Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Edin H.

#1 Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Edin H. »

Ponovo ucestalo citamo o nesrecama sa smrtnim posljedicama na BiH drumovima.

Sta su glavni uzroci?
Neoprezna i prebrza voznja, losi drumovi, stara i neodgovaraqjuce servisirana vozila, droga i alkohol...

Sta mi mozemo uciniti da se ovaj trend zaustavi?
Sta bi trebala uraditi aktuelna vlast?
dr.iver

#2 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by dr.iver »

aktuelna vlast treba da se objesi

a inace
uvesti dobre doktore na ljekerskom..psihologe, parapsihologe, psihijatre...jer jednostavno ima debila...
uvesti kvalitetne instruktore u autoskolama, a ne praznu pricu kao ovaj zadnji zobs koji je cisti promasaj..

i poceti sa jebenim ucenjem od obdanista..od godine dana...govoriti, ponavljati hiljadu puta
ne pretici kad ne mozes
ne pij, ne drogiraj se kad vozis
postuj saobracajne propise
itd.

a usput uvesti ostar tehnicki pregled i dobre saobracajnice, ljudi ipak nisu 100% krivi za svaki udes...ali da bi se to desilo treba ljudima dati pare da kupe nova ili novija auta...a tu dolazimo do prve stavke u mom postu...
Edin H.

#3 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Edin H. »

Mozda bi neka dobro smisljena tv kampanja, koja bi konstatno upozoravala ljude na posljedice bila od korisiti?
Neka vrsta sok terapije.

Premda je cinjenica da su nam putevi ocajni :sad:
ovajonaj

#4 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by ovajonaj »

hm ja sam par puta bio blizu da dozivim nesrecu ali ne zbog alkohola ili brze voznje nego zbog umora...i to ne samo navecer nego i po danu... pogotovo ljudi koji rane u 6 ujutro i putuju po bosni i vracaju se oko 8 navecer kuci... njemu je koncentracija nula... slabe procjene kod preticanja...sve to moze biti od umora a ne samo od alkohola ili neceg treceg...
Karabaja

#5 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Karabaja »

šok terapija s nasilnim reklamama na televiziji, facebooku i derneku.ba
DaysleepeR

#6 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by DaysleepeR »

uzroci su bespotrebno živčana, brza, nepromišljena i neoprezna vožnja kao da se radi o životu i smrtu, ili Bog zna kakvom poslu i milionima.
quantum

#7 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by quantum »

Mislim da bi se trebala napraviti dublja analiza od one standardne “prebrza voznja i lose ceste” da bi se dobila prava slika.

Slabo ekonomsko stanje uzrok je tome da je prosjecan automobil na BH cestama star priblizno 16 godina. Sa 16 godina i predpostavimo 300 hiljada kilometara u tockovima prosjecan automobil sam po sebi predstavlja opasnost na cesti. Dodajmo na to da neko ko vozi takav automobile sigurno ne daje velik novac na servis i odrzavanje, nego odrzava automobil na zivotu pretezno kod komsije u garazi.

Putevi projektovani prije 50 godina, lose odrzavanje, slab kvalitet materijala, plus vecinom nestrucno i nekvalitetno izvodjenje gradjevinski radova, pa onda ostre zime koje ostecuju asfalt, cestu kopa ko kako hoce …i dobijemo bosanske ceste.
Losa vertikalna i (pogotovo) horizontalna signalizacija na cestama. Ko je vozio u tamnoj, kisnoj noci po bosanskim cestama zna o cemu se radi.
Sahtovi bez poklopaca na sred ceste, automobili parkirani na cesti, neoznaci iskopi i radovi na cesti i sl.

Momci od 20-tak godina u golfu II koji vjerovanto nemaju boljih nacina da se zabave, nemaju posao, ne vide perspektivu. Uzivaju u adrenalinu koji im daju trke po gradu…..

