Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by pici »

gdje su sada onaj efendi mujke cerke,kardinalac puljke i ona popina kačkavalj i ono vijece nevje....pardon vjera ,nedo bog da je dzamija il crkva il samostan il medresa stara 300 i kusur godina,to bi se digla i kuka i motika...dje je sada djabaljebaros iz hensilskog komiteta dizdaravi ,pa neprimam ja platu da branim prava manjina i ostalih....banda pokvarena. :x :evil:
Abacija

#2 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Abacija »

pici wrote:gdje su sada onaj efendi mujke cerke,kardinalac puljke i ona popina kačkavalj i ono vijece nevje....pardon vjera ,nedo bog da je dzamija il crkva il samostan il medresa stara 300 i kusur godina,to bi se digla i kuka i motika...dje je sada djabaljebaros iz hensilskog komiteta dizdaravi ,pa neprimam ja platu da branim prava manjina i ostalih....banda pokvarena. :x :evil:
Pridruzujem se tvom gnjevu. :thumbup: :bih:

Jebao ih trgovinski centar, dabogda nemali para sutra hljeba da kupe.
MuaDib

#3 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by MuaDib »

pici wrote:gdje su sada onaj efendi mujke cerke,kardinalac puljke i ona popina kačkavalj i ono vijece nevje....pardon vjera ,nedo bog da je dzamija il crkva il samostan il medresa stara 300 i kusur godina,to bi se digla i kuka i motika...dje je sada djabaljebaros iz hensilskog komiteta dizdaravi ,pa neprimam ja platu da branim prava manjina i ostalih....banda pokvarena. :x :evil:
Potpisujem :thumbup:

I nadam se da nećemo ispasti cionisti u ovako retardiranom društvu. :x
pike

#4 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by pike »

Pa sta ocekujes od sljama iz vjerskih zajednica, to su najgore hulje sto postoje.

A vidim i na ovu temu se javilo tri covjeka sto i tekako govori o "ljudima" kod nas. Da je kojim slucajem crkva ili dzamija u pitanju sad bi vec imali cetrnest stranica na ovu temu.
zlata

#5 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by zlata »

Nekako ne'mogu....al'da se ne sjetim.....ovog pisma jednog bliskog prijatelja....i povezem s'ovim slucajem sa sinagogom u Travniku. Radi se o dzamiji....koju su bosanski odseljenici....izgradili u ondasnjem djelu Osmanskog Carstva....u Palestini....koja se danas nalazi u drzavi Izraelu!

The mosque:
It was built by the Bosnian immigrants to Caesarea, Palestine in 1884. (45 families from Herzegovina)
It was where the first and second generation Bushnaq children first started learning the Koran and primary schooling.
Caesarea was ethnically cleansed in january 1948. The mosque is being used as a restaurant-bar.
There was a court case brought by the islamic party in Israel (Of the minority palestinian israelis) led by Sheikh Raed Salah.
In a TV interview with Al Jazeera a couple of years ago I learned that the party took the Israeli authorities to court over the issue of the mosque claiming it as Islamic Waqf property. The Israeli court did not acknowledge that the building is a mosque (Despite the obvious architecture) In the interview, Sheikh raed salah said that the judge said that the presence of a minaret is no proof that it is a mosque and that it could be lighthouse for boats for instance and the case was lost. I don't know of any further legal action. This is only one of many such cases in Israel.

The irony of course is the care with which the moslems of Stolac looked after the grave and small adjoining temple of Rabbi Moshe Danon since the 1830's.
That's basically it.

