PLJAČKA STUDENATA
-
samonikli
#1 PLJAČKA STUDENATA
Poštovani,
neznam da odakle počnem ali ovo moram izneti na ovim stranicama, pa nek neko odgovori ako ima slična iskustva na svom fakultetu.
Radnja se naime dešava na Pravnom Fakultetu u Mostaru,a na sceni je Velika pljacka Studenata.To jedini fakultet koji ima najbizarnije odluke i koji ih mjenja u hodu kroz godinu. Jednostavno vam se može desiti da danas važi jedno pravilo a sutra kad se probudite čeka vas druga odluka i to kontrastna od one naprijed navedene a sad da iznasena par bizarnosti.
Prvo, godina na fakultetu košta oko 900 KM (za vanredne), ali na kraj godine ta će cifra biti preko 1300 KM,jer odlukom fakulteta samo Pravnog nakon trećeg puta (3) morate platiti "komisiju" u iznosu od 30 KM/ispit koju čini isti onaj profesor koji vas je već tri puta oborio, i "komisija" koja šuti kao "muk" nesmiju se ni javiti da su živi, to su obično neki asistenti.
Poanta je u tome da ustvari komisije i nema jer iste te osobe su vam i prvi put kad se pojavite na ispitu i primjer četvrti i svaki sledeći put. Tako da se samo tako novac okrece u velikim iznosima i pljacka omaldina koja eto pokusava bar nesto da zavrsi.
Druga odluka koja je do nedavno bila na snazi je primjer nako petog (5) izlaska na ispit nemate pravo izaci naredna dva mjeseca na taj predmet. Mislim nije stvar u tome da vam neko ako platite 900 KM onemoguci izlazak na ispit jer vam u stratu otima novce, jer postoji velika vjerovatnoca da ce vas namjerno "oboriti" da biste izasli i koji put pred "komisiju", u normalinim sistemima je npr. red da kad kod nekog profesora nepolozite vama se posto placate komisiju obezbjedi drugi profesor i druga komisija. Eh sad se ta dluka blago ublazila pa su rekli u jednoj fantomskoj odluki da se moze izaci na ispit i prije ona dva mjeseca ali se mora platiti 40 KM. Tako da neki studenti nemogu koristi puni kapacitete junsko -julskog roka ili semptembarskog.
Napomena: ni najdenom drugom fakultetu u Mostaru nepostoji odluka o placanju izlazaka na ispiti niti ograničenja na koliko ispita izlazite.
Druga fantomska odluka odnosi se na tvz. "socijalni rok" koji je negdje u oktobru a odnosi se na one koji imaju ispit radi upisa u narednu akademsku godinu. Naime, da bise pristupili ovom ispitu morate proći kroz niz administrativnih zapreka prvo vam treba molba dekanu, zatim uplata, pazite sad ovo,prve rate skolarine za koju godinu se upisivate,pa tako npr. ako ste student 3 godine i treba vam jedan ispit za 4 godinu, uslovni ispit, vi upisivate 3 godinu i tek onda izlazite na "socijalni rok" tako da možete dobiti i čistu desetku vi ostajete u 3 godini, tako se može reći da na ovom fakultetu nepostoji socijalni rok, samo je u pitanju jedna velika prevara.
Evo jednog primjera kako se uredno pljačakju studenti,na "državnim fakultetima", pa vam je nekad bolje upisati privatni fakultet.
Ali evo ovim putem predlažem menadžmentu pravnog fakulteta kako da namkne novce a da sve bude regularno:
1. neka fino navedu da je akademska godina 1500 KM pa nek svak skonta da li je to za njega ili ne, pošteniće biti;
2. neka u svaku salu uvedu internet da im studenti nebi skripte i neka skraćena izdanja preštampavala;
3. neka malo modedniziraju osoblje;
4. neka zaposle jednog od njih kojeg skoluju da vide koga su iskolovali, da im barem smislja bolje pravne okvire, jer s ovim ljudima idu u anarhiju.
Jedna velika riječ : PLJAČKA
neznam da odakle počnem ali ovo moram izneti na ovim stranicama, pa nek neko odgovori ako ima slična iskustva na svom fakultetu.
