Puna linija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- VR6
#1 Puna linija
Jednostavno pitanje, prestizete li na punoj liniji?
Gore je anketa, ako neko zeli, neka stavi i obrazlozenje svoga odgovora.
Gore je anketa, ako neko zeli, neka stavi i obrazlozenje svoga odgovora.
- Bullet Tooth Tony
#2 Re: Puna linija
Moj odgovor : Ponekad - rijetko
Cisto sumnjam da postoji neko ko nije prestizao na punoj liniji
Ako se ispred mene krece kamion brzinom od 40 km/h,a na mjestu gdje mi uvijeti na cesti ,ispravnost i mogucnost vozila te moja procijena (koja ukljucuje da mi apsolutno nikakvo drugo vozilo ne dolazi iz drugog pravca) dozovljavaju prelazenje vozila (kamiona) ja cu to i izvrsiti ....
Ako se ispred mene krece kamion brzinom od 40 km/h,a na mjestu gdje mi uvijeti na cesti ,ispravnost i mogucnost vozila te moja procijena (koja ukljucuje da mi apsolutno nikakvo drugo vozilo ne dolazi iz drugog pravca) dozovljavaju prelazenje vozila (kamiona) ja cu to i izvrsiti ....
-
hali gali halid
#3 Re: Puna linija
PostojiBeg_Babic wrote:Moj odgovor : Ponekad - rijetko
- Edin H.
#4 Re: Puna linija
A je li se ne smije preticati na punoj liniji 
- Bullet Tooth Tony
#5 Re: Puna linija
hehe NEEdin H. wrote:A je li se ne smije preticati na punoj liniji
aj pa ne mogu da vjerujem koliko savjesnih vozaca ima , niko nikad nije preticao preko pune,odakle samo ovolike nesrece
- _tulumba_
#6 Re: Puna linija
ni kod nas nije dobro, ali me sokiralo stanje stanje u HR..nedavno, iza mene lik pretice kolonu preko 2 pune...i nije to jedini put da sam vidio...
doduse, donekle mogu razumjeti lokalne ljude, jer im je vjerovatno muka od guzvi koje prave stranci...
doduse, donekle mogu razumjeti lokalne ljude, jer im je vjerovatno muka od guzvi koje prave stranci...
-
Crvena Tifoza
#7 Re: Puna linija
Samo u krivini. 
- VR6
#8 Re: Puna linija
Zato sam ovo i postavio na ovaj forum, iako sam otprilike znao kakvi ce odgovori biti ovdje - ocekujem 80% odgovora nikadBeg_Babic wrote:aj pa ne mogu da vjerujem koliko savjesnih vozaca ima , niko nikad nije preticao preko pune,odakle samo ovolike nesrece![]()
_tulumba_ mislim da su i pune linije u dosta slucajeva nelogicno iscrtane. Isto kao da su pravljene za Golf 2 dizel, ako on ne moze prestizati, ne znaci da ne mogu ni ja sa tri puta jacim autom. Onaj ko ima slab auto, valjda ce i sam skontati gdje moze a gdje ne moze.
-
malizeleni
#9 Re: Puna linija
Nisam nikad savjesno presao punu da prestignem. Desilo se par puta da pocnem preticati na isprekidanoj, da bi presla u punu.
-
shadow
#10 Re: Puna linija
Kad vidim punu liniju, da ne bih krsio pravila ja se zaletim i preskocim onog ispred sebe
preticem, jebo me puna linija, na jako puno mjesta je bespotrebno iscrtana.
preticem, jebo me puna linija, na jako puno mjesta je bespotrebno iscrtana.
- ranger
#11 Re: Puna linija
ma dobro, ima ekstremnih situacija....
al sad da ne mogu da cekam dok dodje isprekidana... to ne.
al sad da ne mogu da cekam dok dodje isprekidana... to ne.