Na kraju vjerovatno glavni uzrok saobracajnim nesrecama jeste generalno potpuni nedostatak saobracajne kulture (moglo bi se dodati i opste).
Better Man

#8 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Better Man »

Treba zakupiti svaki prostor u gradu gdje možeš postaviti plakate, kao i sav reklamni prostor na tv kućama i postaviti slike i reklame najstravičnijih nesreća, da kad vidite sliku ili reklamu na tv odmah povratite od muke. Samo tako bi možda budale natjerao da se spametuju u vožnji.
radijator

#9 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by radijator »

Edin H. wrote:Ponovo ucestalo citamo o nesrecama sa smrtnim posljedicama na BiH drumovima.

Sta su glavni uzroci?
Neoprezna i prebrza voznja, losi drumovi, stara i neodgovaraqjuce servisirana vozila, droga i alkohol...

Po mom skromnom mišljenju, najveći problem su (najčešće stara) vozila koja PRESPORO voze. Npr, dionica puta Žepče-Zenica-Sarajevo se nikako ne može svrstat pod "loše drumove", a na toj dionici se najviše gine. Loši vozači koji presporo voze su glavni uzrok neoprezne vožnje koja se javlja kod drugih vozača, koji u želji da ih zaobiđu često prave greške i ginu. Ovo govorim iz iskustva, jer na toj dionici čete vidjeti mali milion trulih VW kombija, golfova, yuga, fordova, koji se jedva kreću 50-60km/h, a realno na tom dijelu puta može se serbes vozit 100 km/h.
Statistički gledano, alkohol i droga imaju minoran uticaj na broj saobračajnih nesreća koje se dešavaju na našim cestama.

A šta bi trebali uradit... pa za početak, odredit posebne vremenske intervale kad teretnjaci mogu ordinirati otvorenim cestama.
malizeleni

#10 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by malizeleni »

Ma nema druge do udariti po dzepu. Saobracajni bonton se za cas nauci pod pritiskom. Ostre kazne, i udri. Uzimaj vozacke, prodaji auta na licitaciji da se kazne plate, nebitno.

Ja kad sjedem za volan neke stvari mi odmah padnu na pamet.

Voznja bez pojasa, 200km.
Prekoracenje brzine od 10kmh, 500km.
Prekoracenje brzine od 15kmh, 1200km.
Prekoracenje brzine od 20kmh, 3000km + vozacka na 6 mj.

Kazne su naravno vece sto je manje ogranicenje brzine.
zlatan01

#11 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by zlatan01 »

radijator wrote:Po mom skromnom mišljenju, najveći problem su (najčešće stara) vozila koja PRESPORO voze. Npr, dionica puta Žepče-Zenica-Sarajevo se nikako ne može svrstat pod "loše drumove", a na toj dionici se najviše gine. Loši vozači koji presporo voze su glavni uzrok neoprezne vožnje koja se javlja kod drugih vozača, koji u želji da ih zaobiđu često prave greške i ginu. Ovo govorim iz iskustva, jer na toj dionici čete vidjeti mali milion trulih VW kombija, golfova, yuga, fordova, koji se jedva kreću 50-60km/h, a realno na tom dijelu puta može se serbes vozit 100 km/h.
Statistički gledano, alkohol i droga imaju minoran uticaj na broj saobračajnih nesreća koje se dešavaju na našim cestama.

A šta bi trebali uradit... pa za početak, odredit posebne vremenske intervale kad teretnjaci mogu ordinirati otvorenim cestama.
Tebi je stvarno najveci problem vozila koja idu 50-60? I ti vozis 100 i problem je usporiti? Slazem se da to nije u redu ali je daleko manji problem od losih vozaca u losim autima i na losim cestama. Kad jos dodate losu kontrolu od strane policije i tehnickog pregleda...
olduser