Radnja se naime dešava na Pravnom Fakultetu u Mostaru,a na sceni je Velika pljacka Studenata.To jedini fakultet koji ima najbizarnije odluke i koji ih mjenja u hodu kroz godinu. Jednostavno vam se može desiti da danas važi jedno pravilo a sutra kad se probudite čeka vas druga odluka i to kontrastna od one naprijed navedene a sad da iznasena par bizarnosti.
Prvo, godina na fakultetu košta oko 900 KM (za vanredne), ali na kraj godine ta će cifra biti preko 1300 KM,jer odlukom fakulteta samo Pravnog nakon trećeg puta (3) morate platiti "komisiju" u iznosu od 30 KM/ispit koju čini isti onaj profesor koji vas je već tri puta oborio, i "komisija" koja šuti kao "muk" nesmiju se ni javiti da su živi, to su obično neki asistenti.
Poanta je u tome da ustvari komisije i nema jer iste te osobe su vam i prvi put kad se pojavite na ispitu i primjer četvrti i svaki sledeći put. Tako da se samo tako novac okrece u velikim iznosima i pljacka omaldina koja eto pokusava bar nesto da zavrsi.
Druga odluka koja je do nedavno bila na snazi je primjer nako petog (5) izlaska na ispit nemate pravo izaci naredna dva mjeseca na taj predmet. Mislim nije stvar u tome da vam neko ako platite 900 KM onemoguci izlazak na ispit jer vam u stratu otima novce, jer postoji velika vjerovatnoca da ce vas namjerno "oboriti" da biste izasli i koji put pred "komisiju", u normalinim sistemima je npr. red da kad kod nekog profesora nepolozite vama se posto placate komisiju obezbjedi drugi profesor i druga komisija. Eh sad se ta dluka blago ublazila pa su rekli u jednoj fantomskoj odluki da se moze izaci na ispit i prije ona dva mjeseca ali se mora platiti 40 KM. Tako da neki studenti nemogu koristi puni kapacitete junsko -julskog roka ili semptembarskog.
Napomena: ni najdenom drugom fakultetu u Mostaru nepostoji odluka o placanju izlazaka na ispiti niti ograničenja na koliko ispita izlazite.
Druga fantomska odluka odnosi se na tvz. "socijalni rok" koji je negdje u oktobru a odnosi se na one koji imaju ispit radi upisa u narednu akademsku godinu. Naime, da bise pristupili ovom ispitu morate proći kroz niz administrativnih zapreka prvo vam treba molba dekanu, zatim uplata, pazite sad ovo,prve rate skolarine za koju godinu se upisivate,pa tako npr. ako ste student 3 godine i treba vam jedan ispit za 4 godinu, uslovni ispit, vi upisivate 3 godinu i tek onda izlazite na "socijalni rok" tako da možete dobiti i čistu desetku vi ostajete u 3 godini, tako se može reći da na ovom fakultetu nepostoji socijalni rok, samo je u pitanju jedna velika prevara.
Evo jednog primjera kako se uredno pljačakju studenti,na "državnim fakultetima", pa vam je nekad bolje upisati privatni fakultet.
Ali evo ovim putem predlažem menadžmentu pravnog fakulteta kako da namkne novce a da sve bude regularno:
1. neka fino navedu da je akademska godina 1500 KM pa nek svak skonta da li je to za njega ili ne, pošteniće biti;
2. neka u svaku salu uvedu internet da im studenti nebi skripte i neka skraćena izdanja preštampavala;
4. neka zaposle jednog od njih kojeg skoluju da vide koga su iskolovali, da im barem smislja bolje pravne okvire, jer s ovim ljudima idu u anarhiju.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#2 Re: PLJAČKA STUDENATA
Ja vidjeh prvo naslov Haos na pravnom fakultetu, reko sta je bilo, da nije ko koga ubio
al dobro je smirih se kad vidjeh da se ne radi o mom
Nego cisto da ti kazem u Sa godina za vanredne kosta 800, za paralelne 1000!
Komijski kosta 60km, a kod vas 40 koliko vidjeh!
