Podovi...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Maraschino

#1 Podovi...

Post by Maraschino »

Na ovom podforumu vrlo je malo stvari '' koje zivot znace''.
Za pohvalu je sve oko kuhinje, sta kuhate, sta ste kuhali...zatim moda, kako se oblaciti, obuvati :D ...ali vrlo je malo stvari oko uredjenja stanova i kuca. Izbor materijala za (u)gradnju, kvalitet, boje, dezeni...cijene i na kraju vase iskustvo...

Da ja ne bih otvarao za svaki materijal posebno temu ( nema interesovanja ), pokusat cu privremeno da na ovoj stranici otvorim diskusije o :

- podovima [ drveni (parket,brodski pod,dascani...), laminati ( debljina, kvalitet, zavrsna obrada...), kameni ( domaci, uvozni, stokani, rezani, polirani...), keramika ( podna, zidna, kuhinjska, boje, dezeni...), topli podovi ( linoleumi,debljine +/- mm), it.d. i t.d.].

Za pocetak mene interesuje gdje mogu kupiti hrastove daske za pod sa perom i zlijebom? Kakva su vam iskustva sa parketima (sve vrste) i laminatima (sve vrste).
Maraschino

#2 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

Zamolio bih administraciju ako moze ovu temu da izbrise iz razloga sto nema interesovanja.
Ja mislim da sam ja malo poranio sa ovim stvarima jer u nasim zivotima ima puno precih stvari od uredjenja stanova ( izbor namjestaja za dn. boravke, sp. sobe, kuhinje, kupatila...,bojenje zidova, plafona, prozora, vrata..., ).

Neka nama politike, traceva, kukanja...a ovo i akcije zelenih za jedno 10-tak godina .

Zivjeli :sax:
tetakk

#3 Re: Podovi...

Post by tetakk »

Samo polako :wink:
Kakve te hrastove daske interesuju?
Seljacki pod, oborenih ivica ili nesto drugo?
black

#4 Re: Podovi...

Post by black »

ma kakav parket i laminat...nista ljepse od brodskog poda..orah, hrast..malo sire rezan i rustican ;)

Image
Maraschino

#5 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

tetakk wrote:Samo polako :wink:
Kakve te hrastove daske interesuju?
Seljacki pod, oborenih ivica ili nesto drugo?

Moze i oborenih ivica (ako mislis na '' V '' usjek), a moze i ravnih ivica. Seljacki ili ne ako je dobro uradjen bolji je od svakog laminata. :D

p.s. upravo to @ black :wink:
Last edited by Maraschino on 04/09/2008 21:57, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#6 Re: Podovi...

Post by Leonid Breznjev »

ih marashino nemas sabura sekunde.. :D ja sam isto kod sebe postavljao brodski patos.. hrastovina.. plaho sam zadovoljan.. :)
tetakk

#7 Re: Podovi...

Post by tetakk »

"Seljacki pod" je ime za masivni pod sirine 100-190 mm te duzine od 800-2500mm.
Oborene ivice se prave zbog "rada" poda, a razlog rada je sirina.
Ravne ivice su veoma nezgodne ako nemamo uslove za takav pod.
Nikako ne uzimati bukovi seljacki pod.
Maraschino

#8 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

tetakk wrote:"Seljacki pod" je ime za masivni pod sirine 100-190 mm te duzine od 800-2500mm.
tetakk,

vidim da se razumijes u tu materiju, nego, imas li kakav link ili da mi nekoga preporucis.
Ovo sto kazes '' radi'' , to mogu biti veliki problemi ako se podloga ne osusi dobro ili ako same daske nisu dovoljno isusene.
Maraschino

#9 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

tetakk

#10 Re: Podovi...

Post by tetakk »

Maraschino wrote:
tetakk wrote:"Seljacki pod" je ime za masivni pod sirine 100-190 mm te duzine od 800-2500mm.
tetakk,

vidim da se razumijes u tu materiju, nego, imas li kakav link ili da mi nekoga preporucis.
Ovo sto kazes '' radi'' , to mogu biti veliki problemi ako se podloga ne osusi dobro ili ako same daske nisu dovoljno isusene.
Ima i toga, ali je najveci problem oscilacija vlage i temperature u prostoru.
Drvo kao i mi mrzi promjene, narucito nagle
Hoce stalnu vlagu u prostoru od 50-65 %, te temperaturu od 18-24 C. Vjerovali ili ne kod ozbiljnih proizvodjaca parketa( Italija) reklamacija vrijedi samo ako se drze njihovih uslova koristenja, a to je ono sto sam naveo u vezi vlage i temperature.

