PITANJE SVIM NOVINARIMA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
nejra2007

#1 PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by nejra2007 »

Da li je moguće da ne postoji novinar koji ne prati ustaljene stereotipe u novinarstvu ?
Kada vam je vijest senzacija i kada vas urednici pritisnu za informacije radite svoj posao, a kada je potrebno da
raskrinkate i istražite nešto što se tiče svih nas, samo šutite i čekate oficijelne vijesti od tužilaštva ili drugih institucija...
A onda ponavljate kao papagaji njihova izvješća ...
Konkretan slučaj na koji se odnosi pitanje ili konstatacija je :
Umrle bebe na Neonatologiji u aprilu 2007 god

Hvala unaprijed
p.s. A ako ima izuzetaka ovom prilikom im se izvinjavam, ali neka konačno izađu u javnost... :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by Truba »

ne živimo u švedskoj i švicarskoj

ne bijem tuđe bitke :P
nejra2007

#3 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by nejra2007 »

komi wrote:ne živimo u švedskoj i švicarskoj

ne bijem tuđe bitke :P

Svicarska i Švedska su predaleko za takvu vrstu razmišljanja, tako da se novinarom,
ne može zvati onaj koji ne bije tuđe bitke, radije ćemo ga zvati priučeni novinar... :P
stochar

#4 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by stochar »

nejra2007 wrote:Da li je moguće da ne postoji novinar koji ne prati ustaljene stereotipe u novinarstvu ?
Kada vam je vijest senzacija i kada vas urednici pritisnu za informacije radite svoj posao, a kada je potrebno da
raskrinkate i istražite nešto što se tiče svih nas, samo šutite i čekate oficijelne vijesti od tužilaštva ili drugih institucija...

Hvala unaprijed
p.s. A ako ima izuzetaka ovom prilikom im se izvinjavam, ali neka konačno izađu u javnost... :?
u odnosu na kolicinu generalizacije i neinformisanosti o temi o kojoj zeli razgovarati i o kojoj postavlja pitanje, pokretac zaista ne zasluzuje bilo kakav odgovor.

ipak, da bi tvrdila to sto tvrdis, trebas svaki dan citati najmanje troje dnevnih novina, citati sva izdanja sedmicnih i dvosedmicnih novina koje izlaze u BiH i gledati bar jedan dnevnik. a, s obzirom na postavljeno pitanje, cini mi se da citas samo Express i Dnevni avazm eventualno pogledas dnevnik BHT1 i na osnovu tog 'novinarstva' iznosis zakljucak da svi novinari u BiH sute i cekaju oficijelne vijesti.

da ova zemlja ima javno mnijenje k'o sto ga nema, mnijenje koje ce reagovati na informacije koje se iznesu najmanje 4 puta mjesecno u jednom od sedmicnika ili dvosedmicnika, nakon svake takve vijesti bi pljustali otkazi u ministarstvima, tuzilastvima i drugim institucijama. ali, ne pljuste jer ljudi kod nas najradije reaguju na totalne gluposti, a zaobilaze sustinska pitanja.

ipak, u drzavi u kojoj je 20 posto ljudi nepismeno i u kojoj 64 posto ljudi ne cita ni jedne dnevne ili sedmicne novine, vrlo rijetko se javljaju adekvatne reakcije osim kad treba nekome prijetiti ili nesto zabranjivati.
stochar

#5 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by stochar »

kad je konkretan slučaj koji je pomenut u pitanju, i tu su novinari digli više frke nego nase nepostojece javno mnijenje, pisano je u mnogim novina,a bilo na TV-u i sve je rezultiralo pokretanjem istrage koju je Tužilaštvo obustavilo i tu se vracamo na staru pricu o traljavim tuzilastvima koji ubice pustaju na ulicu dan poslije, o sudijama koji daju mizerne kazne kriminalcima i siledzijama i o javnom mnijenju koje na to sve ne reaguje. na kraju opet najlakse lajat' po novinarima, umjesto da 100.000 izadje na ulicu i razjebe korumpiranu bandu.

evo vijeti iz 17. juna ove godine:

