ISPOVIJEDANJE
-
dino_sara
#1 ISPOVIJEDANJE
Prijatelji ono sto me jos intereseuje i ako neko moze da mi da adekvatne odgovore na temu " Ispovijedanje"
Znamo svi kako se to radi i hajde jel to dobro ili nije mozda zakljucimo u daljim postovima.
E sad sto mene interesuje je onaj dio:
Ispov:Oce, grijesio sam radio sam to to to i to.
poslije sve te price i ispovjesi kaze koje pokore treba da uradi.
Otac : Idi sine opriosteno ti je.
Isto tako i kajanje
svećenik te odrješuje od grijeha riječima I ja te odrješujem od svih grijeha tvojih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga .» prekriži se i reci: « AMEN.»
8. svećenik kaže «Gospodin ti je otpusti grijehe, idi u miru»
9. ti odgovori: « BOGU HVALA» i idi izvršiti pokoru koju ti je svećenik zadao
Ovo sto sam naveo je samo primjer koje je recimo iz filmova ili sa interneta.
Sta mene sada interesuje:
- sta ima svecenik ( ili ko vec to radi) sa oprostom.
- zasto ga zovu "otac" .
- zasto neko mora znati sta sam ja grijesio.
- jel se na ispovidanju obraca Ocu Kao Bogu ili Sveceniku.
- odakle sveceniku pravo da govori kome je oprosteno. (znaci on oprasta u ime boga)
- zasto on izabere koji pokor
Sve ovo me interesuje, pa tako vas molim ko je bas upucen u ove stvari da mi objasni.
Znaci molim Vas bez prepucavanja i volio bih da samo krscani odgovaraju na ovoj temi ili i neko iz druge vjere ko zna ovo da objasni
Znamo svi kako se to radi i hajde jel to dobro ili nije mozda zakljucimo u daljim postovima.
E sad sto mene interesuje je onaj dio:
Ispov:Oce, grijesio sam radio sam to to to i to.
poslije sve te price i ispovjesi kaze koje pokore treba da uradi.
Otac : Idi sine opriosteno ti je.
Isto tako i kajanje
svećenik te odrješuje od grijeha riječima I ja te odrješujem od svih grijeha tvojih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga .» prekriži se i reci: « AMEN.»
8. svećenik kaže «Gospodin ti je otpusti grijehe, idi u miru»
9. ti odgovori: « BOGU HVALA» i idi izvršiti pokoru koju ti je svećenik zadao
Ovo sto sam naveo je samo primjer koje je recimo iz filmova ili sa interneta.
Sta mene sada interesuje:
- zasto ga zovu "otac" .
- odakle sveceniku pravo da govori kome je oprosteno. (znaci on oprasta u ime boga)
Sve ovo me interesuje, pa tako vas molim ko je bas upucen u ove stvari da mi objasni.
Znaci molim Vas bez prepucavanja i volio bih da samo krscani odgovaraju na ovoj temi ili i neko iz druge vjere ko zna ovo da objasni
- kockica_kockica
#2 Re: ISPOVIJEDANJE
Ispovijed je, kao i svi sakramenti, bogoslužni čin. Dijelovi su ovi: pozdrav i svećenikov blagoslov, čitanje Božje riječi radi prosvjetljenja savjesti i poticaja na skrušenost, poziv na kajanje; zatim ispovijed s priznanjem i očitovanjem grijeha svećeniku; nalaganje i prihvaćanje pokore; svećenikovo odrješenje; iskazivanje hvale i zahvalnosti Bogu i otpust sa svećenikovim blagoslovom.
Svrha i učinak ovog sakramenta je, pomirenje s Bogom. Oni koji primaju sakramenat Pokore raskajana srca i s religioznim raspoloženjem, postižu "mir i spokoj savjesti zajedno s jakom duhovnom utjehom". Sakramenat pomirenja s Bogom donosi istinsko "duhovno uskrsnuće", vraća dostojanstvo i dobra života djece Božje, od kojih je najdragocjenije Božje prijateljstvo. Oni koji pristupaju sakramentu Pokore primaju od Božjeg milosrđa oprost uvrede Bogu učinjene i ujedno se pomiruju s Crkvom. Pokornik kome je oprošteno pomiruje se sa samim sobom u najintimnijoj dubini svoga bića, gdje dobiva natrag vlastitu unutarnju istinu; pomiruje se s ljudima koje je na neki način uvrijedio i ranio; pomiruje se s Crkvom; pomiruje se sa čitavim svemirom.
