Hrvatski elitni turizam?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

latinalover

#1 Hrvatski elitni turizam?

Post by latinalover »

svi pricaju o tomem,kako su se susjedi hrvati uzdigli, umislili da su ljetovaliste za bogatu klijentelu iz italije, njemacke, austrije, iako sve vrvi od bosanaca....

gledam na NOVA TV, prikazuju kako konobari u vodu sluze pice,i intervjuisu dvoje turissta, obadvoje italijani..

je li u medijima pokusavaju stvoriti stereotip da su oni puni turista iz jacih zemalja....ne vidjeh da su pitanje postavili ijednom bosancu...iako ih na sve strane ima :mrgreen:

pokusavaju da se rijese bosanaca, od kojih godinama zive, koji su im godinama najbrojniji turisti, koji trosse skoro kao i njemci ,austrijanci, iako im je prosjek mnogo manji od svaba i ostalih...
i kazu cijene im poskupile, cuo sam primjer, na hvaru hamburger 80 kuna :roll:
JThomas

#2 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by JThomas »

istini za volju, ima nekih mjesta i područja gdje preovladavaju gosti iz bogatijih zemalja...istra i kvarner, dubrovnik...ali u prosjeku su još uvijek destinacija za balkance i siromašnije evropske turiste.
sheilak

#3 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by sheilak »

Hrvatski elitni turizam - my ass! Mozda, ali u pokusaju!

Ne mogu se Hrvati rijesiti svog balkanskog mentaliteta- pocev od pohlepe. Imaju lijepu zemlju, ali ima i ljepsih, sa boljom uslugom i normalnijim odnosom cijena/ kvalitet. Mislim da nemaju dovoljno uslova za razvoj elitnog turizma, kao sto je to na Azurnoj obali, primjerice. Najveci problem je snobizam, a bez kvalitete koja bi eventualno potkrijepila postojanje istog. Hrvatska jos uvijek ima imidz jeftinog turistickog odredista, srednje klase gdje se za mali novac moze lijepo odmoriti, sto je vazno, posebno za poslovicno stedljive Nijemce, na primjer i posebno zbog ovake ekonomske svjetske krize. Mislim da bi takva formula - povoljne cijene/ dobar kvalitet bila jako uspjesna za njih. Za elitni turizam imaju prejaku konkurenciju, sa puno boljom ponudom i uslugom, infrastrukturom te mozda cak i ljepsom okolinom.
Last edited by sheilak on 16/08/2008 23:09, edited 1 time in total.
d2

#4 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by d2 »

latinalover wrote: i kazu cijene im poskupile, cuo sam primjer, na hvaru hamburger 80 kuna :roll:
cuo si za ekstreman primjer, ja sam bio kod omisa, cijene su kao u sarajevu (bukvalno)

i jos nesto, ne mogu cijene poskupiti, mogu poskupiti proizvodi :mrgreen:
latinalover

#5 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by latinalover »

ok nisam se fino izrazio ali smo se razumjeli...
WizzardFromBOZ

#6 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by WizzardFromBOZ »

zagazaga wrote:
d2 wrote:
latinalover wrote: i kazu cijene im poskupile, cuo sam primjer, na hvaru hamburger 80 kuna :roll:
cuo si za ekstreman primjer, ja sam bio kod omisa, cijene su kao u sarajevu (bukvalno)

i jos nesto, ne mogu cijene poskupiti, mogu poskupiti proizvodi :mrgreen:
....i sve sami česi,konzerve isl..........nigdje tzv..........elitnog turizma
nek je nama bosanskog elitnog turizma...
Madame de Pompadour

#7 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Madame de Pompadour »

U Hrvatskoj gostuje evropska fukara 8-)
saim_adka

#8 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 22:07, edited 1 time in total.
in33sa

#9 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by in33sa »

Hrvatska godisnje od turizma uzme cetiri-pet milijardi eura cistog profita, a BiH?

Hajde da se sa njima sprdaju Spanci ili Italijani, pa bi razumio, vec gradjani zemlje na cijim turistickim destinacijama caruju olupine od automobila i starih ves masina... tragikomicno.
HomeArt

#10 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by HomeArt »

in33sa wrote:Hrvatska godisnje od turizma uzme cetiri-pet milijardi eura cistog profita, a BiH?

Hajde da se sa njima sprdaju Spanci ili Italijani, pa bi razumio, vec gradjani zemlje na cijim turistickim destinacijama caruju olupine od automobila i starih ves masina... tragikomicno.
Prema njihovim medijima oni se sprdaju s nama. Nema nas ni u kojim statistikama. Sto se tice ponude i "elite" mogu biti elitna destinacija samo onima koji nikad nisu vidjeli Spansku, Grcku, Tursku ili Egipatsku ponudu.
in33sa

#11 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by in33sa »

Pa da licno nisam vidio tursku ponudu, jos bi povjerovao.