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nakon više od godinu obustavilo je istragu protiv Senke DinarevićMesihović, šeflce Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, saopšteno je juče iz ovog tužilaštva. Ova istraga pokrenuta je pod pritiskom javnosti nakon što je na Pedijatrijskoj klinici u aprilu prošle godine umrlo pet prijevremeno rođenih beba u kratkom periodu. U saopštenju se navodi da Tužilaštvo nije pronašlo dokaze da je doktorica DinarevićMesihović kao šef klinike krivičnopravno odgovorna za smrt pet beba. "Tužilaštvo će neovisno o obustavi istrage protiv šefice Pedijatrijske klinike nastaviti aktivnosti s ciljem utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti medicinskog osoblja na klinici", poručili su iz Tužilaštva. Tužilac Dika Omerović, koja radi na ovom slučaju, juče nije željela reći protiv koliko se uposlenika ove klinike vodi istraga, niti da li ima dokaza da protiv njih bude podignuta optužnica. Vijest O Obustavi istrage u Kliničkom centru Univeziteta u Sarajevu primili su sa zadovoljstvom. "Istraga je obustavljena u 17. mjesecu nakon izuzimanja dokumentacije sa Klinike i u 16. mjesecu od otvaranja istrage. To nam predstavlja satisfakciju, jer doktorica nije pogriješila s obzirom da je radila po tačno određenim standardima koje su provjerile i neovisne institucije van BiH", navodi se u saopštenju. U Kliničkom centru su, kako su naveli, proveli internu istragu, kojom su utvrdili da nema ljekarske odgovornosti za smtr beba.

sta sad treba? da novinari ulete u tuzilastvo i pretuku tuzioce? napisani tekstovi, ukazano na nemar, tuzilastvo uradilo to sto je uradilo, i nazalost, niko nece porodicama vratiti izgubljene djecije zivote, niti u ovakvoj drzavi kakva je BiH mogu dobiti bilo kakvu satisfakciju dok kompletno drustvo nesto ne uradi. do tada, najlakse je lajati po rijetkima koji nesto rade i pokusavaju promijeniti...
nejra2007

#6 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by nejra2007 »

stochar wrote:
nejra2007 wrote:Da li je moguće da ne postoji novinar koji ne prati ustaljene stereotipe u novinarstvu ?

Hvala unaprijed
u odnosu na kolicinu generalizacije i neinformisanosti o temi o kojoj zeli razgovarati i o kojoj postavlja pitanje, pokretac zaista ne zasluzuje bilo kakav odgovor.

ipak, da bi tvrdila to sto tvrdis, trebas svaki dan citati najmanje troje dnevnih novina, citati sva izdanja sedmicnih i dvosedmicnih novina koje izlaze u BiH i gledati bar jedan dnevnik. a, s obzirom na postavljeno pitanje, cini mi se da citas samo Express i Dnevni avazm eventualno pogledas dnevnik BHT1 i na osnovu tog 'novinarstva' iznosis zakljucak da svi novinari u BiH sute i cekaju oficijelne vijesti.

da ova zemlja ima javno mnijenje k'o sto ga nema, mnijenje koje ce reagovati na informacije koje se iznesu najmanje 4 puta mjesecno u jednom od sedmicnika ili dvosedmicnika, nakon svake takve vijesti bi pljustali otkazi u ministarstvima, tuzilastvima i drugim institucijama. ali, ne pljuste jer ljudi kod nas najradije reaguju na totalne gluposti, a zaobilaze sustinska pitanja.

ipak, u drzavi u kojoj je 20 posto ljudi nepismeno i u kojoj 64 posto ljudi ne cita ni jedne dnevne ili sedmicne novine, vrlo rijetko se javljaju adekvatne reakcije osim kad treba nekome prijetiti ili nesto zabranjivati.
Vjerovatno ja koja sam postavila ovu temu imam najviše interesa da čitam sve novine , obzirom da je moje dijete umrlo.Pa tako te podsjećam na sljedeće:

Da li si se zapitao ti kao novinar, kako je moguće da prošle godine u aprilu mediji objave 19 umrlih beba, a sada objavljuju samo 5 ?

Da li si se zapitao ili slučajno kontaktirao roditelje nakon što je objavljena odluka tužilaštva ove godine ?

Da li si pokušao prodrijeti u srž problema, pa uvezati kome je u interesu da se ne otkrije intrahospitalna infekcija i pomor beba ?

Ne lakše je bacati se informiranošću, a ne tražiti informacije iz prve ruke ( roditelja ) ili i ti spadaš u kategoriju onih koji smatraju da su doktori bezgriješni.
A evo ovako ti slučaj ide u kratkim crtama:

Sva djeca su imala određene dijagnoze, koje su bile izlječive da nisu svi redom dobili intrahospitalnu infekciju, koja im je doslovno pojela organizam.
Kantonalno Tužilašvo je godinu dana sve radilo na svoju ruku, bez suradnje sa roditeljima kao oštećenima, te donjelo odluku na osnovu vještaćenja, koja su puna nedoumica i krivih informacija ( VALJDA JE ODGOVARALO NE KOME DA SE SVE ZATAŠKA ).
Samo jedan podatak da sva djeca imaju jednaku bakteriju, koja je uzrok intrahospitalnih infekcija i koja je u njihove male organizme prenjeta putem:respiratora, inkubatora i sl.,
Nemam više snage stvarno, ali te pozivam ako te zanima, a budući da kažeš da si u toku, onda bi trebao znati da je oglas roditelja izašao u petak u D.Avazu da nam se javiš na mobitel, pa pokažeš tu elokventnost pravog novinara.