Ja se nikad ne obracam sveceniku sa oce vec sa velecasni.
Ne ispovjedas se sveceniku vec Bogu.
Svecenik je samo posrednik izmedju vjernika i Boga.
Sve ovo imas u Katekizmu.
Svrha i učinak ovog sakramenta je, pomirenje s Bogom. Oni koji primaju sakramenat Pokore raskajana srca i s religioznim raspoloženjem, postižu "mir i spokoj savjesti zajedno s jakom duhovnom utjehom". Sakramenat pomirenja s Bogom donosi istinsko "duhovno uskrsnuće", vraća dostojanstvo i dobra života djece Božje, od kojih je najdragocjenije Božje prijateljstvo. Oni koji pristupaju sakramentu Pokore primaju od Božjeg milosrđa oprost uvrede Bogu učinjene i ujedno se pomiruju s Crkvom. Pokornik kome je oprošteno pomiruje se sa samim sobom u najintimnijoj dubini svoga bića, gdje dobiva natrag vlastitu unutarnju istinu; pomiruje se s ljudima koje je na neki način uvrijedio i ranio; pomiruje se s Crkvom; pomiruje se sa čitavim svemirom.
Sve ovo imas u Katekizmu.
-
Kjajević Majko
#3 Re: ISPOVIJEDANJE
-Veza između Boga i tebe.dino_sara wrote:Sta mene sada interesuje:
- zasto ga zovu "otac" .
-Zato jer je u filmovima tako prevedeno fratar, padre, father...
-Valjda zato da si olakšaš dušu, zato i postoji veza između Boga i tebe preko svećenika da ne bi pričao u prazno i dalje nosio teret na ramenima.
-Obraćaš se Bogu ali preko svećenika.
-Tako je regulisano crkvenim pravilima, svima je oprošteno uostalom ako se iskreno pokaju.
-Ne izabere uvijek, nekad ti kaže da napraviš nešto da bi ispravio situaciju, ali ti uvijek da da izmoliš.
-
Wanted1
#4 Re: ISPOVIJEDANJE
Ispovijedanje nije ništa drugo do otkupljivanje - prodavanje grijeha.
Odkud Crkvama tolika bogastva?
Prije su se grijesi u crkvama prodavali a sad se otkupuju sa zdravim Marijama, očenašima i td.
Svaka vjera ima neku svoju specifikaciju , tako je i sa katolizmom u ispovijedanju .
Odkud Crkvama tolika bogastva?
Prije su se grijesi u crkvama prodavali a sad se otkupuju sa zdravim Marijama, očenašima i td.
Svaka vjera ima neku svoju specifikaciju , tako je i sa katolizmom u ispovijedanju .
- IZVANZEMALJAC
#5 Re: ISPOVIJEDANJE
Mene zanima zašto je uopšte potreban bilo kakav posrednik?
Zašto se ne molite Bogu direktno?
Gdje to piše (u Bibliji)?
Zašto se ne molite Bogu direktno?
Gdje to piše (u Bibliji)?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: ISPOVIJEDANJE
Ispovijed kao teološki termin koji tebe interesira,jeste najčešće tumačen kao dio KATOLIČKE teologije,dakle tumačenje KATEKIZMA kao katoličke smjernice za upražnjavanje vjere,što je @kockica eksplicitno naznačila.Nigdje u Novom Zavjetu nema podloge da je svećenik isključivo taj koji čovjeka odriješuje grijeha,kao i npr.da posjeduje neke moći različite od onih običnog čovjeka...
Nema ni Posredništva..nema ni zvanja čovjeka Ocem..nema ni celibata..nema ni križa ni ikona ni kipova...nema ni Bogorodice ni njena Uznesenja...svetaca i njihovih posredničkih usluga posebno..
...No u ljudskoj tradiciji kršćanskih zajednica postoje unutarnji zakoni kojim su određena vjerovanja proglašena za dogmu-nepogrešive i tačne tvrdnje.Isti mehanizam zabetoniran je dogmom o nepogrešivosti tumačenja glavnog biskupa Crkve i time je zatvoren krug autoriteta.