NIgdje ti nije bolja situacija
al dobro je smirih se kad vidjeh da se ne radi o mom
- IceQueen
#3 Re: PLJAČKA STUDENATA
Bolja je situacija na fakultetima na kojima se ne upisuje ogroman broj studenata, a to sve sa svrhom da se od njih pokupe pare! Ali, sta ces?! Svi hoce da budu pravnici!ladyblue18 wrote:Ja vidjeh prvo naslov Haos na pravnom fakultetu, reko sta je bilo, da nije ko koga ubio![]()
al dobro je smirih se kad vidjeh da se ne radi o mom![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#4 Re: PLJAČKA STUDENATA
razlika izmedju mene i tih svih, je sto sam ja tu sa ciljem, a to jest, stvarno hocu da budem pravnik, da sam htjela nesto drugo upisala bih toIceQueen wrote:Bolja je situacija na fakultetima na kojima se ne upisuje ogroman broj studenata, a to sve sa svrhom da se od njih pokupe pare! Ali, sta ces?! Svi hoce da budu pravnici!ladyblue18 wrote:Ja vidjeh prvo naslov Haos na pravnom fakultetu, reko sta je bilo, da nije ko koga ubio![]()
Ali hajd kad se roditeljima isplati finansirati neki pokusaj studiranja hiljada "studenata"....
Dok bude takvih bice i svega ovoga na fakultetima
- IceQueen
#5 Re: PLJAČKA STUDENATA
Ne prigovaram ja studentima (mada mnogi zasluzuju prigovor) nego fakultetu koji ne zna napraviti selekciju i osigurati onima koji stvarno zele studirati pravo najbolje uslove. Primi sve i svasta, a onda ne mogu svima osigurati mjesto za sjedenje u amfiteatru. Jad i cemer!... a prije svega sramota onih koji na takav nacin pune svoje dzepoveladyblue18 wrote:razlika izmedju mene i tih svih, je sto sam ja tu sa ciljem, a to jest, stvarno hocu da budem pravnik, da sam htjela nesto drugo upisala bih toIceQueen wrote:Bolja je situacija na fakultetima na kojima se ne upisuje ogroman broj studenata, a to sve sa svrhom da se od njih pokupe pare! Ali, sta ces?! Svi hoce da budu pravnici!ladyblue18 wrote:Ja vidjeh prvo naslov Haos na pravnom fakultetu, reko sta je bilo, da nije ko koga ubio![]()
NIgdje ti nije bolja situacija![]()
Ali hajd kad se roditeljima isplati finansirati neki pokusaj studiranja hiljada "studenata"....
Dok bude takvih bice i svega ovoga na fakultetima
Last edited by IceQueen on 26/08/2008 01:55, edited 1 time in total.
-
RenaTTa
#6 Re: PLJAČKA STUDENATA
ovaj bi najbolje bilo prebacit na topic "NE pismen sam i time se dichim
" 
- Bumbar
#7 Re: PLJAČKA STUDENATA
ajj
...
