Izvadila kutnjak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kriticarka_nikova

#1 Izvadila kutnjak

Post by kriticarka_nikova »

Izvadila sam zub malo prije. Kutnjak je u pitanju.
Zubar me pitao prije vadjenja jel mi ikad vadjen taj zub. Nije nikad, samo je puko po pola. Kad je izvadio rekao je da je izvadio dva korijena ali moze se kao desiti da takvi kutnjaci imaju i treci sakriveni pa da odem snimiti.

Ako ovaj kutnjak ima i treci korijen tzv "skriveni" da li ce me boliti kad injekcija popusti? Bas sam se prepala....
I kroz koliko vremena inekcija opusti? Zub sam izvadila u 13.30h
JThomas

#2 Re: Izvadila kutnjak

Post by JThomas »

korijen ili ne, vjerovatno će te malo boljeti danas-sutra...trzni analgin i nemoj se prepadati.

ako ima taj skriveni korijen, moraćeš i njega izvaditi...ali o tom potom.
kriticarka_nikova

#3 Re: Izvadila kutnjak

JThomas wrote:korijen ili ne, vjerovatno će te malo boljeti danas-sutra...trzni analgin i nemoj se prepadati.

ako ima taj skriveni korijen, moraćeš i njega izvaditi...ali o tom potom.
Moze li mi sta pomoci kafetin?
sheilak

#4 Re: Izvadila kutnjak

Post by sheilak »

Vec bi trebalo da je popustila injekcija. Nemoj se bojati bola, proci ce. Ako bol bude jaca uzmi Panadol ( meni je uvijek pomagao ), Paracetamol i sl.Ne volim uzimati analgine jer meni snize tlak malo vise.

Ako je treci korijen ostao, nista strasno. Lako se izvadi. Sve ce biti u redu i nemoj se plasiti. :)
JThomas

#5 Re: Izvadila kutnjak

Post by JThomas »

ma bilo šta protiv bolova...kažem ti, ako boli malo, ili otekne malo to je u redu jer je to ipak rana, ako boli neizdrživo trči nazad kod zubara, nešto nije u redu :)
kriticarka_nikova

#6 Re: Izvadila kutnjak

sheilak wrote:Vec bi trebalo da je popustila injekcija. Nemoj se bojati bola, proci ce. Ako bol bude jaca uzmi Panadol ( meni je uvijek pomagao ), Paracetamol i sl.Ne volim uzimati analgine jer meni snize tlak malo vise.

Ako je treci korijen ostao, nista strasno. Lako se izvadi. Sve ce biti u redu i nemoj se plasiti. :)
Evo osjecam kako injekcija popusta. Bol jos uvijek ne osjecam. Rana krvari i ne mislim zaustavljati krv, neka otece i iscuri sav gnoj koji se nakupio do sad...stace krv sama od sebe...
luciferino

#7 Re: Izvadila kutnjak

Post by luciferino »

Mene uskoro ceka vadjenje 3 umnjaka...jedan prokletnik nikada nije ni narastao... :(

Kazes gnoj? Ajoj...sto se tice moga iskustva vadjenja zubi, gnoj nikada nije curio. Bilo je gnoja iz fistule, ali nikada nisu htjeli vaditi zub dok se upala ne povuce. Nego, ispiraj usta mlakom vodom u koju ces razmutiti malo soli.
I ako je korjen skriven, zar se ne bi trebao vidjeti na rengenskom snimku?
sheilak

#8 Re: Izvadila kutnjak

Post by sheilak »

Tacno, ispiraj usta slanom vodom, a kasnije i zalfijom. :)
kriticarka_nikova

#9 Re: Izvadila kutnjak

luciferino wrote:Mene uskoro ceka vadjenje 3 umnjaka...jedan prokletnik nikada nije ni narastao... :(

Kazes gnoj? Ajoj...sto se tice moga iskustva vadjenja zubi, gnoj nikada nije curio. Bilo je gnoja iz fistule, ali nikada nisu htjeli vaditi zub dok se upala ne povuce. Nego, ispiraj usta mlakom vodom u koju ces razmutiti malo soli.
I ako je korjen skriven, zar se ne bi trebao vidjeti na rengenskom snimku?
Ma nije me zub uopste bolio, kad imas upalu zub boli jako i upaljen je da zubar to vidi. Ne smije se pod upalom zub vadit valjda to zubari znaju.
Nego se oko zuba (e sad ne znam ti ja to strucno rec) ono napuhalo meso od prije, pa ja kazem za to "gnoj". A nemam ti ja pojma da gnoj ima samo kad je zub pod upalom, pa valjda ostane gnoja i od prijasnjih bolova...

Usta ispirem mlakom vodom ali bez soli. Sol zaustavlja krvarenje, a ja hocu da iskrvari sva prljavstina sa ovim zubom...