U našemu podneblju je taj način tumačenja najrašireniji.Isto tako,postoje još neka tumačenja ispovijedi koja su potpuno suprotna katoličkom.
Razlika u tumačenju je bitna za navesti jer @dino postavlja pitanje kao osoba koja istražuje razlike između kršćanskih i islamskih učenja,u prethodnim temama.
U pitanjima koja je postavio nazirem motive,a to je stalno proučavanje kontradiktornosti krščanske teologije i tradicije(kojih ima,posebno onih tradicijskih),te njihovo sravnjivanje sa vlastitim vjerovanjem.O svrsi takvoga polemisanja sam već dovoljno rekao,pa ću to izostaviti.
Dakle,@dino,obrati pažnju da u tumačenju bilo koje dogme kršćanstva ili tradicije koja je široko razglabana(ukrasi,ikone,sveci,ispovjed i oprost itd),prioritet ima onaj aspekt koji se navodi u Svetome Pismu,hoću reći,ako naiđeš na pojam ispovjesti i oprosta u Novom Zavjetu,kao i na sve druge pojmove,stojiš pred izvornim tumačenjem,dok je prihvatanje tog tumačenja stvar teologije određene kršćanske grupacije.
To je ono što islamski teolozi i šejhovi sa uživanjem seciraju kao protivrječnosti.
Ovim ne unižavam katolicizam ili Rimokatoličku crkvu,jer bi to bilo uskogrudno i farizejski licemjerno.Bitno je istaći da je u današnje vrijeme prisutan trend generalizacije čitavog jednog vjerovanja (kroz brošure i propovjedi raznih "genijalnih"propovjednika i daijja, a bez obraćanja pažnje na samu suštinu vjerovanja i njenu svrhu.Presudna je iskrena vjera prilikom proučavanja,i korištenje razuma,a bez predrasuda..zasad toliko..
Jedna od tih omiljenih tema je i ispovijed.Nakon nje je PRIČEST odn.euharistia (jel tako dino
?)za koju zgroženi islamski teolozi tvrde da je odraz nerazumnog kanibalizma i slično,zbog tvrdnje tijelo-hljeb i krv-vino(to je u katolicizmu tzv.transsupstancijacija),zatim još dosta toga....no brošure su neiscrpne,propovjednika i polemičara je bezbroj..tako da uvjek ima tema za raspravu.
Da li ta rasprava ima svrhu..po meni već odavno i nema jer se predrasude ne ostavljaju po strani i isključivost je ogromna...
Nema ni Posredništva..nema ni zvanja čovjeka Ocem..nema ni celibata..nema ni križa ni ikona ni kipova...nema ni Bogorodice ni njena Uznesenja...svetaca i njihovih posredničkih usluga posebno..
...No u ljudskoj tradiciji kršćanskih zajednica postoje unutarnji zakoni kojim su određena vjerovanja proglašena za dogmu-nepogrešive i tačne tvrdnje.Isti mehanizam zabetoniran je dogmom o nepogrešivosti tumačenja glavnog biskupa Crkve i time je zatvoren krug autoriteta.
U našemu podneblju je taj način tumačenja najrašireniji.Isto tako,postoje još neka tumačenja ispovijedi koja su potpuno suprotna katoličkom.
Razlika u tumačenju je bitna za navesti jer @dino postavlja pitanje kao osoba koja istražuje razlike između kršćanskih i islamskih učenja,u prethodnim temama.
U pitanjima koja je postavio nazirem motive,a to je stalno proučavanje kontradiktornosti krščanske teologije i tradicije(kojih ima,posebno onih tradicijskih),te njihovo sravnjivanje sa vlastitim vjerovanjem.O svrsi takvoga polemisanja sam već dovoljno rekao,pa ću to izostaviti.
Dakle,@dino,obrati pažnju da u tumačenju bilo koje dogme kršćanstva ili tradicije koja je široko razglabana(ukrasi,ikone,sveci,ispovjed i oprost itd),prioritet ima onaj aspekt koji se navodi u Svetome Pismu,hoću reći,ako naiđeš na pojam ispovjesti i oprosta u Novom Zavjetu,kao i na sve druge pojmove,stojiš pred izvornim tumačenjem,dok je prihvatanje tog tumačenja stvar teologije određene kršćanske grupacije.