Gomile smeca iza elitnih hotela, a ono sto se "povoljno" nudi BH turistima su hoteli u rangu odmaralista u Zaostrogu.

Bio jednom, nikad vise.

Sto se tice famoznog "elitnog turizma", to nije nikakva hrvatska izmisljotina vec opsti trend na Mediteranu, Crna Gora radi identicnu reformu svoje turisticke ponude i trpe pocetne gubitke ali dugorocno ce biti na dobitku.

Ostale gluposti koje se ovdje pisu ne treba ni komentarisati, "njima dolazi evropska fukara". Ako je ono sto cijelo ljeto blokira hrvatske ceste fukara (uglavnom najnoviji automobili, dovoljno je pogledati HRT dnevnik i sve je pred ocima) sta smo onda mi?

Daj se malo na zemlju spustite, ispadate smijesni. Zivimo u drzavi koja i ne zna sta je turizam, a da se ismijavate nekome.
dalmatinka

#12 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by dalmatinka »

latinalover

pokusavaju da se rijese bosanaca, od kojih godinama zive, koji su im godinama najbrojniji turisti, koji trosse skoro kao i njemci ,austrijanci, iako im je prosjek mnogo manji od svaba i ostalih...
i kazu cijene im poskupile, cuo sam primjer, na hvaru hamburger 80 kuna :roll:
Svaki put kad otvorite pljuvačnicu na temu hrvatskog turizma uvijek zaobilazite jedan ogroman i važan vid - nautički turizam. I bilo ti krivo ili pravo - da, tu bosanaca nema ili su u tragovima. Kad se gleda statistika i nautički ulazi u nju pa se malo izgubite u njoj.

http://www.poslovni.hr/83812.aspx
pjo

#13 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by pjo »

Umjesto da se smisleno rapsravi ovo pitanje ova tema vrvi od zavisti.

Za sve zavidne - POŽDERITE SE !
farukca

#14 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by farukca »

in33sa wrote:Hrvatska godisnje od turizma uzme cetiri-pet milijardi eura cistog profita, a BiH?

4-5 milijardi prihoda
Doda37

#15 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Doda37 »

Ovdje pljuju oni koji nisu dalje otisli od Makarske, da ne kazem Zaostroga, Dubrovnik i otoke da ne spominjem, ali tek od Trogira dolaze gosti sa dubljim novcanikom , pogledajte goste u Trogiru, Primostenu, itd... sjevernije ne treba ni spominjati
in33sa

#16 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by in33sa »

farukca wrote:

4-5 milijardi prihoda
Imaju preko 7 milijardi eura prihoda.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#17 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Latina »

sheilak wrote:Hrvatski elitni turizam - my ass! Mozda, ali u pokusaju!

Ne mogu se Hrvati rijesiti svog balkanskog mentaliteta- pocev od pohlepe. Imaju lijepu zemlju, ali ima i ljepsih, sa boljom uslugom i normalnijim odnosom cijena/ kvalitet. Mislim da nemaju dovoljno uslova za razvoj elitnog turizma, kao sto je to na Azurnoj obali, primjerice. Najveci problem je snobizam, a bez kvalitete koja bi eventualno potkrijepila postojanje istog. Hrvatska jos uvijek ima imidz jeftinog turistickog odredista, srednje klase gdje se za mali novac moze lijepo odmoriti, sto je vazno, posebno za poslovicno stedljive Nijemce, na primjer i posebno zbog ovake ekonomske svjetske krize. Mislim da bi takva formula - povoljne cijene/ dobar kvalitet bila jako uspjesna za njih. Za elitni turizam imaju prejaku konkurenciju, sa puno boljom ponudom i uslugom, infrastrukturom te mozda cak i ljepsom okolinom.
Naravno, s tim sto je mentalitet i nedostatak osnovne kulture primarni problem. To se narocito moze vidjeti na tzv Makarskoj rivijeri, gdje se u startu sokiras - znaci od slijetanja na splitski aerodrom pocinje igranka; tu su privatni taksiste koji te voze na zeljenu destinaciju po cijeni 5-10X vecoj nego sto bi isla regularnim Autoprevozom ( citaj sitna mafija ). Meni je uz to kod samog slijetanja nestao i licni prtljag jer sam bila dovoljno naivna da kompletan prtljag ne unesem u toalet nakon dolaska na aerodrom. Znaci nekoliko minuta je bilo dovoljno - isti vise nikada nisam vidjela.

