"Konjanik" na HRT1

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Referent za ONO i DSZ

#1 "Konjanik" na HRT1

Post by Referent za ONO i DSZ »

Interesuju me vasa zapazanja i misljenja o ovom filmu koji je sinoc bio emitovan na HRT1. Trajao je oko 2.5 sata i pokusaj je neke istorijske drame "baziranom na istinitom dogadjaju" na hrvatski nacin.
U plejadi losih glumaca, gresaka u scenariu mislim da je pored glavne teme filma i jedna od ideja bila kako prikazati Bosnu za vrijeme dok je bila pod Osmanlijama kao tamni vilajet. Cak su me u nekoliko navrata neke scene podsjetile na Spilbergovu odiseju u svemiru ono kad majmun mlati kostima, sve same gomile fukare, primitivaca i divljaka.
Nasuprot tome tu su gospoda Mlecani, Dubrovcani, civilizacija i Zadar kao centar civilizacije...nigdje siromastva ni primitivizma, samo sto im jos nije tramvaj prosao :shock: .

Treba istaci i ucesce glumca Zijaha Sokolovica koji je jos jednom pokazao koliki je izrod i jad od covjeka u svemu ovome. Cudi me da Enisa Beslagica nije bilo.
Miki123

#2 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Miki123 »

Pa što te to čudi kad je sniman po romanu ivana aralice.
karanana

#3 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

ma i ja sam nesto slicno pomislio gledajuci ovaj film prije neke 2 godine, kako se vrijedjaju muslimani, kako muslimanska djevojka prelazi na krscanstvo i sl.... medjutim, kad skontam, nisam siguran da je film nesto posebno uperen protiv muslimana. u filmu su i mlecani prikazani kao krvoloci kad ubise onog frajera sto je htio ukrasti ovcu, kad zapalise ono muslimansko selo... i sl. mislim da su i oni prikazani kao divljaci, a civilizacije pocinje tek tamo negdje oko becha.
terapija

#4 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by terapija »

Jebiga, treba stisnuti pa priznati i vlastite nedostatke ;)

Btw. uvijek smo bili tamni vilajet, osim u urbanim sredinama.
floki

#5 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by floki »

Mislim da je u onoj sceni kada se donosi smotuljak od neprocjenivog značaja za pomenuti lik, brižljivo otvarajući i pokazujući ni manje ni više LUK :shock: dok uporedo pronose tulipane u vazni, više nego lijepo objašnjava i predstavlja Osmanlijsku kulturu u odnosu na Dubrovčane, Mlečane ......
Amazonka27

#6 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Amazonka27 »

film je star i vise od 5 god...ja sam ga nekoliko puta gledala...jedino ne kontam kako u svemu gledate koja je vjera tu ostecena...sta si ocekivao od hrvatskog filma? da kaze da je katolicanstvo bljak a islam savrsen? meni je film odlican...vidjela sam drugaciju poruku....i tada su poceli da narod truju nacionalizmom i tjerali brata protiv brata...i tada su osudjivali mjesane brakove...ni tada nije bilo odgovora ZASTO? a ni dan dans...
dzontra01

#7 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by dzontra01 »

film se inače bazira na dokumentu mlečana koji se čuva u muzeju u zadru o prelasku djevojke sa islama na kršćanstvo...nemam baš neko mišljenje o hrvatskoj kinematografiji ali ne vidim kako se u filmu vrijeđa islam - mlečanski kapetan je prikazan kao krvolok kada je satrao gotovo cijelu jednu porodicu zbog jedne ovce, mlečani uopće kao spletkari što su i bili... uzimajući u obzir samu priču i ostavljajući postrani lošu režiju i scenario, mislim da film prikazuje tužnu zbilju ovih prostora u 18.stoljeću, koja se može primijeniti i danas - stavljanje politike i običaja iznad ljubavi i slobode čovjeka.
dzontra01

#8 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by dzontra01 »

Amazonka27 wrote:..sta si ocekivao od hrvatskog filma? da kaze da je katolicanstvo bljak a islam savrsen? ..
ne kužim ovaj komentar...da li možda neki hrvatski film vrijeđa islam?
united bosnae

#9 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by united bosnae »

Ako hoces i u jajetu ces naci dlaku....

....a kad nesto bolje skontam, evo i nekih 200-300 godina nakon tok perioda iz filma, pitam se koja zemlja jos uvijek nema pristojan autoput.
in33sa

#10 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by in33sa »

Ja nikako ne razumijem zasto se neki Bosanac (Bosnjak, konkretnije) uvrijedi ako neko, bilo ko, predstavi Turke u losem svjetlu.