To je ono što islamski teolozi i šejhovi sa uživanjem seciraju kao protivrječnosti.
Ovim ne unižavam katolicizam ili Rimokatoličku crkvu,jer bi to bilo uskogrudno i farizejski licemjerno.Bitno je istaći da je u današnje vrijeme prisutan trend generalizacije čitavog jednog vjerovanja (kroz brošure i propovjedi raznih "genijalnih"propovjednika i daijja, a bez obraćanja pažnje na samu suštinu vjerovanja i njenu svrhu.Presudna je iskrena vjera prilikom proučavanja,i korištenje razuma,a bez predrasuda..zasad toliko..
Jedna od tih omiljenih tema je i ispovijed.Nakon nje je PRIČEST odn.euharistia (jel tako dino
Da li ta rasprava ima svrhu..po meni već odavno i nema jer se predrasude ne ostavljaju po strani i isključivost je ogromna...
- Josip
#7 Re: ISPOVIJEDANJE
prvo moraš znati da kod nas ne zovu svećenike ocima. narod ih ne zove.
kada se ispovjeda prekrižiš se, kažeš kada si se zadnji put ispovjedio i od tada sam griješio ....
e tako se mi ispovjedamo. slično je ko na filmovima.
ne opraštaju svećenici nego Bog. a Isus im je dao pravo da ispovjedaju ljude kada im je rekao da ispovjedaju u njegovo ime i kome bude na zemlji odriješeno biti će odriješeno i na nebu, a kome svezano na zemlji biti će svezano i na nebu.
pokore nisu strašne uopće. a tko je svećenik da se mi njemu govorimo svoje grijehe? pa rekao sam, Isus mu je ostavio to da ispovjeda ljude i zato mu se govori. svećenik nikada niti pod prisilom ne smije nikome reći što je čuo na ispovjedi. a mi imamo prijatelja svećenika i kažu da oni to što čuju zaborave za 2 min i uopće se ne sjećaju što im je tko govorio jer ima toliko ispovjedi. naravno da ne bi zaboravili kada bi im se ispovjedio neki teški griješnik.
kada se ispovjeda prekrižiš se, kažeš kada si se zadnji put ispovjedio i od tada sam griješio ....
e tako se mi ispovjedamo. slično je ko na filmovima.
ne opraštaju svećenici nego Bog. a Isus im je dao pravo da ispovjedaju ljude kada im je rekao da ispovjedaju u njegovo ime i kome bude na zemlji odriješeno biti će odriješeno i na nebu, a kome svezano na zemlji biti će svezano i na nebu.
pokore nisu strašne uopće. a tko je svećenik da se mi njemu govorimo svoje grijehe? pa rekao sam, Isus mu je ostavio to da ispovjeda ljude i zato mu se govori. svećenik nikada niti pod prisilom ne smije nikome reći što je čuo na ispovjedi. a mi imamo prijatelja svećenika i kažu da oni to što čuju zaborave za 2 min i uopće se ne sjećaju što im je tko govorio jer ima toliko ispovjedi. naravno da ne bi zaboravili kada bi im se ispovjedio neki teški griješnik.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#8 Re: ISPOVIJEDANJE
I u Crkvi neke stvari evoluiraju, tako da sada nije striktna obaveza vjernika da prije primanja Sakramenta sv.pricesti obavi ispovijed pred svecenikom. U malo slobodnijoj interpretaciji, sada je moguce da vjernik sam ocijeni koliko je gresan, da na osnovu toga odredi svoju pokoru i moze pristupiti sv. pricesti bez svecenicke pomoci.
I za temu "Ispovijedanje", je nevazno koliko ce se islamski teolozi i sejhovi zgroziti na transsupstancijaciju o kruhu i vinu, kao tijelu i krvi.
I za temu "Ispovijedanje", je nevazno koliko ce se islamski teolozi i sejhovi zgroziti na transsupstancijaciju o kruhu i vinu, kao tijelu i krvi.
- dr.gog
#9 Re: ISPOVIJEDANJE
Za temu jeste,ali mislim da je bitno za proučavanje cjelokupnog njenog konteksta,odnosno kako je postavljena i iza kojih tema slijedi.Uostalom,rečenica je samo dio konteksta.Hvala na primjedbi.pape wrote: I za temu "Ispovijedanje" je nevazno koliko ce se islamski teolozi i sejhovi zgroziti na transsupstancijaciju o kruhu i vinu, kao tijelu i krvi.
