prvom mjestu je učenje Kur ana.
Naravno, sve drugo je također dobrodošlo. Pa i dova na bosanskom, svojim riječima.
Selam