Zar nisu Turci bili okupatori i u Bosni?
Eborg

#11 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Eborg »

in33sa wrote:Ja nikako ne razumijem zasto se neki Bosanac (Bosnjak, konkretnije) uvrijedi ako neko, bilo ko, predstavi Turke u losem svjetlu.

Zar nisu Turci bili okupatori i u Bosni?
Seljachki sindrom...Ima ih koji josh uvijek vjeruju da su Turci "nashi"...Ali eto,nejse...

Film nije TOLIKO losh kao film,onako,mozhe se pogledati...Ali se slazhem da na chitavoj "nashoj" strani ne bi nijednog pozitivnog lika...Sve neki prevrtljivci,interesdzhije,hamali,debili,sirotinja pa chak i glavna junakinja iz onakve chednosti posta radodajka u sekundi... :) Pa sam se s te strane malo neugodno osjecao,zar nas stvarno tako vide? :?

BTW,znam da nije bash olichenje dobrote,no shta se najvishe zamjera Zijahu Sokolovicu?Ja lichno ne volim da ga vidim uvijek onako raschupanog kako voli da filozofira i serenda o najbanalnijim stvarima praveci se pametan koristeci rijechi koje 80% populacije apsolutno ne razumije... :)
karanana

#12 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

Pitam se, pitam se da li bi ovaj film ikad mogao igrati na nekom od nasih kanala (izuzimam iz ovog pitanja BN, jer tamo piche cetnichki filmovi ko veliki prema kojima je ovo sto se politicke kontroverze tice - crtani film)?
Air Ramiz

#13 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Air Ramiz »

Gledao sam film, klasicni hrvatski sovinizam na djelu. Bosnjaci, begovi prikazani ko majmuni, a Hrvati kao visokocivilizovani, a u stvarnosti je bilo drugacije, jer su begovi odnoso muslimani bili urbana populacija, a katolici su bili seljaci, kmetovi. Kod muslimana se razvila sevdalinka, prelijepe ljubavne pjesme, alhamijado knjizevnost, lirika, kod katolika i pravoslavnih ganga i guslanje (na jednoj zici) i mitologija. Tako da je film nidje veze. To nema veze sa tim ko su bili Turci, jer su Hrvati nazivali Bosnjake Turcima, isto kao sto Bosnjaci zovu Hrvate Vlasima, u svakom slucaju historijski neutemeljeno barem sto se ambijenta tice.
shuriken

#14 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by shuriken »

Cak su me u nekoliko navrata neke scene podsjetile na Spilbergovu odiseju u svemiru ono kad majmun mlati kostima, sve same gomile fukare, primitivaca i divljaka.

Aralica - poznati smrad
Konjanik - srednja zalost

Al drz se ti ipak opstenarodne obrane i drustvene samozastite
Eborg

#15 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Eborg »

Air Ramiz wrote:Gledao sam film, klasicni hrvatski sovinizam na djelu. Bosnjaci, begovi prikazani ko majmuni, a Hrvati kao visokocivilizovani, a u stvarnosti je bilo drugacije, jer su begovi odnoso muslimani bili urbana populacija, a katolici su bili seljaci, kmetovi. Kod muslimana se razvila sevdalinka, prelijepe ljubavne pjesme, alhamijado knjizevnost, lirika, kod katolika i pravoslavnih ganga i guslanje (na jednoj zici) i mitologija. Tako da je film nidje veze. To nema veze sa tim ko su bili Turci, jer su Hrvati nazivali Bosnjake Turcima, isto kao sto Bosnjaci zovu Hrvate Vlasima, u svakom slucaju historijski neutemeljeno barem sto se ambijenta tice.
I ti ga sad pretjera...Sad ista stvar ali obratno,mi divni i krasni a oni odron...Nidje veze...

Mislim da je obichno stanovnishtvo Vojne Krajine u to doba bilo podjednako jadno s obje strane granice i jedino shto ih je razlikovalo je kultura i religija (sad samo chekam kad ce neko reci da su Boshnjaci bili chishci zbog abdesta i sl. :evil: ).
Air Ramiz

#16 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Air Ramiz »

Eborg wrote:
Air Ramiz wrote:Gledao sam film, klasicni hrvatski sovinizam na djelu. Bosnjaci, begovi prikazani ko majmuni, a Hrvati kao visokocivilizovani, a u stvarnosti je bilo drugacije, jer su begovi odnoso muslimani bili urbana populacija, a katolici su bili seljaci, kmetovi. Kod muslimana se razvila sevdalinka, prelijepe ljubavne pjesme, alhamijado knjizevnost, lirika, kod katolika i pravoslavnih ganga i guslanje (na jednoj zici) i mitologija. Tako da je film nidje veze. To nema veze sa tim ko su bili Turci, jer su Hrvati nazivali Bosnjake Turcima, isto kao sto Bosnjaci zovu Hrvate Vlasima, u svakom slucaju historijski neutemeljeno barem sto se ambijenta tice.
I ti ga sad pretjera...Sad ista stvar ali obratno,mi divni i krasni a oni odron...Nidje veze...

