uČbeniki

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 uČbeniki

Post by mIRCerka »

Udruženje izdavača udžbenika FBiH
Djeca će iz udžbenika učiti da vuk živi na drvetu!
Epilog višemjesečne priče o štampanju, otkupu i podjeli besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda je slijedeći: samo će učenici u Kantonu Sarajevo dobiti udžbenike na vrijeme dok će distribucija u svim ostalim kantonima u FBiH kasniti, kazao je danas na konferenciji za medije predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH Ivica Vanja Rorić.
Problematika otkupa i distribucije udžbenika kulminirala je odugovlačenjem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke s uplaćivanjem sredstava za udžbenike kantonalnim ministarstvima a koja opet nisu potpisala ugovore s izdavačima.

Rorić je podsjetio da školska godina počinje 5. septembra a da izdavači još nisu potpisali ugovore s kantonalnim ministarstvima u FBiH.

"I to nije ono najgore. U većini kantona udžbenike za djecu nisu birali nastavnici, što je njihova zakonska obaveza, već su formirane kojekakve komisije koje su, uime nastanika, roditelja i djece, određivale koje će udžbenike uzeti i koristiti", kazao je Rorić.

Apsurd je tim veći, smatra Rorić, što će "samovolja pojedinih kantonalnih ministara dovesti do toga da će djeca iz odobrenih udžbenika učiti sasvim pogrešne stvari".

"Tako će djeca u Zenici i Tuzli, zahvaljujući tim komisijama koje su za izdavače odredile Izdavačke kuće "Vrijeme" i "Nam", učiti da vuk pravi gnijezdo u grmlju i živi na drvetu, da neke životinje ispuštaju "smrdljive gasove", a upoznat će se i sa čudnovatom biljkom koja ima nekoliko vrsta listova i cvjetova, a sve to piše u udžbeniku Prirode", kazao je predstavnik IZ "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić.

Izdavači iz kuća "Buybook", "Sarajevo Publishing", "Sezam" i "Šahinpašić" istakli su da su bezrazložno optuženi za destrukciju projekta podjele besplatnih udžbenika.

"Sve što smo uradili ide u prilog ovom projektu, ali javnost mora znati da se, zbog nečijih ličnih interesa, u igru s udžbenicima uvlače izdavačke kuće i udžbenici za koje nikada niko prije nije čuo", kazao je Damir Uzunović iz "Buybooka".

Da stvar bude komplikovanija, kazao je Uzunović, djeca će iz "Bukvara" za prvi razred učiti azbuku koja je potpuno netačno napisana.

Ogorčeni su na ministricu Melihu Alić koja projekt podjele besplatnih udžbenika naziva "humanom gestom".

"To je smiješno. Humana gesta je njena zakonska obaveza, obaveza koja kaže da sva djeca imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje", istakli su izdavači.

Sa svoje strane su, kažu, uradili sve kako bi djeca na vrijeme dobila udžbenike i to one s kvalitetnim sadržajem.

"Udruženje je progovorilo protiv načina izbora udžbenika a ne protiv projekta", istakli su.
(FENA)

:( opet sve preko ledja djece...
cyprus

#2 Re: uČbeniki

Post by cyprus »

:lol: Reci da se zajebavaš? :sad:
vjesticanametli

#3 Re: uČbeniki

Post by vjesticanametli »

ode moje ĐŽ u Historiju

JESTE LI NORMALNIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII :x
mIRCerka

#4 Re: uČbeniki

Post by mIRCerka »

cyprus wrote::lol: Reci da se zajebavaš? :sad:
:( ako laze FENA lazem i ja... :(
Šeha

#5 Re: uČbeniki

Post by Šeha »

Pusti te nevazne detalje... Nego jel' se uvela vjeronauka u vrtice?!? :D :mrgreen: :D
vjesticanametli

#6 Re: uČbeniki

Post by vjesticanametli »

fali Him podataca.....podatci su najtigabitniji :x
cyprus

#7 Re: uČbeniki

Post by cyprus »

mIRCerka wrote:
cyprus wrote::lol: Reci da se zajebavaš? :sad:
:( ako laze FENA lazem i ja... :(
Ja ću se ipak i dalje nadat da je ovo novinarsko preseravanje :sad:
Meri_