- alica.k
#8 Re: PLJAČKA STUDENATA
na anglistici je redovno 1500KM a vanredno 900KM
- vjesticanametli
#9 Re: PLJAČKA STUDENATA
samonikli opismeni se pobogu prvo
socijalu bi ja vama zabranila
cesete muTa cjelu godinu i onda kuknjava daj socijalu....vozzzzzzzzzzzz
socijalu bi ja vama zabranila
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#10 Re: PLJAČKA STUDENATA
Sta su muTavjesticanametli wrote:samonikli opismeni se pobogu prvo![]()
socijalu bi ja vama zabranilacesete muTa cjelu godinu i onda kuknjava daj socijalu....vozzzzzzzzzzzz
- vjesticanametli
#11 Re: PLJAČKA STUDENATA
ono sto studenti nemaju 
- Amazonka27
#12 Re: PLJAČKA STUDENATA
jah...sve uzoriti studenti koji nikad nisu pali na ispitu...i nikad ih ni jedan profa nije maltretirao...a i para se ima na bacanje...pa sta fali da se u toku skolske godine promjene cijene a i pravila studiranja...najlakse je zajebavati djecu od 18 god koja se ne mogu pozaliti roditeljima jer u komsije mali donosi sve 10-ke kuci (tako se prica) bez obzira sto ce taj komsijin mali napustiti fakultet jer je skontao da se vise moze opariti radeci k'o konobar. Moj "socijalni rok" kosta 200 KM i mogu prijaviti samo 2...ali eto..imadoh para sam za jedan...i nisam cesala muTa nego mi sistem ne dozvoljava da predmete iz zimskog semestra polazem u ljetnom ispitnom roku...a u ljetnom semestru...sistem mi dozvolio samo 2 predemeta...bacih pola godine u nista...jah...tokom tog "socijalnog roka" ja i dalje moram redovno dolaziti na nastavu...znaci nema onog...sjedi kuci mjesec dana pa strebaj...jok...moras doci gledati profu koji nije pripremio predavanja iako mu je to treca po redu ljetna skola... zbog ovih iznenadnih poskupljenja...ja sam roditeljima vec najavila...(posto ne znaju poskupiti 10-20% nego odmah 100%) da necu dati pare iz inata...nego cu otici u hr...pa nek druge prave budalama...znam da nije ni hr jeftina...al barem imam jasan cjenovnik...i ne moram po komsiluku traziti novac kad mi dodje 5 do 12 kad je upis...jer planirah 1.000 a traze mi odjednom 2.000
- Duhovni Vođa
#13 Re: PLJAČKA STUDENATA
vidi se da na pravnom fakultetu nema prijemnog.samonikli wrote:Poštovani,
Radnja se naime dešava na Pravnom Fakultetu u Mostaru,a na sceni je Velika pljacka Studenata.To jedini fakultet koji ima najbizarnije odluke i koji ih mjenja u hodu kroz godinu. Jednostavno vam se može desiti da danas važi jedno pravilo a sutra kad se probudite čeka vas druga odluka i to kontrastna (kralju znas li ti sta je kontrast?) od one naprijed navedene a sad da iznasena par bizarnosti.
Druga odluka koja je do nedavno bila na snazi je primjer nako petog (5) izlaska na ispit nemate pravo izaci naredna dva mjeseca na taj predmet. Mislim nije stvar u tome da vam neko ako platite 900 KM onemoguci izlazak na ispit jer vam u stratu otima novce, jer postoji velika vjerovatnoca da ce vas namjerno "oboriti" da biste izasli i koji put pred "komisiju", u normalinim sistemima je npr. red da kad kod nekog profesora nepolozite vama se posto placate komisiju obezbjedi drugi profesor i druga komisija. Eh sad se ta dluka blago ublazila pa su rekli u jednoj fantomskoj odluki (oj mati moja...) da se moze izaci na ispit i prije ona dva mjeseca ali se mora platiti 40 KM. Tako da neki studenti nemogu koristi puni kapacitete junsko -julskog roka ili semptembarskog.
Druga fantomska odluka odnosi se na tvz. "socijalni rok" koji je negdje u oktobru a odnosi se na one koji imaju ispit radi upisa u narednu akademsku godinu. Naime, da bise pristupili ovom ispitu morate proći kroz niz administrativnih zapreka prvo vam treba molba dekanu, zatim uplata,pazite sad ovo ,prve rate skolarine za koju godinu se upisivate,pa tako npr. ako ste student 3 godine i treba vam jedan ispit za 4 godinu, uslovni ispit, vi upisivate 3 godinu i tek onda izlazite na "socijalni rok" tako da možete dobiti i čistu desetku vi ostajete u 3 godini, tako se može reći da na ovom fakultetu nepostoji socijalni rok, samo je u pitanju jedna velika prevara.
Last edited by Duhovni Vođa on 26/08/2008 11:33, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#14 Re: PLJAČKA STUDENATA
voĐŽo vodi ga

- madner
#15 Re: PLJAČKA STUDENATA
Da nema socijale, ja bi jos bio na faksu
Kad se covjek samo sjeti, 4 ispita za dvije hefte, biti ili ne biti.