#12 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by olduser »

kako bi se samo vrlo lahko budzet mogo punit...
stavit ebenu kameru na svaki cosak, kazne pucat previsoke, ako nema platit - oduzimanje auta na par dana, mjeseci, ima livada, mogu se redat do besvijesti..il ovo sto kaze neko - licitacija lagano..
nekidan od mora do sa naiso na jednu patrolu, a svake minute neko napravi prekrsaj, pogotovu u kanjonu neretve kad se krenu gasirat, trkat...samo na dionici od mostara do jablanice bi se mogle ogromne pare uzimat..
ako ne moze patrola, moze se postavit ta kamera, isplatit ce se za mjesec, jos kamera efikasnija, mora na sud, ne moze potplatit policajca..
walkabout

#13 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by walkabout »

sastavni dijelovi voznje:

1. Vozac - 60%
2. Vozilo - 25%
3. Put - 15%

licno moje vidjenje...i mislim da vazhi bilo gdje...ne samo u BiH...

- obucen i savjestan vozac ce paziti da mu je vozilo uvijek u ispravnom stanju i spremno za voznju...te ce nedostatke puta nadoknaditi tako sto ce svoju voznju prilagoditi prema tom putu i datim (vremenskim i ostalim) prilikama...

- strog/stroziji tehnicki pregled bi sigurno poboljsao kvalitet vozila u saobracaju...

- putevi, to je vec stvar moci ekonomije i sposobnosti Vlade da unaprijedi ovaj faktor...
Neelix

#14 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Neelix »

vidim toliko krivite losa auta na cesti, a ja fakat ne mogu sjetiti (volio bih kada bi mi neko naveo neki konkretan primjer) saobracajne nesrece u kojoj je istraga utvrdila da je nastala zbog neispravnog vozila. po mom misljenju, 95% nesreca nastaje kada se debili svih vrsta krenu kurchiti, bilo u gradu ili na otvorenom. i onda ili izgubi kontrolu nad autom pa se zabije u banderu, ili mu naidje neko iz suprotnog pravca pa ga krhne direktno.

uzroke saobracajnih nesreca u BiH cete naci kad pronadjete uzroke tog kurchenja - poremecaj sistema vrijednosti, furanje na nekakve idiotske zatupljujuce filmove (a-la fast & furious) kod omladine, ratne profitere i njihovu ko-mi-sta-moze kopilad, i mozda i najvecim dijelom korumpiranu policiju koja selektivno pishe kazne.

rjesenje nije u "ucenju od malena", jer svi ti retardi dobro znaju saobracajne znake i saobracajna pravila, ali ih svjesno krse. rjesenje je u povecavanju plata, ali i kontrole policije. striktno naplacivanje kazni koje se moraju uvecati makar 10 puta. nisam jednom svjedocio da šaban voza 90 po gradu, svera izmedju traka bez zmigavaca, a policija tu negdje mirno vozi. veca azurnost gradjana (i ja sam tu kriv) - odmah prijaviti policajca da ne vrsi duznost. odatle poceti, dalje metode usvajati prema razvoju situacije...
ja1977

#15 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by ja1977 »

Rjesenje je jednostavno:

Zakon mora biti isti za sve. Sadasnje kazne su povisoke za nase uslove. Problem je u tome sto je procenat naplacenih kazni vrlo mali, jer svako ima admidzica, dajzica, jarana itd, ili je dovoljno drotu dati 10 - 20 KM i zavrsiti pricu.

Te koje divljaju po cestama policija ni ne zaustavlja, jer znaju da nema fajde od toga.
Sta je sa raznoraznim VIP-ovima i blinkerima. Kod nas i sekretar mjesne zajednice ima pasata sa blinkerima, a po zakonu pravo prvenstva imaju samo oznacena i ofarbana policijska vozila.

Da li je ikada policija zaustavila nekoga zbog blinekra????? Nije , niti ce, jer ce sekretar mjesne zajednica nazvati jarana kantonalnog ministra MUP-a i policajac ce dobiti po usima. Zbog toga policija i zaustavlja samo one sa slabijim autima nadajuci se da ce odraditi norma za taj dan.