#8 Re: uČbeniki

Post by Meri_ »

Šeha wrote:Pusti te nevazne detalje... Nego jel' se uvela vjeronauka u vrtice?!? :D :mrgreen: :D
Da li je nevazno to sto ce dijete kad dodje u peti razred u udzbeniku ugledati ilustraciju na kojoj je nacrtan vuk na grani, vjeverica koja izgleda kao vuk iz profila (iako u stvarnosti ima znatno veci rep) a pcela je veca od vuka?
Ili kad procita: "...Sume su prostrane zivotne zajednice na kopnu, uglavnom prekrivene drvecem i grmljem.". Pa logicno je da su sume ka kopnu, nece valjda biti na moru, ali tvrdnja da su "uglavnom prekrivene drvecem" ostavlja mogucnost i da nisu prekrivene. Znaci, dijete ce otkriti da moze postojati i suma bez drveca.

Dalje stoji: "...Slijedi sloj grmlja (zbunja) koji je pogodan prostor za pravljenje gnijezda mnogih sumskih ptica (kos, palcic, zeba, slavuj, sjenica), te krupnijih sumskih zivotinja, a to su: lisica, vuk, divlja svinja, srna, jelen, medvjed...". Koji to medvjed ili vuk pravi gnijezdo? Vjerovatno onaj vuk koji zivi na grani? Da nije istinito ovo bi bilo smijesno. Zalosno je to sto je ovaj udzbenik (i mnogi drugi) uopste dobio pozitivnu recenziju i odobren je za koristenje od strane Federalnog ministarstva (da li je neko uzeo lovu i vuka na grani ocijenio pozitivno). Na kraju, najgore od svega je sto je NASTAVNICIMA ODUZETO ZAKONSKO PRAVO DA BIRAJU JEDAN OD TRI ODOBRENA UDZBENIKA.

Da li se to vracamo u mracni srednji vijek, hocemo li spaljivati udzbenike u kojima vuk ne zivi na grani i kad ce, zaboga, zazivjeti demokracija u koju se zaklinjemo pa ce nastavnici imati pravo izbora?
mIRCerka

#9 Re: uČbeniki

Post by mIRCerka »

Meri_ wrote:
Da li se to vracamo u mracni srednji vijek, hocemo li spaljivati udzbenike u kojima vuk ne zivi na grani i kad ce, zaboga, zazivjeti demokracija u koju se zaklinjemo pa ce nastavnici imati pravo izbora?
biologija 6.razred osnovne skole...

Mahovina raste kao mehki tepih na podu šume.

A ja djetetu objasnjavam kako na juznoj hemisferi mahovina raste na juznoj strani drveta, objasnjavajuci orijentaciju pomocu mahovine...
Meri_

#10 Re: uČbeniki

Post by Meri_ »

"...Neke zivotinje imaju debelu kozu, neke bodlje, neke ispustaju smrdljive gasove..."

Da mi je vidjeti cas na kojem uciteljica objasnjava djeci kako to neke zivotinje ispustaju smrdljive gasove, to jest, pardon, "prde". Da li je ovo najvaznija stvar edukacije ili je ubaceno da razveseli djecu i cas ucini saljivim? Obrazovno, hm, hm, po meni i nije previse.

Ali, ovo su marginalne stvari. Ministarstvo je ove godine podijelilo 8 miliona maraka za otkup udzbenika. U cijeloj prici odjednom su se stvorili neki izdavaci koji su do juce bili marginalni (jer je bila trzisna utakmica, nastavnici su birali kvalitetne udzbenike a njihovi "vuci na grani" nisu bili zanimljiiv). Sad su u nekim kantonima, npr. Tuzla i Zenica, oni sa gotovo 100% ucescem. Sta mislite koliko je od tih 8 miliona vraceno u plavim kovertama?
mIRCerka

#11 Re: uČbeniki

Post by mIRCerka »

Meri_ wrote:"...Neke zivotinje imaju debelu kozu, neke bodlje, neke ispustaju smrdljive gasove..."