- CLIO
#12 Re: Puna linija
Kad mi se desi takva situacija, ljudi, dodje mi da tu liniju zubima isprekidam.Beg_Babic wrote:Moj odgovor : Ponekad - rijetko
- amrica
#13 Re: Puna linija
Jaguar84 wrote:Prije bi rekao da su pravljene za fice,stojadine,pezejce,spačeke,VR6 wrote:Zato sam ovo i postavio na ovaj forum, iako sam otprilike znao kakvi ce odgovori biti ovdje - ocekujem 80% odgovora nikadBeg_Babic wrote:aj pa ne mogu da vjerujem koliko savjesnih vozaca ima , niko nikad nije preticao preko pune,odakle samo ovolike nesrece![]()
Svi se prave neki svetci na ovom forumu, a opet ne tako rijetko pitaju "sta uraditi, dobio sam kaznu za ovo i ono". Placaju tolike kazne, a svi su uzorni vozaci ne voze ni 1 km/h preko ogranicenja. Na jos jednom forumu sam postavio isto ovo pitanje i do sada, samo jedan odgovor "Nikad". Sto je po meni i realno...
_tulumba_ mislim da su i pune linije u dosta slucajeva nelogicno iscrtane. kao da su pravljene za Golf 2 dizel, ako on ne moze prestizati, ne znaci da ne mogu ni ja sa tri puta jacim autom. Onaj ko ima slab auto, valjda ce i sam skontati gdje moze a gdje ne moze.
Tacno, mislim da ona ista ogranicenja stoje bar 30-40 godina.
I mislim da nema niko ko nikad nije pretekao na punoj, bar traktor.
Osim vozaca poput jedne kolumnistice iz Oslobodjenja koja se hvali u svom clanku kako je ona oprezan vozac i uvijek vozi malo manje od dozvoljenog...
- terapija
#14 Re: Puna linija
Ja mislim da postoji zakonski propisana brzina kod koje je dozvoljeno preticanje i na punoj liniji, ali je ona vjerovatno ispod 40 
-
radijator
#15 Re: Puna linija
Naravno da sam preticao, iz prostog razliga što je veoma često besmislena i iscrtana samo za naplačivanje kazni. Isto tako, i isprekidana zna bit besmislena, ali to je više zbog ljudskog nemara, pa u otvorenim krivinama koje bi u normalnim uslovima trebale biti čiste i pregledne, one to nisu zbog silnog žbunja i ostalog divljeg zelenila.
Inače kod svakog preticanja me manje zanima horizontalna signalizacija, a puno više snaga i mogućnosti auta koje vozim. Realno to je i puno bitnije, jer đaba i isprekidana ako tebi treba 200 metara ili 7,8 sekundi da prestigneš nekog.
Inače kod svakog preticanja me manje zanima horizontalna signalizacija, a puno više snaga i mogućnosti auta koje vozim. Realno to je i puno bitnije, jer đaba i isprekidana ako tebi treba 200 metara ili 7,8 sekundi da prestigneš nekog.
- atko
#16 Re: Puna linija
Moj odgovor je NIKAD preticanje... zaobilazenje traktora, zaprege i slicno to da ali kao sto sam rijec kaze to je zaobilazenje to nije preticanje 
- ranger
#17 Re: Puna linija
ovo ima mjesta, jer kad ti vozis makinu, vrati u manju osini po gasu i eto te ispred, a kad imas slabo auto....Inače kod svakog preticanja me manje zanima horizontalna signalizacija, a puno više snaga i mogućnosti auta koje vozim. Realno to je i puno bitnije, jer đaba i isprekidana ako tebi treba 200 metara ili 7,8 sekundi da prestigneš nekog.
to je vec nauka, hvataj zalet, preracunavaj se s mjenjacem, obrtajima i ostalim s...ima....
al i dalje stoji to da je iskljucivo isprekidana linija predvidjena za preticanje!
