Topovsko meso isporuceno u Irak

Post Reply
sashamtl

#1 Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by sashamtl »

Tema dana | 18.08.2008
Vojnici iz BiH buduće mete napada u Iraku?
Situacija u kojoj bi uskoro mogli da se nađu vojnici iz BiH

U Irak danas putuju prvi vojnici iz BiH koji bi mogli da se nađu i u sukobima. Oni će obezbjeđivati jednu bazu u Bagdadu. Političari smatraju da će tako ubrzati put BiH ka NATO-u, ali je javnost skeptična prema misiji.
"Jedinica je dobro obučena i opremljena, a čine je pripadnici svih konstitutivnih naroda.", kaže komandant 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, general Stamenko Novaković.
"Trenutno u ovoj jedinici imamo po 16 Srba, Hrvata i Bošnjaka i jednog Ukrajinca", ističe Novaković. U Bagdad putuju vojnici i oficiri po ugovoru iz Bihaća, Prijedora, Banjaluke i Orašja.
Njihov komandir kapetan Dragan Malić, kaže da su u potpunosti spremni za misiju. "Detaljno smo upoznati sa svojim poslom. Prošli smo obuku, a još jedan dio obuke ćemo realizirati u Kuvajtu i Bagdadu. Smatram da neće biti problema po preuzimanju i realizaciji dodijeljene misije."
Pješadinci Oružanih snaga BiH, njih 49, putuju u Bagdad, u jednu od najrizičnijih vojnih misija. "Sam vojnički poziv je rizičan po sebi i mi smo svjesni rizika i misije koju smo prihvatili", kaže komandir Malić.

Vojnici motivirani i dobrim zaradama

Rizika su svjesni i bh. političari. Zamjenik ministra odbrane Igor Crnadak. "Ova misija sigurno nosi viši stepen rizika u odnosu na sve ovo što smo imali do sada", tvrdi Crnadak.
"Upravo je zbog visokog rizika odabir vojnika vršen i na osnovu dobrovoljnih prijava", ističe kapetan Nebojša Janković: "Niko nije poslat u misiju bez svoje vlastite saglasnosti."

S obzirom na ekonomsku situaciju i prosječna primanja u BiH, dobrovoljaca je bilo i više nego dovoljno. General Novaković: "Oni prinadležnosti imaju kako je predviđeno pravilnikom, međutim, misija podrazumijeva i određena dodatna primanja od oko 5.000 maraka mjesečno".

Naknade za smrt i trajni invaliditet

Zamjenik ministra odbrane Igor Crnadak kaže da su predviđene naknade i u slučaju smrti ili težih povreda: "Prema ugovoru osiguranje iznosi 200.000 konvertibilnih maraka za trajni invaliditet. U slučaju smrti 100.000 maraka."

Mnogim pripadnicima ove jedinice nije svejedno što svoje porodice ostavljaju na šest mjeseci: "Dosta su to prihvatili sa negodovanjem, ali to je bila moja odluka i morao sam porodicu da pripremim za odlazak", ističe jedan vojnik ne otkrivajući svoj identitet iz sigurnosnih razloga.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže da će BiH imati višestruke koristi od vojnog angažmana u Iraku. "Posao vojnika podrazumijeva rizik. Ovi vojnici, a samim time i njihove porodice, daju ogroman doprinos BiH. Ovo nije velika jedinica, ali je važno da nas odlazak naših vojnika u Irak učvršćuje na našem putu prema Sjevernoatlantskom savezu."

Građani uglavnom ne odobravaju misiju

Građane smo pitali; da li odobravaju odlazak bh. vojnika u Irak?:

"Ni pod tačkom ‘razno’. Da su to neke mirovne misije u sastavu Ujedinjenih naroda i da uspostavljaju mir u redu, ali na frontove ih slati... Ne opravdavam, niti bih ja išao."

"Pa ako su oni izabrali, zašto da ne? Svako ide radi novca."

"Ja ne opravdavam ni u kom slučaju."

U Irak danas putuje i nova smjena deminera OS BiH, koji su do sada bez ikakvih sigurnosnih problema uspješno izvršavali zadatke u sastavu koalicionih snaga.

Samir Huseinović
homo_sapiens

#2 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by homo_sapiens »

"Upravo je zbog visokog rizika odabir vojnika vršen i na osnovu dobrovoljnih prijava", ističe kapetan Nebojša Janković: "Niko nije poslat u misiju bez svoje vlastite saglasnosti."