Da mi je vidjeti cas na kojem uciteljica objasnjava djeci kako to neke zivotinje ispustaju smrdljive gasove, to jest, pardon, "prde". Da li je ovo najvaznija stvar edukacije ili je ubaceno da razveseli djecu i cas ucini saljivim? Obrazovno, hm, hm, po meni i nije previse.

Ali, ovo su marginalne stvari. Ministarstvo je ove godine podijelilo 8 miliona maraka za otkup udzbenika. U cijeloj prici odjednom su se stvorili neki izdavaci koji su do juce bili marginalni (jer je bila trzisna utakmica, nastavnici su birali kvalitetne udzbenike a njihovi "vuci na grani" nisu bili zanimljiiv). Sad su u nekim kantonima, npr. Tuzla i Zenica, oni sa gotovo 100% ucescem. Sta mislite koliko je od tih 8 miliona vraceno u plavim kovertama?
koaj zivotinja prdi da smrdi :D

o maaaaaaaaaajkooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Kjajević Majko

#12 Re: uČbeniki

Post by Kjajević Majko »

Meni više zvuči kao da je konkurencija izgubila pa je sad izvadila dio iz konteksta da vuk ima grane i lišće u jazbini i pretvorila ga u to da vuk koristi grane za izradu gnijezda i novinar dodao na drvetu i eto ti priče. :-)
"...Neke zivotinje imaju debelu kozu, neke bodlje, neke ispustaju smrdljive gasove..."
Odbrambeni mehanizmi, aligator ima debelu neprobojnu kožu, jež ima bodlje, tvor ispušta smrdljive gasove.
Novinarske gluposti...
amrica

#13 Re: uČbeniki

Post by amrica »

prije jedno mjesec bio je na tv prilog o tome, govorio prof Arslanagic, i naveo par primjera, kao:

-Sunce se okrece oko Zemlje
-ako broj 5 podijelis sa 0 dobijes 5....

Bilo je jos, ali sam zaboravila.

A te zivotinje sto ispustaju smrdljive gasove su valjda tvorovi, samo se ne sjecam da se tvorovi uce u osnovnoj skoli.
homo_sapiens

#14 Re: uČbeniki

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:prije jedno mjesec bio je na tv prilog o tome, govorio prof Arslanagic, i naveo par primjera, kao:

-Sunce se okrece oko Zemlje
-ako broj 5 podijelis sa 0 dobijes 5....

Bilo je jos, ali sam zaboravila.

A te zivotinje sto ispustaju smrdljive gasove su valjda tvorovi, samo se ne sjecam da se tvorovi uce u osnovnoj skoli.
dobro se (ne)sjecas, tvorovi se ne uce u osnovnoj skoli, vec djeca :lol: :lol: :lol:
tech10

#15 Re: uČbeniki

Post by tech10 »

Meni ovo uČbeniki zvuci dosta logicno jer je rijec sigurno izvedena od glagola uČiti. Bojim se samo da MeDZed ne promijene u MeČed jer ga je rodila MeČka. :D
Last edited by tech10 on 21/08/2008 19:06, edited 1 time in total.
JMJ

#16 Re: uČbeniki

Post by JMJ »

Jao, pa ovo je uzas!!!
Pa koji su to nepismeni idioti pisali, ima li iko da je recenziju radio, pa j.....m im mater svima, odavno Pedagoska akademija prima nepismen svijet!
Ovo je da se covjek raznese bombom. Nema nama pomoci! Gdje ta Alicka, halo, mozda ona nesto zna, kao sprema se Bosni kijametski dan, pa nema veze sta djeca uce u skoli, ili mozda,nece biti potrebe za znanjem, i to ce neko drugi odraditi, mozda uvedu robote, pa na dugme"M",nadjes mahovina, doduse, sto uciti, pa vidi toliki neuki i nepismeni sjede za po 7000 km, sta ces se muciti dzaba, mozes i ukrast i ubit, i drzavu razjebat i nista
Bravo, profesorice matematike, MENE BI BILO STID! :evil:
Meri_