-
786
#10 Re: ISPOVIJEDANJE
"Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne opomenete?
(As-Sagda)
"Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne opomenete?
(As-Sagda)
"A zašto im nisu pomogli oni koje su, pored Allaha, prihvatili da im budu posrednici i bogovi? Ali, njih nije bilo. A to je bila njihova laž i ono što su izmišljali."
(Al-Ahqa)
...Njima posredovanje posrednika neće koristiti.
(Al-Muddattir)
To je samo jedan od problema u kršćanstvu, to što uzimaju posrednike sa zemlje kako bi se približili Allahu swt. Monoteizam ne zagovara nikakvo posredništvo, tako da Islam kao savršena vjera negira da sve što se nađe između Rabba i roba. Naravno, da se i među one koji se smatraju sljedbenicima Istine uvuklo mnogo posrednika, kao što je primjer sa šijama i sufijama koji su svoje imame ili šejhove uzeli za posrednike u obraćanju Allahu, s tim da moram naglasiti da ih nema među živima kao što je slučaj među kršćanima.
Ali mi nikad nije jasno kako da fratar oprosti grijeh u Božije ime kad ne zna je li se osoba iskreno pokajala, jer je uslov oprosta iskrenost i ne vračanje na taj grijeh.
Rekao je Allah:
"A onome ko se poslije nedjela svoga pokaje i popravi se - Allah će sigurno oprostiti. Allah, doista, prašta i milostiv je."
(Al-Maida)
(As-Sagda)
(As-Sagda)
"A zašto im nisu pomogli oni koje su, pored Allaha, prihvatili da im budu posrednici i bogovi? Ali, njih nije bilo. A to je bila njihova laž i ono što su izmišljali."
(Al-Ahqa)
...Njima posredovanje posrednika neće koristiti.
(Al-Muddattir)
To je samo jedan od problema u kršćanstvu, to što uzimaju posrednike sa zemlje kako bi se približili Allahu swt. Monoteizam ne zagovara nikakvo posredništvo, tako da Islam kao savršena vjera negira da sve što se nađe između Rabba i roba. Naravno, da se i među one koji se smatraju sljedbenicima Istine uvuklo mnogo posrednika, kao što je primjer sa šijama i sufijama koji su svoje imame ili šejhove uzeli za posrednike u obraćanju Allahu, s tim da moram naglasiti da ih nema među živima kao što je slučaj među kršćanima.
Ali mi nikad nije jasno kako da fratar oprosti grijeh u Božije ime kad ne zna je li se osoba iskreno pokajala, jer je uslov oprosta iskrenost i ne vračanje na taj grijeh.
Rekao je Allah:
"A onome ko se poslije nedjela svoga pokaje i popravi se - Allah će sigurno oprostiti. Allah, doista, prašta i milostiv je."
(Al-Maida)
- IZVANZEMALJAC
#11 Re: ISPOVIJEDANJE
Može li mi neko objasniti ne pogrešljivost crkve (katoličke)?
Koliko mi je poznato je prije postojala mogučnost plačanja za grjeh, daš pare crkvi i tebi je bilo oprošteno ne važno kakav grjeh si počinio. Ako je crkva (papa) ne pogrešljiva zašto se to ne prakticira i danas. Šta je sa inkviziciom? Šta je sa exkomunikaciom?
Molim nekoga da mi objasni tu ne pogrešljivost? Ko je uveo tu praksu (koji papa)?
Koliko mi je poznato je prije postojala mogučnost plačanja za grjeh, daš pare crkvi i tebi je bilo oprošteno ne važno kakav grjeh si počinio. Ako je crkva (papa) ne pogrešljiva zašto se to ne prakticira i danas. Šta je sa inkviziciom? Šta je sa exkomunikaciom?
Molim nekoga da mi objasni tu ne pogrešljivost? Ko je uveo tu praksu (koji papa)?
- JThomas
#12 Re: ISPOVIJEDANJE
ja mislim pio IX u 19. vijeku.
proguglaj ili pogledaj na wikipediji.
proguglaj ili pogledaj na wikipediji.