Najoprije....moram dodati da mi je pravo krivo....sto se ovakve stvari dogadjaju kod nas..ako nista...bar bi treblo ocuvati neke sinagoge kao muzeje. Recimo...u mojoj kasabi je nekad bilo Zidova...a kuca koja im je sluzila kao "shul"...i danas "stoji"...i niko ne'zna da su tu nekad ziv'li Zidovi....da je to nekad bila njihova mahala...njihov sokak...il'da ih je uopce bilo u nasoj carsiji....a kamo'li o tom'....kako su od'jednom "nestali"! :x
Trenutno zivim u gradu...u kojem nije cudno naici na crkve koje su nekad bile sinagoge....ili dzamije koje su nekad bile crkve. (Je'l' iko gled'o "Little Mosque on the Prairie"?)!
Samo...to su vecinom zapustene, odkupljene...ili iznajmljene crkve, sinagoge i dzamije. Kako se mijenja demografija grada....tako se redaju hodze, popovi i rabini. ;-)
ps...Travnicki Zidovi su ipak "usli" u nasu zajednicku historiju....u znacajnijem broju...od onih u mojoj kasabi....tako da mi je nejasno....zasto zatirati njihove tragove na'tom prostoru! Pa imam prijateljicu Zidovku iz SAD-a...koja kad god putuje...u'svoj turizam uviiik ukljuci traganje za Zidovima i povjesti Zidova te zemlje u kojoj se nalazi u posjeti.
amrica

#6 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by amrica »

ima 6 stranica na istu temu na raznim diskusijama...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by pici »

pike wrote:
Pa sta ocekujes od sljama iz vjerskih zajednica, to su najgore hulje sto postoje.

A vidim i na ovu temu se javilo tri covjeka sto i tekako govori o "ljudima" kod nas. Da je kojim slucajem crkva ili dzamija u pitanju sad bi vec imali cetrnest stranica na ovu temu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=54225

ima,ima na raznim diskusijama i ja nisam primjetio al posto sam na sex i politici non-stop omaklo se :D
amrica

#8 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by amrica »

to ti dodje na isto :D :D :D :D , mislim sex i politika :lol: :lol: :lol:
Zah

#9 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Zah »

Kakva sramota. Da li ima neko ko to moze sprijeciti????
Bumbar

#10 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Bumbar »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p2092758

da ne bi se rasipali po podforumima...
Dr.Cuddy

#11 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Dr.Cuddy »

...ima tema vec, 7 strana od prekjuce...odatle i napis na Sarajevo-x...nema potrebe za ovom, prebacite se na Razno jer ovo nije ni Politika ni Religija! Ovo je urbicid-kulturocid!
frakson

#12 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by frakson »

Kako ljepo rečeno,svaka čast , tresla se brda rodio se zec :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
nitkovazan

#13 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by nitkovazan »

Koliko vidim iz komentara s Facebook-a, već je sve srušeno. Koji idioti, to je za ne povjerovati. Treba odsjeć ruku onima koji imaju srca podignuti ju na nešto staro preko 200 godina.
nitkovazan

#14 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by nitkovazan »

A kad malo bolje razmislim, koga briga, važno da se piramide iskapaju, koga briga za sinagoge, stećke, kraljevske gradove i sl. Šteta da taj kamen stoji u nekakvim starudijama, daj ti toga za kuće.
A budući da u Bosni više nema puno Židova, što je bilo i glavno obrazloženje za rušenje, može se i Hagada prodati za guzni papir. Samo mi piramide ne dirajte.
Ponekad s'proljeca

#15 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja mislim da sada Jevreji kojima je oduzeta imovina u IIww i poslije, trebaju vratiti u Sarajevo i traziti povrat iste, pola Sarajeva bi bilo njihovo.

Kud necemo postati drugi Izrael!!!!
za_sada_bez_dobrog_nicka

#16 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Pročitah kako je Jevrejska zajednica SFRJ taj objekt svojevremeno prodala nekoj firmi koja se spojila sa firmom "Zlatar" Sarajevo, a koja je nakon rata privatizirana.
I u čemu je sada problem?
nitkovazan