#17 Re: uČbeniki

Post by Meri_ »

Kjajević Majko wrote:Meni više zvuči kao da je konkurencija izgubila pa je sad izvadila dio iz konteksta da vuk ima grane i lišće u jazbini i pretvorila ga u to da vuk koristi grane za izradu gnijezda i novinar dodao na drvetu i eto ti priče. ...
Slucajno, ja se ne bavim prirodom i nemam udzbenik prirode i ne spadam u konkurenciju koja je izgubila. Jednostavno, boli me sto ovakve gluposti prolaze i, sto je najgore, ticu se djece. Ako ih danas odgajamo krivo kakvu drzavu sutra mozemo ocekivati? I nije rijec o vadjenju iz konteksta. Nemam skener pa cu to sutra: ilustracija na kojoj je vuk nacrtan na grani, gdje je pcela veca od vuka a vjeverica ima rep manji od tijela. Dakle, ilustraciju ne mozes izvaditi iz konteksta, ona je takva kakva jeste.

I pomenuta recenica o sumama koje su "uglavnom" prekvirene drvecem nije iz konteksta vec sam je naveo kao primjer da nije dovoljno biti biolog da se pise udzbenik. Valjda bi trebalo platiti i lektora. Ali ne, vazno je uzeti sto vise love.

Generalno, vuk sa grane je samo metafora gluposti kod nas. Mnogo vaznije je, ponavljam, to sto je neko uzeo lovu da progura ovaj udzbenik a ne neki drugi. Na pomenutoj pressici "konkurencija" (izdavaci koji to rade 50 godina, ljudi koji zastupaju Oxfordske udzbenike i sl., uzgred njih je veci broj od dva tri favorizovana izdavaca ciji ovakvi udzbenici su prosli) je trazila da se dozvoli princip slobodnog trzista a ti koji su pobijedili (slucajno ili ne bliski su vladajucim strankama) se zalazu za monopol i donosenje odluka o odabiru udzbenika dekretom, iz jednog kabineta. A kod nas zna se: cim je nesto u kabinetu a ne javno mirise na plave koverte.
sigicalo

#18 Re: uČbeniki

Post by sigicalo »

JMJ wrote:Pa koji su to nepismeni idioti pisali, ima li iko da je recenziju radio, pa j.....m im mater svima, odavno Pedagoska akademija prima nepismen svijet!
:evil:
Kakve veze ima Pedagoska akademija sa udzbenicima? Ne kontam tu tvoju recenicu. Al helem, ja radim u prosvjeti i sve ovo sto je navedeno o greskama u udzbenicima je istina, radi se o IK "Nam-Vrijeme", ali nije ni Sarajevo Publishing nista bolji. I njima su, izmedju ostalog, prosle godine odobrili udzbenik koji nije imao dosta sadrzaja predvidjenih NPiP, proslo u ministarstvu i tada su cutali. Da ne govorim tek o cinjenicama u udzbenicima za drustvo za 5.razred. Tu je tek mnostvo nebuloza, ali sva sreca pa su u KS taj dio o proslosti BiH totalno izbacili. Mi smo ove godine i uspjeli nesto promijeniti u NPiP za 5.razred, a prihvacena je i vecina prijedloga za nize razrede, sto me jako raduje.U drugim kantonima se oni koji uce djecu, roditelji i djeca ne pikaju ni za sta.Niti ih ko sta pita niti ih ko slusa kad se zale ili predlazu.Isto je i sa udzbenicima.Nas su pitali koje smo udzbenike koristili i za koje bismo se opredijeliti iduce godine od postojecih.Hvala im i na tome.
Soul_Sista

#19 Re: uČbeniki

Post by Soul_Sista »

mIRCerka wrote:Udruženje izdavača udžbenika FBiH
Djeca će iz udžbenika učiti da vuk živi na drvetu!
Epilog višemjesečne priče o štampanju, otkupu i podjeli besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda je slijedeći: samo će učenici u Kantonu Sarajevo dobiti udžbenike na vrijeme dok će distribucija u svim ostalim kantonima u FBiH kasniti, kazao je danas na konferenciji za medije predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH Ivica Vanja Rorić.
Problematika otkupa i distribucije udžbenika kulminirala je odugovlačenjem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke s uplaćivanjem sredstava za udžbenike kantonalnim ministarstvima a koja opet nisu potpisala ugovore s izdavačima.