Pa da. Rengeski snimak nisam uradila, to cu sutra. Naravno da ce se vidjeti na snimku, ali sam se uplasila da me zbog toga nece boliti zub kad injekcija popusti. Eto to...
Duhovni Vođa

#10 Re: Izvadila kutnjak

Post by Duhovni Vođa »

obicno prvo slikas pa onda vadis. ovaj tvoj zubar ko automehaničar :D
fantom slobode

#11 Re: Izvadila kutnjak

Post by fantom slobode »

samo da ti snimak bude u redu, bez treceg korijena...Inace, komplikacije.
kriticarka_nikova

#12 Re: Izvadila kutnjak

de sta me sad prepadate
kriticarka_nikova

#13 Re: Izvadila kutnjak

Inekcija me je skoro pa skroz popustila, za sad osjecam samo tupi bol, nista strasno, i ne mogu rec da je ovo bol.
fantom slobode

#14 Re: Izvadila kutnjak

Post by fantom slobode »

Ne znam sto nisi uradila snimak danas.Znala bi da li je ista ostalo. Nije toliki problem vadjenja tog treceg korijena, ali rekoh vec, bojim se komplikacija nakon toga. Vec spomenu taj gnoj, ne curi on bezveze.
luciferino

#15 Re: Izvadila kutnjak

Post by luciferino »

ma bice to ok...samo ti taj zubar malo blentav. sto rekose, prvo se slika, a ne "more bit bidne treci korjen".

slana voda - odlicna za ranu
ako zaboli - u takvim slucajevima mi je najdrazi plivadon

nemoj se sekirati...iz iskustva ti govorim...nece te sigurno boliti vise od upaljenog zuba, a ionako ces sutra znati na cemu si.
Joey Tribbiani

#16 Re: Izvadila kutnjak

Post by Joey Tribbiani »

NEMOJ ISPIRATI RANU!!!
Pusti da zaraste i ne diraj je, ako bude treci korijene,izvadi i rijesen problem
no sikiriki
kriticarka_nikova

#17 Re: Izvadila kutnjak

fantom slobode wrote:Ne znam sto nisi uradila snimak danas.Znala bi da li je ista ostalo. Nije toliki problem vadjenja tog treceg korijena, ali rekoh vec, bojim se komplikacija nakon toga. Vec spomenu taj gnoj, ne curi on bezveze.
Ma nema gnoja toliko bilo malo, krv mi curi i dalje iako sam izvadila prije tacno 2h. Pa sve je to normalno.
Ma jebiga nisam valjda tolki baksuz da imam taj treci "skriveni" korijen, o , jebemu
kriticarka_nikova

#18 Re: Izvadila kutnjak

Joey Tribbiani wrote:NEMOJ ISPIRATI RANU!!!
Pusti da zaraste i ne diraj je, ako bude treci korijene,izvadi i rijesen problem
no sikiriki
Kako sad to?
Kome sad da vjerujem?
Ti kazes da ne ispirem ranu?
Pa mlakom vodom moram isprat, usmrdice se usta, bjezace kilometrima od mene.
sheilak

#19 Re: Izvadila kutnjak

Post by sheilak »

Ma, daj, ljudi, prestanite plasiti djevojku. :-)

Svce ce to biti ok . Do sutra ispiri ranu, moras odrzavati higijenu, da se ne bi upalila, uzmi nesto protiv bolova , ako ih bude i nemoj misliti o tome. Rekla sam ti, ako i bude korijen - nista strasno. :) I nemoj slusati ove sa tamnim mislima :-D
fantom slobode

#20 Re: Izvadila kutnjak

Post by fantom slobode »

Idi ti to slikaj, sto da se sekiras.
Vidis da ti krv curi, a proslo je vec dva sata.Curi li puno?
kriticarka_nikova

#21 Re: Izvadila kutnjak

Fantom je zeza.

Odo ja pojest cevape s lukom, ogladni od sikiracije.
luciferino

#22 Re: Izvadila kutnjak

Post by luciferino »

Ma ja, sad si mene isprepadala i jos ode na cevape...i to s lukom... :x
Nakon toga svratis do Bicakcica da ti to fino uslika...bilo 5 maraka prije godinu dana. :)
CartmanSA

#23 Re: Izvadila kutnjak

Post by CartmanSA »

ja koliko se sjecam iz srednje skole da donji kutnjaci imaju 2 korjena a gornji 3...
vrlo rijetko se desava da taj zub u donjoj vilici ima 3 korjena pa zato mislim da ne treba da se brines... a uostalom mogao je vidjeti da li treci korjen uopste postoji dok je vadio zub... :)
cica maca

#24 Re: Izvadila kutnjak

Post by cica maca »

Nemoj pusiti, alkohol i mlijeko takodjer nemoj da pijes danas, nemoj zvakati na toj strani gdje je zub izvadjen. Kada prestane krvarenje, krv ce se zgrusati na rani i tako zacijeliti. Mozes staviti hladnu oblogu na obraz, bit ce ti lakse da podneses bolove, ako ih bude :thumbup:
kriticarka_nikova

#25 Re: Izvadila kutnjak

@lucefireno de da ti kazem onako iskreno i od srca da ama BAS NISTA NE BOLI! Titami! Slobodno idi i izvadi umnjake, neces osjetiti ama bas nista. Da ti inekciju, i kroz 5 minuta sve umrtvi. Nema nikakvih osjecaja, samo stavi klijesta u usta a taj dio ti je kao da je drvo.

@Cartman ma ovo jeste umnjak il kutnjak jebem ga kako vec. Izvadila sam iz gornje vilice. Jel' to umnjak? Hai nema veze, ja sam ga izvadila pa kako god. Ne znam nekad ni kako se zovem, a kamoli koji sam zub izvadila. A ovo za treci korijen zubar je rekao da moze biti "skriven" i da takvi zubi imaju MOZDA 3 korijena no treba snimit da se provjeri ima li ili ne. Znaci desava se da imaju 3 korijena a i ne mora znaciti, nmoj me i ti sad prepadat.
Post Reply