- Josip
#13 Re: ISPOVIJEDANJE
nije se niakda moglo platiti i da se tek tako oslobodiš grijeha. to je propaganda protivnika vjere.
ako netko se ispovjedi grijesi su mu oprošteni. a on je mogao i za pokoru recimo da dadne novce za izgradnju crkve i sl. znači ispovjedio se čovjek, stvarno mu bilo žao, htio je nekako nadoknaditi Bogu svoje propuste pa je dao novce za ov ili ovo dobro djelo.
e sada ako je netko (jer uvjek ima onih koji su tu samo iz koristoljublja a ne vjere) rekao oprostiti će ti se grijesi daj meni novce. tom niti su grijesi oprošteni a i ovaj je drugi zgriješio što ga je takvog ispovjedio.
a crkva je nepogriješiva. Isus je rekao: Petre ti si stjena i na toj stijeni sagraditi ću crkvu svoju. i kada ih je poslije svoga raspeće posjećivao, obučavao ih je i spremao za crkvu. na kraju je poslao Svetog Duha na njih. i ono što su oni propovjedali, govorili- to je govorio duh sveti kroz njih i zato je nepogriješiva.
jer i apostoli su bili obični ljudi. bez neke naobrazbe, obični seljaci, zanatlije... i kako bi oni mogli onako nadahnuto propovjedati, kako bi uvjek imali odgovor kojim su bili superiorniji sugovorniku, kako su propovjedali među tolikim narodima na tolikim jezicima nego pomoću duha svetoga. on je kroz njih govorio na jezicima naroda među kojima su oni, a apostoli bi ga opet razumjeli iako ga nikada nisu učili.
ako netko se ispovjedi grijesi su mu oprošteni. a on je mogao i za pokoru recimo da dadne novce za izgradnju crkve i sl. znači ispovjedio se čovjek, stvarno mu bilo žao, htio je nekako nadoknaditi Bogu svoje propuste pa je dao novce za ov ili ovo dobro djelo.
e sada ako je netko (jer uvjek ima onih koji su tu samo iz koristoljublja a ne vjere) rekao oprostiti će ti se grijesi daj meni novce. tom niti su grijesi oprošteni a i ovaj je drugi zgriješio što ga je takvog ispovjedio.
a crkva je nepogriješiva. Isus je rekao: Petre ti si stjena i na toj stijeni sagraditi ću crkvu svoju. i kada ih je poslije svoga raspeće posjećivao, obučavao ih je i spremao za crkvu. na kraju je poslao Svetog Duha na njih. i ono što su oni propovjedali, govorili- to je govorio duh sveti kroz njih i zato je nepogriješiva.
jer i apostoli su bili obični ljudi. bez neke naobrazbe, obični seljaci, zanatlije... i kako bi oni mogli onako nadahnuto propovjedati, kako bi uvjek imali odgovor kojim su bili superiorniji sugovorniku, kako su propovjedali među tolikim narodima na tolikim jezicima nego pomoću duha svetoga. on je kroz njih govorio na jezicima naroda među kojima su oni, a apostoli bi ga opet razumjeli iako ga nikada nisu učili.
-
786
#14 Re: ISPOVIJEDANJE
i ti stvarno vjeruješ u ovo???Josip wrote:nije se niakda moglo platiti i da se tek tako oslobodiš grijeha. to je propaganda protivnika vjere.
- kockica_kockica
#15 Re: ISPOVIJEDANJE
ja vjerujem u nepogrjesivost Boga... svecenici su ljudi ... gresni kao i svi... ali to ne znaci da ne treba ici u crkvu, ispovjedati se itd... sve to cinimo za sebe, za svoj mir s Bogom, za svoj dusevni mir, ne zato jer to drugi ocekuju ili zato da to drugi vide, vec zbog sebe...
zaista ne vidim smisao ove teme...
-
dino_sara
#16 Re: ISPOVIJEDANJE
Hvala svima koji su ljudski pokusali objasniti Ispovijedanje, molio sam bez prepirke da ide ova tema. Kockice ako ne vidis smisao teme nemoj ni pisati o njoj.kockica_kockica wrote:ja vjerujem u nepogrjesivost Boga... svecenici su ljudi ... gresni kao i svi... ali to ne znaci da ne treba ici u crkvu, ispovjedati se itd... sve to cinimo za sebe, za svoj mir s Bogom, za svoj dusevni mir, ne zato jer to drugi ocekuju ili zato da to drugi vide, vec zbog sebe...