Sta imas od prostora i kakav bi pod?
Kakve su ti podloge?( stara podloga ce tesko podnijeti naprezanje te sirine masive i doci ce do pucanja iste)
Zivis li tu ili koristis ponekad(vikendica)?
black

#11 Re: Podovi...

Post by black »

tetakk wrote: Ima i toga, ali je najveci problem oscilacija vlage i temperature u prostoru.
Hoce stalnu vlagu u prostoru od 50-65 %, te temperaturu od 18-24 C. Vjerovali ili ne kod ozbiljnih proizvodjaca parketa( Italija) reklamacija vrijedi samo ako se drze njihovih uslova koristenja, a to je ono sto sam naveo u vezi vlage i temperature.

Kakve su ti podloge?( stara podloga ce tersko podnijeti naprezanje te sirine masive i doci ce do pucanja iste)
zato bi se pod prije postavljanja trebao unijeti u prostoriju i ostaviti dan dva da se navikne na vlagu i temperaturu te prostorije
tetakk

#12 Re: Podovi...

Post by tetakk »

Image
Image
Image
Leonid Breznjev

#13 Re: Podovi...

ja sam naumio u vikendici (lovacka kuca na romaniji) postavljati novi pod, do sada je tu bila obicna daska, pa ono cilim i struka po njemu.. :D :D

bilo bi interesantno konzultirati se sa vama o razlicitim mogucnostima..
black

#14 Re: Podovi...

Post by black »

Arslan wrote:ja sam naumio u vikendici (lovacka kuca na romaniji) postavljati novi pod, do sada je tu bila obicna daska, pa ono cilim i struka po njemu.. :D :D

bilo bi interesantno konzultirati se sa vama o razlicitim mogucnostima..
kad budes htio raditi samo posalji fotke unutrasnjosti :wink: i onako ugrubo reci sta bi htio..

p.s. tebi kao adminu bice jeftinije :mrgreen:
tetakk

#15 Re: Podovi...

Post by tetakk »

black wrote:
tetakk wrote: Ima i toga, ali je najveci problem oscilacija vlage i temperature u prostoru.

Kakve su ti podloge?( stara podloga ce tersko podnijeti naprezanje te sirine masive i doci ce do pucanja iste)
zato bi se pod prije postavljanja trebao unijeti u prostoriju i ostaviti dan dva da se navikne na vlagu i temperaturu te prostorije
Parketarskim zargonom receno "adaptira se". Samo sto se adaptira na temperaturu, a na vlagu ne, ako je upakovan kako treba u PVC foliju.
Ako se parket ugradjuje odmah po unosenju u prostor dolazi do vitoperenja istog(koricenje), narocito ako su velike razlike u temperaturama(zima) skladistenja parketa i prostora ugradnje.
Leonid Breznjev

#16 Re: Podovi...

:lol: :lol:

pa nisam ja admin, ja sam mooderator .. :D :D za par dana idem gore pa cu slikati, te postaviti pa da vidimo sta se moze napraviti.. :)

ove podove kao i ostalu stolariju mi je radio jedan stolar iz semizovca, jako sam zadovoljan bio i ostao.. :)
tetakk

#17 Re: Podovi...

Post by tetakk »

Image
Image
Maraschino

#18 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

Fine slike, :D

tetakk,

ja imam novu kucu ( dn.boravak 32 m2, 3 spavace sobe po 16 m2, hodnici, kotlovnica...) sa uradjenim hidro i termo izolacijom. U prizemlju je dn. boravak sa kuhinjom i trpezarijom u kojima je uradjena hidro izolacija, 5 cm stiropor, najlon pa masinski estriht. Na spratu sp. sobe, sve isto uradjeno izuzev hidro izolacije i 3 cm stiropor. Sve je radjeno prije par mjeseci tako da mislim da je podloga suha za polaganje podova.
tetakk

#19 Re: Podovi...