Vjestice ne diraj socijalu
Kad se covjek samo sjeti, 4 ispita za dvije hefte, biti ili ne biti.
Vjestice ne diraj socijalu
-
drama
#16 Re: PLJAČKA STUDENATA
pravnik buduci...RenaTTa wrote:ovaj bi najbolje bilo prebacit na topic "NE pismen sam i time se dichim"
ja bih na svakom fakultetu na 1. godini uveo bosanski jezik i knjizevnost...
ova nepismenost je tol'ko prisutna da ne povjerujes,
posebno medju studentima koji nam dolaze iz novog pazara, prizrena itd
pa ako hoces da studiras u bosni nauci prvo jezik...
- vjesticanametli
#17 Re: PLJAČKA STUDENATA
vi nesvatate poantu socijale 
- grunt
#18 Re: PLJAČKA STUDENATA
Pisu li se imena gradova velikim slovomdrama wrote:pravnik buduci...RenaTTa wrote:ovaj bi najbolje bilo prebacit na topic "NE pismen sam i time se dichim"
posebno medju studentima koji nam dolaze iz novog pazara, prizrena itd![]()
- madner
#19 Re: PLJAČKA STUDENATA
Ja se ne druzim sa ljudima koji su rijesavali stvari prijevjesticanametli wrote:vi nesvatate poantu socijale
- vjesticanametli
#20 Re: PLJAČKA STUDENATA
i buduci se pise velikim slovom jer ce to biti 
- grunt
#21 Re: PLJAČKA STUDENATA
Zbog cega se uopste zove "socijalni rok",mene je to uvijek podsijecalo na neku fukarastinu
,samo kokuzi izlaze na njega!
-
drama
#22 Re: PLJAČKA STUDENATA
sto se tice teme
ima profesora koji te obore tek tako....polozi 3-4 prije tebe pa je red da i jedno padne
il' mu se, jednostavno, ne svidjas
al' to sigurno nema veze sa komisijom i uzimanjem 40-50 km... sto uzimat' petobu kad mozes
1000 il' 5000...sve zavisi koji je predmet u pitanju i kakve kriterije postavis...
ono sto meni smeta kod profesora je ( haj sto uzimaju pare za ispite ) sto obaraju one sto nauce i znaju al' padnu..
ima profesora koji te obore tek tako....polozi 3-4 prije tebe pa je red da i jedno padne
il' mu se, jednostavno, ne svidjas
al' to sigurno nema veze sa komisijom i uzimanjem 40-50 km... sto uzimat' petobu kad mozes
1000 il' 5000...sve zavisi koji je predmet u pitanju i kakve kriterije postavis...
ono sto meni smeta kod profesora je ( haj sto uzimaju pare za ispite ) sto obaraju one sto nauce i znaju al' padnu..
- madner
#23 Re: PLJAČKA STUDENATA
Zato sto su rokovi odlicna prilika za kafe i socijalizaciju. Prije, dok niko nije gledao ko dolazi na predavanja nije bas bilo moguce tek tako ostati u kontaktu.grunt wrote:Zbog cega se uopste zove "socijalni rok",mene je to uvijek podsijecalo na neku fukarastinu,samo kokuzi izlaze na njega!
-
drama
#24 Re: PLJAČKA STUDENATA
naravnogrunt wrote:Pisu li se imena gradova velikim slovomdrama wrote:pravnik buduci...RenaTTa wrote:ovaj bi najbolje bilo prebacit na topic "NE pismen sam i time se dichim"
posebno medju studentima koji nam dolaze iz novog pazara, prizrena itd![]()
al' sve pisem malim, a i kad bi' se potrudio da to ispravim opet bi' napis'o prizren malim slovom
- vjesticanametli
#25 Re: PLJAČKA STUDENATA
stara dobra vremenamadner wrote:Zato sto su rokovi odlicna prilika za kafe i socijalizaciju. Prije, dok niko nije gledao ko dolazi na predavanja nije bas bilo moguce tek tako ostati u kontaktu.grunt wrote:Zbog cega se uopste zove "socijalni rok",mene je to uvijek podsijecalo na neku fukarastinu,samo kokuzi izlaze na njega!