Tokom puta 'taxi-jem' gledas u gradjevine koje su na sve strane, ocito nicu neplanski i bez ikakve svijesti o krajnjem utisku 'turiste'. Kad stignes tamo gdje namjeravas ( u mom slucaju sam isla na Makarsku rivijeru iz straha od nacionalizma, iako isti nije moguce zaobici ), doceka te namorgodjena baba koja ti drmne cijenu za koju naknadno saznas da je najvisa u regionu ( uz to sto prva 2 puta prilikom povratka ne mozes pronaci kucu koja se nalazi na vrhu brda nacickanog slicnim objektima ). Baba je jedna od mnogo slicnih u okolisu i osmijeh na njenom licu je u sferi naucne fantastike. Moze se desiti jedino da ti naplati 2 dana vise nego sto si ostala ako nisi pazljiv/a.

Konobari su takodje poslovicno mrzovoljni. Posto imam sasvim drugacije iskustvo u svakodnevnom zivotu i na drugim destinacijama, ovo ne mogu objasniti bilo cim drugim osim nedostatkom osnovne kulture. Ako odes u neki od hotela, smjestaj je ok, usluga korektna i dozivljaj mnogo prijatniji, ali je hrana losija nego u lokalnim restoranima. Vecina hotela su preskupi u odnosu na ono sto nude. Isla sam i na ostrva, gdje je nesto prijatnije, ali mrzovoljne babe je skoro nemoguce izbjeci.

Ono sto me dosad vuklo u Hrvatsku je more koje je jos uvijek cistije i temperaturom ugodnije od ostalih evropskih destinacija, ali nazalost cijene i stav domicilnog stanovnistva me toliko razocarao, da u zadnje 2 godine nisam ni pomislila otici tamo.

Dalmatinka & Co. - nije ovo nikakva pljuvacnica, ovo su nasa iskustva, znaci cinjenice.

in33sa - moje iskustvo u Turskoj je bilo sasvim drugacije - nadasve cist hotel, preljubazno osoblje, izuzetna ponuda u smislu nocnog zivota, svjeza i ukusna hrana. Jedino sto je bolje u Croatia-i je more, jer je cistije i ugodnije za plivanje.
illuminated

#18 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by illuminated »

Pa ako vam se ne svidja, nemojte ici. Tako je kako je. Ako mislite da to sto oni nude nije vrijedno tih (vasih) para,
ima brate more i u drugim zemljama...Neka oni razmisljaju o tome zasto nas nema, a ne mi.
Pa necemo mi nikog moliti na silu da mu ostavimo nase pare..
Evo ove godine pola hotela na Hvaru prazno.

Bilo kakav drugi komentar koketira sa nacionalizmom, ljubomorom ili ne daj Boze mrznjom.

AVE USER, IMPERATOR.
Latina

#19 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Latina »

Ne znam sta ti mislis o tome s cim 'koketira' neki komentar - znam samo da za svoj posteno zaradjeni novac na odmoru ocekujem isto tako postenu - uslugu. Turizam je biznis, na to se svodi i ne treba s istim mijesati emocije. Sto je opet stvar - kulture.
Latina

#20 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Latina »

Religious Fantastic wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
To je nama 'nasa' borba dala. :zzzz:
in33sa

#21 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by in33sa »

Nama je nasa borba dala da imamo Lajcaka za marsala :D

U cijeloj toj prici sa elitnim turizmom najebat cemo samo mi koji smo navikli na more a uskoro necemo moci ni prismrditi istome, Zahvaljujuci nasim vajnim vlastima, koje nas osiromasuju iz godine u godinu.
tataratira

#22 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by tataratira »

dođete i vi nama na skijanje, fukare ste ko i mi 1/1
dalmatinka

#23 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by dalmatinka »

Latinica

Dalmatinka & Co. - nije ovo nikakva pljuvacnica, ovo su nasa iskustva, znaci cinjenice.
Reci mi molim te kakve su to činjenice kad je pokretač teme napisao da su nam Bosanci najbrojniji gosti u Hrvatskoj a ovdje u mojoj županiji od Bosanaca niti B. Ajmo poći od toga.
Latina

#24 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by Latina »

in33sa wrote:Nama je nasa borba dala da imamo Lajcaka za marsala :D

U cijeloj toj prici sa elitnim turizmom najebat cemo samo mi koji smo navikli na more a uskoro necemo moci ni prismrditi istome, Zahvaljujuci nasim vajnim vlastima, koje nas osiromasuju iz godine u godinu.
Ma da, tralala iliti uvijek ista prica ( o politicarima ). :D I mene nervira ta navika da idem na more. :D
dalmatinka wrote:
Latinica

Reci mi molim te kakve su to činjenice kad je pokretač teme napisao da su nam Bosanci najbrojniji gosti u Hrvatskoj a ovdje u mojoj županiji od Bosanaca niti B. Ajmo poći od toga.
To mi govori da tvoja zupanija nije cijelo primorje. Tvoja zupanija je u Istri ?
dalmatinka

#25 Re: Hrvatski elitni turizam?

Post by dalmatinka »

Sam moj nick ti govori da je u Dalmaciji. :D
Post Reply