Rorić je podsjetio da školska godina počinje 5. septembra a da izdavači još nisu potpisali ugovore s kantonalnim ministarstvima u FBiH.

"I to nije ono najgore. U većini kantona udžbenike za djecu nisu birali nastavnici, što je njihova zakonska obaveza, već su formirane kojekakve komisije koje su, uime nastanika, roditelja i djece, određivale koje će udžbenike uzeti i koristiti", kazao je Rorić.

Apsurd je tim veći, smatra Rorić, što će "samovolja pojedinih kantonalnih ministara dovesti do toga da će djeca iz odobrenih udžbenika učiti sasvim pogrešne stvari".
"Tako će djeca u Zenici i Tuzli, zahvaljujući tim komisijama koje su za izdavače odredile Izdavačke kuće "Vrijeme" i "Nam", učiti da vuk pravi gnijezdo u grmlju i živi na drvetu, da neke životinje ispuštaju "smrdljive gasove", a upoznat će se i sa čudnovatom biljkom koja ima nekoliko vrsta listova i cvjetova, a sve to piše u udžbeniku Prirode", kazao je predstavnik IZ "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić.
Izdavači iz kuća "Buybook", "Sarajevo Publishing", "Sezam" i "Šahinpašić" istakli su da su bezrazložno optuženi za destrukciju projekta podjele besplatnih udžbenika.

"Sve što smo uradili ide u prilog ovom projektu, ali javnost mora znati da se, zbog nečijih ličnih interesa, u igru s udžbenicima uvlače izdavačke kuće i udžbenici za koje nikada niko prije nije čuo", kazao je Damir Uzunović iz "Buybooka".
Da stvar bude komplikovanija, kazao je Uzunović, djeca će iz "Bukvara" za prvi razred učiti azbuku koja je potpuno netačno napisana.
Ogorčeni su na ministricu Melihu Alić koja projekt podjele besplatnih udžbenika naziva "humanom gestom".

"To je smiješno. Humana gesta je njena zakonska obaveza, obaveza koja kaže da sva djeca imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje", istakli su izdavači.

Sa svoje strane su, kažu, uradili sve kako bi djeca na vrijeme dobila udžbenike i to one s kvalitetnim sadržajem.

"Udruženje je progovorilo protiv načina izbora udžbenika a ne protiv projekta", istakli su.
(FENA)

:( opet sve preko ledja djece...
Ja mislim da se Branko Copic okrece u grobu.
:D
dinosaur

#20 Re: uČbeniki

Post by dinosaur »

Verujem da je sve ovako,a i još gore ...
Pošto radim u prosvjeti,znam o cemu govorim. Dosad su nam iz Ministarstva slali spiskove udzbenika par dana pred početak nastave i mi smo morali odabrati koje cemo koristiti.Udžbenike ,naravno, nismo uopće očima vidjeli,a kamoli pročitali. Tako se desavalo da u nekom udzbeniku za devetogodišnje školovanje neka nastavna oblast nije zastupljena ili nema obaveznih književnih tekstova.Nadzornici kad dođu na čas , pričaju o reformi školstva kao o savršenstvu a kada im se postavi konkretno pitanje odgovor je isti:" Morate se snalaziti sami,sami planirati i improvizovati na licu mjesta!"

Što je najgore,u Ministastvu i Prosvjetnom zavodu rade većinom ljudi koji od '92. godine nisu ušli u učionicu i samo čitaju priručnike američkih pedagoga i na osnovu toga nam drže seminare...