- atko
#18 Re: Puna linija
Vidis to je nas problem odnosno problem naseg mentaliteta, svako dozvoli sebi da prosudjuje jeli nesto logicno ili nije za njega... recimo da si ti solidan vozac i da znas procjeniti gdje mozes pereteci drugo vozilo bez obizra na punu liniju to nemoze svako, dakle linije se ne iscrtavaju prema sposobnosti Sumahera nego prema nekom prosjeku ...na M17 je covjek izasao iz svoje trake do pola samo da vidi jel moze preteci, bio je pravac i bila je isprekidana linija i vidio je vozilo iz kontar smjera i vratio se nazad, ali vozac iz kontra smjera je reatgovao naglo, sjeo na kocnicu prevrno se i poginuoradijator wrote:Naravno da sam preticao, iz prostog razliga što je veoma često besmislena i iscrtana samo za naplačivanje kazni. Isto tako, i isprekidana zna bit besmislena, ali to je više zbog ljudskog nemara, pa u otvorenim krivinama koje bi u normalnim uslovima trebale biti čiste i pregledne, one to nisu zbog silnog žbunja i ostalog divljeg zelenila.
- DoradO
#19 Re: Puna linija
ja cesto ... ustvario objasnio je Beg gore ... ja kad vidim da mogu ne zanima me jel puna ... znam da cete me napasti al et bar sam iskren 
-
radijator
#20 Re: Puna linija
Kriznih situacija na cesti bude i kad se najmanje nadaš. Nedavno sam se vraćao iz Tuzle, i pukla ravnica tamo kod Živinica, fakat ima dva kilometra ravnice, naravno isprekidana, vozi lik ispred mene nekih 60-70, nigdje nikog iz suprotnog pravca, i ja lagano po gasu, kad hajvan nekakav na pumpi s moje lijeve strane, pogleda samo jel čista njegova traka, i uleti drito ispred mene, jebo majku ako sam se ikad za volanom više usro. Sreća pa je i za volanom ovog auta što sam ga preticao sjedio dobar vozač pa čovjek naglo prikoči da se ubacim, al eto. Mislim, realno ovdje nije bilo puno moje krivice, preticao sam po isprekidanoj koja je bila čista, preticao sam lika koji je vozio ispod dozvoljene brzine, i jebiga... mogao ni kriv ni dužan ispast u crnoj hronici.atko wrote:Vidis to je nas problem odnosno problem naseg mentaliteta, svako dozvoli sebi da prosudjuje jeli nesto logicno ili nije za njega... recimo da si ti solidan vozac i da znas procjeniti gdje mozes pereteci drugo vozilo bez obizra na punu liniju to nemoze svako, dakle linije se ne iscrtavaju prema sposobnosti Sumahera nego prema nekom prosjeku ...na M17 je covjek izasao iz svoje trake do pola samo da vidi jel moze preteci, bio je pravac i bila je isprekidana linija i vidio je vozilo iz kontar smjera i vratio se nazad, ali vozac iz kontra smjera je reatgovao naglo, sjeo na kocnicu prevrno se i poginuoradijator wrote:Naravno da sam preticao, iz prostog razliga što je veoma često besmislena i iscrtana samo za naplačivanje kazni. Isto tako, i isprekidana zna bit besmislena, ali to je više zbog ljudskog nemara, pa u otvorenim krivinama koje bi u normalnim uslovima trebale biti čiste i pregledne, one to nisu zbog silnog žbunja i ostalog divljeg zelenila.