A smisao je spoznati i pokusati razumjeti stvari koje radi druga vjera.
A sada jos jedno podpitanje: Posto mi to zvuci kao olako oprastanje, sta god uradis, dodjes, ispovijedis se, i odes bezgrijsan do cinjenja novih grijehova, i tako u krug.
- IZVANZEMALJAC
#17 Re: ISPOVIJEDANJE
De mi onda objasni kako je moguče da papa ekskomunicira nekog iz crkve što znači da ga na neki način odvoji od Boga. Kako može čovjek da uradi to? Kako je moguče da neko nema više kontakta sa Bogom?Josip wrote:nije se niakda moglo platiti i da se tek tako oslobodiš grijeha. to je propaganda protivnika vjere.
Istorijsko je dokazano da su se sa parama odkupljivali za bilo koji grjeh.
- Josip
#18 Re: ISPOVIJEDANJE
neće grijesi biti oprošteni ako kažeš pa evo došao sam se ispovjediti ali da neću više tako zgriješiti u budućnosti-to nisam baš siguran, možda opet zgriješim. e pa naravno da tako se ne može dobiti oprost.dino_sara wrote:A sada jos jedno podpitanje: Posto mi to zvuci kao olako oprastanje, sta god uradis, dodjes, ispovijedis se, i odes bezgrijsan do cinjenja novih grijehova, i tako u krug.
znači kada se ispovjediš i moliš kajanje moliš.................mrzim na sve svoje grijehe i ČVRSTO odlućujem da ću se popraviti i da neću više griješiti.
dakle obećaš da nećeš griješiti. nema tu vrtnje u krug. ne možeš dolaziti ko u trgovinu i reći opet sam zgriješio isto, dedera mi jedan oprost.
izvanzemaljče odlazi sa teme ako misliš ovako razgovarati. što nastupaš napadno? da li sam te vrijeđao? da li sam vrijeđao tvoju vjeru? što izigravaš silu? ovdje smo da pričamo normalno a tebi ako je do svađe traži je na drugom mjestu.IZVANZEMALJAC wrote:De mi onda objasni kako je moguče da papa ekskomunicira nekog iz crkve što znači da ga na neki način odvoji od Boga. Kako može čovjek da uradi to? Kako je moguče da neko nema više kontakta sa Bogom?
a isto kao što Bog ne šalje u pakao tako niti papa kada nekoga ekskomunicira ne odvaja ga od Boga. to sam čovjek uradi. znači, netko radi protivno zakonima katoličke vjere, protivno kanonskom pravu. na to ga se upozori, jednom, dvaput ...i ako on i dalje uporno radi protivno zakonima crkve a i dalje se naziva katolikom crkva ga ekskomunicira. tko ga je odvojio od katoličke crkve? Papa ili on sam svojim postupcima? pa morala je crkva uraditi nešto da se zaštiti i da taj više ne radi ko fol kao katolik nešto što se protivi njenim zakonima.
i mir sa tobom.
- dr.gog
#19 Re: ISPOVIJEDANJE
Spustite malo "loptu"
..naime niko nije dužan da odgovara na rafale već hiljadu puta pripremljenih i odgovorenih pitanja..rekoh @vanzemaljcu i još nekome: na starijim temama imate najmanje 20 odgovora na vaša pitanja.
naime,čovjek kojem postavljate pitanja ima , čini mi se, malo manje iskustva u ovom forumskom prepiranju i slično..red je da se bude malo strpljiviji
naime,čovjek kojem postavljate pitanja ima , čini mi se, malo manje iskustva u ovom forumskom prepiranju i slično..red je da se bude malo strpljiviji
-
spekulant
#20 Re: ISPOVIJEDANJE
a zar isus nije umro za "nase" grijehove? kako se ispovijedanje uklapa u tu tvrdnju?
- kockica_kockica
#21 Re: ISPOVIJEDANJE
spekulant wrote:a zar isus nije umro za "nase" grijehove? kako se ispovijedanje uklapa u tu tvrdnju?
imas spekulant knjige o svemu tome...