Dalja rasprava je nepotrebna !
sashamtl

#3 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by sashamtl »

homo_sapiens wrote:"Upravo je zbog visokog rizika odabir vojnika vršen i na osnovu dobrovoljnih prijava", ističe kapetan Nebojša Janković: "Niko nije poslat u misiju bez svoje vlastite saglasnosti."

Nisu otisli iz obijesti vec zbog toga sto ih je nuzda natjerala (neimastina)
Posto Silajdzic kaze da ce
...BiH imati višestruke koristi od vojnog angažmana u Iraku...Ovi vojnici, a samim time i njihove porodice, daju ogroman doprinos BiH. Ovo nije velika jedinica, ali je važno da nas odlazak naših vojnika u Irak učvršćuje na našem putu prema Sjevernoatlantskom savezu."
mogao je da posalje nekoga iz svoje familije a ne da put u NATO gradi preko grobova sirotinje.
zgembo_sa

#4 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by zgembo_sa »

Koji nam q ovo treba?! Naravno da ima dobrovoljaca, pa vidite kako ljudi zive... Nije u tome stvar, ne krivim ja te momke koji su otisli tamo, oni nemaju previse izbora, sigurno nisu tamo otisli iz svojih uvjerenja. Ja krivim drzavu koja ih salje u ime svih nas. Ciji mi tamo rat vodimo? Kakvu korist imamo od svega? Samo si stvaramo nove neprijatelje, ljude izlazemo smrtnom riziku, a Bosnu i Hercegovinu stavljamo na stranu okupatora jedne drzave i svega sto je ta okupacija toj zemlji donjela.
sabeki

#5 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by sabeki »

Pa kad Nato kaze, hej ******** treba nam raje oni svi sretni ,nije problem,imamo mi bekana,ako treba i ******* ,sve ce bit.

editovano zbog jezika
weed

#6 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by weed »

Momci, sretno dole! :faraon1: :faraon1: :faraon1:
cheguevara_k1

#7 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by cheguevara_k1 »

sashamtl wrote:
homo_sapiens wrote:"Upravo je zbog visokog rizika odabir vojnika vršen i na osnovu dobrovoljnih prijava", ističe kapetan Nebojša Janković: "Niko nije poslat u misiju bez svoje vlastite saglasnosti."

Nisu otisli iz obijesti vec zbog toga sto ih je nuzda natjerala (neimastina)
Posto Silajdzic kaze da ce
...BiH imati višestruke koristi od vojnog angažmana u Iraku...Ovi vojnici, a samim time i njihove porodice, daju ogroman doprinos BiH. Ovo nije velika jedinica, ali je važno da nas odlazak naših vojnika u Irak učvršćuje na našem putu prema Sjevernoatlantskom savezu."
mogao je da posalje nekoga iz svoje familije a ne da put u NATO gradi preko grobova sirotinje.
Uvijek su se svi putevi gradili preko grobova sirotinje. To svakako nije nista novo. Na sve tri strane u proslom ratu ginula je sirotinja. U ostalom, javili su se dobrovoljno jer za 6 mjeseci imaju sansu da se uzdignu prilicno visoko u odnosu na BH standard. E sad to sto se mozda neki nece vratiti... Jbga i ja bih isto tako isao za 5 milja mjesecno dodatnih prihoda. Jer i ovdje svakoga dana moze da me pogodi zalutali metak iz nekog od svakodnevnih obracuna ili bomba slucajno bacena kroz prozor.
mostarac

#8 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by mostarac »

ako ce nam taj NATO donijeti dobro kao i Gruziji i ako ce da nas brani kao Gruziju e onda je strasno bitna zrtva ovih ljudi i nadasve jako potrebna gospodine Silajdzicu koji ste kako 92-95 tako izgleda i danas kao svoj fetish imali da u smrt saljete tudje sinove da vode izgubljene ratove i daju zivot za izgubljene politicke ciljeve.
Nazalost ja sam siguran da gospodina silajdzica ne grize savjest ni zbog jedne bosanske smrti ili ponizenja uzrokovanih izmedju ostalog i njegovom losom politikom pa je u svrhu ulaska u organizaciju koja ce od nas napravit guziju, (citaj - testnu vojsku koju ce neka ruska vojska da satare zajedno s narodom) odlucio da ponovo posalje u smrt bosanske sinove, jer jebiga salje tudju djecu, makar ta djeca isla dobrovoljno trbuhom za kruhom, i boli ga djon beskicmenjacki i kriminalni.
Nancy Drew