Inače kod svakog preticanja me manje zanima horizontalna signalizacija, a puno više snaga i mogućnosti auta koje vozim. Realno to je i puno bitnije, jer đaba i isprekidana ako tebi treba 200 metara ili 7,8 sekundi da prestigneš nekog.znaci ne reaguju svi maksimalno dobro
- atko
#21 Re: Puna linija
Problem je i zaista sto je za vrijeme Tite neko propisivao pravila i znakove na putu, a u medju vremenu se igradila citava naselja niklo na stotine pumpi... ti si trebi ili imati znak upozorenja 'ukljucenje sa sporednog puta' ili sto je logicnije zabranu preticanja, punu liniju pa cak i ogranicenje na 40 ili 50... takav primjer imas kad iz pravca Travnika ides pored FIS-a ogranicenje 80 a svakih 5 metara neko uljece sa strane i onda kad prodjes FIS imas ogranicenje 50 i pogodno mjesto gdje se kerovi sakriju da te kaznjavaju ako si vozio 54radijator wrote: Kriznih situacija na cesti bude i kad se najmanje nadaš. Nedavno sam se vraćao iz Tuzle, i pukla ravnica tamo kod Živinica, fakat ima dva kilometra ravnice, naravno isprekidana, vozi lik ispred mene nekih 60-70, nigdje nikog iz suprotnog pravca, i ja lagano po gasu, kad hajvan nekakav na pumpi s moje lijeve strane, pogleda samo jel čista njegova traka, i uleti drito ispred mene, jebo majku ako sam se ikad za volanom više usro. Sreća pa je i za volanom ovog auta što sam ga preticao sjedio dobar vozač pa čovjek naglo prikoči da se ubacim, al eto. Mislim, realno ovdje nije bilo puno moje krivice, preticao sam po isprekidanoj koja je bila čista, preticao sam lika koji je vozio ispod dozvoljene brzine, i jebiga... mogao ni kriv ni dužan ispast u crnoj hronici.
- VR6
#22 Re: Puna linija
To ti je iskustvo, ubuduce ces i na takve stvari obracati paznju.radijator wrote:Mislim, realno ovdje nije bilo puno moje krivice, preticao sam po isprekidanoj koja je bila čista, preticao sam lika koji je vozio ispod dozvoljene brzine, i jebiga... mogao ni kriv ni dužan ispast u crnoj hronici.
atko ma ja treba biti ovca, pa se ravnati po glupanima.
Liku koji tako glupo reaguje i nije trebalo dati vozacku, jer je ocito opasnost u prometu.
Da majmunima pocnemo djeliti vozacke, pa se prilagodimo tome...
I tu kod viteza nece biti vise "kerova", ugradjeni su senzori u asvalt, uskoro ce tu "leci" kamera.
- atko
#23 Re: Puna linija
I sta sad ja imam raspravljati sa nekim ko ima nick VR6VR6 wrote: atko ma ja treba biti ovca, pa se ravnati po glupanima.
Liku koji tako glupo reaguje i nije trebalo dati vozacku, jer je ocito opasnost u prometu.
I tu kod viteza nece biti vise "kerova", ugradjeni su senzori u asvalt, uskoro ce tu "leci" kamera.
Zamisli sad da ja kao neko ko se godinama bavi softverskim inzenjeringom kazem da si ti glupa ovca koja ne zasluzuje racunar jer neznas iskoristiti ni 2% od mogucnosti tvog racunara ... ?!?!
- Bullet Tooth Tony
#24 Re: Puna linija
atko wrote:I sta sad ja imam raspravljati sa nekim ko ima nick VR6VR6 wrote: atko ma ja treba biti ovca, pa se ravnati po glupanima.
I tu kod viteza nece biti vise "kerova", ugradjeni su senzori u asvalt, uskoro ce tu "leci" kamera.niko nije rekaa da treba biti ovca ali veliki broj ljudi na auto gleda kao na prevozno sredstov od tacke A do tacke B ... mnogo je takvih koji se naloze da su mega drajveri a svaki ima po tri olupine iza sebe al vazda oni nisu krivi vazd je neki levat peglo... pu pu pu ko mu dade vozacku ja izletio da preteknem i da se levat sa strane malo skloni nebi napravio udes oca m' jarane ...
Zamisli sad da ja kao neko ko se godinama bavi softverskim inzenjeringom kazem da si ti glupa ovca koja ne zasluzuje racunar jer neznas iskoristiti ni 2% od mogucnosti tvog racunara ... ?!?!
huh napredujemo,ovaj put svadja je pocela na 24-tom postu
- atko
#25 Re: Puna linija
Dvije ako progovorimo trecu cemo se pobitBeg_Babic wrote: huh napredujemo,ovaj put svadja je pocela na 24-tom postu![]()
![]()