Post by tetakk »

Maraschino wrote:Fine slike, :D

tetakk,

ja imam novu kucu ( dn.boravak 32 m2, 3 spavace sobe po 16 m2, hodnici, kotlovnica...) sa uradjenim hidro i termo izolacijom. U prizemlju je dn. boravak sa kuhinjom i trpezarijom u kojima je uradjena hidro izolacija, 5 cm stiropor, najlon pa masinski estriht. Na spratu sp. sobe, sve isto uradjeno izuzev hidro izolacije i 3 cm stiropor. Sve je radjeno prije par mjeseci tako da mislim da je podloga suha za polaganje podova.
Hvala :)
Sam sam ih gazo i ovako i onako ;-)

Po opisu bi se reklo da je sve uredu, ali za svaki slucaj treba izmjeriti vlagu
Image
Na ovoj gore fotki se vidi da ima previse vlage(za betonski istrih vlaga mora biti manja od 2%), koja se opet moze zatvoriti "parnom branom" koja drzi do 4% vlaznosti podloge.
Skyfox

#20 Re: Podovi...

Post by Skyfox »

joj danas sam vidio super brodski pod u komsiluku, odusevljen.... sigurno je skup. Inace laminat me razocarao...
Maraschino

#21 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

tetakk wrote:
Maraschino wrote:Fine slike, :D

tetakk,

Hvala :)
Sam sam ih gazo i ovako i onako ;-)

Po opisu bi se reklo da je sve uredu, ali za svaki slucaj treba izmjeriti vlagu
Image
Na ovoj gore fotki se vidi da ima previse vlage(za betonski istrih vlaga mora biti manja od 2%), koja se opet moze zatvoriti "parnom branom" koja drzi do 4% vlaznosti podloge.
ja sam vec uradio parnu branu ali ako bi se pokazala veca vlaznost moglo bi se uraditi tanki stiropor sa alu folijom ispod (drvenog) poda, sta mislis o tome
tetakk

#22 Re: Podovi...

Post by tetakk »

ja sam vec uradio parnu branu ali ako bi se pokazala veca vlaznost moglo bi se uraditi tanki stiropor sa alu folijom ispod (drvenog) poda, sta mislis o tome
Ako mislis na PVC foliju kao parnu branu onda nije to to.
"Parna brana" je premaz kojim se namaze estriht u kome se nalazi previse vlage.
Alu folija je dobra pri ugradnji gotovih parketa koji se ugradjuju bez ljepila na podlogu(panel parketi), ako su cijevi od grijanja plitko, te previse griju.
Ako zelis imati "seljacki pod" pripremi se da das pare i za premaz i elasticno ljepilo i bices miran.

Najveci neprijatelj parketa osim vlage su cijevi od grijanja, grijanje i klima, ako se nepravilno koriste.

p.s. izbjegavati savjete trgovaca i komsija :mrgreen:
Maraschino

#23 Re: Podovi...

Post by Maraschino »

tetakk wrote:
Ako mislis na PVC foliju kao parnu branu onda nije to to.
"Parna brana" je premaz kojim se namaze estriht u kome se nalazi previse vlage.
Alu folija je dobra pri ugradnji gotovih parketa koji se ugradjuju bez ljepila na podlogu(panel parketi), ako su cijevi od grijanja plitko, te previse griju.
Ako zelis imati "seljacki pod" pripremi se da das pare i za premaz i elasticno ljepilo i bices miran.
Najveci neprijatelj parketa osim vlage su cijevi od grijanja, grijanje i klima, ako se nepravilno koriste.

p.s. izbjegavati savjete trgovaca i komsija :mrgreen:
OK,
sve sam razumeo, :wink:

nego, reci mi koliko kosta orjentaciono m2 tog seljackog poda sa svim pripremama , ugradnjom i zavrsnom obradom
tetakk

#24 Re: Podovi...

Post by tetakk »

@Maraschino
Koju klasu poda zelis?
Koju sirinu?
Sta zelis kao zavrsni sloj? Ulje ili lak?
Samo nemoj reci da bi prvo nesto bojio u sivo ili bijelo :D
sanjex

#25 Re: Podovi...

Post by sanjex »

Pitanje za one koji preporučuju brodski pod, koliko dugo ga već imate? Meni se ti podovi sviđaju, ali me muž odgovara od toga, kaze da poslje kraćeg vremena počinju škripati. Je li procedura postavljanja sada drugačije nego ranije, koliko sam mogla primjetiti to se sada lijepi, valjda se to nekada zakucavalo ekserima pa je zbog toga škripalo ?
Post Reply