#9 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:52, edited 1 time in total.
scooter21ba

#10 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by scooter21ba »

ma ja nisam za slanje pa makar i oni svojom voljom isli
jebo ih nato ako ce oni predstavljati moju zemlju u iraku
ako idu dobrovoljno nek idu kao "legionari" a ne kao zvanicna vojska
JThomas

#11 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by JThomas »

naslov sve kaže.
privremeni

#12 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by privremeni »

JThomas wrote:naslov sve kaže.
Naivni, da ne kazem sta drugo, Bosanci. Kada cemo se prestati uvlaciti bjelosvetskim mangupima. Sreca sto nam je Amerika najbolji prijatelj. Al, neka mi postanemo clanica Nato saveza. Necemo ratovati medjusobno, vec ce nam djeca ostavljati kosti po bijelom svijetu. I to "gotovo dobrovoljno" da bi njihova djeca imala koru kruha.
To me podsjeti na ono sto se dogadja u Poljskoj. Sjasi Kurta da usjase Murta. Nisu Ruske, vec Americke rakete.Ssve banana drzavica do drzavice. :x
Alfons Kauders

#13 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by Alfons Kauders »

jebote ako cemo vec negdje slati vojsku da ratuje, daj makar da okupiramo nesto al sami...

ja tipujem na Palau... 20000 stanovnika, mogli bi ih okupirat jednim trajektom jadrolinije, a vec imaju 16 nekakvih drzavica, taman da se moze fino raskusurat izmedju konstitutivnih plemena... samo treba od mesica trazit trajekt na dodjems i hajmooo...
kijameta

#14 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by kijameta »

Hajde smanjite malo emocije,ne idu u proboj Staljingrada,nego idu portirati u USA. Malo smjena na strazi,puno dobrih amerikanki,teretane,PX-ovi,hrana iz snova i za koji mjesec se vracaju puni ko brod. Pa kad bi Ameri dozvolili,nabrali bi mi 200 hiljada dobrovoljca za taj posao.Za portirati na kapiji u bazi ja bih i moju staru od seset godina prijavio,neka i ona uzme pinku.
Ljudi ,halo ba to su profesionalni vojnici,njihov posao je da ratuju i to je njihov slobodni izbor.Ne radi se o mobilisanim ljudima,nego o profesionalnim vojnicima,koji su se usto dobrovoljno prijavili na misiju.I dobru stelu ganjali da upadnu na spisak.
Hoce li nam to donijeti kakvih dodatnih poena kod NATA i USA to je duga prica,izgubiti nemamo sta,moze se samo dobiti.
Uostalom kad smo za Tursku ratovali 500 godina mozemo i za USA koju deceniju.
privremeni

#15 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by privremeni »

kijameta wrote:Hajde smanjite malo emocije,ne idu u proboj Staljingrada,nego idu portirati u USA. Malo smjena na strazi,puno dobrih amerikanki,teretane,PX-ovi,hrana iz snova i za koji mjesec se vracaju puni ko brod. Pa kad bi Ameri dozvolili,nabrali bi mi 200 hiljada dobrovoljca za taj posao.Za portirati na kapiji u bazi ja bih i moju staru od seset godina prijavio,neka i ona uzme pinku.
Ljudi ,halo ba to su profesionalni vojnici,njihov posao je da ratuju i to je njihov slobodni izbor.Ne radi se o mobilisanim ljudima,nego o profesionalnim vojnicima,koji su se usto dobrovoljno prijavili na misiju.I dobru stelu ganjali da upadnu na spisak.
Hoce li nam to donijeti kakvih dodatnih poena kod NATA i USA to je duga prica,izgubiti nemamo sta,moze se samo dobiti.
Uostalom kad smo za Tursku ratovali 500 godina mozemo i za USA koju deceniju.

:lol:
Alfons Kauders

#16 Re: Topovsko meso isporuceno u Irak

Post by Alfons Kauders »

Palau ljudi, Palau, hajde da uletimo prije nego sto se neko drugi dosjeti...

kad smo mogli ginut za ove nase vukojebine, i kada cemo ginuti za u irackom pijesku za americku naftu, a da ne pominjem galiciju, socu, istocni front, e onda vala mozemo komotno i za ovo...

Image
Post Reply