Jece sam slucajno vidio majmuna sa crnim Cliom (nesto kao sport) kako dva puta hladno prolazi kroz crveno. Oko 14 se na vrbanji nasuo gorivo, prosao pored kolene sto ceka da skrene za desno i hladno kroz crveno.

Sinoc, nevjerovatno, isti auto, lik vozi od Bascarsije i na semaforu ispod Logavine hladno prodje kroz crveno izmedju pjesaka i ode uz Logavinu. Pogodite sta je uradio drot ispred policijske stanice Logavina ????

Kad sam mu rekao sta je bilo, frajer slegnu ramenima
vjesticanametli

#16 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by vjesticanametli »

ma o kojem vi vezivanju pojasa pricate...........pa drotovi se ne vezu i sto bi narod.............zadnji put kad su me zaustavili ja pitam sto se ne vezes kaze ne mogu ali ti zato ne bi naplatio nikad kaznu :x haloooooooo stoko
terapija

#17 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by terapija »

radijator wrote:...Ovo govorim iz iskustva, jer na toj dionici čete vidjeti mali milion trulih VW kombija, golfova, yuga, fordova, koji se jedva kreću 50-60km/h, a realno na tom dijelu puta može se serbes vozit 100 km/h.

pametnice moja, takvi sto zure najvise ginu :) jesi ti mozda cuo da postoji znak ogranicenja brzine?? :D :D

Btw. ovo za kamione ti stoji :thumbup:
cheguevara_k1

#18 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by cheguevara_k1 »

Ma sve je ovo lako kad se prica, ali... Ja krenem prvo od sebe, da bih svoju voznju doveo u normalu morao sam sa nepune 22 godine da osjetim sta znaci izlijetanje sa ceste, sva sreca nije bilo nikog sa mnom u autu ( a sreca je i sto je bio dobar auto u pitanju ).
Desi se meni i sad da prodjem kroz crveno :D jer jednostavno ne gledam. Bude mi zao onih klinaca koji su roditeljima izbili iz dzepa komplet ustedjevinu za kakvog GOLF-a I ili II . Moj brat je nedavno staroj i meni finu cifru izbio iz dzepa za kupovinu GOLF III VR6, a prije neki dan me zove i kaze:"Joj brate nas'o sam 4 gume k'o nove za 60 eura, 'ajd mi pozajmi da ih kupim". Nije problem u 60€ vec je problem u tome sto ce on na takvim gumama da izjuri na cestu i da pritisne gas... Posljedice su obicno svima poznate... Jos mi mrtav hladan kaze da moj auto u odnosu na njegov izgleda ko "krs" ( i izgleda tako :D ) ali jedna moja guma je duplo skuplja nego njegove sve 4.
I opet kazem, uzalud su kazne, ako se svijest vozaca ne promijeni... Jer nazalost, tacno je da kazna izgradjuje stav, ali isto tako nazalost, tacno je da kazna stvara i naviku.
ins

#19 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by ins »

Edin H. wrote:Ponovo ucestalo citamo o nesrecama sa smrtnim posljedicama na BiH drumovima.

Sta su glavni uzroci?

Teski udesi se dijele na dvije vrste: one u gradovima gdje je 100% uzrok maloumnost najmanje jednog od vozaca, i one na magistralnim cestama gdje su razlozi:

1. Preopterecenost, sto produzava vrijeme putovanja i tjera ucesnike na nesmotrene poteze
2. Koristenje magistralnih cesta kao lokalne ulice, sa kafanama, radnjama i ostalim duz ceste.
3. Suluda ogranicenja brzine, tipa 40 ili 50, ama bez ikakve potrebe, koja stvaraju kolone koje opet uzrokuju nervozu i nesmotrenost
4. Neispravna auta
5. Stara auta (kada se neko slupa u Opel Kadettu koji se raspukne pri udaru od 70, automatski zavrsava u crnoj hronici, za razliku od vlasnika Meganea II, npr)
6. Ljudi u BiH u 90% slucajeva lose voze, i imaju potpuno pogresno znanje o tehnici voznje.