#17 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by nitkovazan »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Pročitah kako je Jevrejska zajednica SFRJ taj objekt svojevremeno prodala nekoj firmi koja se spojila sa firmom "Zlatar" Sarajevo, a koja je nakon rata privatizirana.
Pa problem je što je ta zgrada stara 230 godina, a idioti ju ruše zbog tržnog centra. To je bila vjerojatno jedina sinagoga iz otomanskog perioda na tlu BiH. Kasnije su Austrijanci gradili svakakve sinagoge: sefardske, aškenaske, ali ova je bila jedina koja je dokumentirala život Židova točno iz perioda Osmanskog Carstva.
zastoqsviram

#18 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by zastoqsviram »

nitkovazan wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Pročitah kako je Jevrejska zajednica SFRJ taj objekt svojevremeno prodala nekoj firmi koja se spojila sa firmom "Zlatar" Sarajevo, a koja je nakon rata privatizirana.
Pa problem je što je ta zgrada stara 230 godina, a idioti ju ruše zbog tržnog centra. To je bila vjerojatno jedina sinagoga iz otomanskog perioda na tlu BiH. Kasnije su Austrijanci gradili svakakve sinagoge: sefardske, aškenaske, ali ova je bila jedina koja je dokumentirala život Židova točno iz perioda Osmanskog Carstva.
mozda ljudi zele da raskinu sa zaostalom prosloscu, danas su trgovacki centri moderne bogomolje u koje narod ide, gdje se dusa napaja, gdje ne treba zvono il' mujezin da ga zove...
nitkovazan

#19 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by nitkovazan »

zastoqsviram wrote:
nitkovazan wrote:
mozda ljudi zele da raskinu sa zaostalom prosloscu, danas su trgovacki centri moderne bogomolje u koje narod ide, gdje se dusa napaja, gdje ne treba zvono il' mujezin da ga zove...
Čuj, zaostalom prošlošću. Pa onda bi sve redom po svijetu trebalo porušiti. Trebalo bi prefarvati špiljske crteže koji su crtali primitivni neandertalci. Trebalo bi srušiti Versailles i druge dvorce koji ostavljaju ljude bez daha jer su odraz feudalizma itd.
Inače nisam neki ljubitelj religioznosti, ali te objekte treba pod svaku cijenu čuvati.
zastoqsviram

#20 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by zastoqsviram »

nitkovazan wrote: Čuj, zaostalom prošlošću. Pa onda bi sve redom po svijetu trebalo porušiti. Trebalo bi prefarvati špiljske crteže koji su crtali primitivni neandertalci. Trebalo bi srušiti Versailles i druge dvorce koji ostavljaju ljude bez daha jer su odraz feudalizma itd.
Inače nisam neki ljubitelj religioznosti, ali te objekte treba pod svaku cijenu čuvati.
sta se odmah palis...to sto drugi cuvaju svoju proslost za nas ne vrijedi, mi navikli uvijek ispocetka... nisam merlinov rodjak, majke mi :D
JThomas

#21 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by JThomas »

što neko ne shvata sarkazam :lol:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#22 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

nitkovazan wrote:Pa problem je što je ta zgrada stara 230 godina, a idioti ju ruše zbog tržnog centra. To je bila vjerojatno jedina sinagoga iz otomanskog perioda na tlu BiH. Kasnije su Austrijanci gradili svakakve sinagoge: sefardske, aškenaske, ali ova je bila jedina koja je dokumentirala život Židova točno iz perioda Osmanskog Carstva.
Koliko je i starijih zgrada porušeno, pa nikom ništa, a koliko je značila i Jevrejskoj zajednici vidi se iz činjenice da su je prodali. Nije im oduzeto kao što se oduzimalo, nego su je prodali.
Lincoln-Burrows

#23 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Lincoln-Burrows »

Rušenje sinagoge je idiotarija nekog lokalnog šerifa koji
vidi jedino svoj novčanik, ali je i pokazatelj niske svijesti.
Umjetnik a

#24 Re: Pocelo rusenje sinagoge u Travniku

Post by Umjetnik a »

nitkovazan wrote:
ne pričaj gluposti
kad su jevreji došli sa pirineja u osmansku Bosnu sagradili su u SA 8 sinagoga a u Bosni 37 sinagoga
Locked