sheilak wrote:Hrvatski elitni turizam - my ass! Mozda, ali u pokusaju!
Ne mogu se Hrvati rijesiti svog balkanskog mentaliteta- pocev od pohlepe. Imaju lijepu zemlju, ali ima i ljepsih, sa boljom uslugom i normalnijim odnosom cijena/ kvalitet. Mislim da nemaju dovoljno uslova za razvoj elitnog turizma, kao sto je to na Azurnoj obali, primjerice. Najveci problem je snobizam, a bez kvalitete koja bi eventualno potkrijepila postojanje istog. Hrvatska jos uvijek ima imidz jeftinog turistickog odredista, srednje klase gdje se za mali novac moze lijepo odmoriti, sto je vazno, posebno za poslovicno stedljive Nijemce, na primjer i posebno zbog ovake ekonomske svjetske krize. Mislim da bi takva formula - povoljne cijene/ dobar kvalitet bila jako uspjesna za njih. Za elitni turizam imaju prejaku konkurenciju, sa puno boljom ponudom i uslugom, infrastrukturom te mozda cak i ljepsom okolinom.
Naravno, s tim sto je mentalitet i nedostatak osnovne kulture primarni problem. To se narocito moze vidjeti na tzv Makarskoj rivijeri, gdje se u startu sokiras - znaci od slijetanja na splitski aerodrom pocinje igranka; tu su privatni taksiste koji te voze na zeljenu destinaciju po cijeni 5-10X vecoj nego sto bi isla regularnim Autoprevozom ( citaj sitna mafija ). Meni je uz to kod samog slijetanja nestao i licni prtljag jer sam bila dovoljno naivna da kompletan prtljag ne unesem u toalet nakon dolaska na aerodrom. Znaci nekoliko minuta je bilo dovoljno - isti vise nikada nisam vidjela.
Tokom puta 'taxi-jem' gledas u gradjevine koje su na sve strane, ocito nicu neplanski i bez ikakve svijesti o krajnjem utisku 'turiste'. Kad stignes tamo gdje namjeravas ( u mom slucaju sam isla na Makarsku rivijeru iz straha od nacionalizma, iako isti nije moguce zaobici ), doceka te namorgodjena baba koja ti drmne cijenu za koju naknadno saznas da je najvisa u regionu ( uz to sto prva 2 puta prilikom povratka ne mozes pronaci kucu koja se nalazi na vrhu brda nacickanog slicnim objektima ). Baba je jedna od mnogo slicnih u okolisu i osmijeh na njenom licu je u sferi naucne fantastike. Moze se desiti jedino da ti naplati 2 dana vise nego sto si ostala ako nisi pazljiv/a.
Konobari su takodje poslovicno mrzovoljni. Posto imam sasvim drugacije iskustvo u svakodnevnom zivotu i na drugim destinacijama, ovo ne mogu objasniti bilo cim drugim osim nedostatkom osnovne kulture. Ako odes u neki od hotela, smjestaj je ok, usluga korektna i dozivljaj mnogo prijatniji, ali je hrana losija nego u lokalnim restoranima. Vecina hotela su preskupi u odnosu na ono sto nude. Isla sam i na ostrva, gdje je nesto prijatnije, ali mrzovoljne babe je skoro nemoguce izbjeci.
Ono sto me dosad vuklo u Hrvatsku je more koje je jos uvijek cistije i temperaturom ugodnije od ostalih evropskih destinacija, ali nazalost cijene i stav domicilnog stanovnistva me toliko razocarao, da u zadnje 2 godine nisam ni pomislila otici tamo.
Dalmatinka & Co. - nije ovo nikakva pljuvacnica, ovo su nasa iskustva, znaci cinjenice.
in33sa - moje iskustvo u Turskoj je bilo sasvim drugacije - nadasve cist hotel, preljubazno osoblje, izuzetna ponuda u smislu nocnog zivota, svjeza i ukusna hrana. Jedino sto je bolje u Croatia-i je more, jer je cistije i ugodnije za plivanje.