Naravno, ovo trazi jednu sistemsku akciju, ali se nazalost u ovoj zemlji nema k'o baviti sistemskim stvarima, svi su fudbalski selektori i globalni politicki stratezi.
bignermo

#20 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by bignermo »

Ja se ne bih slozio sa konstatacijom mnogih da je jedan od uzroka starosna dob vozila na nasim cestama! Naime, prije samo 20 godina, koliko moze imati npr. jedan Golf 1, na nasim cestama su uglavnom bila vozila koja su 3-4 klase losija od spomenutog Golfa 1. Spomenuti cu broje "Pezejce", "Tristace", "Princeve" i ostale antikvitete od kojih sam ja imao "Spacek"! Eh sada, za zakljuciti je da su za volanom tih istih vozila bili uglavnom civilizirani ljudi koji su uglavnom znali cemu sluzi npr. karburator a za ostalo da ne govorim. Danas se na nasim cestama nalaze razna auta kao npr. Audi A8 koji lako moze da ubije familiju ako se direktono zabije u njih, ali i razni vozaci kojima brzina od 60 km/h predstavlja gornji limit. Licno sam vozio Fiesticu, staru 22 godine i mogu vam reci da je bila trula na sve strane ali nikako nisam "guslio" po cesti niti se dovodio u opasnost a pogotovo zbog stanja ili marke auta.
Zavrsio bi izlaganje zaljuckom da ljudi koji upravljaju MV nisu ni blizu kvalifikovanog vozaca i to je uzrok sto raja gine. Dakle, kritikujte svoje oceve, bracu, sestre i ostale kada pomisle ili narave gresku u saobracaju jer na taj nacin cete ih zastidjeti i oni ce vidjeti da saobracajna kultura ipak postoji!

Sve najbolje vozacima i vozaciama na cestama u BiH i izvanj nje.
ins

#21 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by ins »

Nije uzrok teskih nesreca starost vozila, vec je tu problem da Opel Kadett ili VW Passat iz 1985. godine nema nikakvih sansi u sudaru sa savremenim kombijem od 3,5 tona ili VW Passatom iz 2007.
Bio sam svjedokom sudara Iveca Daily starog par mjeseci i Tavrie u Pazaricu, Daily je doslovno prosao kroz taj auto, vozac Tavrie je na mjestu poginuo, a sve se to desavalo pri nekih 60 km/h, ne vise! Da je nesretnik bio u nekom novijem autu, danas bi ga zigao vrat na promjenu vremena :cry:
testdriver

#22 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by testdriver »

evo ja sam isto imao jednu glupavu nesreću u kaknju...prespavali smo u jednom hotelu i taman se uključimo u promet kada se iza nas od nikuda pojavi autobus...i ajde čovjek je nekako uspio proči pored nas ali nam je razvalio štop lampu pozadi, da nas je pokupio pa pola auta bi mi otpilio

mi izađemo van...i sada zamislite ovo, bilo je oko pola 8 ujutro, vozač autobusa pijan ko stoka, preko 2 promila, autobus novoregistriran, ali star kakvih 20 godina...a gume čelave, ali doslovno čelave...nema profila ma niti 1 mm, dakle postavlja se pitanje...vozač, pijan od pola 8? šta se taj probudio pijan ili je cijeli večer lumpovao pa došao na posao i takav vozio oko 30 ljudi u autobusu, onda autobus...pa majku mu kako ga registrovat s takvim gumama, a pitaj boga kakve su mu i kočnice???

tako da mislim da je problem ipak vozači koji se ponašaju neodgovorno..ja da sam vozač autobusa nikada nebi na duši nosio 30 ubio bi se odmah kada bi na duši nosio 20 mrtvih, onda tehnički pregled..pa tko mu dade registraciju???? i tek onda cesta...mislim, svi vozači bi svoj način vožnje uvijek trebali prilagoditi uvjetima na cesti...a ne divljat ko budale
radijator