Mislim da je obichno stanovnishtvo Vojne Krajine u to doba bilo podjednako jadno s obje strane granice i jedino shto ih je razlikovalo je kultura i religija (sad samo chekam kad ce neko reci da su Boshnjaci bili chishci zbog abdesta i sl. :evil: ).
Pa ja o tome i govorim. Razlikovala ih je kultura.
karanana

#17 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

pa lejla se fino kupala, a cini mi se i da je dole bila poprilicno fino dotjerana. berber je radio poso.
shuriken

#18 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by shuriken »

normalno da su age i begovi bili fina gradska raja
jer su bili na vlasti i vojno okupirali zemlju
i drzali raju podjarmljenu i pod nametima i sindzirima

tako da je govoriti o procvatu kulture kod jednih i primitivizmu kod drugih malo perverzno

ko da sad kazes kako se u Iraku napredni ameri igraju sa PS3 dok primitivni iracani igraju tavle uz lojane svjetiljke
Air Ramiz

#19 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Air Ramiz »

shuriken wrote:
normalno da su age i begovi bili fina gradska raja
jer su bili na vlasti i vojno okupirali zemlju
i drzali raju podjarmljenu i pod nametima i sindzirima

tako da je govoriti o procvatu kulture kod jednih i primitivizmu kod drugih malo perverzno

ko da sad kazes kako se u Iraku napredni ameri igraju sa PS3 dok primitivni iracani igraju tavle uz lojane svjetiljke
Ja ne govorim o tome da su begovi bili fini i tolerantni, govorim da se u tom krugu razvila kultura. Demantuj me ako grijesim, navedi mi kakvo su to dostignuce u kulturi postigli katolici i pravoslavni u tom periodu?
karanana

#20 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

mislim da je razvijene kulture bilo i kod jedne i kod druge i kod trece elite a kod seljaka i 99% naorda isto nije bilo kulture ni kod jednih ni kod drugih ni kod trecih.

o kojoj tacno kulturi, kojim primjerima govoris, da se razvila u njihovom krugu?
Air Ramiz

#21 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Air Ramiz »

karanana wrote:mislim da je razvijene kulture bilo i kod jedne i kod druge i kod trece elite a kod seljaka i 99% naorda isto nije bilo kulture ni kod jednih ni kod drugih ni kod trecih.

o kojoj tacno kulturi, kojim primjerima govoris, da se razvila u njihovom krugu?
Ja kazem jednostavno da su muslimani bili vecinom ubrano stanovnistvo, jer su osnivali carsije odnosno gradove, a krscani su bili seljacko stanovnistvo, zemljoradnici, stocari, otuda i naziv Vlasi za krscane kod muslimana. Kultura koju su razvili muslimani je sasvim logicna jer su imali "visak" vremena, nisu orali zemlju, nego su mogli da se bave i necim drugim. Sevdalinka je jedan primjer, drugi je alhamijado knjizevnost, treci je pismo arebica odnosno begovica, cetvrti je primjer bosanska kuhinja, sa toliko razlicitih jela. Kod krscana je naprosto zivot bio tezi, jedni su eksperimentisali s jelima, isprobavali cufte, drugi varili krompir.
karanana

#22 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

Air Ramiz wrote:
karanana wrote:mislim da je razvijene kulture bilo i kod jedne i kod druge i kod trece elite a kod seljaka i 99% naorda isto nije bilo kulture ni kod jednih ni kod drugih ni kod trecih.