Ne želim da sve zvuči negativno,jer i u školstvu ima vrijednih ljudi koji vole svoj posao i rade ga kako treba,ali vjerujem da smo dalekog od onoga što se želi postići reformom školstva i besplatnim osnovnim obrazovanjem (koje je sve samo ne besplatno).
x0z0y0

#21 Re: uČbeniki

Post by x0z0y0 »

skolstvo nam ide izgleda po uzoru na americko..svake godine gore i gore..djeca se namjenski zatupljuju :roll:
nadam se da su svi roditelji svjesni situacije u skolstvu i da nikako ne pustaju da im skola bude jedina opcija u edukaciji djeteta..
mostarac

#22 Re: uČbeniki

Post by mostarac »

i da ne zaboravim da su sistem, a tu i nastavnici snose ogroman dio krivice, napravili tako da je postalo gotovo nemoguce koristiti lanjske udzbenike u skolama. Ko ima troje djece kad dodje septembar moze samo da odabere konop i da se objesi.

Kakvih sve kriterija ima prilikom odabira udzbenika govori i sljedeci primjer iz Mostara

http://www.bljesak.info/content/view/12444/160/

a ovo ide u prilog tezi da nastavnicima NE TREBA dozvoliti odabir udbenika jer im u ogromnoj vecini slucajeva (cast pojedincima) nije uopste stalo do znanja djece koju uce niti ih zanima ko su i kako zive ta djeca kojoj predaju. Al je vazno da dobiju mobitel sa 18 KM kredita, a sto ce djeci otkinut od usta jer moraju svake godine kupiti nove knjige nije ih briga. Koga je uopste briga za djecu u ovoj zemlji? :(
cyprus

#23 Re: uČbeniki

Post by cyprus »

tech10 wrote:Meni ovo uČbeniki zvuci dosta logicno jer je rijec sigurno izvedena od glagola uČiti. Bojim se samo da MeDZed ne promijene u MeČed jer ga je rodila MeČka. :D
Jednačenje suglasnika po zvučnosti :D
dinosaur

#24 Re: uČbeniki

Post by dinosaur »

mostarac wrote:i da ne zaboravim da su sistem, a tu i nastavnici snose ogroman dio krivice, napravili tako da je postalo gotovo nemoguce koristiti lanjske udzbenike u skolama. Ko ima troje djece kad dodje septembar moze samo da odabere konop i da se objesi.

Kakvih sve kriterija ima prilikom odabira udzbenika govori i sljedeci primjer iz Mostara

http://www.bljesak.info/content/view/12444/160/

a ovo ide u prilog tezi da nastavnicima NE TREBA dozvoliti odabir udbenika jer im u ogromnoj vecini slucajeva (cast pojedincima) nije uopste stalo do znanja djece koju uce niti ih zanima ko su i kako zive ta djeca kojoj predaju. Al je vazno da dobiju mobitel sa 18 KM kredita, a sto ce djeci otkinut od usta jer moraju svake godine kupiti nove knjige nije ih briga. Koga je uopste briga za djecu u ovoj zemlji? :(
Ljudi, mito iliti proviziju i sl. ubiru direktori/ravnatelji dok nastavnici sigurno nemaju nista od toga bilo koji udžbenik da izaberu. Ja znam da ja nemam... ali itekako znam kako je objasniti lekciju koje nema u udžbeniku i još je moram ilustrovati da cas ne bi bio "suhoparan" , gluho bilo!!!
van Basten

#25 Re: uČbeniki

Post by van Basten »

apsolutno nisam iznenađen fijaskom koji je doživio projekat "besplatnih udžbenika" federalnog ministarstva. Dovoljno je iole poznavati prijašnji rad aktualne ministrice (npr biti učenik 4 godine dok ona direktoruje školom) da bi se znalo kako jedini projekat koji može uspjeti na njenu inicijativu jeste nešto u stilu "Kako uzurpirati direktorsku kancelariju iako nisam više direktor" ili "kako mužu iznajmiti prostor u školi za 1KM za polikliniku" ili "kako nestaju 10.000KM sa računa za ekskurziju" ili "kako jeftino kupiti a poslije skupo rentati apartmane na Bjelašnici " uz gratis dodatak "ne platiti porez na imovinu državi" ili... a da nešto što ona karakteriše kao "humani projekat uspije? Smiješno :-) i žalosno
Post Reply