#23 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by radijator »

zlatan01 wrote:
radijator wrote:Po mom skromnom mišljenju, najveći problem su (najčešće stara) vozila koja PRESPORO voze. Npr, dionica puta Žepče-Zenica-Sarajevo se nikako ne može svrstat pod "loše drumove", a na toj dionici se najviše gine. Loši vozači koji presporo voze su glavni uzrok neoprezne vožnje koja se javlja kod drugih vozača, koji u želji da ih zaobiđu često prave greške i ginu. Ovo govorim iz iskustva, jer na toj dionici čete vidjeti mali milion trulih VW kombija, golfova, yuga, fordova, koji se jedva kreću 50-60km/h, a realno na tom dijelu puta može se serbes vozit 100 km/h.

Tebi je stvarno najveci problem vozila koja idu 50-60? I ti vozis 100 i problem je usporiti? Slazem se da to nije u redu ali je daleko manji problem od losih vozaca u losim autima i na losim cestama. Kad jos dodate losu kontrolu od strane policije i tehnickog pregleda...
Ne znam jesi li vozač ili ne, ali ako si ikada vozio putem Sarajevo-Zenica-Doboj-Derventa, jasno ti je da se tom dionicom zaista, bez ikakvog divljanja i kurčenja, rahat može vozit 100 km/h. I sad se tu pojavi neko ko vozi 60, nije problem usporit, ali taj što vozi 60 stvara kolonu, stvara i nervozu koja insana tjera na rizične poteze kakva su preticanja. i još ako je u pitanju loš vozač, eto belaja. Uhvatio sam se ovog puta M17 jer se tu najčešće dešavaju teške saobračajne nesreće, a uzrok nisu loše ceste. A loših vozača i loših auta ima svugdje, i uvijek će ih biti, pa nismo Švicarska da svi voze nova auta.
kockica_kockica

#24 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by kockica_kockica »

mislim da nisu problem losi vozaci nego oni losi koji misle da su dobri pa jurcaju po cestama.. nisam cula da je neko poginuo jer je vozio 60 - 70 km/h vec one koji su vozili preko 100 km/h... po gradu je situacija uzasna ne smijes biti dekoncetrisan ni sekunde od onih izlijetanja preticanja ubacivanja itd... da covjek skrene s pamecu... i oni neispravni auti tipa ne rade stopke pa se odjednom stvore auta ispred tebe koja stoje a ti to i ne vidis... mislim da se postuju saobracajni znaci, da su tehnicki pregledi malo rigorozniji, da policija konacno pocne raditi svoj posao po principu zakon je za sve isti sve bi bilo mnogo bolje...
Neelix

#25 Re: Saobracajne nesrece na BiH drumovima

Post by Neelix »

radijator wrote:
zlatan01 wrote:

Ne znam jesi li vozač ili ne, ali ako si ikada vozio putem Sarajevo-Zenica-Doboj-Derventa, jasno ti je da se tom dionicom zaista, bez ikakvog divljanja i kurčenja, rahat može vozit 100 km/h. I sad se tu pojavi neko ko vozi 60, nije problem usporit, ali taj što vozi 60 stvara kolonu, stvara i nervozu koja insana tjera na rizične poteze kakva su preticanja. i još ako je u pitanju loš vozač, eto belaja. Uhvatio sam se ovog puta M17 jer se tu najčešće dešavaju teške saobračajne nesreće, a uzrok nisu loše ceste. A loših vozača i loših auta ima svugdje, i uvijek će ih biti, pa nismo Švicarska da svi voze nova auta.
ja tim putem ( do Maglaja doduse) vozim redovno. Istina je da ima nelogicnih ogranicenja, ali je isto tako istina da ti po zakonu NE SM IJES voziti brze, znaci ako neko postuje ogranicenje nije on kriv sto je neko ustao na lijevu nogu pa se nervozi i izivljava na cesti.
Locked