SRDAČAN POZDRAV
stochar

#7 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by stochar »

Uz svo razumijevanje, nisu novinari ti koji mogu sve rijesiti. Kod nas u drzavi nista ne funkcionise, ljudi se novinarima javljaju kad nemaju kome drugo i onda na kraju kad i oni ne dobiju podrsku javnog mnijenja pljuje se po njima.

Vasa tema mi zaista nije izgledala kao tema nekoga ko je dozivio to sto ste vi dozivjeli, i izvinjavam se sto sam Vas onako napao, ali zaista me nerviraju forumski tipovi koji (pre)cesto nemaju veze s onim o cemu pisu, tipovi kojima je normalno da se prijeti novinarima ili da se spaljuju homoseksualci.

lakše je bacati se informiranošću, a ne tražiti informacije iz prve ruke ( roditelja ) ili i ti spadaš u kategoriju onih koji smatraju da su doktori bezgriješni.

ne smatram da su doktori bezgrijesni, ali ponavljam: nacin na koji je tema postavljena mi uopste nije izgledao kao pokusaj da se novinarima skrene paznja na pomenuti problem, vec kao puko pljuvanje po jedinoj profesiji (u kojoj na zalost kao i u svakoj ima kukolja) koja pokusava nesto promijeniti u ovoj zemlji, ukazati na hiljade nepravilnosti, ali vec godinama bezuspjesno jer nema nikakvog interesa niti reakcija javnog mnjenja. Ocekujete da novinari nastave pratiti pricu, a pri tom ih a priori pljujete... helem, javio sam Vam se na PM, a nadam se da ce se novinari odazvati na oglas koji ste objavili u novinama.
nejra2007

#8 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by nejra2007 »

stochar wrote:Uz svo razumijevanje, nisu novinari ti koji mogu sve rijesiti. Kod nas u drzavi nista ne funkcionise, ljudi se novinarima javljaju kad nemaju kome drugo i onda na kraju kad i oni ne dobiju podrsku javnog mnijenja pljuje se po njima.

Vasa tema mi zaista nije izgledala kao tema nekoga ko je dozivio to sto ste vi dozivjeli, i izvinjavam se sto sam Vas onako napao, ali zaista me nerviraju forumski tipovi koji (pre)cesto nemaju veze s onim o cemu pisu, tipovi kojima je normalno da se prijeti novinarima ili da se spaljuju homoseksualci.

lakše je bacati se informiranošću, a ne tražiti informacije iz prve ruke ( roditelja ) ili i ti spadaš u kategoriju onih koji smatraju da su doktori bezgriješni.

ne smatram da su doktori bezgrijesni, ali ponavljam: nacin na koji je tema postavljena mi uopste nije izgledao kao pokusaj da se novinarima skrene paznja na pomenuti problem, vec kao puko pljuvanje po jedinoj profesiji (u kojoj na zalost kao i u svakoj ima kukolja) koja pokusava nesto promijeniti u ovoj zemlji, ukazati na hiljade nepravilnosti, ali vec godinama bezuspjesno jer nema nikakvog interesa niti reakcija javnog mnjenja. Ocekujete da novinari nastave pratiti pricu, a pri tom ih a priori pljujete... helem, javio sam Vam se na PM, a nadam se da ce se novinari odazvati na oglas koji ste objavili u novinama.

Smatram da oni koji su stvarno dobri novinari i ne prezaju ni od čega, ovu temu neće ni shvatiti kao pljuvanje nego kao podsjećanje na haos u našoj državi.
A podsjećanja nama stalno treba, jer stvari brzo zaboravimo, a one se stalno ponavljaju.

Srdačan pozdrav
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by Truba »

ja mislim da ljudi uživaju u ovom haosu... čekaju da im sve padne s neba ...
ne žele bolju vlast (uvijek isto glasaju)

svak za sebe bog za sve

postoje svete krave
...

bome ovo su meni odlike feudalne teokracije

s takvima se nije bosti...

žao mi beba ali neko dobiva platu da se to ne ponovi...i da se osudi...
Judge_Dread

#10 Re: PITANJE SVIM NOVINARIMA

Post by Judge_Dread »

x
Post Reply