Ja kazem jednostavno da su muslimani bili vecinom ubrano stanovnistvo, jer su osnivali carsije odnosno gradove, a krscani su bili seljacko stanovnistvo, zemljoradnici, stocari, otuda i naziv Vlasi za krscane kod muslimana. Kultura koju su razvili muslimani je sasvim logicna jer su imali "visak" vremena, nisu orali zemlju, nego su mogli da se bave i necim drugim. Sevdalinka je jedan primjer, drugi je alhamijado knjizevnost, treci je pismo arebica odnosno begovica, cetvrti je primjer bosanska kuhinja, sa toliko razlicitih jela. Kod krscana je naprosto zivot bio tezi, jedni su eksperimentisali s jelima, isprobavali cufte, drugi varili krompir.
Pa dobro za svaki muslimaski primjer kulture koju si nave, ja bih mogao nabrojati i pokoji srpski i hrvatski. Nije li Vuk Karadzic nekad u to doba radio ogroman kulturni projekat sto se srpskog jezika tice? eto to mi pade na pamet jos iz skole a sigurno ima i nekakvih srpskih ili hrvatskih pjesama ili nekih njihovih kuhinja koje su se tada razvijale. ne znam bas da su srbi i hrvati zivjeli vecinom na selu a muslimani u gradovima. istina, osnivane su carsije, ali osnivane su u postojecim gradovima gdje su zivjeli i srbi i hrvati (ustvari pravoslavci i Katolici). a rijec vlah ja mislim nije nastala na ovim prostorima nego je postojala i prije i oznacavala je seljake i nomade koji su dosli negdje iz rumunije ili tako nesto u region hercegovine (istocne mislim). ima citava tema o toj rijeci i sigurno je objasnjeno sta znaci vlah, ali ja je nisam nesto citao.
Air Ramiz

#23 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Air Ramiz »

karanana wrote:
Air Ramiz wrote:

Pa dobro za svaki muslimaski primjer kulture koju si nave, ja bih mogao nabrojati i pokoji srpski i hrvatski. Nije li Vuk Karadzic nekad u to doba radio ogroman kulturni projekat sto se srpskog jezika tice? eto to mi pade na pamet jos iz skole a sigurno ima i nekakvih srpskih ili hrvatskih pjesama ili nekih njihovih kuhinja koje su se tada razvijale. ne znam bas da su srbi i hrvati zivjeli vecinom na selu a muslimani u gradovima. istina, osnivane su carsije, ali osnivane su u postojecim gradovima gdje su zivjeli i srbi i hrvati (ustvari pravoslavci i Katolici). a rijec vlah ja mislim nije nastala na ovim prostorima nego je postojala i prije i oznacavala je seljake i nomade koji su dosli negdje iz rumunije ili tako nesto u region hercegovine (istocne mislim). ima citava tema o toj rijeci i sigurno je objasnjeno sta znaci vlah, ali ja je nisam nesto citao.
kad sam pomenuo vlahe, taj naziv za bosnjake je bio asocijacija za nomade, stocare, koje su povezivali s krscanima. sta mislis zbog cega se to ime toliko dugo odrzalo kod bosnjaka?

vuk karadzic nema veze s bosnom, osim sto je kod nas analizirao jezik i smatrao ga najispravnijim. vratimo se na bosnu. carsije nisu osnivane u postojecim gradovima, jer u bosni i nije bilo klasicnih gradova, nego su bile utvrde, bosna je prije osmanlija bila ruralna zemlja. Carsije su najcesce osnivali begovi tako sto su uvakufili zemlju, zbog toga u Bosni ima toliko Vakufa, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Skender Vakuf, Kulen Vakuf, Varcar Vakuf itd.
Eborg

#24 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by Eborg »

Air Ramiz wrote:

Pod kulturom sam mislio na obichaje...Ali trebash imati u vidu da su i jedni i drugi u podruchju Vojne Krajine gdje se i odvija radnja filma bili tezha sirotinja...Samo su se razlikovali po religiji i kulturi (obichajima).A i jedni i drugi su bili gladni i zhedni i hodali u krpama...Da,bilo je alhamijado knjizhevnosti i svega toga ali na kilometre i kilometre od Vojne Krajine.Onda komotno mozhemo reci da je i hrpa ljudi sa druge strane granice imala Mozarta,alhemichare i sl. u istoj mjeri... :)
karanana

#25 Re: "Konjanik" na HRT1

Post by karanana »

kad sam spomenuo v. karadzica nisam ni mislio na bosnu, ali je i srbija bila okupirana i pod turskom vlascu i bila je u slicnoj situaciji kao i bosna pa sam kontao da ne mislis da su sve druge religije pod okupacijom zaostajale i bile kulturno ne-aktivne.
ne znam, mozda si i u pravu u a mozda i nisi. mozda si jaci od mene sa istorijom. ali kad si spomenuo osnivanje carsija meni je na um pala ova nasa bascarsija i pala mi je na um stara pravoslavna crkva koja je starija od bascarsije sto mi nekako govori da su tu i pravoslavci zivjeli, a to mjesto mozemo nazvati urbanim sto negira tvoju teoriju da su samo muslimani zivjeli u urbanim mjestima.
Post Reply