- IZVANZEMALJAC
#22 Re: ISPOVIJEDANJE
Nikoga ja ne napadam ja sam samo pitao nešto što neznam i dobio sam odgovor koji mi je objasnio neke stvari. Nije mi sve posve jasno ali sad više znamJosip wrote:neće grijesi biti oprošteni ako kažeš pa evo došao sam se ispovjediti ali da neću više tako zgriješiti u budućnosti-to nisam baš siguran, možda opet zgriješim. e pa naravno da tako se ne može dobiti oprost.dino_sara wrote:A sada jos jedno podpitanje: Posto mi to zvuci kao olako oprastanje, sta god uradis, dodjes, ispovijedis se, i odes bezgrijsan do cinjenja novih grijehova, i tako u krug.
znači kada se ispovjediš i moliš kajanje moliš.................mrzim na sve svoje grijehe i ČVRSTO odlućujem da ću se popraviti i da neću više griješiti.
dakle obećaš da nećeš griješiti. nema tu vrtnje u krug. ne možeš dolaziti ko u trgovinu i reći opet sam zgriješio isto, dedera mi jedan oprost.
izvanzemaljče odlazi sa teme ako misliš ovako razgovarati. što nastupaš napadno? da li sam te vrijeđao? da li sam vrijeđao tvoju vjeru? što izigravaš silu? ovdje smo da pričamo normalno a tebi ako je do svađe traži je na drugom mjestu.IZVANZEMALJAC wrote:De mi onda objasni kako je moguče da papa ekskomunicira nekog iz crkve što znači da ga na neki način odvoji od Boga. Kako može čovjek da uradi to? Kako je moguče da neko nema više kontakta sa Bogom?
a isto kao što Bog ne šalje u pakao tako niti papa kada nekoga ekskomunicira ne odvaja ga od Boga. to sam čovjek uradi. znači, netko radi protivno zakonima katoličke vjere, protivno kanonskom pravu. na to ga se upozori, jednom, dvaput ...i ako on i dalje uporno radi protivno zakonima crkve a i dalje se naziva katolikom crkva ga ekskomunicira. tko ga je odvojio od katoličke crkve? Papa ili on sam svojim postupcima? pa morala je crkva uraditi nešto da se zaštiti i da taj više ne radi ko fol kao katolik nešto što se protivi njenim zakonima.
i mir sa tobom.
- Josip
#23 Re: ISPOVIJEDANJE
pa jeste. ali nije valjda umro samo za one grijehe koji su počinjeni dok je on bio živ. a što onda sa onim grijesima koji su počinjeni poslije??spekulant wrote:a zar isus nije umro za "nase" grijehove? kako se ispovijedanje uklapa u tu tvrdnju?
pa on je umro da otkupi svaki grijeh pa bio on počinjen prije Isusovog vremena, za ili poslije Isusovog vremena.
znači onaj grijeh koji se počini ali se počinioc za njega iskreno pokaje e taj grijeh je Isus otkupio i za njega podnio žrtvu.
-
Ponekad s'proljeca
#24 Re: ISPOVIJEDANJE
[quote="kockica_kockica"]Ispovijed je, kao i svi sakramenti, bogoslužni čin. Dijelovi su ovi: pozdrav i svećenikov blagoslov, čitanje Božje riječi radi prosvjetljenja savjesti i poticaja na skrušenost, poziv na kajanje; zatim ispovijed s priznanjem i očitovanjem grijeha svećeniku; nalaganje i prihvaćanje pokore; svećenikovo odrješenje; iskazivanje hvale i zahvalnosti Bogu i otpust sa svećenikovim blagoslovom.
Sve ovo imas u Katekizmu.[/quote]
[b]Ali nigdje ne stoji u Bibliji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]
Sve ovo imas u Katekizmu.[/quote]
[b]Ali nigdje ne stoji u Bibliji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]
-
rodica
#25 Re: ISPOVIJEDANJE
znaci neko ubije covjeka i stvarno se iskreno pokaje i otac velecasni ko li vec oprosti i on nakon odredjenog vremena opet ubije i kaze samo se moram iskreno pokajat bice oprosteno i to je to odsluzi svoju kaznu u zatvoru ako ga otkriju a ako ne svecenik mu cuva tu tajnu odnosno prikriva zlocin i ubica ciste savjesti a to sto su dva zivota manje nije bitno
to mi stvarno nije jasno
to mi stvarno nije jasno