U sutini notar je taj koji treba da zastiti obje strane u pravnom poslu.
Ovisno o vrsti ugovora, oni vec uglavnom imeaju neka iskustva u tome.
Ovisno da li nekretniu koju kupujes stavljas pod hipoteku ili pak neku drugu (npr. kucu od roditelja) mogu postojati dvije vrste notarske isprave koja ce ti trebati.
Prva je ugovor o stavljanju i uknjizenju hipoteke, na temelju kojeg ti banka daje kredit. Taj ugovor se, kad se sklopi, mora odnijeti u zemljisno kjnizni ured i onda banka pusti pare na racun. Dakle, to je ugovor u kojem otprilike stoji da banka daje kredit a u slucaju neplacanja kredita, banka na temelju notarske isprave preuzima vlasnistvo nad nekretninom-drugim rijecima, ne placas rate a oni ti stan daju u oglas i prodaju. To je njima instrument osiguranja da ces ti taj kredit vracati. Banka uvjek gleda sve moguce opcije da se zasititi. Cak ti traze da osiguras nekretninu u njihovu korist za vrijem dok traje kredit, kako bi se smrdovi zastitili od rizika da stan npr. nestane u eksploziji plina ili pozaru.
U sustini, ici ce ti na zivce koliko oni hoce da se osiguraju i u meni je proradio "ekonomski nerv" da pazim na svoj dinar i financije upravo od trenutka kad sam vidio koliko ekonomisti i bankari stite i cuvaju svoj pfening.
Bitno je da ti ,ako mislis da treba, trazis odredjene klauzule (stavke) da se unesu u ugovor (tipa u slucaju da prodavac odustane da ti je duzan platiti odstetu i sl). Razmisli u glavi koje su opcije da postoji opasnost da bi te netko mogao za***ati i trazi da se unese u ugovor da se od toga zastitis.
Ja sam npr. trazio da se izbrise jedna glupa klauzula, kojom se banka osigurava pa i tebi ti preporucam.
Naime, oni vole staviti klauzulu, da ako se iz nekog razloga ne moze realizirati hipoteka nad stanom koji je predmet hipoteke, ti svom svojom ostalom imovinom garantujes da ce se hipoteka isplatiti. To je potpuno nepotrebno jer. npr. ne daj Boze zarati se ili se desi nesto po visoj sili, zgrada propadne, urusi se, ili se desi nesto sto ne pokriva osiguranje, ili se jednostavno razvedes, a muz ili zena nastave zivjeti u tom stanu ili 1001 moguca opcija da ne mogu prodati taj stan, oni mogu od tebe traziti svu drugu imovinu.
Ja sam intervenirao i rekao da je stan koji je pod hipotekom sasvim dovoljna garancija i da smatram da je to nepotrebno i ta klauzula je izbrisana.
U sustini i notari zbog svoje obaveze paze na to da te pouce o svim opasnostima i oni vec imaju tipske formulare u kojima samo mijenjaju podatke.
Tebi je bitno da je stan koji kupujes cist u vlasnistvu, da nije predmet spora brata/ sestre, muza / zene, da se provjeri u ZK uredu da je moguce uknjizenje (postoje neetazirane zgrade koje su citave unesene u ZK knjige a ne po stanovima i toga se cuvaj jer se taj stan ne moze uknjiziti), da stan nema ranijih tereta ili hipoteka (vidjeti pod "slucaj Mihrije Pelak")
Posebno obrati paznju na dio gdje notar poucava stranke o opasnostima. Tamo obicno stoji da je notar upozorio da treba provjeriti ovo ili ono, ali da stranke izricto zahtjevaju da se provjera ne vrsi (kao vjeruju jedni drugima) ili kao "notar je upozorio da bi trebalo provjeriti to i to, ali stranke se slazu da ne treba provjera.
Uglavnom ,ako je stan koji kupujes predmet hipoteke, i bit ce pod hipotekom i banka ce paziti na to vjeruj, cak ce od vlasnika traziti da donese potvrdu iz Poreske uprave da nema dugovanja, da ne moze sutra drzava doci plijeniti stan.
Drugi put ces se sa notarom sretati kad bude uknjizenje stana tj. kupoprodajni ugovor, kao sto je bilo u mom slucaju jer stan koji sam kupovao nije bio predmet hipoteke, vec drugi stan.